ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:282/576)

Dyniowe donaty z pieca 169

Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie topimy i studzimy masło. W dużej misce przygotowujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajka, puree z dyni i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, pod koniec dodajemy wystudzone masło. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia

Gotowanie moimi oczami
Stromboli (zawijana pizza) z pieczarkami i szpinakiem 213

tylko w osobnej miseczce podałam mój ulubiony  sos z pieczonych pomidorów , wzbogacony o dodatek harissy (bo akurat nie miałam przecieru pomidorowego) i oregano. Stromboli zrobiłam na cieście na pizzę na drożdżowym zaczynie. Przygotowanie tego ciasta tylko z pozoru wydaje się skomplikowane, ale uwierzcie mi, że takie nie jest. Owszem, jest bardziej czasochłonne, bo zaczyn należy nastawić dzień wcześniej

Chilli Czosnek i Oliwa
Najlepsza pizza – jak z pieca! 1318

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Najlepsza pizza to taka, którą się piecze w specjalnym piecu opalanym drewnem, ale w domu raczej takiego pieca nie mamy. …

My Blueberry Corner
Pączki ultra lekkie 194

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Pączki to ciastka jednoznacznie kojarzące się z Tłustym Czwartkiem, nieuchronnym końcem karnawału. Jak często pieczecie i jecie pączki? W moim …

My Blueberry Corner
CHICKEN DUMPLING – THE ELDER SCROLLS V: SKYRIM – pieczone pierogi z kurczakiem i porem 340

przewiduje zaledwie mąkę, pierś z kurczaka, por, czosnek i sól. Staraliśmy się utrzymać ten prosty charakter i dodaliśmy jedynie tłuszczu oraz pieprzu. Pieczone pierogi zazwyczaj robi się z ciasta kruchego lub drożdżowego, jednak my postawiliśmy na parzone ciasto charakterystyczne dla gotowanej wersji. Okazuje się, że w formie pieczonej również zdaje egzamin, a pierożki mimo swej prostoty mają ciekawą strukturę

Nerds Kitchen
Drożdżowe, lekkie rogaliki 472

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Lubię łatwe przepisy. Takie, przy których się nie napracuję, a efekt i smak będzie wyśmienity. Te rogaliki właśnie takie są: …

My Blueberry Corner
buleczki drozdzowe 207

Mieszamy wszystko do czasu, aż wszystko się rozpuści..Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 6-10 minut.Przesiewamy mąkę z solą do miski,dodajemy jajko, żółtko i aktywny rozczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto (powinno odchodzić od miski i rąk). Pod koniec dodajemy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy całość. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe, by podwoiło swoją objętość

w mojej kuchni
Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką (odchudzony) 202

się czegoś mniej kalorycznego :) ale i z podsmażoną kiełbaską zjadłam trochę, bo Mąż tak przygotował i podał :) Taki bigos jest też doskonałą propozycją jako farsz do bułeczek, pierożków drożdżowych czy ciasta francuskiego ;) Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 główki kapusty białej 2 papryki czerwone 1 duża marchewka 2 duże cebule 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego około

Kolorowy Przepisownik
świąteczna makowa strucla 183

                                     makowa strucla        

Miód i pieprz
Strucla krucho - drożdżowa z masą orzechową 263

Do tej pory jedyną struclę jaką robiłam to była strucla z makiem, oczywiście kojarząca się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia. W tym roku postanowiłam wypróbować troszkę

Z miłości do słodkości
Wegańska chałka drożdżowa 213

Uwielbiam pieczywo i już się pogodziłam z tym, że nigdy nie będę chuda, cóż albo dupa albo twarz (zadowolona). Decydując się na weganizm, nie zdawałam sobie

greenscarf
Rogale Marcińskie z niebieskim makiem 351

Ciężko było mi znaleźć biały mak w sklepie, może dlatego, że zbliża się 11 listopada? Niestety musiałam zastosować zamiennik w postaci niebieskiego maku. Tradycyjne Rogale Marcińskie

Ana Mari's world
Bułeczki mleczne z pieczarkami i suszonymi pomidorami 215

albo drugie śniadanie. Można je też podać jako dodatek co barszczu czerwonego . Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale na zimno też są bardzo smaczne. Zobacz też bułeczki zawijane z ciasta krucho drożdżowego z warzywami i serem Farsz do takich bułeczek możecie sobie dowolnie modyfikować i doprawiać. Można dodać trochę sera żółtego jeśli ktoś lubi albo inne zioła, wedle uznania. Można zrobić

Smaczna Pyza
Jasny zawijany makowiec z masą z białego maku i migdałów 194

Biały mak jest o wiele smaczniejszy od niebieskiego, więc postanowiłam, że w tym roku zagości na naszym świątecznym stole taka wersja makowca.  Składniki: Masa: 500

Nie tylko w kuchni
Waniliowe bułeczki z cynamonową kruszonką 163

  Cudownie słodkie połączenie – waniliowe bułeczki z lekko kwaśnym nadzieniem a na wierzchu słodkawa, kruszonka z nutą wanilii i cynamonu. Oj oj szaleństwo dla naszych

Szybko Tanio Smacznie