ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:406/550)

Naleśniki razowe 187

Uwielbiam naleśniki, mogłabym je jeść na okrągło, a najbardziej te z serem i  bananem. Dziś zrobiłam z maki razowej i były jeszcze lepsze niż

magiczna kuchnia Kasi
PLACUSZKI GRYCZANE -BEZGLUTENOWE 139

SKŁADNIKI: 200g mąki gryczanej 1 50 g mąki razowej 2 jajka 350 ml mleka kokosowego ( można dać krowie) 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Gotowanie Patki
Krokiety z brokułami i camembertem 423

Naleśniki nadziane brokułami i camembertem. Chrupiąca panierka i pyszny farsz. Pomysł na sycący, wegetariański obiad. Nie podaję przepisu na naleśniki, bo zakładam że każdy ma swój

Bullio
SERNIK GOTOWANY 1618

Sernika gotowanego nie robiłam już ... noo ładnych parę lat.  Jakoś tak mi się o nim zapomniało i nie wiem czemu, bo sernik jest bardzo dobry

Walijskie Pichcenie
Domowy kebab z jagnięciny 160

Lubię fast foody, chociaż staram się robić je sama i tak zdarza mi się gdzieś wyskoczyć :/ Dzisiaj postanowiłam zrobić pierwszy raz kebaba z jagnięciny no i

Niezły Młynek
Ciasto owsiane z borówkami 149

składniki się połączyły. Ciasto przelewamy do formy na tartę. Wierzch posypujemy płatkami owsianymi i układamy borówki amerykańskie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35-40 minut. Ciasto owsiane z borówkami podajemy jako deser.  Borówki amerykańskie mają wyjątkowo dobry wpływ na zdrowie. Zawierają dużo antyoksydantów, witamin A, B, C, E, PP. To niskokaloryczne owoce, które są bogate(...)podnoszą tego "dobrego", a także opóźniają procesy starzenia.  Wielbicielom borówek amerykańskich polecam dwa przepisy z tymi owocami: Tarta na jaglanym spodzie z letnimi owocami i płatkami migdałowymi Placek jaglany z borówkami

My Chcemy Jeść
Tort bananowo karmelowy z Peppą 164

kajmakową zmiksować z 1 bananem na gładką masę. Drugiego banana pokroić w plastry. Na dolną warstwę tortu wyłożyć plasterki banana. Posmarować masą kajmakową zmiksowaną z bananem. Przykryć drugim blatem ciasta. Pozostałe warstwy przełożyć śmietaną ubitą z cukrem i cukrem waniliowym. Nie smarować śmietaną wierzchu i brzegów tortu. Ja to zrobiłam, dlatego masa na moim torcie trochę się pobąblowała(...)lodówki na godzinę.   Teraz dekoracja:) Ja zaczęłam od rozwałkowania tła - u mnie jest dwukolorowe, ale wystarczy jeśli będzie to jeden kolor. Niebieski lub zielony. Dokładnie rozwałkowujemy masę na placek grubości ok 3 mm  i układamy ją na torcie. Wyrównujemy. I tu zaczyna się zabawa. Ja żeby ułatwić sobie sprawę wydrukowałam z sieci postać Peppy i pocięłam

Kulinarne Inspiracje
Placki z gotowanych ziemniaków 154

Sposób na niezjedzone ziemniaki z obiadu. Placki są delikatne i fajnie chrupiące. Polecam Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka sezamu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki soli i pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na rozgrzanej(...)smażymy cebulę wraz z czosnkiem aż się zeszkli. Dodajemy do ziemniaków i mieszamy.Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju kokosowego i kładziemy łyżką porcję ciasta, lekko dociskając. Smażymy z obu stron na złoty kolor

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Podpłomyki grillowane faszerowane 173

pieca nie mamy, więc podpłomyki przygotowujemy w piekarniku ( jak mini pizzę gdyż są z odrobiną drożdży) lub smażymy je na grillowej patelni (tylko z mąki, wody i soli). Te placki wyglądem trochę przypominają chapati czy tortille. Wystarczy między podpłomyki grillowane włożyć farsz, sos i zajadać się sycącą kanapką na śniadanie, drugie śniadanie, czy na kolację. Te kanapki z podpłomyków(...)łyżeczki soli, oraz farsz składający się z sałaty, pomidorków, 1/2 kulki sera mozzarella, oraz sosu tym razem tzw. Sos tysiąca wysp . Mąkę zagniatamy z wodą i solą, tworząc elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, formuje my z nich 2 koła. Ciasto grillujemy z obu stron, aż odbiją się na nim paski z grilla. Gorące podpłomyki smarujemy sosem, obkładamy sałatą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe pierożki z mięsem (do barszczu) 220

tamtym roku był placek do barszczu, więc w tym postanowiłam coś zmienić. A że jestem leniwa, to chciałam zrobić wcześniej, zamrozić i wyciągnąć w święta "na gotowo". Stąd pomysł na takie pierożki, które podpowiedziała mi Gosia z bloga Moje gotowanie i blogowanie . Oczywiście nie obyło się bez próbowania i zarówno mi jak i Mężowi posmakowały, więc reszta wylądowała(...)Mamy i Teściowej :) W święta będą jak znalazł do barszczu pozostałego z Wieczerzy Wigilijnej. Zdążycie je zrobić i Wy, bierzcie się więc do pracy :) Składniki na ok 45 sztuk: Ciasto: 900g mąki + do podsypywania 3 żółtka 60g drożdży 400ml ciepłego mleka ( u mnie 2%) 200g roztopionej margaryny (u mnie Palma) 1 łyżka cukru 1 łyżka soli Farsz

Kuchnia w czekoladzie
Niebiańskie pancakes I 188

p { margin-bottom: 0.21cm; } W ostatni dzień wakacji, dla wszystkich naleśnikożerców, proponuję najlepsze pancakes, jakie jadłam w całym moim bujnym, ćwierćwiecznym życiu. Rozpływają się w

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sodziaki do piwa na św. Patryka 197

Sodziaki to takie smażone ciastka placki z dodatkiem odrobiny sody. Świetna przekąska do piwa, zwłaszcza w wersji na słono. A dla dzieci polecam podać je z dżemem. Składniki: 400 g mąki pół łyżeczki sody pół łyżeczki soli 2 jajka pół szklanki zsiadłego mleka  lub 4 łyżki jogurtu i pół szklanki mleka olej Wkładamy do dużego garnka mąkę, sodę(...)soda była w całej mące. Dodajemy jajka i zsiadłe mleko. Jeśli nie mamy zsiadłego mleka możemy je zastąpić zwykłym mlekiem koniecznie z dodatkiem jogurtu lub kefiru. Wyrabiamy elastyczne ciasto, może się odrobinę kleić do rąk. Podsypujemy mąką stolnicę, odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość ok. 1 cm lub mniej.Nożem lub foremką wykrawamy dowolne kształty, np. kroimy na prostokąty

prawdziwe jedzenie
Murzynek Siostry Anastazji 18326

wyłączyć palnik. Mieszając dodać galaretki. Zostawić do ostudzenia. Śmietanę ubić dodając stopniowo cukier puder. Na koniec dodać tężejącą galaretkę nadal ubijając do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wyłożyć na dolny placek, następnie nałożyć górny i polać go polewą czekoladową. Udekorować według uznania. UWAGI Biszkopt: Dodałabym tutaj więcej kakao i 6 jajek, a nie 5 jak w przepisie. Masa: Moim zdaniem(...)żelatynę. Margarynę, cukier, kakao i rozpuszczoną żelatynę wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników (nie dopuścić do zagotowania). Przestudzić i na koniec dodawać po łyżce śmietany roztrzepując. Góra ciasta mi lekko popękała, więc żeby polewa brzydko nie wyglądała, to posypałam wierzch ciasta płatkami migdałów, dopiero później polewając polewą czekoladową

Passions hobbies life
Placki z dyni z serem kozim 151

Zostało nam trochę produktów z przygotowania zupy, a że nic się u nas nie marnuje, to stworzyliśmy te oto placki. Ser kozi jest niesamowity, jego smak uwypukla musztarda figowa. Całość robi niesamowite wrażenie smakowe. Składniki 500 g miąższu z dyni 100 g sera koziego podpuszczkowego 100 g wędzonej piersi z kurczaka 1 cebula 300 g mąki 1 jajko(...)obieramy. Cebulę, miąższ dyni, ser, filet ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do masy wbijamy jajko, dodajemy mąkę, musztardę, mieszamy (masa ma być gęsta). Do smaku doprawiamy czarnym pieprzem. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy na rozgrzanej oliwie, z obu stron na rumiano. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Pierogi z mięsem 227

nadzieję, że lubicie pierogi faszerowane mięsem? Moja mała uwielbia i ostatnio nie dawała mi spokoju, więc musiałam je zrobić. Są pyszne i nie za suche.  Idealne! Polecam :) Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki 3 łyżki oliwy sól gorąca woda Farsz: 1 kg łopatki marchew pietruszka kawałek selera korzeniowego liść laurowy ziele angielskie 3 cebule jajko sól pieprz wywar jarzynowo(...)smaku solą i pieprzem, dodaję jajko i mieszam na jednolita masę. W razie konieczności dolewam odrobinę wywaru z gotowania. Masę mięsna odstawiam. Składniki na cisto zagniatam, rozwałkowuję cienki placek, wykrawam szklanką krążki, na każdy nakładam po łyżce farszu i zlepiam brzegi. W dużym garnku zagotowuję wodę z odrobina soli i wrzucam partiami pierogi na wrzątek. Czekam, aż wypłyną

Bea(u)ty kitchen
Kruchy placek z jabłkami 188

Pyszny, delikatny kruchy placek z warstwą rozpływających się jabłek to idealny deser na zimowe popołudnie. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a ponadto bardzo smaczny. Kawałek placka podawany na ciepło idealnie komponuje się z kulką lodów waniliowych. Polecamy! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji ok. 12 Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru(...)Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito na blat. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, margarynę, jogurt oraz żółtka. Całość siekamy nożem, a następnie wyrabiamy ręcznie, aż ciasto stanie się jednolite i sprężyste. Formujemy w kule, owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. W między czasie jabłka myjemy i kroimy w krążki. Ciasto wyjmujemy z lodówki

Kolizje Smaków
Domowe Chlebki Pita 169

Pita to charakterystyczne okrągłe, płaskie, pszenne placki popularne szczególnie w krajach bliskiego Wschodu. W Polsce znane głównie w formie chlebków w których serwowany jest kebab. Domowe Chlebki Pita -  Składniki: (na ok. 7 chlebków)                  3 szklanki mąki pszennej                  50 g drożdży(...)wody wraz z cukrem i ok. 2 łyżkami wody, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać resztę mąki, wody oraz olej i sól. Dokładnie wyrobić ciasto, wierzch posmarować olejem i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na części i z każdej z nich

Słodka Strona
PLACKI ZIEMNIACZANE 131

tłuszczu . Głównymi składnikami są starte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli , oraz jajka . Nic dodać - nic ująć... no może jedynie to, że chyba wszyscy uwielbiamy placki ziemniaczane :) Wariacji z plackami ziemniaczanymi jest wiele: są zjadane z gulaszem, i ze śmietaną, po węgiersku, z musem jabłkowym i białym serem.. U mnie w domu jada się je w "dziewiczej postaci(...)tarce na oczkach (ja używam elektrycznej maszynki do mięsa) wraz z cebulą. Dodajemy jajka, mąkę sól, ew.odrobinę pieprzu - mieszamy dokładnie. Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto ziemniaczane na rozgrzanym oleju. Smażymy na złoty kolor z obu stron

Walijskie Pichcenie