upieczenia tego bochenka zaczęła się moja przygoda z pieczeniem domowego chleba. Dotąd moje próby spełzały na zakalcach, jakichś niewyrośniętych, niedopieczonych plackach, które nie miały nic wspólnego z pysznym, chrupiącym pieczywem. Dałam sobie więc spokój. Nie na długo. Pomyślałam, że skoro tak bardzo marzy mi się własne pieczywo, to je zrobię! Metodą prób i błędów, ale w końcu zrobię(...)pestki dyni do posypania wierzchu Wykonanie : w małej miseczce rozpuścić drożdże z cukrem, łyżką mąki i niewielką ilością wody. W misie umieścić wszystkie pozostałe składniki, dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Powinno być luźne, ale łatwo odklejające się od dłoni. Ciasto przełożyć do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i tak wykończone posypujemy ulubionymi ziarnami: słonecznikiem
Raj dla Podniebieniarobiłam, zawsze tylko jadłam:) Co to w ogóle jest? Pewnie część z Was wie, ale spora grupka osób zmarszczy czoło i poczyta o nich do końca. Są to bieszczadzkie placki na sodzie i kwaśnym (zsiadłym) mleku. Jako że dawniej dużo osób miało gospodarstwa, to i krówek było więcej. A jak krówki, to i wyroby z mleka(...)Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, sól oraz zsiadłe mleko wymieszane z sodą oczyszczoną- siekamy. Jeśli jest zbyt twarde dodajemy zsiadłe mleko, jeśli się klei- podsypujemy mąką. 2. Z ciasta odrywamy po kawałku ciasta (wielkości niewiele większej niż piłeczka pingpongowa). Każdą wałkujemy na grubość ok 0,5cm. Smażymy na rumiany kolor na rozgrzanym oleju. Podajemy na ciepło z masłem i szklanką
Kuchnia w czekoladziemój dzisiejszy obiad, kiedyś już próbowałam zrobić placki z cukinii jak byłam na diecie białkowej jednak był to totalny niewypał, ta wersja jest zdecydowanie bardziej udana ;) nawet moja mama skusiła się na kilka i zaakceptowała przepis;) dodatkowo chciałabym się pochwalić moim nowym super granatowym talerzem za jedyne 2,99zł! ;) Składniki (na około 13 placuszków): 1 średniej wielkości(...)najmniejszych oczkach, żeby powstała papka do cukinii dodajemy jajko, otręby, mąkę, proszek do p. (ewentualnie 1 łyżeczkę miodu) wszystko miksujemy wykładamy placuszki na rozgrzaną teflonową patelnie (około łyżki ciasta na 1 placuszek) smażymy pod przykrywkom (wtedy łatwiej bedzię nam przewrócić na drugą stronę) na małym ogniu (około 2 minut na każdej stronie) gotowe placuszki podajemy z sosem miodowym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmoże nie zrobię żadnym gospodarzom antyreklamy :) Ciasto na naleśniki (prosta sprawa): - 2 szklanki maki - 2 szklanki mleka - 2 jajka - 2 łyżki oleju Oczywiście modyfikacji przepisu na ciasto naleśnikowe jest mnóstwo w zależności od ich smaku, kaloryczności, puszystości. Najważniejsze by dobrze się smażyły. Nadzienie jagodowe Na sudeckich szlakach spotkać można: - świeże jagody posypane cukrem - jagody z zalewy(...)puściły sok (kilka godzin). Na małym ogniu zagotowujemy. Dolewamy wodę z rozpuszczoną w niej mąką. Gotujemy 3-4 minuty na wolnym ogniu. Czekamy aż ostygnie by zawinąć w placek naleśnikowy. Na półce przykuło moją uwagę "w nawie" regionalne piwo Izerskie. Być w Izerach i nie spróbować piwa Izerskiego? Pierwszy łyk... całkiem zwyczajne jak na regionalne piwo "z małego
Słodka sielankaRacuszki zawsze robiłam na zsiadłym mleku tym razem zrobiłam na jogurcie, wyszły bardzo smaczne i delikatne, najlepiej smakują polane sosem czekoladowym. Składniki: 1,5 szklanki mąki
Bajeczna KuchniaOd kąt pamiętam na śniadanie przynajmniej dwa razy w tygodniu . Na słodko i na wytrawnie . Lubię je tak samo teraz jak i w dzieciństwie. Składniki
Eli Gotowaniemną różnego rodzaju placki, naleśniki, racuchy i inne pancakes. Mam już całkiem spory zbiór przepisów, ale ciągle próbuje coś nowego. Tym razem stwierdziłam, że skoro były już serowe placki, to może teraz spróbuje zrobić drożdżowe racuszki z twarogiem, no i są :) Wyszły bardzo puszyste, niezbyt słodkie. Konsystencja super. Oczywiście jeśli ktoś chce może spróbować upiec je bez dodatku(...)następnie dodajemy do niego resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, olej i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy, po czym dodajemy stopniowo mąkę, stale mieszając, by powstała jednolita masa. Gotowe ciasto na racuszki pozostawiamy na 15 – 30 minut, by lekko wyrosło, po czym kładziemy je łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy obustronnie na złoty kolor. Gotowe racuszki można podawać
Smakowy RajBanana pancakes. Składniki. ½ kg bananów 1 cytryna 3 jajka 3 łyżki cukru 100 ml mleka ½ szkl. mąki ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki anyżku Sól olej do smażenia cukier
