ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:411/550)

Naleśniki z sosem bolognese 115

dokładnie połączyć z mlekiem, wodą, solą oraz sodą oczyszczoną. Następnie wsypać mąkę. Po ponownym rozmieszaniu - wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni). Placki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. (Mam dobra patelnię, której nie muszę natłuszczać, ale swoją możecie posmarować odrobinką oleju.) W międzyczasie (lub wcześniej) przygotować sos.   Cebulę pokroić(...)przykryciem. Na końcu sos ponownie doprawić do smaku. Gotowe naleśniki złożyć wg uznania i polać sosem. (*) Nie zawsze mam wodę gazowaną, więc czasami daję zwykłą i wtedy do ciasta wsypuję odrobinkę sody. (**) Można użyć około 300 ml passaty pomidorowej lub pomidory z puszki + dosłownie szczyptę cukru

Di gotuje
Wytrawne placki śniadaniowe 508

trochę więcej czasu i można przygotować jakieś pyszne, bardziej wyszukane śniadanie. Dzisiaj zdecydowałam się na wytrawne placki, które we wnętrzu kryją wędzony ser, kukurydzę, czerwoną cebulę i drobno posiekaną wędlinę. Najlepiej smakują z serkiem śmietankowym i kiełkami. Z przepisu wychodzi 8 placków. Już dwa wystarczają na syte śniadanie 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu(...)jajkiem, olejem i mlekiem. Wędlinę, ser i cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i wymieszać łyżką ze zmiksowaną masą oraz kukurydzą. Na dobrze rozgrzany na patelni olej wylewać chochlą ciasto (masa jest dość gęsta). Smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor. Podawać z serkiem twarogowym, kiełkami i pomidorami

Bullio
Bezglutenowe placki z serka wiejskiego z cebulą 166

jednocześnie taka chrupiąca! Placuszki są odpowiednie dla osób będących na diecie bezglutenowej, gdyż użyłam mąki ryżowej. Jednak możecie zastosować pszenną - wtedy dodajcie jej odrobinę mniej. To kto dziś smaży placki? Są obłędne...   (około 9 sztuk)  150g serka wiejskiego 1 jajko (małe) 2 łyżki mąki ryżowej (płaskie) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz Dodatkowo(...)przyprawy. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serkowej. Całość doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują

Di gotuje
Mokhrakula....? 170

Mokra kura...?! ;) Nieee to mokhrakula  danie kuchni gruzińskiej. Jest to taki placek z patelni mający w sobie trochę coś z naleśnika i trochę z placka ziemniaczanego. Zapraszam wszystkich do wypróbowania tego przepisu. Składniki na jedną porcje 2 jajka szczypta sody około 150 gr maki tortowej około 100-120 ml wody 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki papryki słodkiej(...)Dodajemy wodę, śmietanę, sodę oraz mąkę i mieszamy wszystko do połączenia składników. 2. Ścieramy ziemniaki na średnich oczkach, kroimy pomidora, cebulę w kostkę oraz fetę. 3. Dodajemy wszystko do ciasta i mieszamy. Doprawiamy przyprawami do smaku ( niestety trzeba próbować żeby nie przedobrzyć np. z solą ;) 4. Wylewamy nasze ciasto na rozgrzana patelnie z oliwą. Smażymy 15 min z jednej

Gotowanie...to proste !
PLACKI JOGURTOWO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI 148

śniadanie lub podwieczorek. Szybkie i łatwe w wykonaniu. Można je podawać z ulubionymi owocami,śmietaną, serkiem waniliowym lub syropem klonowym. Zamiast drożdży można użyć proszku do pieczenia. Składniki na placki: 2 jajka 250  g jogurtu greckiego / naturalnego 250g mąki pszennej 2 -3 łyżki cukru 2 łyżki oleju roślinnego 30 g świeżych drożdży  150 g mleka szczypta soli(...)pieczenia to wsypcie 2 łyżeczki.   Wsypałam cukier.    Na koniec dodałam mąkę, olej i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszałam.    Można odczekać jakieś 15 minut aby ciasto jeszcze urosło. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładałam po jednej łyżce ciasta. Smażyłam na średnim ogniu aż urosły. Po około 3 minutach przewróciłam na drugą stronę.   Podawałam

potrawyregionalne
PLACKI Z CUKINII I BATATÓW 174

Słoneczko zagląda mi w oczy już od 6 rano, więc szkoda dnia,zwlekłam się z wyrka i nasmażyłam na śniadanie placków z cukinii i batatów. Boże jakie to dobre, sama nie wiem ile zjadłam, grzech było liczyć------ ŁAKOMSTWO :-)  Składniki:   1 mała cukinia  1 słodki ziemniak średniej wielkości  pół czerwonej papryki  1 marchewka  garść posiekanej pietruszki(...)odcisnąć sok. Batata, marchewkę również zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w małą kosteczkę. Dodać do cukinii z pozostałymi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszać,doprawić do smaku przyprawami i czosnkiem, odstawić ciasto na 5-7 minut aby składniki się "przegryzły". Smażyć na bardzo małej ilości oliwy z obu stron na złoty kolor. Moje z ok. 2 łyżek ciasta.Podawać ze śmietaną, popijając

pieprzny smaczek
Jabłka na szarlotkę 133

Szarlotka to chyba jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Wbrew pozorom nie jest trudna w wykonaniu i nie jest bardzo pracochłonna. Ja mimo wszystko jeszcze ułatwiam sobie sprawę, skracając czas jej przygotowania do minimum :) Numerem jeden w mojej spiżarni oczywiście są gotowe jabłka na to pyszne ciacho :)! Składniki: 5 kg jabłek ½ szklanki octu 2 kg cukru Wykonanie: Jabłka pokroić w kostkę(...)mieszając. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut. Skoro już mowa o szarlotkach to polecam: Szarlotka pod różową chmurką Szarlotka na czerstwych bułkach Jabłka pod biszkoptem Szarlotka wykwintna Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka oraz inne jabłkowe nadzienie w słoikach: Jabłka tarte do słoików na zimę

Tradycyjna Kuchnia
Czekoladowa pianka 134

Kolejny eksperyment, mój placek niestety opadł, bo za szybko wyłączyłam piekarnik myśląc, że jest już dobry, jak się później okazało nie był i musiałam znów włączyć grzanie, ale tak to bywa z eksperymentami, tak czy inaczej to nie zmieniło jego smaku;) po nocy w lodówce spełnił dziś rolę drugiego śniadania/deseru ;) Składniki: 600g gęstego jogurtu (np. bardzo gęsty Bakoma(...)tabletek (najlepiej spróbować) Sposób przygotowania: Jogurt, żółtka, budyń, kakao, stewie miksujemy białka ubijamy na sztywną pijane ze szczyptą soli delikatnie mieszając dodajemy białka do masy czekoladowej wylewamy ciasto do blaszki pokrytej papierem do pieczenia (chyba że mamy silikonową) pieczemy minimum 60 minut w temperaturze 160 stopni pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, a potem najlepiej jeszcze do lodówki SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Prosty placek z brzoskwiniami + film 205

Wyśmienity placek dla niespodziewanych gości , który można przygotować w szybkim tempie z gwarancją na to że uda się każdemu laikowi kulinarnemu . składniki na kwadratową formę  (23/23 cm) 16 połówek brzoskwiń z puszki ( około 1 i 1/2 puszki ) 2 szklanki mąki krupczatki 300 g masła 150 g cukru pudru 4 jajka 4 łyżki soku z cytryny cukier puder(...)Miękkie masło wkładamy do miski , dodajemy cukier puder , jajka , sok z cytryny i mąkę .Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej masy . Na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formie wykładamy ciasto i dokładnie je rozprowadzamy łopatką. Na wierzch ciasta układamy dokładnie odsączone z zalewy połówki brzoskwiń. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st C. przez 35 minut. Po upieczeniu posypujemy

Smakowite Dania
Ruskie pierogi, czy na pewno? 173

maki , oczywiście można więcej, 2 łyżki oleju, 3 jajka ( jedno całe 2 żółtka), 1 szklanka gorącego mleka i jeśli mało to podlewamy ciepłą wodą. Łączymy składniki , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno być szkliste, łatwo poddające się obróbce. tak wygląda po wyrobieniu Na farsz do pierogów potrzebujemy 1/2 kg sera, 2 kg ziemniaków. Dodam ,że przewaga ziemniaków, sprawia ,że farsz jest smaczniejszy(...)pierogi ruskie , to tylko sól i pieprz,każda inna przyprawa zmienia ich smak. czasami do farszu dodaję drobne kawałki podsmażonego boczku , też powstaje bardzo dobry farsz. Wałkujemy na okrągły placek , jak mamy przyrząd do pierogów to używamy do wyciskania i robienia pierogów , lub tradycyjnie: szklanka i nasze sprawne ręce. Ja lepię sama , chociaż przyrząd,  do pierogów, próbowałam, jednak

W kuchennym oknie Ewy
Ruchanki Kociewskie. Regionalne Smaki. Maj 187

Od dawna szukałam przepisu na racuchy, które po usmażeniu będą pękate jak pączki.  Kiedyś takie grube placuszki jadłam, a później bezskutecznie próbowałam odtworzyć przepis. Szukając

Codziennik Kuchenny
Bezglutenowe placuszki z ricottą i granatem 104

  Lekkie placuszki bezglutenowe z ricottą i granatem. Idealne na śniadanie. Delikatnie i mięciutkie. Pyszne SKŁADNIKI: 150 g mieszanki mąk bezglutenowych np. Nutrifree per Pane 2

Kuchnia bezglutenowa
Ciasto z masą serową s. Anastazji 136

żółtku, miksujemy dalej. Mąkę przesiewamy wraz z kakao i proszkiem do pieczenia do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką, do połączenia. Formę (21x32cm) wykładamy papierem do pieczenia. Naprzemiennie wykładamy ciasto jasne i ciemne (u mnie po 2 łyżki, ale można np po 1 łyżce). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-45 minut. Po wystudzeniu przekrawamy(...)pilnując by masa się nie przypaliła. Na gotującą się masę wlewamy mleko z proszkiem budyniowym. Cały czas mieszając gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, do zgęstnienia. Gorącą masą przekładamy placki

Smaki Na Talerzu
Bakaliowa bomba nr 2 /Keks/ 135

wszystkie bakalie do miodu dodajemy wrzątek, mieszamy, a na następnie wlewamy do bakalii dodajemy jajka i cynamon, mieszamy wykładamy masę do (małej) wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ugniatamy ciasto łyżką, żeby było dość zbite pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam nominowana do Liebster Blog(...)późnych godzin wieczornych ;), jakoś nigdy nie wyczuwałam u mnie szczególnie rodzinnej atmosfery 3. Na co masz właśnie ochotę ? :) na makiełki które skosztuję dopiero jutro ;) 4. Najlepsze śniadanie to ... ? gromadka placków, albo makiełki które zostają z wigilii! ;) 5. Ulubiona słodycz ? czekolada, karmel, toffi, kokos, ... 6. Dokończ: Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez...  makiełek! ;D 7. O czym zawsze marzyłaś/ marzysz

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bananowe placuszki z miodem 170

bardzo bardzo dojrzałe to jest to świetna okazja aby skorzystać z tego przepisu. Placuszki robi się szybciutko, są miękkie, pulchniutkie i bardzo sycące. Mi z tego przepisu wyszły 3 placki wielkości talerzyka (takiego mniejszego, nie takiego tradycyjnego jak do obiadu) ale jak dla mnie to za dużo - także dla większych głodomorków porcja będzie akuratna, lub dla dwóch mniejszych :) Zamiast(...)blendujemy lub po prostu rozgniatamy widelcem w misce na papkę. Do tego wbijamy jajko, przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy aby nie było grudek mącznych. Ciasto będzie bardzo bardzo gęste - jak to ciasto na pancakesy :) Na patelni rozgrzewamy olej i gdy jest już bardzo gorący nakładamy ciasto na patelnię (ja piekłam na małej patelni o średnicy

Jedzeniomania
Ciasto Kinder Pingui 157

łyżeczka oleju Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy z cukrem. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy i wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut. Upieczony biszkopt studzimy. Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy(...)trakcie ubijania wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy. Serek mascarpone miksujemy, dodajemy śmietankę i ostudzoną żelatynę. Miksujemy aż składniki połączą się na głodki krem. Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie polewę smarujemy pozostałą masą, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą polewą

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto Kinder Pingui 241

łyżeczka oleju Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy z cukrem. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy i wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut. Upieczony biszkopt studzimy. Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy(...)trakcie ubijania wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy. Serek mascarpone miksujemy, dodajemy śmietankę i ostudzoną żelatynę. Miksujemy aż składniki połączą się na głodki krem. Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie polewę smarujemy pozostałą masą, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą polewą

e-PrzepisyKulinarne
Langosze. 754

można dostać na każdym rogu (a na Słowacji na co drugim). Właściwie przekąska nie jest chyba dobrym określeniem, bo trudno mi sobie wyobrazić, żeby ktoś po zjedzeniu takiego drożdżowego placka mógł jeszcze myśleć o obiedzie lub kolacji. Nie, to niemożliwe! ;) Muszę się przyznać, że nie jestem wielkim miłośnikiem czosnkowych aromatów, ale w wypadku langoszy jest inaczej - chociaż istnieje wiele(...)olej do smażenia Wykonanie: Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z drożdżami. Sól rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do mąki. Mieszać drewnianą łyżką do momentu kiedy kula ciasta zacznie oddzielać się od miski. Jeżeli jest zbyt kleiste dodać więcej mąki (do kilku łyżek). Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podsypując mąką rozwałkować

zadanie-gotowanie
Czteroskładnikowe pancakes proteinowe 128

Szybko, smacznie i do tego zdrowo :) czyli propozycja śniadaniowa dla "zabieganych" nie tylko sportowców :D Składniki (dla 1 osoby): 1 jajko 30 g odżywki białkowej 1

Malinowo w kuchni
Placuszki kokosowo-truskawkowe z mlekiem w proszku (mleczne) 162

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Kiedy pierwszy raz je usmażyłam - usłyszałam: "Czemu zrobiłaś tak mało?". Potem moja mama stwierdziła, że na

Di gotuje
Orzechowiec 97

sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Następnie, pojedynczo, wmiksować do piany żółtka. Mąki przesiać do masy, delikatnie wmieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przelać do formy z wyłożonym tylko dnem papierem do pieczenia, piec w 160 - 170'C około 35 minut.  Po tym czasie upuścić z formą na podłogę, wystudzić w blaszce(...)dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując. Dodać zmielone orzechy i dokładnie zmiksować. SKŁADANIE: W blaszce ułożyć pierwszy blat, naponczować. Posmarować kajmakiem, wyłożyć 1/2 kremy, wygładzić, przykryć drugim plackiem, który również naponczować. Pokryć do nutellą, pozostałym kremem, wyłożyć ostatnim blatem, polać resztą ponczu. Wierzch polać rozpuszczonymi czekoladami, posypać siekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce

Cakes By Kejt
Bananowe pancakes 197

Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 duże dojrzałe banany 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Wykonanie: Mąkę

magiczna kuchnia Kasi
Kawowy tort bezowy z granatem 160

Każdy zachwyca się tortami pavlowa, ja jednak dzisiaj trochę cieniej i mniej słodko ale bardzo pysznie i naprawdę bezowo. Taki tort z pewnością Was zachwyci. 

Niezły Młynek
K... Krokiety z kapustą kiszoną i mięsem mielonym 225

chyba kapusta kiszona z cebulką. Ja natomiast wzbogaciłam ją mięsem mielonym z pieczarkami i marchewką :) Nie zapomniałam oczywiście o kubku czerwonego barszczu ;) Do dzieła! Składniki (ok. 5 sporych krokietów) Ciasto na naleśnik:  które nie złamie się przy zwijaniu :) 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 jajko szklanka przegotowanej, ciepłej wody Farsz : 500g mięsa mielonego(...)dodać olej i wymieszać. - patelnię (chyba, że macie teflonową, to nie) wysmarować olejem i smażyć pierwszego naleśnika z obu stron. Uważać, aby nie przepalić. Wyszło mi 5 ładnych, sporych placków + 1 mniejszy :) - gotowe naleśniki kładziemy na talerz. Farsz : - na oleju/oliwie podsmażamy pokrojoną cebulkę, czosnek, pieczarki i marchewkę. - dodajemy mięso mielone oraz przyprawy. Mieszamy i czekamy, aż mięso będzie gotowe

Kitchens Alphabet