ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:278/576)

Kluski na parze 149

Już długo zbierałam się żeby zrobić kluski na parze i w końcu się udało. Moje kluski wyszły ogromne i pyszne. Myślę, że to fajny pomysł na

Mama Gotuje
makowiec drożdżowy... 136

Składniki: mąka tortowa 3 szklanki, drożdże świeże 5 dag, mleko ciepłe 1 szklanka, żółtka 2 sztuki, jajka 2 sztuki, cukier 12 łyżek, masło 12,5 dag

W Mojej Kuchni Lubię
DROŻDŻÓWKI Z MARMOLADĄ 170

Uwielbiam wszystko co drożdżowe. Szczególnie ciepłe prosto z piekarnika z kubkiem mleka. Tym razem zapraszam Was na drożdżówki z marmoladą. Są pyszne, pulchne, z dużą ilością lukru. Bardzo proste w wykonaniu, znikają w mgnieniu oka :) Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową(...)ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ponownie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Na wierzch rozsmarować marmoladę, zwinąć

Zrób to smacznie
Domowe Rogaliki Maślane 109

gotowego ciasta o niezbyt korzystnym składzie. Wynik? Pysznie! Praktycznie nigdy nie korzystam z gotowych rozwiązań i staram się przygotowywać w domu wszystko sama. Dotyczy to zarówno tortilli jak i ciasta francuskiego. Dzięki temu mam kontrolę nad tym co jem Wiem, że dla większości osób to pewnie strata czasu. Ja wolę poświęcić dodatkowe parę minut w kuchni i cieszyć się smakiem(...)się zagotuje delikatnie dodajemy porcjami do roztrzepanego jajka. Do mieszanki dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy dokładnie. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą, a następnie dodajemy do niej rozczyn drożdżowy. Ugniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt klejące to dodajemy więcej mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny pod ściereczką. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy

rabarbarowo
smaczna, łatwa drożdżówka na oleju z rabarbarem... 188

Składniki: drożdże świeże 25 gram, mleko ciepłe 200 ml, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1/2 szklanki, aromat waniliowy 4 krople, jajka 3 sztuki, mąka tortowa 300

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki drożdżowe dla milusińskich 82

Składniki: 500 g mąki 5 dkg drożdży 100 g masła 250 ml ciepłego mleka 100 g cukru szczypta soli 2 łyżki miodu 100 g czekolady mlecznej

Wielki apetyt
MAŚLANY DROŻDŻOWIEC 143

 Najlepszy jest gdy jest ciepły.Rozplywa się w ustach i pozostawia niebiański smak na języku.Polecam go gorco!. 1/4 l.mleka 1 jajko 25 dag.masła

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
leniwa drożdżówka z truskawkami i kruszonką... 135

Składniki: jajka 4 sztuki "L", drożdże świeże 100 gram, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko 1,5 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa

W Mojej Kuchni Lubię
Pączki ziemniaczane 258

Już nie raz się przekonałam, że stare przepisy często okazują się najlepsze. Tak tez było w przypadku paczków z dodatkiem ziemniaków. W tym karnawale to one

Mia Cucina Sofieta
Drożdżówki z serem 166

Składniki na bułki mleko, 325 ml masło, 50g mąka pszenna, 500g cukier drobny, 75g sól, 1/2 łyżeczki drożdże suche, 1 opak (7g) jajko, 1 szt Składniki

Gotowanie moimi oczami
DROŻDŻOWE ROGALE Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 188

lodówce , i w zamrażarce :)  Bo jak mam ochotę na coś słodkiego do kawy, a nie wiem co upiec, na 99% zawsze decyduję się na coś drożdżowego.  Tym razem też nie było inaczej. Wybór padł na  klasyczne rogale ze śliwkowym nadzieniem odsypane obficie maślaną kruszonką ...  Pychota :)) Składniki: (na 12 średnich rogali) 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru(...)ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale

Walijskie Pichcenie
drożdżowe ciasto śliwkowo-morelowe z kokosem i polewą czekoladową.. 140

Składniki: drożdże świeże 5 dag, mleko 1,5 szklanki, margaryna 8 dag, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 5 szklanek, jajka 3 sztuki

W Mojej Kuchni Lubię
wega drożdżowy marchewkowiec z tofu-kokosowym kremem 145

Dzisiejsze śniadanie zjadłam z wielkim uśmiechem na twarzy. Czekałam na nie z wielką niecierpliwością od  wczorajszego wieczoru. Przygotowałam ciasto marchewkowe- drożdżowe, na płatkach orkiszowych, z kremem z tofu i mleka kokosowego. Standardowo połączyłam jak najwięcej różnorodnych składników, przez co określenie smaku marchewkowca jest wręcz nierealne... Zapomniałam wspomnieć, że do kremu dodałam odrobinę soku z cytryny, co zdecydowanie mogę nazwać(...)wszystko razem mieszamy do zmieszanych składników dodajemy cynamon i nasiona chia- dokładnie mieszamy, przykrywamy i ostawiamy na 10 min do ciepłego miejsca (ja dałam na kaloryfer) po 10 min, ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy pieczemy ok 20 min 175 stopniach tofu blendujemy z mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny - smarujemy upieczonego marchewkowca ZAPRASZAM DO UDZIAŁU W KONKURSIE

healthy dreams
bułeczki Panini 311

Panini a raczej Panino to z włoskiego "małe kawałeczki chleba " , robione są w różnych formach i rozmiarach , to bułeczki do kanapek ,przekrawa się je lub rozrywa

Wypieki Rene
Drożdżowe bułeczki miodowe 134

Bułeczki te piekłam już dosyć dawno temu na pewien kilkudniowy wypad nad Solinę... Chciałam dogodzić swoim... Towarzystwo na wycieczce było miłe, fajne i kochane, a bułeczki

In my kitchen