ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:255/576)

Staropolska babka parzona 147

Kolejna babka drożdżowa na wodzie, którą można oczywiście zastąpić mlekiem. Z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Podobna do  tej , ale mąka jest zaparzana wrzącą wodą. Bardzo smaczna, aromatyczna, pomarańczowa... Kolejna nasza propozycja na Wielkanoc. Polecamy! 4 i 1/2 szklanki mąki tortowej 125 g. margaryny bezmlecznej 1 szklanka cukru 6 żółtek 5 dag. drożdży 1 szklanka wody 2 łyżki cukru(...)podgrzać (nie może być gorąca, bo drożdże nam zginą, tylko ciepła), dodać rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto: Mąkę przesiać, do 1 szklanki przesianej mąki wlać wrzącą wodę (pozostałe pół szklanki), całość bardzo dokładnie rozetrzeć i odstawić do przestygnięcia. Do letniej masy dodać zaczyn, wyrobić i odstawić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Babka drożdżowa Pawła Małeckiego. 162

Na wielkanocnym stole królowa jest jedna, babka drożdżowa. Przepis na pyszną babkę drożdżową.zdradził mistrz cukiernictwa Pawła Małeckiego na warsztatach wielkanocnych organizowanych przez kuchnię Lidla. Jedząc

Kulinarne pyszności Molki
Pizzowy strudel 160

Pizza zawijana😉 Składniki ciasto: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 30g drożdży 1 łyżeczka cukru czosnek granulowany zioła prowansalskie dodatki

czarrna od kuchni
Regionalne Smaki - LISTOPAD. ZAPROSZENIE 102

upieczenia Piroga Biłgorajskiego. Potrawa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych województwa lubelskiego . Piróg biłgorajski, to wytrawny wypiek z kaszy gryczanej, zmieszanej z ziemniakami, serem i skwarkami owinięty ciastem krucho-drożdżowym lub upieczony bez ciasta, czyli bez skórki i  wtedy będzie to piróg ,,łysy". Przepis będziemy publikować 26  listopada 2015 r. (czwartek) o godz. 20:00. Po publikacji proszę

Codziennik Kuchenny
Mini pizze 193

Coś na mały głód kibica Składniki Ciasto: 20 dag mąki 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy

czarrna od kuchni
Jak zrobić tradycyjną pizzę Margheritę? (przepis krok po kroku) 192

tyle by pokryć powierzchnię pizzy cienką warstwą) ok. 50 g mozzarelli (w oryginale z bawolego mleka, można zastąpić krowią) garść liści świeżej bazylii * Możesz zamienić na  ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie  lub  ciasto do pizzy bez drożdży . J eżeli chcesz zrobić pizzę na cieście bez drożdży, spójrz do "Uwag" na dole przepisu. Przygotowanie pizzy Margherity (krok

Chilli Czosnek i Oliwa
Tureckie bułeczki z serem. 188

Dziś zapraszam na pyszne bułeczki z ciasta półfrancuskiego drożdżowego (duńskiego) w nieco innej odsłonie, a mianowicie będą to bułeczki wytrawne. Ciasto jest przygotowywane nieco inną metodą niż to tradycyjne, które trzeba kilkakrotnie wałkować i chłodzić, jego przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu, a efekt jest taki sam. Bułeczki przygotowałam na kolację i to był mój błąd, gdyż wyszły tak pyszne

Rozpustne gotowanie
Buchty z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli. 117

Uwielbiam drożdżowe wypieki! Nieważne czy na słodko, czy na słono. Wczoraj robiłam pizzę  z tego przepisu , a dziś od rana w moim domu pachnie drożdżowymi, słodkimi bułkami. Ciasto jest dość luźne i może wydawać się kłopotliwe w trakcie wyrabiania, ale dzięki temu bułeczki są puchate i wyjątkowo mięciutkie. Ja nadziałam je pysznym dżemem z pomarańczy i moreli o pięknym

Rozpustne gotowanie
Drożdżowy kwiat z jagodami i twarogiem 59

mieszam. Spróbujcie, czy masa jest dostatecznie słodka, jeśli nie, dodajcie trochę cukru. Ciasto rozwałkowuję na kwadrat o szerokości ok. 20-25 cm i grubości 1 cm. Żeby nie mieć problemów z przełożeniem całości na blaszkę, proponuję rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia posypanym mąką. Na ciasto wykładam masę jagodową i zwijam całość w roladę. Końce rolady sklejam (można posmarować mlekiem(...)stopni. Całość smaruję mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekę 30-35 minut, aż się zarumieni. Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem i gotowe. Smacznego Artykuł Drożdżowy kwiat z jagodami i twarogiem pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Pomysł na wykorzystanie resztek ciasta - trufle kokosowo-czekoladowe z mascarpone 77

