ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:426/550)

placuszki z truskawkami 177

Cóż powiedzieć? Jesteśmy wielkimi fanami śniadaniowych placuszków . Wbrew pozorom to prosty i szybki sposób na efektowne śniadanie, dlatego chętnie próbujemy nowych smaków i połączeń, najczęściej w

babka w formie
Gałuszki wg Aleex 199

Pierwszy tydzień w pracy poza mną. Jestem jeszcze osłabiona, tym bardziej, że wczoraj organizowaliśmy koncert charytatywny dla córeczki naszego kolegi. Na szczęście dobrnęłam do weekendu i

W mojej kuchni
Pierogi z boczniakami i kiszoną kapustą duszoną w cydrze 183

P ierogi z rewelacyjnym farszem, kiszona kapusta duszona z cydrem, suszone jabłka, śliwki i borowiki oraz świeże boczniaki, którym możecie nadziać także naleśniki, krokiety, paszteciki i

SzczyptaSmaQ
Malinowiec 200

Delikatny a jednocześnie mocno malinowy. Prawdziwa gratka dla amatorów słodkości :) Idealny na spotkania z przyjaciółmi oraz rodzinne uroczystości. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale smak rekompensuje wszystko

Tagebuch po polsku
Placuszki dyniowo-jogurtowe ( pancakes ) 199

Propozycja w sam raz na leniwie sobotnio-niedzielne poranki. Proste składniki + szybkie wykonanie = pyszny efekt. Lubimy dynię zarówno w słodkiej jak i wytrawnej postaci. W placuszkach

kawawszklance
“Kuchnia Pałucka” – recenzja 168

dań spokojnie mogłyby trafić na współczesny hipsterski stół np. polewka z konopii, jarmuż, kasza jaglana i ser przypominający ser gliwiony. Niektóre nigdy nie znikły z naszych garnków jak placki ziemniaczane, żur na zakwasie, ogórkowa czy szczawiowa. Niektórych raczej byśmy dziś nie zjedli. Kiedy oszczędzało się każdy kęs chleba i garstkę mąki, kiedy na przednówku głód zaglądał wszystkim w oczy(...)okolic, skąd pochodzi moja rodzina. Mam nadzieję, że dzięki takim inicjatywom jak “Kuchnia Pałucka” tradycyjne przepisy przetrwają i nie zostaną wyparte przez gotowe fixy, barwniki spożywcze i olejki do ciasta. Kuchnia Pałucka Autor: Krzysztof Leśniewski Wydawnictwo: Gaj Rok wydania: 2016 Ilość stron

Ugotowane pozamiatane
Wytrwane placuszki z ricotty i parmezanu (bezglutenowe)- czyli mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego 122

Wytrwane placki z ricotty i parmezanu to wynik mojej zawartości lodówki pewnego poranka. Nie zawsze mam ochotę na słodkie śniadania, dlatego postanowiłam wyczarować coś wytrawnego co nie będzie standardową jajecznicą lub kanapkami. Wyszły przepyszne. Dodatek świeżych warzyw podkręca ich smak dlatego uważam za koniecznie zaserwowanie ich w takim towarzystwie. Ponadto warzywa są niskokaloryczne, a ilość witamin i składników mineralnych(...)rzodkiewka     Ricottę, parmezan, jajko i mąkę oraz przyprawy dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy placuszki- niezbyt duże, niech jedna łyżka stanowi jedną porcję ciasta. Smażymy po około minucie z każdej strony, następnie przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Serwujemy ciepłe z ulubionymi warzywami.   Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Kokosowe placuszki z białek 126

Takie placuszki są idealną alternatywą dla zwykłych racuszków i jednocześnie doskonałym sposobem na wykorzystanie zbędnych białek. Smakują rewelacyjnie - jak delikatna, kokosowa pianka. Możecie je podawać z

Di gotuje
Tort kajmakowy 147

  Składniki na biszkopt jajka, 6 szt cukier puder, 200g mąka pszenna, 6 łyżek mąka ziemniaczana, 2 łyżki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka Składniki na masę

Gotowanie moimi oczami
Racuchy z jabłkami 156

Zrobiłam takie puszyste, mięciutkie,pyszne ..... Racuchy drożdżowe z jabłkami. Zróbcie koniecznie, bo znikają z talerzy bardzo szybko. Można je zrobić z jabłkami lub gruszkami.  Ja

O kuchni z uczuciem
Orkiszowe kanapki z serowym omletem 258

Podstawą kanapeczek są proziaki, czyli podkarpackie placki smażone na patelni, które wyrastają niczym bułeczki. Przygotowałam je na mące orkiszowej, dzięki czemu są znacznie zdrowszą wersją pieczywa. W środku kanapek znalazł się omlet z wędzonym twarogiem, który nadał specyficznego smaku i aromatu. Do tego trochę warzyw i pyszna kanapka gotowa. Jest na tyle wysoka, że przypomina burgery, ale bez mięsa(...)słodka cebula biała parę liści sałaty lodowej pieprz czarny margaryna Optima Omega 3 do smarowania Wszystkie składniki na proziaki umieścić w misce i wymieszać. Oprószając stolnicę mąką orkiszową, wyłożyć ciasto i rozwałkować na grubość 4-5 mm. Jeżeli będzie się kleiło trzeba podsypać mąką. Z ciasta wykroić krążki o średnicy 8 cm i smażyć na rozgrzanej patelni na małym ogniu

https:KKuchniaMniam
Waniliowe placuszki z jeżynami 110

Oto placuszki, które powstały w przypływie wczorajszej ochoty na "coś bym, coś bym". Robią się błyskawicznie, a składniki powinny znajdować się w każdej kuchni. Jeśli jednak

peggiwkuchni
Węgry: Gundel palacsinta 206

p { margin-bottom: 0.21cm; }     Po leniwym weekendzie, jeszcze bardziej rozleniwiająca propozycja. Mam dzisiaj dla Was coś niesamowicie sycącego i na cały dzień zaspokajającego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Placuszki z Mascarpone, Skórkami Kandyzowanymi i Owocami 165

lodówce znajduje się napoczęte opakowanie serka mascarpone i zniknęłam na chwilkę w kuchni. Przepis delikatnie zmodyfikowałam, zamiast ekstraktu waniliowego użyłam Syropu Pigwowego Eterno , zamiast otartej skórki z cytryny w ciasto wmieszałam kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Wyszło pysznie! Jak widać na zdjęciach nie potrafię z gotowaniem przystosować się do panującej pory roku, zimy. Fakt, owoce pochodzą z zamrażarki, ale wyglądem(...)ręcznikach. Placuszki trochę rosną, ale smażą się szybko. Z podanych proporcji wyszło mi ok.18 szt niedużych placuszków. Z czym podałam? Zmiksowałam mascarpone z odrobiną kremówki. Nie dodawałam cukru, bo placki są słodkie. Na wierzchu ułożyłam owoce, a na końcu posypałam gorzkim kakao.Można je podać z cukrem pudrem, konfiturą owocową, słodkim syropem. Wybór należy do Was. Ja pokazałam swoją

Blondynka Gotuje
Drożdżówki 137

Zrób jakiś placek.. może drożdżowiec? - eee, a nie lepiej drożdżówki ?? Tak o to zabrałam się za drożdżówki z 1 kg mąki.. Dawno nie jadłam drożdżówek..  Szybki przegląd spiżarni - powidła  z mirabelek. .. Taak, stanowczo jestem na tak, do tego kruszonka..i szklanka mleka.. Dla niektórych nawet smak dzieciństwa. Lekkie, pyszne, a przede wszystkim miękkie(...)jogurtu), pozostawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. W misce umieścić przesianą mąkę, cukier wanilinowy, jajka, maślankę, tłuszcz, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie zarobić ciasto ręką - napowietrzając je, Odstawić do wyrośnięcia.  Po wyrośnięciu formować spłaszczone kulki (zależy od wielkości jakie chcemy mieć drożdżówki)  Łyżką uformować dziurkę w środku. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakładać powidła

Garnkowe fanaberie

Proponowane wyszukiwania