ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:421/550)

KARPATKA 158

Dziś Sylwester a mnie coś naszło na Karpatkę;) Składniki na ciasto: 170 gram masła lub margaryny 310 ml wody 1 i 1/4 mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 5-6 całych jaj Najpierw zagotowujemy wodę z masłem, do gotującej się wody dodajemy mąkę, proszek i cukier wszystko mieszamy aż powstanie gęsty budyń i nie będzie  grudek. Studzimy(...)gotującego się mleka. UWAGA by masa się nie przypaliła. Wystudzić! Wystudzony budyń lekko zmiksować dodać 2 żółtka. Następnie  porcjami dodać masło. Utrzeć na biały puch. Upieczone i ostudzone placki przekładamy masą. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Moje Słodkie Piekiełko
NALEŚNIKI Z FARSZEM SEROWO-ŚMIETANOWYM 131

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki na naleśniki: 300 g mąki, jajko, 250 ml mleka

JejKuchnia
Jak zrobić naan z patelni 202

się z hinduskiej kuchni. Bardzo lubię chlebek naan do przeróżnych curry i ostrych sosów. Cechą charakterystyczną naan jest to że do jego wyrobu dodaje się jogurt. Upieczone na patelni placki polera się rozpuszczonym masłem, a ponadto chlebek dekoruje się świeżą kolendrą. Do naan dodaje się również czarnuszkę. Dzisiejszy przepis na naan to naan pieczony na patelni. Wiadomo w Indiach(...)miodem w ciepłej wodzie. Do naczynia lub jak u mnie w misy robota wsyp mąkę, dodaj jogurt, proszek do pieczenia, sól, czarnuszkę i rozpuszczone drożdże. Wyrób dosyć lepkie ciasto ale odchodzące od brzegów naczynia. Pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 porcji, uformuj kule i cieńko rozwałkuj. Piecz chleb na suchej, rozgrzanej patelni przez 2 minuty

codojedzenia
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 323

równo i przy dużych obrotach ostrzy w maszynkach tego typu – szybko się grzeje – zaczyna się mazać i rozpuszczać.   FORMOWANIE Mielone mięso naszykowane do zrobienia kiełbasy trzeba wyrobić jak ciasto, przepracować – po to żeby uwolnić połączenia włókien kolagenowych i uzyskać spoistość i kleistość masy mięsnej. Jak to jest w burgerach?   Im dłużej będzie wyrabiane mielone mięso tym bardziej będzie(...)swoją średnicę, i objętość.   Po uformowaniu odważonej ilości mielonego mięsa w zgrabnego burgera, warto zrobić w nim wgłębienie zostawiając naokoło delikatnie grubszy rant mięsa, jak przy formowaniu placka na pizzę – zapobiegnie to wybrzuszaniu, sprawi też, że mięso będzie kurczyć się wolniej i równomiernie.   MAŁY KOTLET CZY DUŻY KOTLET? Jeśli próbujecie w domu robić piętrowe burgery typu BigMac

Karo in the Kitchen
placki ziemniaczane z resztkami warzyw po wyciśniętym soku-testowanie Avance Collection Wyciskarka do soku HR1896/70 171

potrzeba, śmietana lub jogurt - ile potrzeba Z TYCH SKŁADNIKÓW SĄ 2 POTRAWY I SOK DO PICIA = nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania jak te z wyciskarki, które przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy(...)rozdrabniaczu dokładnie zmiksować wsypać połowę resztek z wyciśniętych warzyw, pieprz, paprykę, kucharka, obie mąki, tartą bułkę, czosnek, wbić jajka i wszystko dobrze wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć rumiane placki, odkładać na ręcznik papierowy aby nadmiar tłuszczu wchłonął z resztek przygotowałam 2 potrawy: zupę kalafiorową "zobacz TUTAJ" i sok do picia "zobacz TUTAJ" - placki najlepiej smakują ze śmietaną

W Mojej Kuchni Lubię
Naleśnikowy tydzień: Różowe naleśniki 157

tego uczta dla oczu. Danie znakomite dla małych kapryśników, którzy nie lubią warzyw, a do tego wypatrzą je wszędzie. Od razu zdradzę wam sekret, że naleśniki i placki to znakomita skrytka na wszelkiej maści warzywa, można w nich przemycić niemalże wszystko. Najlepiej oczywiście zachęcać i rozsmakowywać dzieci w warzywach od samego początku, ale jeśli już mamy w domu grymaśnika(...)Gordona Ramsaya, który znajdziecie TUTAJ, modyfikacje jakie wprowadziłam: dodałam warzywo, w związku z czym musiałam zmniejszyć ilość mleka (warzywo niesie ze sobą sporo soczystości) i jajko jako lepik, żeby ciasto lepiej się trzymało. Dodałam także trochę soku z cytryny, który pomaga w przyswojeniu się żelaza z buraka. Różowe naleśniki 1-2 buraki 1 szkl. mleka 125g mąki 2 jajka

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pełnoziarniste placki z jabłkami 148

No to dziś przekąska słodka, ale sycąca :-) Bez wątpienia będzie się nadawała na podwieczorek, słodką kolację czy śniadanie :-) Polecam... SKŁADNIKI 200 ml mleka 2 jajka 5

Czary - gary w kuchni
Placuszki z dyni z pomarańczowym syropem 125

Propozycja naszych dyniowych słodkich placuszków to opcja i na śniadanie i na kolację Mamy nadzieję, że ten ostatni przepis w naszych dyniowych potyczkach również przypadnie Wam

Kuchenne Wariacje
Racuszki z jabłkiem i bananem 207

Racuszki z jabłkiem i bananem, usmażone na zsiadłym mleku, podane z płynnym lipowym miodem i wiórkami kokosowymi, to kolacyjny kaprys mojego męża :) Składniki: opakowanie 370 g

Kuchenne zapiski Edyty
Delikatne racuchy 241

Dziś zapraszam Was na delikatne racuchy. Są pyszne i delikatne, szczególnie z truskawkami i miodem. Można też podać  z cukrem pudrem lub żurawiną staropolską z

Ala piecze i gotuje
Leciutkie placuszki waniliowe na serku homogenizowanym 173

Uwielbiam przygotowywać najróżniejsze placki i placuszki dla siebie i bliskich. Dziś mam dla Was kolejny, pyszny, a zarazem prosty przepis na leciutkie placuszki waniliowe na serku homogenizowanym. Placuszki wprost rozpływają się w ustach. Najczęściej podaje je w towarzystwie owocowego soku. Polecam Wam soki z Doliny Łobzonki . Kartonik pełen owocowych smaków i delikatne, rozpływające się w ustach placuszki, to idealna(...)łyżka jogurtu naturalnego, wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Do miski przekładamy cały serek homogenizowany, wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, znów mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli jest zbyt lejące można dodać troszkę mąki). Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, zmniejszamy płomień na minimalny. Placuszki (1 łyżka ciasta) smażymy z obu stron

Słodkie okruszki
Dwojaki dworskie (z kopytkami) 171

farsz II: śliwki układamy na sicie, przelewamy wrzątkiem, studzimy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy bułkę tartą, mieszamy, chwilę smażymy. Studzimy. Z mięsnej masy robimy płaskie mięsne placki. Na środek kładziemy trochę jednego farszu i zawijamy w rulonik. Z drugim farszem robimy tak samo. Lepimy takie mięsne rulony aż nam farszu wystarczy. Bierzemy dwa rulony (z różnymi(...)ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, przeciskamy przez praskę, łączymy z jajkiem, mąką i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto i dzielimy na kilka porcji. Z każdej porcji robimy niezbyt gruby wałeczek i kroimy ukośnie na kawałki. W garnku gotujemy osoloną wodę. Kopytka wrzucamy partiami na wrzątek, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką

Marder&Marder Manufacture
CIASTO Z PIERNIKAMI 167

Przepyszne ciasto z piernikami , z budyniową masą , w sam raz na przyszłe rodzinne spotkania. Biszkopt: ~~~~~~~~~~ 1 i 1/4 szkl.cukru 1 szkl.mąki tortowej 6 jajek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczka proszku do pieczenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Białka ubijamy na sztywną pianę.Ubijając dodajemy po jednym żółtku,po trochu cukru,a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto wlewamy do formy i pieczemy(...)kakao   Ponadto: ~~~~~~~~~~~~ 290 g.dowolnego dżemu 40 dag.pierników bez polewy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Wodę zagotowujemy z cukrem.Dodajemy margarynę i kakao.Mieszamy tak aby wszystko się połączyło.   Biszkopt przekrawamy wzdłuż.Jedną część placka smarujemy dżemem np.porzeczkowym,układamy na nim pierniki a na pierniki masę budyniową.Przykrywamy drugim płatem ciasta.Polewamy polewą i posypujemy np.płatkami migdałowymi

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Racuchy z ogórkiem 132

Takie sobie pospolite racuchy , a ile możliwości ?. Na słodki ,na slono,na ostro , na kwaśno.Możliwości multum. Ważne również że znikają z talerza bez komentarzy 

Eli Gotowanie
Bananowe pancakes 158

Pancakes, ulubione placki śniadanowe krajów anglosaskich bardzo przypomninają polskie racuchy. Z tego powodu goszczą na naszych stołach najczęściej w porze obiadowej. Uwielbiane przez dzieci. W wersji minimalistycznej można je podać tylko z syropem klonowym lub miodem. U mnie na bogato, z sosem jogurtowym, orzechami włoskimi i jagodami. Wielbiciele bananów będą zachwyceni, bo są mocno bananowe w smaku. Zapraszam(...)obrać, pokroić i przy pomocu blendera zrobić bananowe puree. Wmieszać do jajek banany i dodać mleko mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W 3 porcjach wmieszać do ciasta nakładać po 1 łyżce ciasta na średnio gorącą, natłuszczoną patelnię. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony gotowe placuszki ułożyć w piramidę. Podawać z sosem jogurtowym, posiekanymi orzechami włoskimi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!