ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:420/550)

Placki z cukinii 151

Składniki: 3 cukinie 2 jajka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3/4 szklanki mąki olej do smażenia sól, pieprz ziołowy Wykonanie: Cukinię umyć, zetrzeć na tarce

magiczna kuchnia Kasi
Tort czekoladowy z kremem jeżynowym 200

całości, bez odzielania żółtek od białek) ubić na puszysty biały kogel-mogel. W trzech partiach bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki wmieszać do jajek przesiane przez sitko suche składniki. Ciasto wylać do foremki 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (boku formy nie smarować masłem!), wyrównać szpatułką i piec w 180`C 35 minut 350 g jeżyn umieścić w rondelku, dodać cukier(...)Skosztuj krem, gdy jest za mało słodki dodaj cukier puder. Odstaw do lodówki przynajmniej na 30 minut upieczony biszkopt przeciąć na 3 części. Krążki posmarować kremem, łącznie z górnym plackiem. 1/4 kremu pozostawić do posmarowania boków i wykonania rozetek na torcie. Odstawić do lodówki. Odłożonym kremem posmarować boki i przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć ozdobne rozetki. W rozetkach umieścić jeżyny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort Garfield 141

Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać.Dno kwadratowej tortownicy (24/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką.Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180 stopni ok. 25 min.krem kokosowyWszystkie składniki na krem oprócz masła połączyć i zostawić na całą noc w lodówce.Masło(...)pudrem na puch, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce budyń i ucierać do uzyskania puszystej masy.Blaty nasączyć likierem migdałowymUłożyć jasny blat, wyłożyć 1/2 kremu kokosowego, rozsmarować, przykryć ciemnym plackiem, wyłożyć resztę kremu kokosowego.następnie posmarować wierzch i boki tortu kremem budyniowym, schłodzić w lodówce ok. 4 godzin można dłużej.W tym czasie przygotować masę cukrową oraz dekoracje

Mix smaku
Czekolada plastyczna - zrób to sam 449

miodem, nie mieszamy zbyt długo - tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę czekoladową (nie może być gorąca) przelewamy na folię, zamykamy brzegi i rozgniatamy ręką, tak żeby uzyskać cienki placek. Odstawiamy do stężenia w temperaturze pokojowej na co najmniej 12 godzin. Po około 12 godzinach w folii czekolada jest gotowa do użycia. Jeśli wydaje się być zbyt miękka, żeby wyciągną(...)plastyczną można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni, dobrze jest zamknąć ją w szczelnych pojemnikach lub woreczkach strunowych, żeby nie przesiąkła "lodówkowymi" zapachami, które nie za dobrze pasują do ciasta. Przed przygotowaniem dekoracji warto wyciągnąć czekoladę z lodówki trochę wcześniej, żeby zmiękła. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Ziemniaczane Pancakes 134

dziś zapraszam na bardzo puszyste placuszki ziemniaczane , Ja osobiście uwielbiam placki ziemniaczane i bardzo często goszczą na moim stole , smakują mi z każdymi dodatkami , czy ze śmietaną , czy sosem klonowym , po porostu uwielbiam , spróbuj takiej wersji może i tobie zasmakują . Potrzebne nam będą  ( dla jednej osoby ) 3 średnie ziemniaki  1 średnia cebulka  2 łyżki mąki(...)mamy zmielony to dodajemy żółtka  , mąkę , oraz doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy , po wymieszaniu dodajemy nasze wcześniej ubite białka i bardzo delikatnie mieszamy , a kiedy nasze ciasto ziemniaczane jest gotowe , rozgrzewamy patelnie z olejem i zaczynamy smażyć nasze placuszki , aż do wykorzystania całego ciasta ziemniaczanego , po usmażeniu placuszków , mamy gotowe jedzonko do podania .      Smacznego

