Dziś zapraszam na zachwycającą chałkę. Jest cudownie miękka, delikatna, maślana, słodziutka, pachnąca... i jeszcze ten uroczy wzorek- czy można chcieć czegoś więcej? Bardzo
Rozpustne gotowanieSernik z bezą na kruchym i pod kruchym ciastem Chcąc sprostać oczekiwaniom ( przez grzeczność nie nazwę ich wymaganiami ) jednego z domowników, upiekłam sernik z bezą. Beza, kruchy spód - zgodnie z życzeniem. Nawet rodzynkom nie powiedziałam nie. Serniczek na wielkanocny stół musi być smaczny długo po upieczeniu, bo wraz z innymi słodkościami wyjadany jest etapowo, na zakładkę. W tym roku konkurentem(...)podpieczony spód. Teraz wykładamy pianę ubitą z 5 białek i 5 łyżek cukru. Nie jest to konieczne, ja wykorzystałam białka pozostałe po żółtkach wykorzystanych do baby drożdżowej. Na pianę ścieramy drugą połowę ciasta kruchego. Możemy zetrzeć je bezpośrednio na ser, bez wykładania bezy. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 20 min, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni
Kronika PiekarnikaEkonomiczne drożdżówki, czyli bez mleka, jaj i masła- a mimo to puchate, mięciutkie i smaczne :)Jako, że sezon śliwkowy trwa, to wykorzystałam te owoce, a dodatek
Kraina Miodem Płynącaimprezy , jako dodatek do potraw bądź jako pieczywo na kanapki. Dodatek oliwy nadaje jej nie tylko cudowny aromat, ale również ma na celu zachowanie wilgoci ciasta. Co ważne jak każde pieczywo drożdżowe foccacia najlepiej smakuje w dniu przygotowania. Ale, można ją również zamrozić , do czego was gorąco zachęcam! Świetnie smakuje również podgrzana na grillu elektrycznym/opiekaczu. Chociaż każdy rejon Włoch może(...)minut do spienienia się. Następnie dodajemy pozostałą wodę , oliwę , sól oraz dwie szklanki mąki , dobrze mieszamy do połączenia składników. Nie przerywając mieszania dodajemy stopniowo pozostałą mąkę . Gdy ciasto będzie zbyt sztywne by je mieszać wyrabiamy je rękoma ( lub w robocie kuchennym ) około 10 minut , dopóki nie zrobi się gładkie oraz elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni. Dużą miskę
WegePrzepisDzisiaj polecam przepis ze strony Lidla. Warkocz drożdżowy z nadzieniem marcepanowo - cynamonowym, obsypany chrupiącymi płatkami migdałowymi i pokryty glazurą z miodu. Ciasto w środku jest puszyste i mięciutkie, skórka z zewnątrz jest pysznie chrupiąca. Ciasto idealne na drugie śniadanie lub do wieczornego kubka kakao. Warkocz drożdżowy marcepanowo - cynamonowy Składniki: 300g mąki 25g drożdży 150ml(...)wgłębienie i wlewamy drożdże z mlekiem. Mieszamy lekko, by zebrać trochę mąki, miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie do miski dodajemy żółtka, masło i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 0,5cm. Nadzienie: marcepan ucieramy mikserem
Smak mojej kuchniSkładniki: ciasto francuskie (375 g) kiełbaski sojowe wędzone (2 szt.) cebula (1 szt.) pieczarki (3 szt. duże) pomidorki koktajlowe (3 szt.) papryka (mały kawałek) płatki drożdżowe (1 łyżeczka) olek kokosowy (1 łyżeczka) sól pieprz papryka ostra oregano Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Cebulę kroimy w prążki. Pieczarki kroimy w plastry. Na patelni(...)rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy cebulę i pieczarki. Przyprawiamy pieprzem, solą i papryką. Kroimy paprykę, pomidory i kiełbaski sojowe. Na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie. Na nim wykładamy pozostałe składniki. Posypujemy płatkami drożdżowymi i oregano. Pieczemy ok. 15 min. w temperaturze 220 stopni
Weganka gotujeW chłodne, szare dni i wieczory potrzebne jest coś małego, ciepłego i otulającego zmysły. Wystawiamy dziś receptę, na lek na całe zło! Podziękuje nam za to
Wypisz WymalujDrożdżowe bułeczki z dyni- pachnące, miękkie, o pięknym żółtym kolorze, z dodatkiem budyniu i polane wspaniałym sosem cynamonowym...Fantastyczne do kawy czy- jak w moim przypadku- herbaty, idealne jako drugie śniadanie w pracy czy szkole.Częściowo mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową- żeby było zdrowiej :), ale oczywiście można zrobić bułki z samej mąki pszennej, najlepiej tortowej. Z podanych proporcji wyszło(...)soli oraz pure z dyni i dobrze wyrobić ciasto.Ciasto powinno być miękkie i puszyste i nie powinno się kleić do rąk (w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki, a jeżeli ciasto jest za suche, to dolać mleka ).Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5- 2 godz.Ciasto wyjąć z miski, mocno uderzyć pięścią i wyrabiać
Kraina Miodem Płynącatakie proste. Biorąc pod uwagę wszystkie wymogi, łatwy plan z lekka się zakręcił. Pan Arek najbardziej boi się zakalców, ma złe doświadczenia w pieczeniu ciast z owocami. Napisał, że odpadają ucierane, drożdżowe itp oraz , że najlepiej aby był to przepis na tortownicę 20 cm. Takową właśnie Pan Arkadiusz psiada, a więc sami widzicie, że powstała niezła lista
Dieta moja pasjaNie ma nic lepszego od domowego i cudownie pachnącego pieczywa na śniadanie (czy kolację), posmarowanego masłem i ulubionym dżemem- niby taki banał, ale smakuje tak fantastycznie
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj zapraszam Was na ZNAKOMITE bułeczki mleczno-maślane z chrupiącą kruszonką z migdałów, czyli w delikatnie słodkim wydaniu. Spora ilość masła sprawia, że bułeczki mają cudowny
Kraina Miodem Płynącazjeść gigantyczną kanapkę z boczkiem i musztardą (nie śmiać się proszę, takie mam zachcianki i z Waszych się też nie śmieję;). Wstaniemy bladym świtem, by zagnieść ciasto na chleb, upiec bułki, placek drożdżowy i całą blachę ciasteczek. W środku siarczystej zimy zamarzy nam się soczysty, dojrzały arbuz i postawimy na nogi pół świata, by w końcu opętani tym szaleństwem wbić(...)zbyt dużo składników, a bohater przepisu - tu borówki amerykańskie - ma okazję do zaprezentowania całego spektrum smaków i aromatów. Tarta z borówkami P. Herme idealnie spełnia moją zachciankę. Ciasto jest kruche, delikatne, a cała reszta to po prostu borówki! Nie mam pojęcia, jakie za Wami chodzą teraz zachcianki, bo chodzą na pewno, ale jeśli kiedyś jedna z nich będzie borówkowa
KUCHARNIAMamy grudzień. Ten wyczekany, piękny, póki co mało ośnieżony, a już magiczny grudzień! Czas gdy portfel płacze, wystawy kuszą, lista zakupów nie ma końca a w
Wypisz WymalujSkładniki na drożdżowy świąteczny wieniec:1 jajko30 g świeżych drożdży1/4 szklanki cukru15 g cukru waniliowego2 szklanki mąki50 g miękkiego masła1/2 szklanki mlekaszczypta soliSkładniki na nadzienie:100 g suszonych śliwek100 g suszonych moreli100 g rodzynek100 g orzechów włoskich1 duże jabłkoPRZYGOTOWANIE: 90 MINWYRASTANIE: 45 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Do mleka w temperaturze pokojowej wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, delikatnie(...)mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, miękkie masło, szczyptę soli i przygotowany zaczyn. Zagniatamy na jednolite, sprężyste ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.2. W między czasie przygotowujemy nadzienie - morele, śliwki i jabłko kroimy w drobną kostkę, orzechy siekamy, wszystkie składniki
My Culinary ArtNie czarujmy się. Nie będzie to spektakularny powrót. Tak jak pisałam pół roku temu, że posty będą pojawiać się rzadziej, tak w tej kwestii nic się
My simple kitchen