Zjedzenie zupy razem z miską było moim marzeniem już od dawna... bez reszty pochłaniały mnie rozmyslania o wyjadaniu rozmoczonego miąższu z jadalnej miseczki, o odrywaniu po
sierotka maRysia w kuchniPrzepis z tych "koniecznie muszę zrobić, już teraz, natychmiast!" Kiedy go zobaczyłam, wiedziałam, że te mini włoskie babeczki będą stygnąć w mojej kuchni. Tak też się
Blondynka GotujePowietrze przesiąknięte mieszanką dzikiej róży, pobliskiego portu rybackiego oraz lasu, który nad morzem pachnie tak specyficznie, wręcz hipnotyzująco. W powietrzu szybują skrzeczące mewy, licząc na resztki
Słodki KompromisJeśli nie poradzimy sobie ze zrobieniem pączków, to jest to łatwiejsza wersja tego przysmaku - racuchy. A za tydzień Tłusty Czwartek, więc może warto spróbować sił i
Proste PotrawyA jednak! Zmobilizowałam się i usmażyłam domowe pączki :) Nie odpuściłam. Był to mój pierwszy raz :) Idealne z wyglądu może nie są - nie wszystkie wyrosły tak samo
chili & sugarZa kajzerki brałam się dość długo. Jakoś nie po drodze cały czas było. I nawet nie wiem czemu :) Aż w końcu upiekłam. Oczywiście z przepisu Liski
Codzienna kuchnia niecodziennaWspaniałe bułeczki z dynią i pomarańczową skórką. Powaliły mnie na kolana smakiem, aromatem, doborem składników. Przepis jest prześwietny, pochodzi ze strony Moje wypieki , troszeczkę go jednak
moj przepis naJak dla mnie drożdżówki idealne, zarówno pod względem wykonania jak i smaku. Konfitura pomarańczowa w połączeniu z malinami - duet idealny. ETERNO już od kilkunastu tygodni na
Blondynka GotujePoszukuję pieczywa idealnego. To znaczy takiego, które będę piec regularnie, a proporcje składników mieć w głowie. I wcale nie chodzi mi o jeden konkretny
Codzienna kuchnia niecodziennaDo tego pomysłu upieczenia takiego chleba sprowokowała mnie Joasia z bloga Grunt To Przepis. Za oknem 30 C., a ja szalałam z piekarnikiem , bo
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKsiążka " Smaki Izraela" Nida Degutiene w stu procentach spełniła moje oczekiwania. Znalazłam w niej to co lubię, czyli świetne przepisy, które pomału zaczynam wprowadzać do swojej
Blondynka GotujeGdy byłam mała, co roku jeździliśmy na cmentarze. Na ten dobrze znajomy, który często odwiedzałam z Babcią, gdzie leży mój Pradziadek. Nigdy go nie poznałam, zmarł
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWażną dla mnie zasadą w gotowaniu jest przygotowywanie potraw z sezonowych produktów. Bo nic innego lepiej nie wpływa na nasz organizm, jak właśnie produkty na
Mango PapajaPrzed nami ciężki czas. Nie ma co ukrywać, że skończy się to za tydzień bądź dwa. Martwi mnie zachowanie ludzi którzy nie widzą tego problemu. Mam
Słodkie PrzyjemnościDziękuję Bernadecie, że zaproponowała wspólne pieczenie chałki challah w Wypiekaniu na śniadanie . Od dość dawna miałam na nią ochotę, więc nie mogłam przegapić okazji. W sekrecie
Mia Cucina Sofieta