ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:407/550)

Placki z dyni z serem kozim 151

Zostało nam trochę produktów z przygotowania zupy, a że nic się u nas nie marnuje, to stworzyliśmy te oto placki. Ser kozi jest niesamowity, jego smak uwypukla musztarda figowa. Całość robi niesamowite wrażenie smakowe. Składniki 500 g miąższu z dyni 100 g sera koziego podpuszczkowego 100 g wędzonej piersi z kurczaka 1 cebula 300 g mąki 1 jajko(...)obieramy. Cebulę, miąższ dyni, ser, filet ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do masy wbijamy jajko, dodajemy mąkę, musztardę, mieszamy (masa ma być gęsta). Do smaku doprawiamy czarnym pieprzem. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy na rozgrzanej oliwie, z obu stron na rumiano. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Pierogi z mięsem 227

nadzieję, że lubicie pierogi faszerowane mięsem? Moja mała uwielbia i ostatnio nie dawała mi spokoju, więc musiałam je zrobić. Są pyszne i nie za suche.  Idealne! Polecam :) Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki 3 łyżki oliwy sól gorąca woda Farsz: 1 kg łopatki marchew pietruszka kawałek selera korzeniowego liść laurowy ziele angielskie 3 cebule jajko sól pieprz wywar jarzynowo(...)smaku solą i pieprzem, dodaję jajko i mieszam na jednolita masę. W razie konieczności dolewam odrobinę wywaru z gotowania. Masę mięsna odstawiam. Składniki na cisto zagniatam, rozwałkowuję cienki placek, wykrawam szklanką krążki, na każdy nakładam po łyżce farszu i zlepiam brzegi. W dużym garnku zagotowuję wodę z odrobina soli i wrzucam partiami pierogi na wrzątek. Czekam, aż wypłyną

Bea(u)ty kitchen
Kruchy placek z jabłkami 188

Pyszny, delikatny kruchy placek z warstwą rozpływających się jabłek to idealny deser na zimowe popołudnie. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a ponadto bardzo smaczny. Kawałek placka podawany na ciepło idealnie komponuje się z kulką lodów waniliowych. Polecamy! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji ok. 12 Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru(...)Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito na blat. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, margarynę, jogurt oraz żółtka. Całość siekamy nożem, a następnie wyrabiamy ręcznie, aż ciasto stanie się jednolite i sprężyste. Formujemy w kule, owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. W między czasie jabłka myjemy i kroimy w krążki. Ciasto wyjmujemy z lodówki

Kolizje Smaków
Domowe Chlebki Pita 169

Pita to charakterystyczne okrągłe, płaskie, pszenne placki popularne szczególnie w krajach bliskiego Wschodu. W Polsce znane głównie w formie chlebków w których serwowany jest kebab. Domowe Chlebki Pita -  Składniki: (na ok. 7 chlebków)                  3 szklanki mąki pszennej                  50 g drożdży(...)wody wraz z cukrem i ok. 2 łyżkami wody, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać resztę mąki, wody oraz olej i sól. Dokładnie wyrobić ciasto, wierzch posmarować olejem i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na części i z każdej z nich

Słodka Strona
PLACKI ZIEMNIACZANE 131

tłuszczu . Głównymi składnikami są starte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli , oraz jajka . Nic dodać - nic ująć... no może jedynie to, że chyba wszyscy uwielbiamy placki ziemniaczane :) Wariacji z plackami ziemniaczanymi jest wiele: są zjadane z gulaszem, i ze śmietaną, po węgiersku, z musem jabłkowym i białym serem.. U mnie w domu jada się je w "dziewiczej postaci(...)tarce na oczkach (ja używam elektrycznej maszynki do mięsa) wraz z cebulą. Dodajemy jajka, mąkę sól, ew.odrobinę pieprzu - mieszamy dokładnie. Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto ziemniaczane na rozgrzanym oleju. Smażymy na złoty kolor z obu stron

Walijskie Pichcenie
Sernik na zimno kakaowo cytrynowy babci Basi 112

Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję

Pysznosci Babci Basi
Bezglutenowe naleśniki z truskawkami 152

Rewelacyjne bezglutenowe naleśniki z truskawkami, polane dodatkowo musem truskawkowym - na śniadanie, deser lub podwieczorek. Przepyszna klasyka!  SKŁADNIKI na ok. 10 naleśników  ok. 2 szklanek

Kuchnia bezglutenowa
Wegańskie racuchy z porzeczkami 150

Składniki: mleko sojowe (1 szklanka) drożdże (25 g) mąka pszenna (1 1/2 szklanki) cukier wanilinowy (30 g, czyli 1 opakowanie) czerwone porzeczki (1 szklanka, czyli garść

Weganka gotuje
Zielone pancakes z buraka naciowego 142

250 g liści buraka naciowego 2 szkl mleka 2 jajka 4 szkl mąki sól pieprz pieprz ziołowy szczypta czosnku granulowanego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku

Gotowanie jest łatwe
Naleśniki nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta. 201

Naleśników ciąg dalszy :) Tym razem w wersji wytrawnej z dużą ilością szpinaku i dodatkiem suszonych pomidorów oraz fety. Naleśniki świetnie smakują z jogurtowo- serowym sosem. Nadzienia

DefinicjaSmaku
Tacos z wołowiny - prosto z Argentyny - przepis od Futrzaka 149

Niebawem mój Wielce Szacowny Małżonek odwiedzi Kraj Ojczysty, a mnie zaczyna ostatnio brakować inspiracji kulinarnych.  Ponadto pobyt w Arabii Saudyjskiej nie sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Naleśniki Black Red White 211

Pancakes Black Red White Składniki. 1,5 szklanki przesianej mąki tortowej 2 jajka 1 szklanka mleka 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej 2 łyżki cukru ½ paczki cukru

Kulinarny karnet Christophera
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 196

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Bliny mają symboliczne znaczenie w tradycji rosyjskiej kultury. Są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na

Smakowity Blog Kulinarny
Naleśniki biszkoptowe 8965

Dzień dobry! Naleśniki to bardzo prosta potrawa, którą każdy lubi :-). Prawda? Można je przygotowywać na wiele sposobów, na słodko, ostro, wytrawnie, z różnymi dodatkami. Na blogu

Pora coś zjeść
Turecka pizza szpinakowa. 186

identycznie jak włoska pizza, ale ja wolę właśnie taką łódeczkową odmianę pide. Taki kształt pozwala na umieszczenie większej ilości farszu, który pozostaje bardziej wilgotny niż ten cienko rozsmarowany na placku. To dobrze. A przynajmniej dzisiaj miałem ochotę na takie rozwiązanie: dużo świeżego, jędrnego szpinaku, cebula, czosnek i jajko. No i feta oczywiście. Czy tę fetę wymyśliłem sam, czy mi się(...)więc będzie, że powinien to być beyaz peynir. Naprawdę powinien! To już ostatnia nasza pizza w tym tygodniu,  Jeżeli robiliście z nami poprzednie, to mogło zostać Wam nieco ciasta. Na pide będzie w sam raz! PS Marzenka zrobiła już coś wyglądającego obłędnie w ramach kolejnego hasła, którego oczywiście zdradzić nie mogę, ale będzie fajne :) Składniki: Farsz: 300 g świeżego

zadanie-gotowanie
Placuszki kukurydziane 123

kolejne placuszki - tym razem z dodatkiem mąki kukurydzianej, modnej ostatnio we wszystkich przepisach na dania bezglutenowe, choć moje placuszki do bezglutenowych nie należą. Muszę przyznać, że uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, na słodko w szczególności, więc nieobiektywnie mogę stwierdzić, że są pyszne :) Smacznego! Składniki: 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 0,5 łyżeczki sody 1 płaska(...)razem. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z cukrem, cukrem waniliowym i olejem, wlewamy maślankę lub kefir, całość mieszamy i łączymy z suchymi składnikami. Dobrze rozgrzewamy patelnię i wylewamy porcję ciasta o średnicy ok. 5 cm, tak by powstały placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionym dżemem, konfiturą lub sosem owocowym lub czekoladowym (u mnie prawdziwy miód

psgotujemy
Pierogi, pierożki...... 156

maki  2 łyżki oleju,  3 jajka ( jedno całe 2 żółtka),  1 szklanka gorącego mleka i jeśli mało to podlewamy ciepłą woda Wszystkie składniki łączmy , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno być szkliste, łatwo poddające się obróbce. Na farsz   1/2 kg sera,  2 kg ziemniaków. Dodam ,że przewaga ziemniaków, sprawia ,że farsz jest smaczniejszy.  Do tego(...)ruskie , to tylko sól i pieprz,każda inna przyprawa zmienia ich smak.  Czasami do farszu dodaję drobne kawałki podsmażonego boczku , też powstaje bardzo dobry farsz. Wałkujemy na okrągły placek , jak mamy przyrząd do pierogów to używamy do wyciskania i robienia pierogów , lub tradycyjnie: szklanka i nasze sprawne ręce. Ja lepię sama , chociaż przyrząd,  do pierogów, próbowałam, jednak

W kuchennym oknie Ewy
Pancakes kukurydziane ze złocistym syropem 191

Czas przygotowania: 20 min.Składniki na 12-15 plackówKoszt przygotowania: 7,00 złSKŁADNIKI:3/4 szklanki mąki kukurydzianej białej1/2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1

kulinarnyJa
Kruszonka migdałowa 125

malutki okruszek - dodatek do ciast - wymaga, moim skromnym zdaniem, osobnej uwagi. Użyłam jej do drożdżówek z budyniem - kruszonka migdałowa.     Składniki:        - 230 g mąki tortowej- 150 g miękkiego masła- 60 g mielonych migdałów- 110 g cukru pudru     Mąkę przesiałam z cukrem pudrem do miski. Dodałam miękkie masło i mielone migdały. Składniki połączyłam ze sobą palcami(...)lubi. Przed użyciem najlepiej włożyć na 30 minut do lodówki, aby stężała. Zawsze robię trochę więcej kruszonki, wkładam do woreczka i zamrażam. Kiedy jest potrzebna, np. do drożdżówek, czy placka z owocami – mam ją pod ręką. Trudno, w przypadku samej kruszonki mówić „smacznego”, ale… nie tak do końca, bo jest to rodzaj bardzo smacznej dekoracji, więc… Smacznego. Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
Minipizze z tortilli 239

Anny Starmach z książki "Pyszne 25" :) Pomysł na przystawkę, kolację, lub - tak jak u mnie- na śniadanie. Minipizze można również podawać na zimno. Składniki (dla  dwóch osób): 2 placki tortilli 100 ml pomidorowej passaty 1 kulka mozzarelli  2 plasterki żółtego sera 2 plastry szynki gotowanej 2 pieczarki 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA(...)porwać.  2. Do garnuszka wlewamy passatę, porwane plasterki żółtego sera, doprawiamy oregano, bazylią, solą i pieprzem. Gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Przekładamy na przygotowane ciasto (ok. 1 łyżka na minipizzę). 3. Całość posypujemy pokrojoną w kostkę szynką i mozzarellą, na wierzch układamy kawałki pieczarek. Zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyciągamy i odstawiamy

My Culinary Art