Mój Smak
Chleb Tandir (tandoori) - Azerbejdżan 147

Prosty chleb pszenny (składający się tylko z mąki, wody, soli i dodatku drożdży) pieczony w formie dużych placków. Pochodzi z Azerbejdżanu, gdzie zazwyczaj podaje się go na specjalne okazje, jak śluby, urodziny czy święta. Chleb ten oryginalnie piecze się w okrągłym, glinianym piecu zwanym tandir lub tandoor, stąd jego nazwa.  Przepis ze strony: 196flavors.com Składniki na 1 średniej wielkości(...)dobrze się rozpuszczą. W dużej misce wymieszać mąkę i sól. Stopniowo dodawać wodę z drożdżami, ciągle mieszając. Wyrobić mikserem z hakiem chlebowym - ok. 5-7 minut, lub tradycyjnie zagnieć ciasto ręcznie - ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i dosyć luźne. Miskę z ciastem nakryć ściereczką lub folią i zostawić do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut, aż podwoi

Przepisy na domowy ser i chleb
Proziaki (chlebek sodowy) 154

Proziaki, czyli placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej  ( "proza" - soda oczyszczona ). Pochodzą z Podkarpacia. Kiedyś pie czone na blasze przy piecach kafl owych, opalanych węglem. Dzisiaj smażone raczej na patelni, jak naleśniki. Mogą być okrągłe, lub czworokątne. I takie oto proziaki mam dla was dzisiaj ja :). Przypomniało mi się o nich, kiedy po wypiekach pozostało mi kwaśne mleko(...)szklanki do podsypania łyżeczka sody łyżka cukru łyżeczka soli 200 ml zsiadłego mleka  Wykonanie: Mąkę przesiać dodać cukier, sodę, sól i wymieszać. Wlać zsiadłe mleko i dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto mocno się klei więc trzeba go troszkę podsypać mąka. Następnie rozwałkować ciasto 3-4 mm i wycinać z niego placuszki (chlebki).  Rozgrzać patelnie natartą tłuszczem, jak już pisałam

Moje pyszne gotowanie
Placuszki z jabłkami 129

Dziś szybciutki wpis z przepisem na placuszki z jabłkami. U mnie w domu przygotowywane są odkąd sięgam pamięcią, i zajadane zawsze ze smakiem. Są bardzo dobre

psgotujemy
Delikatne waniliowe pancakes z orzechową czekolą 255

Lubicie słodycze? Bo ja baaaardzo ;) Dlatego dziś namówię Was na spróbowanie pysznego puchatego placuszka z dodatkiem kremu czekoladowo - orzechowego. Połączenie idealne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Najlepsze pierogi ruskie 289

nakrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do odpoczęcia na ok. 15-20 minut. Po tym czasie dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy jak najcieniej, podczas wałkowania odwracając co jakiś czas ciasto na drugą stronę. Możemy bardzo delikatnie podsypywać mąką. Wycinamy szklanką kółka – je również można odrobinę rozwałkować. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi – możemy ulepić falbankę lub ponaciskać brzegi widelcem(...)krewetkami, ale zdecydowanie n... Pieczony schab z cebulką Schab pieczony z cebulką to moja ulubiona pieczeń schabowa, ... Zupa z suszonych borowików Zupa z suszonych borowików - niezwykle aromatyczna i treściw... Placki z kiszonej kapusty Placki z kiszonej kapusty, czyli łemkowskie "Fuczki&quo... Post Najlepsze pierogi ruskie pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Omlet bananowy bez jajek z polewą z odżywki białkowej :) 398

Niejednokrotnie widziałam zastosowanie odżywek białkowych jako polewy do słodkich dań - placków, omletów, owsianek. Musiałam i ja wypróbować ten patent. W tym celu przygotowałam mega puszysty, wegański omlet bananowy, który oblałam właśnie wspomnianym wcześniej sosem proteinowym, zrobionym z odżywki o smaku Mokka od Sunwarrior Polska . Jest to dobre rozwiązaniem na dostarczenie sobie niskokalorycznej słodyczy, bogatej w cenne składniki odżywcze i oczywiście(...)łyżek wody Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę owsianą i ryżową, dodaj rozgniecionego widelcem banana oraz pozostałe składniki (oprócz oleju kokosowego). Dokładnie wymieszaj, odstaw na 5 minut, aby ciasto nieco zgęstniało.  Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wlej masę na omlet. Smaż na średnim ogniu, pod przykryciem. Przewróć na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki i smaż jeszcze kilka minut

Zdrowie na języku :P
RACUCHY W SŁONEJ ODSŁONIE 245

ktoś z Was się już spotkał z taką wersją? Osobiście się nie spotkałam, ale tak zaczęłam kombinować z rana… No bo jeśli są wersje naleśników, omletów i placków na słodko i na słono to czemu by nie zjeść racuchów w słonej odsłonie? Przedstawiam Wam moją wersję, którą zrobiłam na śniadanie Można się nimi w sumie zajadać w każdej porze(...)gładką masę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać mąkę z solą, pieprzem, słodką papryką i kurkumą. Dolać mleko. Znów zmiksować na jednolitą konsystencję. Czosnek obrać i wycisnąć do ciasta. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce. Wycisnąć nadmiar wody. Wrzucić do miski. Ser i szynkę pokroić i dodać do reszty. Ubić sztywną pianę z białek. Przełożyć do reszty składników i mieszać delikatnie

kuchniabellissima.wordpress.com
Mus czekoladowy z awokado 133

przy kawie i dobrym ciastku. Czekoladowe desery smakują nam zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy mamy obniżony nastrój i zwiększone zapotrzebowanie na słodkości. Śmietankowe kremy, lody z polewą czekoladową, puszyste ciasta z galaretką to tylko niektóre z grzesznych przyjemności. Podawane na koniec obiadu czy na podwieczorek, stanowią słodkie zakończenie posiłku. Najzdrowszym, jak się okazuje deserem, są świeże, dobrej jakości owoce(...)zdrowszej wersji, warto wykorzystać syrop klonowy. Pochodzi z Kanady i także od wielu lat jest popularny i dostępny w naszym kraju. Dodawany nie tylko jako “zdrowy cukier” do placków, naleśników, ale koktajli i słodkich musów, posmakuje nie tylko najmłodszym.Lody tradycyjnie przygotowywane na kremówce, zamienić można na zdrowsze, owocowe sorbety. Mniej kalorii mają także te robione na jogurcie naturalnym

Moja smaczna kuchnia
Sernik z czereśniami 294

posiekać razem, na koniec dodać żółtko i wszystko krótko zagnieść na gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić równą warstwą ciasta - ciasto nakłuć widelcem, podpiec w 190-200 stopniach przez 15-20 minut, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni - po upieczeniu ostudzić - składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową - do miski(...)masy na środku - studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach - po wystudzeniu sernik schłodzić w lodówce, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem Sernik z czereśniami dzięki zwartej konsystencji oraz formie niewysokiego placka, nie rozpada się i śmiało można zjeść go trzymając w dłoni. Smak masy serowej jest delikatnie waniliowy, niezbyt słodki, a konsystencja mocno kremowa. Czereśnie zachowują soczystość oraz piękny kolor

Smakołyki Bereniki
Red Velvet Pancakes 131

Velvet Pancakes  Tak bardzo spodobało mi się jedno z amerykańskich ciast - Red Velvet Cake,  które też czasami przygotowuje się w formie babeczek,  że postanowiłam spróbować przygotować taki deser,  ale w formie  amerykańskich pancakes. Składniki: Na pancakes: 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki kakao 1 jajko 3/4 szklanki mleka(...)koniec dodać 1 łyżeczkę czerwonego barwnika spożywczego i połączyć. Smażyć na suchej nieprzywierającej patelni z obydwu stron na złoty kolor. Serek twarogowy wymieszać do smaku z cukrem pudrem,  Placki układać na przemian z serkiem. Smacznego

My sweet a life
Bezglutenowe naleśniki z łososiem i szparagami 138

 Bezglutenowe naleśniki z łososiem i szparagami - bardzo delikatne, aromatyczne połączenie a przy tym syte i bardzo smaczne.  Sezon szparagowy trwa wiec koniecznie spróbujcie! 

Kuchnia bezglutenowa
Podsumowanie miesiąca - czerwiec 188

szukać inspiracji wśród wspaniałych propozycji, które można tam znaleźć Porażki: Zrobiłam ciastka francuskie o wymyślnym kształcie, smakowały nieziemsko, ale wyglądały tragicznie - pyszne i brzydkie, niestety :P Nie wyszły mi placki bananowe - moje ukochane! Jak one mogły? Niestety nie wiem, co się stało, przypalały się na każdej patelni i skończyło się tym, że wylądowały w koszu. Widać nawet dania robione(...)purée z batatów i szparagi Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Inne: Kompot z truskawek i rabarbaru Dżem

Cooking Monster