Resztki ciasta kruszymy, dodajemy mascarpone, wiórki kokosowe, orzechy, rozpuszczoną czekoladę, jakiś alkohol (nalewka, rum, whiskey) opcjonalnie jakiś aromat np rumowy. Nie podaję dokładnych proporcji, tylko składniki, bo ich ilość zależy od tego ile macie ciasta, chodzi o to, żeby masa była zwarta i można było z niej ulepić kulki. Można użyć różnych rodzajów ciast - babki, kruche, murzynki, drożdżowe etc. Trufle(...)przechowywane w lodówce mogą stać do tygodnia. Trufle kokosowo-czekoladowe z mascarpone i resztek ciasta Składniki: kilka kawałków ciasta (babki, mazurki, murzynek, drożdżowe etc) wiórki kokosowe (1-2 garście) płatki migdałowe - ok 1-2 garść albo inne orzechy ( laskowe, włoskie)- może być mieszanka mascarpone (150-200 g) 1 roztopiona czekolada 102 łyżki alkoholu (rum, nalewka, whiskey) opcjonalnie trochę aromatu rumowego

Smaczny zeszyt
50 słodkich świątecznych przepisów 261

cytrynowym cieście Szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie Kwiecisty makowiec drożdżowy. Jak przygotować efektowny makowiec? Szybki piernik borówkowy Pyszny daktylowiec (ciasto). Sernik z dodatkiem kaszy manny Szybkie pomarańczowe ciasto Murzynek(...)serem. Czekoladowe ciasto z serem. Ciasto marcepanowe. Przepis dla wielbicieli marcepanu. Delikatnie cytrynowa babka. Szybkie, łatwe i bardzo puszyste ciasto dla każdego. Rolada z masą makową. Drożdżowy makowiec. Szybkie pomarańczowe ciasto z kisielem Szybkie ciasto czekoladowe z ananasem Śmietankowy sernik z gruszką Aromatyczny murzynek z marmoladą Babka limonkowa (bez miksera) Pyszny waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką Delikatny

Słodkie okruszki
DROŻDŻOWA BABKA Z ŻURAWINĄ 207

Drożdżowe, to coś co kocham najbardziej :)) Wybornie smakuje w chłodne, jesienne dni wraz z kubkiem parującej kawy ...Dziś z żurawiną i skórką pomarańczową :))Składniki:0.5 kg przesianej mąki pszennej 125g masła0.5 szkl. cukru2 jaja + 2 żółtkaskórka otarta z 1 cytryny (wcześniej sparzonej)5dkg drożdży0.5 szkl mleka100g skórki pomarańczowej 100G suszonej żurawinyWykonanie:Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku podgrzewamy(...)puszystą masę z cukrem  i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja korzystam

Walijskie Pichcenie
Ciasteczka nadziewane 152

powtórzenia- ale moje wyszły także całkiem smaczne- połączenie krucho- drożdżowego ciacha i marmolady zagrało- warto jednak posypać je cukrem pudrem- bo nie są bardzo słodkie.   Składniki na ciasto krucho drożdżowe: pół kg mąki pszennej 200 g masła 5 dag drożdży 4 łyżki śmietany 18% cukier waniliowy 3 łyżki cukru pudru łyżeczka soli 2 żółtka 2 jaja   żółtko

Domowe ciasta
Bułki pszenno gryczane na mleku 62

zmielić na własną bułkę tartą. Zazwyczaj z tego przepisu z ciasta formuje okrągłe bułki. Tym razem ciasto zrolowałam, powstały wałek rozpłaszczyłam i nożem pod kątem odkrawałam bułki, które kształtem przypominają trapez. Składniki ZACZYN 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50 ml letniego mleka 50 g mąki pszennej CIASTO 250 g mąki gryczanej 250 g mąki pszennej chlebowej(...)Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. CIASTO Obie mąki łączymy ze sobą, dodajemy sól, mieszamy. Do mąki wlewamy mleko i zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte

Tajemnice Smaku
Domowa chałka 130

Muszę się Wam do czegoś przyznać. Jak wiecie na blogu jest sporo drożdżowych wypieków ale jeszcze nigdy nie piekłam chałki. Jest to mój debiut. Tak, tak znajdą się tacy co powiedzą, że to nie chałka a warkocz bo chałka składa się z 4 czy 5 wałków ciasta. Ale moja jest z 3 bo to moja pierwsza próba a warkocz

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania