Składniki: 100 g suszonych śliwek bez pestek masło do posmarowania formy 2 łyżki octu winnego 50 g drożdży 1 łyżeczka soli 500 g mąki pszennej 2
Blondynka GotujeZachcianka męża...no i jest, a właściwie była:) Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg mąki, szczypta soli, jajko, 6
Anioły w kuchnimąka żytnia 550 g maka pszenna 1 szkl mąka gryczana 0,5 szkl 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru brązowego 2 łyżki oliwy 400 ml zakwasu
Gotowanie jest łatweSłodkie bułeczki z jabłkami i rodzynkami Słodkie bułeczki, które od razu przypominają smak dzieciństwa i przypadną do gustu zarówno małym jak i tym większym łasuchom:) Dodatki
Słodka Kraina WypiekówSkładniki: jajka 2 sztuki, cukier 10 dag, masło lub margaryna 10 dag, mleko 3,2% 1 szklanka, sól - szczypta, mąka pszenna 60 dag, drożdże suche 1
W Mojej Kuchni LubięSKŁADNIKI: 50 dag mąki pszennej 1 żółtko 1 jajko 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 4 dag drożdży 1 szkl letniego mleka 5
Blondynka GotujeDziś rano obudziła mnie myśl – lato, więc czas na domowe jagodzianki Korzystając z chłodniejszego tygodnia, postanowiłam spędzić dzisiejsze popołudnie na pieczeniu. Po drodze z pracy
365 dni dookoła kuchniDzisiaj tłusty czwartek więc trochę byłoby głupio gdyby na blogu nie pojawił się żaden przepis na przysmak związany z tym dniem. Oczywiście pojawiły się wcześniej 2
vaniliowoczekoladowaTę pizzę zrobiłam zainspirowana przepisem znalezionym na fejsbukowym profilu Blue Marine Mielno . Jak tylko zobaczyłam zdjęcie pizzy dostałam przysłowiowego ślinotoku. Przepis lekko zmodyfikowałam pod względem proporcji
peggiwkuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Paszteciki z mięsem to idealny dodatek do czerwonego barszczu, danie na przyjęcie lub jako przekąska do zabrania
Marta GotujeSezon rabarbarowy w pełni i trzeba się spieszyć żeby zdążyć, bo trwa krótko. Drożdżowe wypieki z owocami to zawsze połączenie idealne, a ja wykorzystam zeszłoroczną Frużelinę truskawkową i świeży jędrny rabarbar. Składniki na 2 strudle: 1/2 kg mąki pszennej 10 dag masła lub dobrej margaryny 1 szklanka ciepłego mleka 10 dag cukru 2 dag świeżych drożdży 1 jajo(...)dużej miski przesiej mąkę, dodaj roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz fermentujące drożdże z mlekiem. Jajo i żółtka ubij z cukrem na pianę, dodaj do reszty składników. 2. Ciasto wyrabiaj ok. 15 minut, aż na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza, wyrobione ciasto pozostaw w misce, szczelnie przykryj folią do żywności i pozostaw na ok, 2 godziny, aby podwoiło
Apetyczna babeczkanajlepsze bułeczki maślano-drożdżowe, które obowiązkowo robię z przeróżnymi owocami sezonowymi. (Najczęściej pada na soczyste śliwki - mniam!) Uwielbiam ich delikatną, puszystą strukturę oraz ten maaaślany aromat! W moim domu znikają jeszcze cieplutkie (bo takie smakują rewelacyjnie), ale uwaga dla tych, którzy są na diecie... Pamiętajcie - na jednej bułeczce się nie skończy! 11-12 śliwek 120 ml mleka 20g drożdży (świeżych(...)posypania Drożdże wkruszyć do letniego mleka, a następnie dodać cukier, mąkę oraz żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (masa powinna podwoić swoją objętość.) Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić (powinno być puszyste i nieklejące się; można dosypać odrobinę mąki) i podzielić na około 21-22 porcji (w zależności od wielkości śliwek). W każdą porcję owinąć pół śliwki
Di gotujeSkładniki: 1 kg mąki tortowej 2 szkl. ciepłego mleka 2 jajka 50g świeżych drożdży 1 szkl. cukru kryształu 3/4 szkl. oleju szczypta soli 500g
Prosto i Smacznie z Anetą350 g mąki pszennej (może być mieszana z razową pszenną) 250 ml letniej wody 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju
Gotowanie jest łatweSkładniki mąka pszenna, 4 szkl mleko letnie, 300ml drożdże świeże, 70g żółtka, 4 szt masło, 50g cukier, 2 łyżki sól, 1 płaska łyżeczka powidła śliwkowe
Gotowanie moimi oczami