Kulinarny karnet Christopheraprzygotowywaniu tego typu placków/pancake'ów czy naleśników (bo dalej nie bardzo wiem czym się zasadniczo różnią) doszłam już do dużej wprawy. Właściwie co by się tam nie dało, jeśli jest jajko, mąka jakaś i coś mokrego plus dodatki to zawsze wychodzi;) Dzisiaj proponuję kolejne placuszki orkiszowe, w wersji z dodatkiem banana i posypką z daktyli. Składniki(...)odrobina oliwy (sł) 2. szczypta imbiru (o) 3. szczypta soli i zimna woda (sn) 4. mąka orkiszowa i otręby orkiszowe (k) 5. szczypta kurkumy (g) 6. pokrojony banan (sł) Ciasto wlewałam na rozgrzaną patelnię tworząc z niego 3 placuszki i po zmniejszeniu ognia powolutku smażyłam najpierw z jednej, a po chwili z drugiej strony. Przełożyłam na talerz, posypałam daktylami
Zdrowa Kuchnia SowyWspomnienia i smaki dzieciństwa. Kopytka z twarogiem na słodko z dodatkiem zrumienionej na maśle bułce tartej, zawsze lubiłam a teraz serwuję moim domownikom. Robią się
Ala piecze i gotujeMiał być zwykły placek , ale padło na tort. Miał być mały a wyszedł dwupiętrowy. Właściwie przez przypadek zrobiłam tort urodzinowy z dwóch biszkoptów , przekładany dżemem wiśniowym oraz kremówką. Do tego orzechy i tarta czekolada. Zapraszam ! Składniki : Biszkopt : * 6 jajek * 1,5 szklanki cukru * 2 szklanki mąki tortowej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem : * 4 śmietany kremówki(...)proszkiem do pieczenia , powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy. Przelewamy do większej i mniejszej tortownicy. Pieczemy do godziny w 180 stopniach , po 40 minutach można sprawdzić delikatnie patyczkiem czy ciasto jest upieczone . Odstawiamy do wystygnięcia. Kremówkę ubijamy z cukrem i fixami na sztywno. Duży blat biszkoptowy przekroić na 3 części a mały na dwie. Każdy blat nasączyć
Magiczne Życie Martywchodziły mi. Wolałam ziemniaczane, ale też akceptowalne z trudem. Na szczęście gusta się zmieniają i dzisiaj nierzadko odbywamy walkę o placki. Niby każdy z dobroci serca tego ostatniego placka oddaje drugiemu, ale w głębi serca, mamy nadzieję, że ta druga osoba powie: „nie, zjedz Ty!” I wtedy szybko wbijamy własny widelec w placucha i zaciągamy(...)u0142kiem","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Jab\u0142ko obieramy i \u015bcieramy.\r","Dodajemy cynamon, cukier waniliowy.\r","Odstawiamy.\r","W misce mieszamy pozosta\u0142e sk\u0142adniki ciasta.\r","Na koniec dodajemy ods\u0105czone jab\u0142ko.\r","Sma\u017cymy na z\u0142oty kolor.\r","Odk\u0142adamy na r\u0119czniczek papierowy aby ods\u0105czy\u0107 nadmiar t\u0142uszczu.\r","Podajemy
Mieszam w GarnkuCiasto czekoladowe z masą z masła orzechowego, a w dodatku orzeszki i karmel. Wg opinii kosztujących go: "Prawdziwe ciasto w '5-ciu smakach'. Wielowymiarowe i zaskakujące: słodko-słono-wytrawne, chrupiące i delikatne". Źródło przepisu: kucharenka.pl Średnica tortownicy: 25 cm 4 jajka 200 gram gorzkiej czekolady 110 gram mąki 150 gram cukru 140 gram masła 250 gram serka mascarpone(...)ubijając. Mąkę przesiać do miski. Do jajek dodać powoli ostudzoną czekoladę i wymieszać łopatką. Dodać partiami mąkę i delikatnie wymieszać. Podzielić masę na dwie części i upiec dwa równe placki w nagrzanym piekarniku do 170C po około 20 minut każdy. Serek mascarpone i masło orzechowe przełożyć do miski i wymieszać na jednolitą masę. Cukier wyłożyć na nieprzywierającą zimną patelnię
Czerwony GupikPoczułam smak dzieciństwa przez krótką chwilę. W dni takie, jak ten dzisiejszy - ciepły i pięknie się zapowiadający, nasze babcie smażyły albo placki ziemniaczane albo racuchy. Pulchne, z akcentem jabłka no i oczywiście z cukrem pudrem! Myślę, że można do tego okresu na momencik wrócić i spałaszować małe co nieco późnym popołudniem ;) Racuchy z jabłkami www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 250 g mąki(...)resztę mleka, wbijamy jajko i mieszamy. Miskę ponownie przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do ciasta. Racuszki smażymy na rozgrzanym oleju (ok. 1 cm), aż się zabrązowią. Wykładamy na ręcznik papierowy, jak trochę przestygną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Wykonanie/ przepis/ foto/ inspiracja: Agnieszka Karalus
Kuchnia smakówdodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki(...)pudru 1 galaretka czerwona np. o smaku wiśniowym 70 ml gorące wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy. przełożenia placka: biszkopt – masa serowa – różowa pianka Całość schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc. Przechowujemy w lodówce. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzenia