wchodziły mi. Wolałam ziemniaczane, ale też akceptowalne z trudem. Na szczęście gusta się zmieniają i dzisiaj nierzadko odbywamy walkę o placki. Niby każdy z dobroci serca tego ostatniego placka oddaje drugiemu, ale w głębi serca, mamy nadzieję, że ta druga osoba powie: „nie, zjedz Ty!” I wtedy szybko wbijamy własny widelec w placucha i zaciągamy(...)u0142kiem","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Jab\u0142ko obieramy i \u015bcieramy.\r","Dodajemy cynamon, cukier waniliowy.\r","Odstawiamy.\r","W misce mieszamy pozosta\u0142e sk\u0142adniki ciasta.\r","Na koniec dodajemy ods\u0105czone jab\u0142ko.\r","Sma\u017cymy na z\u0142oty kolor.\r","Odk\u0142adamy na r\u0119czniczek papierowy aby ods\u0105czy\u0107 nadmiar t\u0142uszczu.\r","Podajemy
Mieszam w GarnkuPoczułam smak dzieciństwa przez krótką chwilę. W dni takie, jak ten dzisiejszy - ciepły i pięknie się zapowiadający, nasze babcie smażyły albo placki ziemniaczane albo racuchy. Pulchne, z akcentem jabłka no i oczywiście z cukrem pudrem! Myślę, że można do tego okresu na momencik wrócić i spałaszować małe co nieco późnym popołudniem ;) Racuchy z jabłkami www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 250 g mąki(...)resztę mleka, wbijamy jajko i mieszamy. Miskę ponownie przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do ciasta. Racuszki smażymy na rozgrzanym oleju (ok. 1 cm), aż się zabrązowią. Wykładamy na ręcznik papierowy, jak trochę przestygną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Wykonanie/ przepis/ foto/ inspiracja: Agnieszka Karalus
Kuchnia smakówdodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki(...)pudru 1 galaretka czerwona np. o smaku wiśniowym 70 ml gorące wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy. przełożenia placka: biszkopt – masa serowa – różowa pianka Całość schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc. Przechowujemy w lodówce. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam pieczarki, zwłaszcza te w chrupiącej panierce. Dziś zapraszam Was na zdrowszy, bezglutenowy przepis na takie małe chrupiące pieczarki. Do przygotowania panierki wykorzystałam mąkę kukurydzianą, którą
Słodkie okruszkiJeśli chodzi o krokiety najbardziej lubię z mięsem. Do tego pyszny i gorący barszcz czerwony na zakwasie klik . Ja robię nie tylko na święta. Krokiety można
Ala piecze i gotujeJestem wielką fanką bitej śmietany :) Dlatego postanowiłam sobie poholowac i zrobiłam omlet z dodatkiem pysznego kremu i brzoskwinki . Omlet można sobie zafundowac na śniadanko , albo
Słodkości i nie tylkoUwielbiam zacząć dzień od porcji owoców i pysznych placków. Dziś zapraszam Was właśnie na taki przepis. Polecam Wam placuszki ryżowe z owocami. Pyszne i zdrowe śniadanie, które aż budzi do życia. Spróbujcie. Składniki: (na 1-2 porcje, w zależności od wielkości placuszków) 1 jajko M 2 łyżki mleka 3/4 szklanki mąki ryżowej 180 g naturalnego jogurtu 1 i 1/3 łyżki(...)smażymy na oleju kokosowym (około 1/2 łyżeczki na małą patelnię) na małym ogniu na złoto z obu stron. Ilość placuszki zależy od wielkości – smażę większe około 11/2 łyżki ciasta. Placuszki podajemy z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami. Wierzch można posypać delikatnie mieszanką przypraw o smaku wanilii i rumu. Smacznego
Słodkie okruszkiTen dzisiejszy dzień niczym nie nastraja do optymizmu :-( no po prostu niczym... jedyne co mnie dziś trzyma w pionie to myśl, że jeszcze tylko cztery dni
Czary - gary w kuchniDzisiaj może jeszcze nie świątecznie, ale mam w planie całkiem interesujący mazurek, który mam nadzieję uda się wcielić w życie. Póki co, pomysł na szybki i
Be Fit Be Strongdrzewa obdarzyły nas pysznymi jabłkami. Trzeba więc je wykorzystać. Proponuję racuszki drożdżowe z antonówką. Polane śmietaną i posypane cynamonem smakowały przepysznie. Rosły jak na drożdżach hehe. Smażyłam wcześniej placki z jabłkami gdzie dodawałam proszek do pieczenia. Od dziś tylko drożdże! Zdrowsze,smaczniejsze ... wg. mnie poprostu lepsze. Składniki: 2 jajka 2-3 szklanki mąki pszennej 4 dkg drożdży(...)minutach dodałam obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Najlepsza jest antonówka. Wiem nie ma jej za długo...ale póki jest to trzeba ją wykorzystać. Wymieszałam je z ciastem. Pozostało już tylko rozgrzać olej na patelni i smażyć racuszki. Można je jeść prosto z patelni ... ale rewelacyjnie smakują ze śmietaną i cynamonem. Smacznego
potrawyregionalnekawałek cukinii ok 300 g 3 łyżki mąki 1/4 kostki sera białego 1 mała cukinia wielkości ogórka 1 jajko sól pieprz ziołowy szczypta proszku do pieczenia
Gotowanie jest łatwepowstanie jednolita masa. Ważne, by masy nie gotować. Jaja miksujemy z jogurtem, dodajemy przestudzoną masę czekoladową i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek, sodę, sól i mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą pieczemy oddzielnie w tortownicy o średnicy 26 cm przez ok 15 minut w 180 st. C Krem czekoladowy: 1 łyżeczka żelatyny 2/3 szklanki śmietany(...)jajka nie mogą być gorące). Całość ucieramy aż powstanie puszysty krem (w tym momencie dodajemy też brandy). Krem łączymy ostrożnie z ubitą śmietaną i przekładamy nim nasze ostudzone placki. Całość można udekorować czekoladą lub tak jak u mnie masą cukrową
Cynamonowe szczęściePoprawia perystaltykę jelit, dzięki dużej zawartości błonnika (7,6g/100g), wiąże również nadmiar kwasu żołądkowego, pomagając przy leczeniu refluksu. Wytrawne naleśniki z mąki z ciecierzycy Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki z ciecierzycy; 300 ml wody; 1 łyżka siemienia lnianego; 1 łyżka oliwy z oliwek+ odrobinę do smażenia; szczypta soli i pieprzu. Dodatki: 200 g piersi z kurczaka; 1/2 papryki(...)Następnie robię sos. Wszystkie potrzebne składniki miksuję aż otrzymam gładką konsystencję. Po 30 minutach smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej i posmarowanej oliwą patelni. Placki smażę dość długo na małym ogniu, ponieważ mogą się rozrywać przy przekręcaniu i ciężko odchodzić od dna. Gotowy naleśnik smaruję sosem, układam plastry
Życie na widelcuPuszyste w środku a z góry chrupiące. Pyszne racuchy z dodatkiem bananów. Są po prostu palce lizać. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 8 g drożdży
Ala piecze i gotujekostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy parówki i cebulę. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i mieszamy. Smażymy na małym ogniu około 10 minut. 3. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z ciastem. Wlewamy do wysmarowanej margaryną tortownicy. Wkładamy cebulę i parówki. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 minut. 4. Upieczony biszkopt przed podaniem polewamy ketchupem premium Folwark. Mikro pyraburgery(...)startej na tarce cebuli 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 jajko dodatkowo: pomidor musztarda, sos madziaròw FOLWARK Potrzebne: blaszka do florentynek/makaroników papier do pieczenia wykałaczki 1. Wszystkie składniki na placki miksujemy razem na wysokich obrotach, aż do uzyskania kremowej masy. 2. wszystkie składniki omletu szpinakowego miksujemy do uzyskania względnie jednolitej masy. 3. wszystkie składniki burgera z indyka mieszamy razem
Moje domowe kucharzenieWYKONANIE: ŚREDNIE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5 ŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki na naleśniki: szklanka mleka, 3/4 szklanki
JejKuchniaSkładniki: kubek miąższu z dyni 0,5 kubka mąki 2 łyżki oleju 0,5 kubka płatków owsianych 0,5 kubka rodzynek cynamon mielone goździki kubek
Luźna KuchniaPyszne racuchy z dodatkiem ananasa z puszki. Usmażone na patelni Neoflam . Do smażenia użyłam bardzo małą ilość oleju dzięki wyjątkowej patelni. Racuchy są bardzo puszyste z
Ala piecze i gotuje