Dziś zapraszam Was na pyszne placuszki ze skórką cytrynową (na maślance) . Delikatne, proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na śniadanie. Spróbujcie. Warto tak pysznie zacząć dzień
Słodkie okruszkiPrzepis autorski (mój). Placuszki są pyszne i idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej. W zasadzie możecie je przyrządzić na słodko, lub w
Di gotujeJagody jako farsz do tych naleśników nie są surowe, lecz poddane krótkiej obróbce termicznej. Gotowałam je naprawdę króciutko, aby nie straciły cennych właściwości zdrowotnych: działają
Posadzone i zjedzoneUwielbiam drożdżowe racuchy, szczególnie te tradycyjne z jabłkami. Ale i te z jagodami są pyszne. Składniki: 300 g mąki 40 g świeżych drożdży szczypta soli 1
Kuchnia domowa AniOd dawna chodził za mną pomysł na upieczenie kołaczyków z bryndzą i kminkiem, nawet kilkakrotnie kupowałam w tym celu bryndzę, ale ostatecznie lądowała ona na kanapce
Kuchenne zapiski EdytyPamiętam ich smak z dzieciństwa. Były i są najlepsze pod słońcem. Często kupowane w "jadłodajni" przy okazji. Ulubione jedzenie z "Podlesiaka" kiedy byłam
Malinowe PocałunkiRacuchy z jabłkami i cynamonem są pyszne, puszyste i delikatne. Najlepsze danie mojego dzieciństwa. Jedząc racuchy posypane cukrem pudrem przypomina mi się dzieciństwo.Mama podawała na
Smaczne PotrawyPyszny,delikatny biszkopt, przepyszny gotowany ser...Niebo w gębie ! Składniki: biszkopt: 9 jajek 2 szkl mąki 2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2
Z Majeczką w kuchniTo danie to jedno z moich pierwszych odkryć kulinarnych. Pamiętam je szczególnie, bo przez długi czas wobec niezaprzeczalnego talentu kucharskiego mojej mamy nawet nie starałam się
W kuchni wieczoremczęściej). Czasem mam na nie taką ochotę, że gdy nie jestem w stanie ich sobie zrobić (np jestem na mieście) kieruję się do knajpy która mi zaserwuje wyśmienite placki. Ale, ale, muszę przyznać jedno - nigdzie nie jadłam tak dobrych naleśników jak w domu. Oczywiście nie przechwalam się bez powodu - często słyszę, że robię pyszne naleśniki (poza dwoma wpadkami, przy(...)cynamon i oliwę, mieszamy mikserem na największych obrotach, w czasie miksowania dodajemy wodę gazowaną - podana przeze mnie ilość jest zależna od mąki jaką wykorzystujecie, chodzi o to by konsystencja ciasta była jak najbardziej lejąca, ale pozostawiał ślad na łyżce.Na rozgrzanej (u mnie teflonowej) patelni smażymy z obu stron. Następnie przygotowujemy nadzienie: Do miski wrzucamy ser, dodajemy cukier
Słodkie PrzyjemnościPrzepyszne czekoladowe naleśniki przełożone delikatnym, kremowym serkiem tworzą dzisiejszy tort naleśnikowy idealne na super obiad lub smaczny deser. Tort naleśnikowy od dawna za mną chodził i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pamiętam je z domu. Zawsze odkładałam ten przepis „na potem”. Wydawał mi się pracochłonny i czasochłonny. Wreszcie doczekał się swojej kolejki. Bliny ziemniaczane robi moja Mama
mojewypiekiinietylkoNaleśników ciąg dalszy :) Tym razem przedstawiam przepis na naleśniki bez glutenu, na zdrowej mące jaglanej. Eksperymentowałam już i z mąką gryczaną i ryżową, a nawet i
Kraina Miodem PłynącaPotato pancakes with meat Składniki: Placuszki ziemniaczane: 6 dużych ziemniaków 2 jajka 5 łyżek mąki 1 cebula sól pieprz olej do smażenia Mięso mielone: 30 dag
Kulinarny karnet ChristopheraGosi na blogu codojedzenia.pl Zawiera w sobie cukinię i sezonowe owoce - jagody, wszystko to bardzo lubię, a ciasto było naprawdę pyszne :) Składniki : 500 ml utartej cukinii - u mnie było to 30 dag 400 ml mąki tortowej, wagowo było to 25 dag 10 dag czekolady gorzkiej 4 łyżki kakao(...)stopniach lub w 175 *C bez termoobiegu przez około 50 min. Polecam tez jagodowy placek z kruszonką
Proste PotrawyW sezonie truskawkowym nie można zapomnieć o zrobieniu knedli ziemniaczanych, polanych śmietanką z cukrem, zrumienioną na maśle bułka tartą czy stopionym masełkiem z cynamonem... O tym
Kraina Miodem PłynącaUtrudniona rola rodzica gdy apetyt dziecka jest zmienny jak pogoda na wiosnę... a u mojego dziecka tak to właśnie wygląda: jednego dnia je wszystko aż się
Czary - gary w kuchniTe gofry to smak mojego dzieciństwa. Smażone na przywiezionej z ZSRR, niemal czterdziestoletniej gofrownicy. Nawet dżem z malin ten sam, od babci. Jak tu nie złapać
Kuchenna KontrrewolucyaBardzo fajne danie z wykorzystaniem ziemniaków ugotowanych na obiad w nadmiarze. Kiedyś pokazywałam inny sposób , na słono z wykorzystaniem ziemniaków z obiadu. Dzisiaj będzie na
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com