ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:325/576)

Chleb z cebulką 110

Czas całkowity 1 hr 5 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 40 min Czas całkowity 1 hr 5 min Zaczyn drożdżowy 35 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto właściwe 400 g mąki pszennej tortowej 150 g mąki graham 250 ml mleka 2 średnie cebule 3 łyżeczki suszonej cebuli 2 łyżeczki soli(...)smażymy, aż cebulka się zeszkli. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, smażoną cebulę bez tłuszczu, suszoną cebulkę, zaczyn drożdżowy i sól. Należy zwrócić uwagę, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże, gdyż zaburzy pracę drożdży. Wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na blat i ponownie zagniatamy. Następnie formujemy

Wędrówki po kuchni
ROGALIKI NA MAŚLANCE 613

Z tego ciasta wychodzą niezwykle mięciutkie i puszyste rogaliki.     SKŁADNIKI 300 g mąki pszennej , 15 g drożdży świeżych, 100 ml ciepłej wody, 100 ml

słodki bratek
Pizza ze skordalią i bobem 138

Pyszne ciasto, pyszna pasta z bobu wprost z Grecji oraz smakowite dodatki, oto i moja dzisiejsza pizza. Do pizzy użyłam pasty z bobu zwanej skordalią. Całkiem

Moje Małe Czarowanie
Domowe jagodzianki 179

Ciasto: 25 g świeżych drożdży szklanka ciepłego mleka 3 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pół kostki masła (100 g) 1 jajko Nadzienie: jagody cukier lub

Karczma Honorietty
Zakręcona drożdżówka budyniowa 141

Składniki na ciasto: 50 g drożdży 30 g cukru trzcinowego 540 g mąki 200 ml mleka 2 jajka 1 żółtko 75 ml oleju masło i bułka

Kocham Czekoladę
Ciasto drożdżowe ze śliwkami wg Aleex 127

Z tego przepisu korzystałam już jakiś czas temu, ale mimo „dziwności” ciasta, nadal do niego wracam. Dlaczego? Bo ciasto świetnie smakuje: jest puchate i wysokie. Idealne

W mojej kuchni
Indycze Bułeczki 112

 Składniki na ciasto: - 3 i 1/2 szklanki mąki - 1 szklanka ciepłej wody -  tymianek - 1/3 szklanki oleju - 1 łyżeczka soli - 1 jajko - 1 roztrzepane jajko

w mojej kuchni
Babka drożdżowa z rodzynkami. 81

Przed świętami pewnie większość z Was szuka sprawdzonych przepisów na babki Wielkanocne, ta baba drożdżowa jest naprawdę dobra i jeszcze nie zdarzyło mi się żeby się nie udała. Ciasto jest bardzo smaczne i nawet na drugi i kolejny dzień, odpowiednio przechowywana, nie jest sucha. Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babka drożdżowa z rodzynkami Składniki 500 g mąki 150 g masła(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy około 30 minut, do (suchego patyczka). Nie piec zbyt długo ponieważ ciasto za bardzo się wysuszy. Dowolnie dekorujemy. Ja polukrowałam ją cukrem pudrem zmieszanym z sokiem z cytryny. Artykuł Babka drożdżowa z rodzynkami. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto z kaszy jaglanej, bułki drożdżowej i jabłek 130

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto z kaszy jaglanej, bułki drożdżowej i jabłek Składniki: Kasza jaglana – 1 szklanka Bułka drożdżowa (chałka) – 1 sztuka Mleko – 1,5 szklanki Jajko – 1 sztuka Miód – 2 łyżki Jabłka – 3 sztuki Cynamon – 1 łyżeczka

Kuchnia Bon Appetit
Rogaliki drożdżowe z serem 90

się co zrobić dzisiaj, pysznego na podwieczorek to ja Was zachęcam do zrobienie pysznych, delikatnych i puszystych rogalików drożdżowych z serem. Znikały jeszcze ciepłe, jeśli macie chwilę zróbcie je koniecznie. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki drożdżowe z serem Składniki Składniki na ciasto: 550 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 70 g cukru 350 ml ciepłego mleka(...)wlewamy masło, cały czas wyrabiając, aż ciasto będzie elastyczne. Może się delikatnie kleić, wierzch oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na min. godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, chwilę zagniatamy i dzielimy na 4 porcje. Bierzemy jedną porcję ciasta i rozwałkowujemy prostokąt, wykrawamy trójkąty. (najlepiej robić to radełkiem, ciasto do noża może się przyklejać). U podstawy

To co lubię - gotuję i polecam
Makowiec drożdżowy 124

taki okres, kiedy intensywność domowych wypieków wzrasta. W tym roku postanowiłam, że nadszedł czas na poszerzenie swojego repertuaru ciast. I nie, nie mogłam sobie wybrać czegoś prostego, bo po co. Lepiej od razu dać sobie w kość. Padło na makowiec drożdżowy. I wiecie co? Okazał się bardzo przyjemny w obyciu i robieniu. Mówię wam – skoro mi wyszło, wam wyjdzie również(...)Mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysto, dodajemy wanilię i dokładnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, resztę ciepłego mleka, zaczyn drożdżowy i roztopione, przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie swobodnie odchodzić od ręki. Wkładamy do miski, przykrywamy ścierką i zostawiamy na co najmniej godzinę. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki, dość spory placek

ladykitchen
Ciasto na białkach, z morelami i kruszonką 196

Kiedy robię kruche ciasto na tartę , ciasteczka albo placek drożdżowy przeważnie wykorzystuję same żółtka jaj. Jak wykorzystać białka, które zostają? Co zrobić z nadmiarem białek? Ja upiekę pyszne ciasto na niedzielę! Puszyste, wilgotne i delikatne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Rozmarynowa Focaccia z pomidorkami i oliwkami 207

Wywodząca się z Włoch focaccia, to nic innego jak rodzaj drożdżowego chlebka z różnymi dodatkami, który głównie podawany jest jako przystawka lub przekąska (na imprezę idealna:)). Miękkie i puszyste ciasto, którego podstawą są 4 główne składniki (nie licząc soli i cukru): mąką, drożdże, woda oraz oliwa plus (nie)ograniczona ilość dodatków-czasami jest to sama oliwa, a w tym przypadku

Kraina Miodem Płynąca
Drożdżowe Hydraulika  (i wszystko jasne ;) ) 134

przed wojną”- pedzioł tak, bo to b ō ł hadziaj 5 , ale że recept b ō ł fajny, to żech sie go zarozki 6 zapisoł. Te drożdżowe je tak ajnfachowe 7 , że kołżdymu sie musi udać. Na wiyrch 8 idzie wciepnōńć byle co, a to wszystko na takim miynkim spodku- Ō łma łod moji Baby by padała: międziutkie(...)jabka, śliwki, brzoskwinie, banany… yno pamiyntejcie, żeby niy b ō ło tego za kans 9 , bo owoce puszczaj ō m zaft 10 i żeby W ō m tego ciasta niy przemocz ō ły. Do jaki miski na wiecz ō r wciepcie jajca, cuker, mlyko, łolyj i drożdże. Pomiyszejcie yno byle jak jak ō m warzech

Chop w kuchni
Hot dog w cieście drożdżowym 227

jednak nie to. U mnie parówka to musi być ciepła 😜  Kto piecze w wekend takie hot dogi? Łapka do góry, meldować się! Składniki na 12 sztuk   Ciasto: 5 szklanek mąki pszennej tortowej 40g dświeżych drożdży 1 szklanka mleka ½ szklanki przegotowanej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka  1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka cukru   Nadzienie: 300g(...)ziarna czarnuszki Sposób przygotowania: 1. Mleko delikatnie podgrzewamy, łączymy z wodą i drożdżami. Mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia wraz z łyżeczką cukru. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, olej oraz roztrzepane jajka. Ciasto wyrabiamy łyżką, a następnie podsypujemy odrobiną mąki i ponownie wyrabiamy dłonią. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod bawełnianą ściereczką. 2 . Pieczarki myjemy, kroimy na półplasterki

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania