Ciasto robi się dokładnie tak, jak na drożdżowe z różyczek . Z tego ciasta powstaje chałka, która rewelacyjnie nadaje się do dżemu, domowej roboty oczywiście :), konfitury z pomarańczy lub marmolady, na śniadanie lub na kolację. Moja córka wcinała z Nutellą. Myślę, z miodem tez będzie ekstra. Po prostu pycha! Z podanych składników wychodzą trzy chałki. Składniki: 250 ml mleka
Szczęśliwa kuchniaCiasto robi się dokładnie tak, jak na drożdżowe z różyczek . Z tego ciasta powstaje chałka, która rewelacyjnie nadaje się do dżemu, domowej roboty oczywiście :), konfitury z pomarańczy lub marmolady, na śniadanie lub na kolację. Moja córka wcinała z Nutellą. Myślę, z miodem tez będzie ekstra. Po prostu pycha! Z podanych składników wychodzą trzy chałki. Składniki: 250 ml mleka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMięciutkie i pachnące drożdżówki, dużo lepsze niż te kupowane w sklepie ;) Przepis pochodzi z wspaniałej strony Moje Wypieki. Nie zmieniałam nic w przepisie, ponieważ ciasto jest idealne, takie jak pamiętam z wypieków mojej babci ;) Co do nadzienia ślimaczków, można użyć dowolnego dżemu lub marmolady. Pamiętajmy tylko o tym by dżem był dosyć gęsty, w innym wypadku wypłynie(...)cukier się rozpuścił. Należy pamiętać, o tym, że zanim dodamy drożdży mleko ma być ciepłe, ale nie gorące! Do miski wsypujemy mąkę i sól. Zalewamy wszystko zaczynem drożdżowym i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto wyrabiamy tak, aby było jednolite, bez pęcherzyków powietrza. Rozwałkowujemy dosyć cienko, smarujemy dżemem i zwijamy w rulon
Czerwona Porzeczkasobą komponują. Danie jest nie tylko pyszne, ale również bardzo sycące. Krokiety polecam podać w towarzystwie sosu czosnkowego. P.S. Z takim samym nadzieniem robiłam również pieczone pierogi z ciasta krucho-drożdżowego ➨ PRZEPIS Składniki: Naleśniki: 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżek oleju(...)Wykonanie: Naleśniki: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (średnica patelni około
Kuchnia MagdaLenystole:) Pozostałe świąteczne przepisy opublikuję raczej po świętach bo nie mam w zwyczaju przygotowywać potraw wcześniej. W moim domu nie popełnia się dużo wypieków z okazji świąt. Z ciast tradycyjnie jest drożdżowy makowiec mamy i piernik staropolski, który wychodzi spod moich rąk. Za to jest cała fura ciasteczek:) Serio, serio:) Przynajmniej pięć różnych rodzai tych małych słodkości musi się znaleźć(...)pieczenia ciasteczka mocno się "rozjechały" co jednak nie ujmuje im nic z ich wspaniałego smaku. Są kruche, delikatne i rozpływają się w ustach:) Jeśli nie jesteście mistrzami formowania ciasta to polecam odrywać po kawałku, formować w dłoni kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć ją lekko w dłoni i ułożyć na blasze:) Wówczas zamiast rogalików otrzymacie placuszki:) Przepis znaleźliśmy na kartce
My simple kitchenJako że nadzień zawsze było do wyboru do koloru, to jakoś nie potrafiły mi się one znudzić. Empanadillas mogą być przyrządzane na kilka sposobów. Ich podstawą jest cienkie ciasto (kruche albo drożdżowe) oraz farsz, który może się składać, z czego dusza zapragnie. W Hiszpanii najczęściej nadziewa się je pisto - rodzajem leczo z bakłażana, cukinii i pomidorów oraz tuńczykiem, sardynkami, bobem(...)szklanki mrożonego groszku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaparów ½ łyżeczki czarnuszki 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony czarny pieprz sól do smaku Ciasto : 480 g razowej mąki orkiszowej (ew. pszennej) ½ łyżeczki soli morskiej 1 jajko 170 g zimnego masła kilka łyżeczek lodowatej wody Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko * PRZYGOTOWANIE Ciasto Do miski wsypujemy mąką
Food SquareDrożdżowe ślimaki z nadzieniem z budyniu i borówek amerykańskich, do oderwania i zjedzenia ze szklanką mleka. Najlepsze są świeże niedługo po upieczeniu, pycha! :D Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie drożdży instant (8g) 6 łyżek cukru szczypta soli 1 jajko + 1 żółtko (białko pozostawić do posmarowania bułeczek) 60 g rozpuszczonej margaryny(...)cukru) borówki amerykańskie (moje były mrożone) Mąkę, drożdże, cukier oraz sól wymieszać w misce. Dodać jajko, żółtko, rozpuszczoną margarynę i powoli mieszając dodawać mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (jeśli będzie twarde dodać więcej mleka, jeśli będzie się bardzo lepiło dodać trochę mąki). Włożyć je do miski, przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
Simply FoodPlacek drożdżowy z cukinią i orzechami Składniki 1 niewielka cukinia ( około 200 g) 2 jajka 200 g mąki 100 ml mleka 30 g drożdży 50 g orzechów włoskich 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oleju 2 łyżki koniaku Sposób wykonania Do miski wkładamy pokruszone drożdże, zalewamy je mlekiem, dodajemy łyżkę cukru oraz łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)dwadzieścia minut, po czym mocno odciskamy z nadmiaru soku. Do wyrośniętego zaczynu wbijamy jajka, dodajemy resztę cukru i mąki, odciśniętą cukinię, orzechy włoskie, całość mieszamy. Następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem formy i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy w nim placek przez 35-40 minut na koniec sprawdzając patyczkiem stopień wypieczenia środka ( bierzemy
Miód i pieprzwybrało jako numer jeden zupę jarzynową z jagnięciną i jagnię pieczone, faszerowane kaszą (Restauracja Nato, Stara Wieś). sernik nałęczowski tarta jagodowa z bezą produkty z róży pasztety, ciasta i pieczywo drożdżowe, wino z tarniny nalewki owocowe - o niebo lepsze od włoskiego limoncello Ale była lipa... bo pyszności rozeszły się momentalnie! Trzeba było szybko i energicznie przechodzić między stoiskami(...)kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej. kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej Jednak moim faworytem były dzisiaj: zupa sałacianka, pierogi z bobem, kotlet z łosia z kaszą gryczaną, ciasto cebulowe oraz nalewka krem cytrynowy. Oczywiście na koniec musiały być zakupy - do plastikowej siaty trafiły gęsie pipki (szyje) nadziewane wątróbką gęsią, wędzona pierś kacza oraz kiełbasa z gęsiny. Ogromne ukłony
Right Behind The Kitchenprzepisem na sos do pizzy, a w przyszłym tygodniu przepisem na pizzę, którą z pomocą ciasta i sosu przygotowałam :) Spróbuj także tradycyjnego włoskiego ciasta na pizzę oraz ciasta na pizzę na drożdżowym zaczynie . A jak nie masz czasu - calzone w 15 minut . Ciasto do pizzy z mąką pełnoziarnistą i nasionami - Przepis Składniki / na 2 większe lub 4 mniejsze pizze
Chilli Czosnek i OliwaPyszna, klasyczna i delikatna drożdżowa babka. Idealna nie tylko na Wielkanoc! SKŁADNIKI 2,5 szkl. mąki 3 dag drożdży 4 żółtka 1 jajko 2/3 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 100 g masła 100 g rodzynek Lukier cytrynowy 1 szkl. cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki wody PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże wymieszać z łyżką cukru(...)przygotowany zaczyn. Przygotować formę na babkę. Ja użyłam silikonowej, dlatego wysmarowałam ją tylko margaryną, przy metalowych należy posypać dodatkowo manną lub bułką tartą. Rodzynki oprószyć mąką i dodać do ciasta. Delikatnie zamieszać. Całość przełożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min lub do podwojenia objętości. Piec ok. 30 min w temperaturze 180º. Babkę wyjąć z piekarnika
zabawa smakiemJakić czas temu na blogu Co na obiad wynalazłam przepis na piernik z automatu...szczerze mówiąc żadnego ciasta w automacie oprócz drożdżowego jeszcze nie piekłam..więc nadeszła pora, aby wypróbować ten przepis..Ciasto nie wymaga żadnych dodatkowych czynności...wystarczy składniki umieścić w pojemniku automatu, ustawić odpowiedni program...i gotowe... 3 jaja 250 ml mleka 30 g masła/ margaryny
Moje domowe kucharzenieDeser owocowy z jogurtem i orzechami - owocowy mus z banana, kiwi i limonki Właściwie to miałam z okazji weekendu wrzucić przepis na ciasto, ale niestety klątwa drożdżowych wypieków wciąż mnie prześladuje. Wydawałoby się, że nic prostszego niż ciasto z automatu, wrzucić składniki, a resztę robi maszyna... a tu spektakularny zakalec :) Jak zwykle :) W zamian mam przepis na pyszny, orzeźwiający deser
Kraina Tysiąca SmakówBłyskawiczne rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego, które nie musi wyrastać przed pieczeniem. Ja użyłam do swoich nadzienia czekoladowego ale pyszne będą również z marmoladą lub ulubioną konfiturą. Składniki na 24 sztuki: 60 dkg mąki pszennej 25 dkg zimnego masła lub margaryny do pieczenia 3 łyżki cukru 50 g drożdży świeżych szczypta soli duże jajko 4 łyżki gęstej(...)Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną. Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojony na małe kawałki zimny tłuszcz. Wstępnie zagnieść rękoma, dodać resztę składników i wyrobić na jednolite ciasto o konsystencji podobnej do kruchego. Podzielić na 3 części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować na koło o grubości ok. 3 mm. Podzielić na 8 trójkątów. Na brzeg każdego kłaść
Maślane ciasteczkopomarańczami Ciasto z dyni z gruszką i figami Dyniowe ślimaczki drożdżowe Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Sernik dyniowy z karmelem Placuszki dyniowe na słodko Ciasto dyniowo pomarańczowe z suszonymi owocami Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Wypieki wytrawne: Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem
Kulinarne przygody Gatity