ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:264/576)

Rogale śniadaniowe 283

świątecznych słodkich wypiekach warto przygotować coś lżejszego i dać odpocząć naszemu żołądkowi. Do tego celu idealnie nadają się pyszne drożdżowe rogale śniadaniowe - świetna alternatywa dla chleba i bułek kupowanych lub przyrządzanych na śniadanie czy kolację. Rogale można posypać ulubionymi ziarnami, moje przyozdobiłam dużą ilością maku, gdyż uwielbiam pieczywo z jego dodatkiem.   Rogale śniadaniowe Składniki: 450g mąki pszennej 15g drożdży(...)mleko, wymieszać i odstawić na 20-30 minut - masło rozpuścić, ciepłe wymieszać z miodem, lekko ostudzić - do rozczynu przesiać 400g mąki, sól, wymieszać, dodać masło z miodem, zacząć wyrabiać ciasto, jeśli jest zbyt mokre, dodać pozostałe 50g mąki, wyrabiać przez kilka minut do uzyskania gładkiego ciasta - ciasto pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godz. - po tym czasie

Smakołyki Bereniki
Ciemny chlebek z bakaliami 188

Składniki: 100 g suszonych śliwek bez pestek masło do posmarowania formy 2 łyżki octu winnego 50 g drożdży 1 łyżeczka soli 500 g mąki pszennej 2

Blondynka Gotuje
Bułka drozdzowa z zurawina 146

Zachcianka męża...no i jest, a właściwie była:) Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg mąki, szczypta soli, jajko, 6

Anioły w kuchni
Chleb żytnio gryczany na zakwasie 154

mąka żytnia 550 g maka pszenna 1 szkl mąka gryczana 0,5 szkl 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru brązowego 2 łyżki oliwy 400 ml zakwasu

Gotowanie jest łatwe
Słodkie bułeczki z jabłkami i rodzynkami 145

Słodkie bułeczki z jabłkami i rodzynkami Słodkie bułeczki, które od razu przypominają smak dzieciństwa i przypadną do gustu zarówno małym jak i tym większym łasuchom:) Dodatki

Słodka Kraina Wypieków
drożdżowiec z borówką amerykańską... 147

Składniki: jajka 2 sztuki, cukier 10 dag, masło lub margaryna 10 dag, mleko 3,2% 1 szklanka, sól - szczypta, mąka pszenna 60 dag, drożdże suche 1

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżówki domowe 190

SKŁADNIKI: 50 dag mąki pszennej 1 żółtko 1 jajko 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 4 dag drożdży 1 szkl letniego mleka 5

Blondynka Gotuje
Domowe jagodzianki 2 138

Dziś rano obudziła mnie myśl – lato, więc czas na domowe jagodzianki Korzystając z chłodniejszego tygodnia, postanowiłam spędzić dzisiejsze popołudnie na pieczeniu. Po drodze z pracy

365 dni dookoła kuchni
Pączki z piekarnika (pyszne ) 196

Dzisiaj tłusty czwartek więc trochę byłoby głupio gdyby na blogu nie pojawił się żaden przepis na przysmak związany z tym dniem. Oczywiście pojawiły się wcześniej 2

vaniliowoczekoladowa
Pizza a'la Blue Marine 186

Tę pizzę zrobiłam zainspirowana przepisem znalezionym na fejsbukowym profilu Blue Marine Mielno . Jak tylko zobaczyłam zdjęcie pizzy dostałam przysłowiowego ślinotoku. Przepis lekko zmodyfikowałam pod względem proporcji

peggiwkuchni
Paszteciki z mięsem 317

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Paszteciki z mięsem to idealny dodatek do czerwonego barszczu, danie na przyjęcie lub jako przekąska do zabrania

Marta Gotuje
Strudel pleciony z rabarbarem i truskawkami 155

Sezon rabarbarowy w pełni i trzeba się spieszyć żeby zdążyć, bo trwa krótko. Drożdżowe wypieki z owocami to zawsze połączenie idealne, a ja wykorzystam zeszłoroczną  Frużelinę truskawkową  i świeży jędrny rabarbar. Składniki na 2 strudle: 1/2 kg mąki pszennej 10 dag masła lub dobrej margaryny 1 szklanka ciepłego mleka 10 dag cukru 2 dag świeżych drożdży 1 jajo(...)dużej miski przesiej mąkę, dodaj roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz fermentujące drożdże z mlekiem. Jajo i żółtka ubij z cukrem na pianę, dodaj do reszty składników. 2. Ciasto wyrabiaj ok. 15 minut, aż na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza, wyrobione ciasto pozostaw w misce, szczelnie przykryj folią do żywności i pozostaw na ok, 2 godziny, aby podwoiło

Apetyczna babeczka
Buchty ze śliwkami (bułeczki maślano-drożdżowe) 123

najlepsze bułeczki maślano-drożdżowe, które obowiązkowo robię z przeróżnymi owocami sezonowymi. (Najczęściej pada na soczyste śliwki - mniam!) Uwielbiam ich delikatną, puszystą strukturę oraz ten maaaślany aromat! W moim domu znikają jeszcze cieplutkie (bo takie smakują rewelacyjnie), ale uwaga dla tych, którzy są na diecie... Pamiętajcie - na jednej bułeczce się nie skończy! 11-12 śliwek 120 ml mleka 20g drożdży (świeżych(...)posypania Drożdże wkruszyć do letniego mleka, a następnie dodać cukier, mąkę oraz żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (masa powinna podwoić swoją objętość.) Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić (powinno być puszyste i nieklejące się; można dosypać odrobinę mąki) i podzielić na około 21-22 porcji (w zależności od wielkości śliwek). W każdą porcję owinąć pół śliwki

Di gotuje
JAGODZIANKI 2012

 Składniki: 1 kg mąki tortowej 2 szkl. ciepłego mleka 2 jajka 50g świeżych drożdży 1 szkl. cukru kryształu 3/4 szkl. oleju szczypta soli   500g

Prosto i Smacznie z Anetą
Tureckie pide ze szparagami 157

350 g mąki pszennej (może być mieszana z razową pszenną) 250 ml letniej wody 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania