Przepis na przepyszne placki pochodzi od mamy. Podczas jednej z wizyt wspólnie je przyrządzaliśmy. Zrobiliśmy je z kilku porcji. U nas w rodzinie wszystko przyrządza się z kilku porcji:) Jedliśmy je na śniadanie obiad i na kolację. Następnego dnia trochę je urozmaiciliśmy smarując dżemem truskawkowym a mąż dodatkowo dodał ser pleśniowy. Polecamy! Składniki: - 0,7 kg zmielonej dyni(...)jajka - pół szklanki śmietany lub jogurtu bałkańskiego - 7 łyżek cukru - cukier wanilinowy - 4 szklanki mąki - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie produkty miksujemy. Gdy ciasto jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na kolor złocisty
Pan i Pani Smith w kuchniSkładniki: 0,5 kg tartych jabłek(ja używam LOBO) cukier wanilinowy szczypta soli 2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia jajko mleko,woda(ile potrzeba
Wielki apetytpomidory czerwona papryka ser żółty rukola Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski, zmiksować. Gdyby ciasto było za gęste dodać więcej wody. Na rozgrzaną patelnię wlać jedną chochelkę ciasta i równomiernie rozprowadzić. Smażyć równomiernie z dwóch stron. Naleśniki odkładać na talerz, aż do ostygnięcia. Piersi oczyścić z błonek, pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, usmażyć. Odłożyć do ostygnięcia(...)czosnek. Kurczaka i pieczarki zmielić za pomocą blendera. Dodać serek naturalny, cebulę z czosnkiem, wymieszać. Paprykę, suszone pomidory, ser pokroić w paski. Farsz mięsny nabierać łyżką i rozsmarowywać na placku. Dodać ulubione warzywa i ser, zawinąć. Podawać na zimno lub zgrillowane z sosem jogurtowo - pietruszkowym
cooklifeTakie ciasto możemy przygotować zawsze, na każdą okazję. Biszkopt z makiem prezentuje się rewelacyjnie i tak samo smakuje. Do maku możemy dodać bakalie, a wierzch posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową. Składniki na biszkopt: 7 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier(...)stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu biszkopt przekrajamy na dwa placki. Składniki na masę makową: 30 dag maku 1 kostka masła 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej zapach migdałowy niecała szklanka cukru Mak gotujemy dwie godziny, następnie dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy kostkę masła, jajka, mąkę ziemniaczaną
Salonik smakówOglądając koronkowe naleśniki na różnych blogach postanowiłam zrobić i ja...ale niestety ja nie mam aż takich zdolności...i takich pięknych serc koronkowych [a takie planowałam
Moje domowe kucharzenieprzepisów: Drożdżówki ślimaczki z kajmakiem autorka: bernika | blog: Moj kulinarny pamiętnik Serniczki kajmakowe ze śliwkami autorka: Pyza | blog: Smaczna Pyza Szyszki z kajmakiem autorka: Agiatis | blog: Moja kulinarna przygoda Placki dyniowe z flambirowanym bananem i sosem kajmakowym autorka: gukinga | blog: Pyszny blog kulinarny Ciasteczka czekoladowe z czekoladą karmelową autorka: basinepichcenie | blog: www.basinepichcenie.blox.pl Ciasteczka krówki autorka: tarzynka | blog: tarzynkowo Amarantusowe(...)shiral | blog: Polish Country House Kitchen Krówkowo - bananowe muffinki autorka: bosko-bo-wlosko | blog: bosko-bo-wlosko Tartaletki z kremem kajmakowym (krówkowym) autorka: maartynciaa | blog: Apetyczny. Aromatyczny, Kulinarny - BLOG! CIASTO BANANOWE Z KARMELEM I ŚMIETANĄ (BEZ PIECZENIA ) autorka: Mariola | blog: Kulinarne fantazje Marioli Babeczki dyniowe z kremem karmelowym autorka: kamilagro | blog: Vegazone Szybkie Bułeczki czekoladowe z żurawiną i sosem kajmakowym
Mania GotowaniaTortilla sprawdza się zawsze wtedy gdy chcemy zjeść coś na szybko, lub gdy nie ma pomysłu na obiad, można podać ją na różne sposoby, dziś zrobiłem
KUCHNIA POLSKAobrotach miksera. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na dżemie, posypujemy 100 g orzechów. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 45 minut. Wystudzić. W ten sam sposób upiec 2 cześć ciasta. Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g masła, w temperaturze pokojowej(...)ognia, przykryć folią i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć do otrzymania jasnego kremu. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Na koniec dodać alkohol i ekstrakt. Na pierwszy placek nałożyć krem budyniowy, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, odwracając go warstwą orzechową do dołu i polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 75 g masła 75 g czekolady gorzkiej 75 g czekolady
kulinarnyswiatdomiJest to jeden z placków, który może długo stać i będzie miękki i pyszny. Przepis ten znalazłam w babcinym zeszycie, jeszcze nie raz na pewno go zrobię. Polecam wypróbować! ;)) Składniki: 1/2 kg mąki 1 sztuczny miód (słoik jak od dżemu) 1 kostka margaryny 1 szkl cukru 5 jajek kakao (ja dałam jakoś może z 1/3 opakowania) 1 opakowanie cynamonu(...)łyżeczka amoniaku bakalie (rodzynki, orzechy) Przygotowanie: Miód, cukier, margarynę, cynamon rozpuścić w garnku. Odstawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie dodać mąkę i jajka, wymieszać. Dodać kakao aby ciasto nabrało ciemnego koloru. Dodać bakalie i wymieszać. Pod koniec w mleku zaparzyć amoniak i dodać do ciasta. Piec w średnio nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka. Polewa: 1/3 kostki masła kakao cukier
Motylkowa Kuchniawiecie staram się korzystać kolejno ze wszystkich sezonowych owocach jakie tylko się pojawią w moim zasięgu, dlatego dziś zapraszam na placuszki z morelami. Przygotowałam puszyste placki na bazie jogurtu greckiego i mąki razowej. Zdrowe, smaczne i oczywiście bez cukru. Częstujcie się przepisem. :) Składniki na ok 20 placuszków: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (użyłam pół na pół pszenną graham(...)składniki miksujemy ze sobą aż się ładnie połączą. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Umyte morele kroimy na paseczki. Na rozgrzaną patelnię (tradycyjnie smażyłam bez tłuszczu) nakładamy ciasto łyżką, a następnie wciskamy w nie kawałki moreli. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Ja podałam posypane wiórkami kokosowymi i z odrobiną jogurtu
Cynamonowe szczęściePrzepyszne na ciepło i na zimno. Do środka można dodać tak naprawdę wszystko, na co macie ochotę. Tak więc wstałam sobie o 7 rano ( I'm crazy ) smażę te placki w towarzystwie Kędziora i Tymańskiego - Ranne Kakao podjadając majonez ze słoika. Dobrego dnia kochani. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z pozostałymi składnikami.Wszystko dokładnie wymieszać, smażyć z obu stron na złoty kolor. Każdy placuszek składa się u mnie z 2 łyżek ciasta. SMACZNEGO
pieprzny smaczekczasu. Robi się je rzadko z prostego powodu, trzeba zetrzeć ziemniaki na tarce. Ale przecież prawie w każdym domu zajdzie się blender albo inne urządzenie które ułatwi nam pracę. Placki ziemniaczane są pyszne i warto od czasu do czasu je zrobić. Składniki: 1 kg ziemniaków ½ średniej cebuli 1 - 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki(...)cebulę i czosnek podsmażyć do miękkości. Odlać sok z ziemniaków, dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na patelni zagrzać olej, gdy już będzie gorący kłaść przygotowane ciasto na patelnię formując placuszki. Olej jest dobrze rozgrzane jeśli skwierczy gdy kładziemy na niego ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu kłaść na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem
Mama Gotujewydajny przepis, bo wychodzi z niego około 8 gofrów, ale naprawdę są tak pyszne, że warto się pokusić o ich zrobienie z tego przepisu :-) Przepis pochodzi z książki „Wyśmienite placki, naleśniki i gofry” wydawnictwa KDC.pl Składniki na 8 gofrów: 250 g mąki pszennej 225 g miękkiego masła 125 g cukru 3 łyżki rumu 5 jajek 1 łyżeczka proszku(...)dodać stopniowo po jednym żółtku i kolejno, przesianą mąkę, proszek do pieczenia cynamon i goździki. Białka ubić osobno na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli i wymieszać delikatnie z ciastem. Gofrownicę wysmarować tłuszczem i rozgrzać. Ciasto nakładać na rozgrzaną gofrownicę, piec ok. 5 minut. Podawać zarówno na zimno jak i ciepło z dodatkiem słodkich kremów, sosów i owoców lub posypać
Na słodko lub wytrawnienadziewania słodkich placków (ang. pie ), których Anglicy są ogromnymi wielbicielami. Odkąd w Nowej Anglii Święto Dziękczynienia stało się ważnym, corocznym wydarzeniem, a następnie rozprzestrzeniło się na całą Amerykę, placki dyniowe stały się nieodłącznym i charakterystycznym deserem tego dnia. Niesamowicie prosta i bardzo, bardzo smaczna tarta z aksamitnym dyniowym nadzieniem o korzennym aromacie jest naprawdę warta wypróbowania(...)łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Dodatkowo: jogurt naturalny/ kwaśna śmietana prażone pestki dyni mielony cynamon Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30min. 3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj (2-3mm) i wyłóż nim formę do tarty
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKochani, dzisiaj serwuję Wam odtłuszczoną wersję babcinych blinów. Ja je uwielbiam, jednak uważam, że smażone są za tłuste. Dlatego dzisiaj pieczemy!, Bliny są równie pyszne no
Niezły Młynek