Czy możecie wyobrazić sobie lato bez jagodzianek? Ja nie mogę. Są przecież takie pyszne, pełne leśnych jagód, delikatne i puszyste. Obowiązkowo z lukrem lub kruszonką. Oczywiście
Food Squarecynamonowe drożdżowe gofry z sosem śliwkowym, twarożkiem i prażonymi płatkami migdałowymiBo skoro są drożdżowe placki, ciasta i całe mnóstwo innych rzeczy, to czemu nie gofry? Od kilku dni chodziły za mną śliwki, ale niestety nie mogłam ich już nigdzie dostać, dobrze, że w tym roku pomyślałam i kilka woreczków zamroziłam :P To nie to samo co świeże, ale zawsze coś
More food, love and dreamspudding chlebowy z domowej chałki z gruszką i płatkami migdałowymiTaa, chałka..... w życiu nie jadłam lepszej *.*Taka mięciutka, maślana. ze słodką kruszonką, może dlatego prawie
More food, love and dreamstosty francuskie z domowej chałki na maśle z trzcinowym cukrem pudrem; ciepłe mleko Prosto, słodko i pysznie.Nic mi więcej dzisiaj nie trzeba.Dobrze mi, kilka skradzionych
More food, love and dreamsPieczony czekoladowy tost francuski w panierce z płatków śniadaniowych(lion)z truskawkami i jagodami (potem jeszcze jogurtem z mascarpone)(inspiracja)Gdy tylko zobaczyłam tego tosta, wiedziałam
More food, love and dreamstosty francuskie z domowej chałki z karmelizowaną czekoladą i malinami(inspiracja)Chałka sprawdzona. Pomimo, że x razy pieczona, nadal znika nie wiadomo kiedy. I
More food, love and dreamsDyniowe tosty francuskie* smażone na maśle z trzcinowym cukrem pudrem i ricottą; kawa z mlekiem *z domowej chałkiJak poniedziałki są dla mnie istną
More food, love and dreamsDzisiaj proponuję słodkie bułeczki zrobione z bananowego puree, nadziane dżemem z czarnych porzeczek i udekorowane plasterkami banana. Ciekawe połączenie smaków, które idealnie do siebie pasują. Bułeczki
Oryginalny smakprzez 2 minuty otręby z pokrojonymi orzechami, odstawiamy do wystudzenia. 3. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, dodajemy sól, mleko w proszku, masło, sok z cytryny oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, dodajemy figi i prażone otręby z orzechami. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce na ok 30 minut do wyrośnięcia, wierch miski przykrywamy folią do żywności, aby ciasto
Apetyczna babeczkaSkładniki: masa makowa: 750 g maku, 4 łyżki miodu, 1,5 szklanki cukru pudru, 150 g orzechów włoskich, 150 g rodzynek, 3 szklanki mleka, 1/2 olejku
Aga w kuchniSezon rabarbarowy uważam za rozpoczęty:) Mój rabarbar jest już coraz ładniejszy:) Zawsze obowiązkowym pierwszym ciastem z rabarbarem jest drożdżówka z przepisu mojej babci:) Od innych, tradycyjnych
Z miłości do słodkościCzereśnie pięknie obrodziły w tym roku, więc mogę poszaleć z ciastami:) Postanowiłam więc zrobić moją własną owocową wersję śląskiego ciasta - kołacz. Ciasto
Z miłości do słodkościPodczas ostatniej wizyty w moich rodzinnych stronach odwiedziliśmy ciocię Basię, u której mielimy okazję skosztować przepysznej, jeszcze ciepłej drożdżówki. Oczywiście przepis zabrałam:) I tak
Z miłości do słodkościJak grudzień to święta a jak święta to oczywiście nie może zabraknąć mojej kochane strucli. To ciasto przed którym klękają wszelkie moje dietetyczne postanowienia:D Co
ciastkarnia na kruchym spodzie