ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:294/576)

łatwa babka drożdżowa 279

kilka, zużywając kopy jajek i kilogramy mąki. Jak dla mnie babka drożdżowa jest zbyt pospolita, żeby podać ją na świątecznym stole ale za to często piekę ją na co dzień. Zjadamy ją jako zamiennik chleba, na kolację lub śniadanie. Przeważnie znika jeszcze ciepła, posmarowana grubo masłem. Oczywiście jako ciasto do kawy też jest niczego sobie ale nam bardziej smakuje jako(...)łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę cukru, jajka, żółtka i sól. Wlać resztę mleka i rozczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto.  Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Wyrabiać około 10 minut. Na końcu dodać rodzynki i skórkę.  Foremkę na babkę z kominkiem wysmarować łyżką masła i oprószyć mąką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rogaliki i słoneczka drożdżowe 200

wszystkie składniki. Otóż nie.Przepis na rogaliki nieznacznie zmodyfikowałam. Bo musiałam. Podjęte ryzyko opłaciło się, gdyż rogaliki oraz słoneczka są genialnie pyszne. Wyszły takie bardziej francusko-drożdżowe. Mięciusieńkie w środku ,a dookoła takie chrupiące jak ciasto francuskie. Jednym słowem pyszne. Moje rogaliki to raczej rogale- normalnie mi się zapomniało, że one rosną przecież w piekarniku i podwajają swoją obiętość. Nie zapominajcie(...)minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę i żółtka, cukier waniliowy i miękkie masło oraz margarynę. Ja swoje po prostu rostopilam i wystudziłam, dodajemy rozczyn drożdżowy i zarabiamy gładkie ciasto tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Ja swoje ciasto wyrobiłam hakiem do ciasta w CC Major Kenwood. Ciasto przykrywamy i chowamy na noc do lodówki, lub na minimum

Z Kuchni Do Kuchni
Kołacz 271

posmarowania wierzchu ciasta Dla wrażliwych przypominam, że swastyka oryginalnie w wielu kulturach była i dalej jest solarnym symbolem szczęścia, a autorka bloga nie sympatyzuje z ideologią nazistowską. Ciasto to przygotowane było na obrzęd Szczodrych Godów (celebracji zimowego przesilenia-> zdjęcie pierwsze) oraz wiosennej równonocy, czyli Jarych Godów (zdjęcie ostatnie) dla Rodzimowierczego Stowarzyszenia "Kołomir".  Przygotować rozczyn - drożdże wkruszyć(...)miejscu. Mąkę przesiać do miski. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami do białości, po czym dodać pozostałe składniki i przyprawy,wymieszać i połączyć z mąką. Dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Na początku ciasto można mieszać drewnianą łyżką, a gdy będzie miało nieco bardziej zwartą konsystencję, zacząć wyrabiać rękoma. Ciasto należy wyrabiać dość długo, aż zacznie dobrze odstawać od ręki i blatu

Kuchenna Kontrrewolucya
Wegańskie bezglutenowe bułeczki na parze 314

wyczuwalnym aromatem kokosa. Po prostu rozpływają cię w ustach i jak dla mnie są doskonałą lżejszą alternatywą dla tradycyjnego pieczywa.  Ciasto jest nietypowe: wyraźnie rzadsze niż drożdżowe nie co przypominające gęste ciasto naleśnikowe. Po parowaniu niezwykle delikatne. Bułeczki są gotowe po 20 minutach gotowania na parze. Oznaką że są gotowe jest pęknięcie na środku.  Składniki

vaniliowoczekoladowa
PIECZONE PĄCZKI Z DŻEMEM 214

Wielu osobom nie chce się piec podczas upałów, jakie mamy obecnie, ale to właśnie taka pogoda sprzyja drożdżowym wypiekom, ponieważ ciasto rośnie, jak szalone! Zapraszam na odchudzoną wersję pączków :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry
Ciasta 480

bitą śmietaną Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Szarlotka z lukrem Marcepanowe ciasto z śliwkami Rolada biszkoptowa z jabłkami Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem Miodownik z kremem z kaszy manny Ciasto szpinakowe z granatem Szarlotka na kruchym cieście Czekoladowa pokusa Ciasto czekoladowo kokosowe

Ala piecze i gotuje
Francuskie jagodzianki 198

Takie bułeczki polecam szczególnie tym którzy nie mają talentów kulinarnych :)                To naprawdę prosta robota. W przeciwieństwie do tych drożdżowych Składniki : płat ciasta francuskiego 4 łyżki jagód 10 dag serka twarogowego,śmietankowego z wiaderka 1 żółtko Przygotowanie : Płat ciasta rozmrozić i podzielić na 4 części, jagody umyć i dokładnie osączyć Serek, żółtko

Proste Potrawy
Ciasto kokosowe z owocami i kruszonką (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 193

Kolejne ciasto, które zostało wykonane spontanicznie bez zamiaru wstawiania na bloga. Jak się można domyślić wyszło przepyszne, dlatego dzielimy się nim z Wami 😎 Ciasto bardzo przypomina drożdżowe  lub ucierane  z owocami  a jest jakby bogatszą wersją biszkoptu. Bardzo polecamy fanom kokosu, ponieważ mąka kokosowa a dokładnie jej aromat jest mocno wyrazisty. Dodatkową zaletą tej mąki jest fakt

Candy Pandas
Smażone precle 304

Serie pączków mamy za sobą albo i nie bo tłusty czwartek już przed nami.  A dzisiaj znowu coś prostego i mimo, że smażone to nie

Niezły Młynek
Karnawałowe oponki 442

Ojj nie będę się rozpisywała, dni tykają i coraz bliżej tłusty czwartek. Na pewno macie swoje przepisy na ten słodki i tłusty dzień ale podzielę się

Niezły Młynek
Holenderskie ślimaki z gruszkami 286

Znowu robimy szybki deser. Uwielbiam ciasta i dania, które są smaczne i można je zrobić dosłownie w 20 minut. To jest idealny deser na niespodziewanych gości

Niezły Młynek
drożdżowy pieróg z kapustą i mięsem 224

gorąca. Wrzucić do niej drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na chwilę. Do przesianej mąki dodać sól, olej i jedno jajko. Wlać rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto aby było elastyczne i jednolite. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut. W tym czasie przygotować farsz: cebulę posiekać i wrzucić na rozgrzany olej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zasmażane buraczki, targi żywności eko 262

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Targi żywności eko - Rzeszów, w budynku L'eclerca, co sobotę. Na stoisku z Lubartowa można kupić np. takie smakołyki: - pasztet gryczany w cieście krucho-drożdżowym (bardzo dobry, szczególnie ciepło) - chlebek jaglano-twarogowy z miodem i żurawiną (pycha!) - jak ktoś lubi kaszę jaglaną, to naprawdę warto kupić.  Na stoisku z Litwy: domowy kwas chlebowy

Qlinarnie i Qlinarnie
Wieniec czekoladowy z orzechami 196

drożdżowy wieniec nie jest klasycznym ciastem na Wielkanoc, ale myślę ze spokojnie może nim być i świetnie się prezentować wśród świątecznych babek i mazurków. Jest prosty w wykonaniu, mocno czekoladowy, lekko chrupiący i zaspokaja każdy głód,a ze szklanka mleka lub kakao smakuje wybornie. Kawałek tego drożdżowego wieńca wybornie smakuje jako idealne zakończenie dnia. Polecam. Przepis z książeczki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Domowe pączki i oponki karnawałowe oraz "Obudź się Kopciuszku" 194

pączki nie będą już miały takiego smaku) pół litra oleju do smażenia marmolada z róży Mleko podgrzać. Zazwyczaj podgrzewamy cały litr, bo nigdy nie wiadomo, ile tego płynu ciasto zabierze. Resztę mleka zawsze można potem wypić lub dodać do kakao albo kawy. Masło roztopić.  Do pół litra mleka wkruszyć drożdże i dodać łyżeczkę cukru. Całość wymieszać, by drożdże się(...)mąki. Odstawić w spokojne miejsce, by drożdże się namnożyły. Do dużej miski przesiać mąkę i wymieszać z cukrem. Do suchych składników dodać rozbełtane żółtka i jajko oraz zaczyn drożdżowy. Wymieszać. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając mleko. Masa powinna być gęsta i jednolita. Pod koniec wyrabiania dodać masło. Wyrobić. Teraz ciasto powinno być sprężyste. Nie powinno się przylepiać ani do rąk

Weekendy w domu i ogrodzie