ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:416/550)

Ryżowe placuszki z cukinią 357

moje ulubione warzywo.   I ostatnio mam manię, że dodaję ją prawie do każdego dania.   Były już mielone, cukinia faszerowana, kurczak z cukinią i surówka. Teraz kolej na placki, z duuuuużą ilością cukinii. Bardzo pyszne, chrupiące i delikatne. Idealne na przekąskę,   kolację a nawet obiad. Ja je podaję z sosem jogurtowo-koperkowym, który według mnie pasuje idealnie(...)Odciskamy ja z nadmiaru wody.   Jak ryż wystygnie dodajemy jajko, cukinię i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.    Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni   nakładając   ciasto za pomocą łyżki. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki, aby się dobrze schłodził.   Smacznego

Passion of Cooking
Ciasto Słonecznikowe 135

słodkie ciasto. Prawdziwym łasuchom na pewno bardzo przypadnie do gustu. Jak dla nas jeden kawałek w zupełności wystarcza. Kto by przypuszczał,  że taką ilość słonecznika można wykorzystać w cieście. Serdecznie polecamy! Składniki: Biszkopt - 5 jaj - 3 łyżki gotowanej wody - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - tabliczka gorzkiej czekolady Płyta słonecznikowa - pół(...)resztą składników. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 - 20 min w temp. 180st.  Kiedy biszkopt wystygnie dzielimy go na dwa placki.  Płyta słonecznikowa: w rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i mleko. Wszystko zagotowujemy.  Wsypujemy słonecznik i gotujemy przez około 5 - 15 min, aż w słonecznik wsiąknie tłuszcz. Rozkładamy

Pan i Pani Smith w kuchni
Pychotka - budyń, dżem wiśniowy, beza i orzechy 112

Ciasto : 400 g mąki pszennej 200 g masła 150 g cukru pudru 2 łyżki śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować je na szerokość blaszki i przenieść na nią, uprzednio wkładając ją papierem do pieczenia.  Posmarować spód warstwą dżemu wiśniowego. Białka ubić na sztywno z cukrem(...)mąkę. Dodać do gotującego się mleka i mieszając gotować do zgęstnienia budyniu. Ostudzić.   Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń nadal miksując.    Wystudzone placki przełożyć masą budyniową. Schłodzić w lodówce kilka godzin.   Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Torcik waniliowy z malinami 241

sztywną pianę, dodajemy żółtka cały czas ubijając. Następnie dodajemy  mąkę, cukier i proszek do pieczenia.  Masło roztapiamy, lekko ostudzamy i dodajemy do masy.  Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wymiarach 30 x 40 cm, wyrównujemy i pieczemy przez 4-7 minut. Ostudzamy i kroimy na 3 równe części.  krem W garnuszku(...)gotujemy maliny z cukrem ok 15 minut, aż do momentu konsystencji musu. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy z malinami, czekamy aż galaretka zgęstnieje.  Na każdy placek układamy galaretkę i czekamy aż stężeje. Następnie krem dzielimy na dwie części i układamy na placek, przykrywamy plackiem z galaretką, nakładamy druga część krem i układamy placek

Niezły Młynek
Dyniowe placuszki 170

Kolejny przepis z wykorzystaniem dyni. Ale jak tu nie korzystać z tego, że aktualnie jest na nią sezon? Dynia była już u mnie w bułeczkach ( klik

CookYourself
Naleśniki na maślance, z jabłkami 161

Szybkie dania zawsze cieszą się dużym powodzeniem, a dodatek owoców jest ich kolejnym atutem. Dla dzieci będą frajdą… i nie tylko – naleśniki na maślance, z jabłkami

mojewypiekiinietylko
Placuszki kakaowo-serowe 172

Propozycja śniadaniowa dla małych i dużych.Składniki:270 g serka naturalnego1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka przyprawy korzennej150 ml mlekamiód lub cukier

Kuchnia domowa Ani
Puszysty omlet na mące kokosowej 142

mnie śniadanie to pewnego rodzaju celebracja jedzenia - najważniejszy posiłek dnia, do którego lubię się przyłożyć. Na stole często goszczą placki, naleśniki czy pankejki... dziś przyszedł czas na biszkoptowy omlet na słodko. Zrobicie go raz i przepadniecie, jest tak dobry! :) Omlet na mące kokosowej: 5 wiejskich jajek 4 łyżeczki ksylitolu 4 płaskie łyżki mąki kokosowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę i ubijamy kilkoma szybkimi ruchami miksera.   Patelnię o średnicy ok. 24 cm spryskujemy lub smarujemy olejem kokosowym i przelewamy na nią ciasto. Wygładzamy silikonową szpatułką wierzch. Omlet smażymy na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Po tym czasie omlet na patelni wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 8-10 minut Omlet

Cooking Monster
Placuszki twarogowe z sosem truskawkowym. 148

brzozowego jajko 2 łyżki many łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki sody Sos:  kg truskawek 1 - 2 łyżki miodu Wszystkie składniki na packi miksujemy razem na gładkie ciasto i odstawiamy na 10 - 15 minut aby sobie odpoczęło. A dokładniej chodzi o to aby manna napęczniała i zebrała nadmiar wilgoci. Smażymy na suchej patelni, na bardzo niewielkim ogniu. Uprzedzam, tu potrzebna(...)sosem. Proste i smaczne, a do tego na czasie. Placuszki najlepiej smakują jak są ciepłe, później tracą na swojej atrakcyjności. Ja osobiście bardzo lubię ciepły sernik, a więc te placki są wprost stworzone dla takich smakoszy albo dziwaków

Dieta moja pasja
Placuszki amarantusowe 222

Powiedzmy sobie szczerze - placki (lekko mówiąc!) nie powalają swoją osobistą urodą :), wszystko przez fakt użycia zarówno sino - burej mąki kukurydzianej jak i amarantusa ekspandowanego, przez co są lekko "ogrowate" i chropowate. To wszystko jednak jest nieważne, ponieważ placuszki smakują wyśmienicie i są do tego bardzo zdrowe. I powiem nieskromnie, że po ukazaniu się w Skarbie Rossmann zrobiły furorę(...)Wykonanie: Banan, jajko, amarantus oraz mąkę umieść w misie blendera, następnie zblenduj całość na gładką masę. Smaż placuszki na średnim ogniu.  Smacznego! * - Ilość mąki kukurydzianej dostosuj do gęstości ciasta - jeśli użyłaś w przepisie zwykłe jajko lub banan nie należał do największych - zmniejsz ilość mąki kukurydzianej. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej "papki

Garniec Magalie
Placuszki z bielucha i jagódek 131

Ostatnio nadwyrężona pisaniem prac do szkoły (prac których i tak praktycznie nikt nie czyta - a napisać trzeba) zbuntowałam się i poszłam smażyć placki. Namieszałam co miałam i wyszło bardzo fajnie. Przepis oczywiście prosty, jak przysłowiowy drut, więc zachęcam do wypróbowania ;-) A przy okazji zachęcam do uczestnictwa w 2 Festiwalu Świdermajer , który właśnie się rozpoczął w moim mieście - Otwocku. Informacje(...)cukier puder do posypania Jajko ucieramy z cukrem wanilinowym, dodajemy bielucha i dalej ucieramy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno wyjść gęstsze niż na naleśniki. Dosypujemy jagódki i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją olejem i smażymy nieduże placuszki do zarumienienia z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem

peggiwkuchni
.1064. placki & obiad 126

placki z mąki kokosowej z brzoskwinią (w środku)~ Na dokładkę wczorajszy obiad :) Przywieziony ze Słowacji gryczany kuskus + również słowackie tofu o smaku chili + (już polski:)) brokuł + pieczarki. Oba słowackie produkty bardzo smaczne! Szkoda, że w  PL trudno o bezglutenowy odpowiednik kuskusu... A tofu jest idealne! Dzieki dodatkowi chili wystarczyło że lekko je posoliłam i usmażyłam. W dodatku(...)się kulinarnie :) Dzisiaj czeka mnie grill rodzinny z okazji moich 18 urodzin, przygotowałam wiec symboliczny torcik (dodam zdjęcie jutro - chyba że ktos obserwuje mnie na snapchatcie, to już widział ;)), ciasto śmietankowe na zimno a dodatkowo przebrałam 4kg eko malin które przywiózł mi tato ♥ Te same co w tamtym roku, od tego samego rolnika :) Część juz zamrożona, część dzisiaj skończy

breakfast of dreams
Racuchy drożdżowe z limonkami w syropie 153

syropie , które dziś chcę Wam polecić, można wykorzystać na wiele sposobów: można je zwyczajnie przygryzać (pycha!), dodawać do zimnych i gorących napojów, do deserów i placków. Syrop limonkowy ma niepowtarzalny smak i zapach. Jest lekko kwaskowy, ale daleko mu do kwaśności cytryny. Delikatny i jednocześnie intensywny aromat jest niepowtarzalny. Warto pokusić się, aby spróbować - polecam(...)rozetrzeć. Mleko i wodę lekko podgrzać i wlać do drożdży. Połowę mąki przesiać i połączyć z drożdżami, wodą i mlekiem. Odstawić na kilka minut do podrośnięcia. Kiedy ciasto podrośnie, dodać roztrzepane jajka, sól i resztę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.) Odstawić pod przykryciem na kilka minut do wyrośnięcia. Smażyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zielone knedle z brokułami i szpinakiem w sosie orzechowym 289

zasadzie o sam smak, a o emocje, które odczuwamy, jedząc potrawy z dzieciństwa. A te często niestety do najlżejszych nie należą. Rozwiązaniem są modyfikacje – z pewnością znacie pieczone placki ziemniaczane, czy pyzy z mięsem drobiowym. Ja proponuję szaloną propozycję na knedle, w których przemycony jest szpinak, brokuły, szczypiorek. Do tego, żeby nie było nudno i tylko zielono, dodałam(...)brokuły zmiel , dodaj do masy jajko, posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek. dodaj 2 szczypty soli i czarnego pieprzu. Wymieszaj wszystko dokładnie rączkami. Następnie wsyp mąkę i wyrób ciasto – gdyby było za rzadkie, dosyp trochę mąki. Z ciasta formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj pół łyżeczki soli i włóż knedle. Gotuj około

Eat me! Fit me!
Mięciutkie placuszki na białkach 161

też jest ich zaletą. Nie trzeba do nich zbytnio udziwnionych składników. Wystarczą białka, mąka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. U nas, koniecznie z mlekiem, jak chyba wszystkie placki Z podanej ilości wychodzi porcja dla 2 osób. Drukuj Mięciutkie placuszki na białkach Składniki 4 białka 2/3 szkl. mąki (u mnie krupczatka) 3 łyżki cukru waniliowego kilka kropel aromatu migdałowego(...)ręczniczku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z dowolnymi dodatkami. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/mieciutkie-placuszki-bialkach/ MieszamWGarnku     Artykuł Mięciutkie placuszki na białkach pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Placki z kukurydzy , groszku i sera cheddar . 145

pyszne placuszki z kukurydzą , groszkiem i serem cheddar . Do placków użyłam kukurydzy z groszkiem od firmy Bonduelle , koncentratu chili od Proeco Polska , przyprawy od Skworcu . Jako dodatek do placków podałam pyszny Sos Madziarów od firmy Folwark(...)proszkiem i wymieszać , przyprawić do smaku solą i pieprzem . Na końcu dodać ubitą pianę z 3 białek i delikatnie wymieszać .  Na patelni rozgrzać troszkę oliwy , nakładać porcje ciast  smażyć z obydwu stron na złoty kolor . Podawać z ostrym sosem . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kebab z nowalijek 183

Robiłam już kiedyś tortille, a dziś zaproponuje Wam Wiosennego Domowego Kebaba z nowalijkami. Mam nadzieje, że tak jak nam, tak i Wam przypadnie do gustu. Zapraszam! Udanego dnia!"Składniki na ciasto:4 łyżki mąki1 szklanka mleka1 jajkodip jogurtowy:1/2 szklanki jogurtu1 łyżeczka posiekanego koperku3 rzodkiewkisólpieprzpół ząbka czosnkudodatkowo:młoda sałata2 pomidorkiliście rukolirzodkiewka2 plastry schabusól i pieprzSposób przygotowania:Przygotowujemy dip.Do szklanki przelewamy jogurt(...)mąkę - u mnie pszenna. Dodajemy mleko, jajko i szczyptę soli, wszystko energicznie mieszamy trzepaczką. Z powstałej masy smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy na złoty kolor cienkie placki - naleśniki.Schab myjemy i osuszamy, lekko nacinamy tworząc poprzeczne paski (ale nie oderwane od siebie) solimy i pieprzymy, a następnie smażymy na rozgrzanej grillowej patelni - bez oleju - na rumiano

Słodkie Przyjemności
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ 235

Jeśli nie próbowaliście jeszcze nigdy placków ziemniaczanych z dodatkiem marchewki - polecam gorąco! Są pyszne!  Mają piękny, złoty kolor i leciuteńko słodkawy posmak od dodatku marchewki. Dla mnie strzał w 10-tkę :)  Takie placuszki ja zjadam podobnie jak tradycyjne ziemniaczane, bez żadnych dodatków, gorące prosto z patelni, posypane jedynie odrobiną cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną(...)smażenia Wykonanie:  Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy. Ścieramy na tarce (ja przekręcam 2x w maszynce do mięsa). Dodajemy jajko, przyprawy i masę mieszamy dokładnie. Na gorący olej kładziemy łyżką ciasto, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku

Walijskie Pichcenie