wyczuwalnym aromatem kokosa. Po prostu rozpływają cię w ustach i jak dla mnie są doskonałą lżejszą alternatywą dla tradycyjnego pieczywa. Ciasto jest nietypowe: wyraźnie rzadsze niż drożdżowe nie co przypominające gęste ciasto naleśnikowe. Po parowaniu niezwykle delikatne. Bułeczki są gotowe po 20 minutach gotowania na parze. Oznaką że są gotowe jest pęknięcie na środku. Składniki
vaniliowoczekoladowaWielu osobom nie chce się piec podczas upałów, jakie mamy obecnie, ale to właśnie taka pogoda sprzyja drożdżowym wypiekom, ponieważ ciasto rośnie, jak szalone! Zapraszam na odchudzoną wersję pączków :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandrybitą śmietaną Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Szarlotka z lukrem Marcepanowe ciasto z śliwkami Rolada biszkoptowa z jabłkami Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem Miodownik z kremem z kaszy manny Ciasto szpinakowe z granatem Szarlotka na kruchym cieście Czekoladowa pokusa Ciasto czekoladowo kokosowe
Ala piecze i gotujeTakie bułeczki polecam szczególnie tym którzy nie mają talentów kulinarnych :) To naprawdę prosta robota. W przeciwieństwie do tych drożdżowych Składniki : płat ciasta francuskiego 4 łyżki jagód 10 dag serka twarogowego,śmietankowego z wiaderka 1 żółtko Przygotowanie : Płat ciasta rozmrozić i podzielić na 4 części, jagody umyć i dokładnie osączyć Serek, żółtko
Proste PotrawyKolejne ciasto, które zostało wykonane spontanicznie bez zamiaru wstawiania na bloga. Jak się można domyślić wyszło przepyszne, dlatego dzielimy się nim z Wami 😎 Ciasto bardzo przypomina drożdżowe lub ucierane z owocami a jest jakby bogatszą wersją biszkoptu. Bardzo polecamy fanom kokosu, ponieważ mąka kokosowa a dokładnie jej aromat jest mocno wyrazisty. Dodatkową zaletą tej mąki jest fakt
Candy PandasSerie pączków mamy za sobą albo i nie bo tłusty czwartek już przed nami. A dzisiaj znowu coś prostego i mimo, że smażone to nie
Niezły MłynekOjj nie będę się rozpisywała, dni tykają i coraz bliżej tłusty czwartek. Na pewno macie swoje przepisy na ten słodki i tłusty dzień ale podzielę się
Niezły MłynekZnowu robimy szybki deser. Uwielbiam ciasta i dania, które są smaczne i można je zrobić dosłownie w 20 minut. To jest idealny deser na niespodziewanych gości
Niezły Młynekgorąca. Wrzucić do niej drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na chwilę. Do przesianej mąki dodać sól, olej i jedno jajko. Wlać rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto aby było elastyczne i jednolite. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut. W tym czasie przygotować farsz: cebulę posiekać i wrzucić na rozgrzany olej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDopraw do smaku solą i pieprzem. Targi żywności eko - Rzeszów, w budynku L'eclerca, co sobotę. Na stoisku z Lubartowa można kupić np. takie smakołyki: - pasztet gryczany w cieście krucho-drożdżowym (bardzo dobry, szczególnie ciepło) - chlebek jaglano-twarogowy z miodem i żurawiną (pycha!) - jak ktoś lubi kaszę jaglaną, to naprawdę warto kupić. Na stoisku z Litwy: domowy kwas chlebowy
Qlinarnie i Qlinarniedrożdżowy wieniec nie jest klasycznym ciastem na Wielkanoc, ale myślę ze spokojnie może nim być i świetnie się prezentować wśród świątecznych babek i mazurków. Jest prosty w wykonaniu, mocno czekoladowy, lekko chrupiący i zaspokaja każdy głód,a ze szklanka mleka lub kakao smakuje wybornie. Kawałek tego drożdżowego wieńca wybornie smakuje jako idealne zakończenie dnia. Polecam. Przepis z książeczki
Bernika - moj kulinarny pamietnikpączki nie będą już miały takiego smaku) pół litra oleju do smażenia marmolada z róży Mleko podgrzać. Zazwyczaj podgrzewamy cały litr, bo nigdy nie wiadomo, ile tego płynu ciasto zabierze. Resztę mleka zawsze można potem wypić lub dodać do kakao albo kawy. Masło roztopić. Do pół litra mleka wkruszyć drożdże i dodać łyżeczkę cukru. Całość wymieszać, by drożdże się(...)mąki. Odstawić w spokojne miejsce, by drożdże się namnożyły. Do dużej miski przesiać mąkę i wymieszać z cukrem. Do suchych składników dodać rozbełtane żółtka i jajko oraz zaczyn drożdżowy. Wymieszać. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając mleko. Masa powinna być gęsta i jednolita. Pod koniec wyrabiania dodać masło. Wyrobić. Teraz ciasto powinno być sprężyste. Nie powinno się przylepiać ani do rąk
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj trochę inna odsłona bo drożdżowa z piekarnika. Na obiad idealna, sycąca do tego barszcz czerwony i mamy niebo w gębie. Nie ma co tu dużo pisać, należy tego spróbować :) Składniki: ciasto 560 g mąki łyżeczka cukru 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 100 g masła farsz 200 g piersi indyka 5 dużych pieczarek 1 puszka pomidorów pokrojonych
Niezły Młynekutrzeć z cukrem. A masło rozpuścić i ostudzić. Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, utarte jajka i resztę mleka. Starannie wymieszać łyżką. Dodać rozpuszczone masło oraz cukier waniliowy. Rodzynki odsączyć z rumu. Rum wlać do ciasta. Rodzynki oprószyć w mące i również dodać do ciasta. Ciasto wyrabiać przez około(...)minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Całość udekorować lukrem, cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladę. Rada: Z tej ilości ciasta spokojnie można zrobić 2 mniejsze babki. Krok po kroku: 1. Zrobić rozczyn drożdżowy i odstawić do wyrośnięcia 2. Namoczyć rodzynki i rozpuścić masło 3. Utrzeć jajka z cukrem 4. Do mąki
KuchniaWeDwoje.plNigdy wcześniej nie robiłam i bałam się tej pracy jak diabeł święconej wody.Skorzystałam z pomysłu na struclę z TEGO PRZEPISUPiszę "skorzystałam", ponieważ:podwoiłam porcję na ciasto krucho-drożdżowe (piekłam dwie strucle) pierwszy raz kupiłam MAK MIELONY, który sprawdził się rewelacyjnie i już mam nadzieję, że będzie w sprzedaży w przyszłym roku przed świętami :) masę makową zrobiłam
bistro mama