Szarlotka z jabłek i gruszek to połączenie ciasta krucho-drożdżowego z pysznym owocowym nadzieniem. Elementem wzbogacającym wnętrze szarlotki są płatki migdałów, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia
Smakołyki BerenikiSezonu truskawkowego polecam ciasto, boskie ciasto z blogu "Z cukrem pudrem" Składniki; 100 gramów świeżych drożdży 1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej
Anioły w kuchniDrozdzowe figurki Sw. Marcina. Edyta Guhl. Jeśli 11 listopada znajdziecie się w Niemczech, niech nie zdziwią Was dzieci z lampionami, które wędrują ulicami miast i wsi
dolcevitainmykitchenCiasto: 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 20 dkg drożdży 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru farsz
czarrna od kuchniMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Makowiec, to popularne ciasto, przygotowywane jako jedno z wigilijnych dań. Dlaczego? Według dawnych wierzeń ludowych mak spożywany w tym dniu …
My Blueberry CornerPrawie calzone tylko w cieście francuskim zamiast drożdżowym. Listkujące się ciasto francuskie nadaje lekkości temu pierogowi, a cytrynowy łosoś idealnie współgra z ciągnącą się mozzarellą. Bez drożdży i czekania na wyrośnięcie ciasta, dla zapracowanych i zabieganych 2 porcje sycącego obiadu lub 4 podwieczorku. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 150 g łososia surowego • 2 łyżki
To co kochamCiasto kokosowe ze śliwkami to krucho-drożdżowy wypiek, który łączy w sobie, jak sama nazwa wskazuje, cechy ciasta drożdżowego i kruchego. Przygotowuje się je błyskawicznie, gdyż
Smakołyki Berenikiokoło 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Kulę ciasta umieszczamy w czystej misce wysmarowanej olejem i wstawiamy w ciepłe miejsce
Czerwona PorzeczkaDziś znowu klimaty drożdżowe. Miałam dodać wpis wczoraj ale tak się złożyło, że jest dziś. Upiekłam pyszne drożdżóweczki z serem i jagodami ( wyjęłam zapas z zamrażarki
Ewa w kuchniRobiłam je jako dziecko z moją Babcią Składniki 2 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 jajko + 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy
czarrna od kuchniupiec. Ciasto nie wymaga zbyt wiele pracy, łatwe w wykonaniu. Idealne do herbatki czy kawy. Na moim blogu znajdziecie również podobne ciasto Żądło , ale jednak inne, bo drożdżowe. Źródło Ciasta S. Anastazji Masa kokosowa 250 g wiórek kokosowych 150 g masła 200 g cukru 6 łyżek mleka Na patelni rozgrzać masło, wlać mleko i wsypać wiórki wymieszane z cukrem. Wszystko
O kuchni z uczuciemKolejny tydzień i kolejne "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] a tym razem Monika wybrała bułki kardamonowe. Muszę się przyznać że jak zobaczyłam przepis to byłam
Moje Małe Czarowanierabarbarem i truskawkami, to połączenie zawsze się sprawdza ;) Kwaśne owoce i słodka kruszonka, cudownie pachnie. Pół blachy zjedliśmy na ciepło ;-) Smakiem przypomina dzieciństwo i babcine placki drożdżowe z owocami :) Polecam! Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 150 ml mleka 80 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
Domowa cukiernia EwyPuszyste, chrupiące, pyszne ciasto do pizzy, które robi się w iście ekspresowym tempie i nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Niemożliwe? Możliwe! Przepis na takie właśnie
maniapieczeniaroztopionego masła 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło i zaczyn drożdżowy mieszamy, dodajemy roztrzepane jajka. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na dość duży prostokąt. 2. Z miodu, roztopionego masła, cynamonu. orzechów, cukru
Apetyczna babeczkaSKŁADNIKI NA CIASTO: ILOŚĆ: ok. 2 blaszki 450g-2,5 szklanki mąki tortowej 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych 1/2 szklanki mleka, ciepłego
w mojej kuchniNa kolację, czy na obiad pizza sprawdza się świetnie! Długo szukałam przepisu idealnego na ciasto do pizzy, na sosy do pizzy, aż w końcu znalazłam! Od
Anielska Kuchnia AniZbliżają się święta - czas magii, czas dla rodziny, czas wspomnień... Nie może więc zabraknąć u nas pierwiastka bardzo bliskiej osoby, która odeszła od nas w 2005
Wypisz WymalujCiasto krucho-drożdżowe z wiśniami to prosty i szybki w wykonaniu wypiek, który można przygotować z dowolnymi owocami. Kwaskowate wiśnie bardzo dobrze pasują do lekko słodkiego
Smakołyki BerenikiPołączenie słodkiego sera i kwaśnej czarnej porzeczki - bosko! Składniki na 12 szt: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki
Blondynka GotujeWpisuję przepisy świąteczne po świętach - wstyd. Przed świętami nie było czasu, brakło sił. Z gorączką, osłabiona mocno trzymałam się wałka i walczyłam z wypiekami. Święta poza
Blondynka Gotujeskładniki: 500 g mąki 50 g drożdży 5 żółtek 150 g cukru 100 g masła 250 ml mleka 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki soli, płaskiej dodatkowo
Domowy Smak Jedzeniadużą ilością budyniu, nieprzesłodzone, z świetnym pomarańczowym aromatem. Ich słodycz złamana jest przez kwaskowatą porzeczkę. Takich drożdżówek nawet u p. Gessler nie znajdziecie ;-). Wykonuje się je standardowo, jak wszystkie drożdżowe wypieki, różnica polega na formowaniu bułeczek. Inspirację czerpałam z blogu Moje Wypieki , od siebie zamieniłam część mleka na sok, dodałam skórkę z pomarańczy oraz zmniejszyłam ilość cukru w budyniu, dałam(...)wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól, śmietanę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, elastyczne, jednolite (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto można wyrobić ręcznie, mi to zajęło około
moj przepis naskładniki na ciasto krucho drożdżowe: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 łyżki cukru pudru 170 g masła 50 ml mleka 1 jajko 40 g drożdży 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól, masło, jajko i siekamy nożem. Drożdże dokładnie mieszamy ze śmietaną i dodajemy do posiekanych składników, wlewamy letnie mleko. Całość(...)siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z osobna rozwałkowujemy na 2 osobne prostokąty (ok. 30×25 cm). Masę makową dzielimy na dwie równe części i równomiernie rozsmarowujemy na rozwałkowanych ciastach a następnie zwijamy w roladę przy dłuższym boku. Każdą z osobna zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając trochę luzu
Domowy Smak JedzeniaTakie BOMBERY przygotowałam po raz pierwszy już kilka lat temu. Tak nam one zasmakowały, że przepis zapisałam i raz na jakiś czas z przyjemnością do niego wracam. Ciasto: 300 g mąki 10g świeżych drożdży 3/4 szklanki letniego mleka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju Sos: puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku bazylia oregano sól, pieprz(...)mieszamy. Odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli, lekko mieszamy. Na środku robimy wgłębienie. W miejsce to wlewamy drożdżowy zaczyn oraz resztę mleka. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Na koniec dodajemy olej, wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Ciasto lekko oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę
Smaki Na TalerzuCiasto rośnie jak na drożdżach, chociaż to nie drożdżowe:) Znalazłam go na blogu z cukrem pudrem , a że lubię szybkie i łatwe ciacha, postanowiłam go wypróbować i nie żałuję, zagości na stałe u nas. Będę kombinować z owocami…Polecam go Wam :) Jest to łatwe ciasto z owocami, robi się szybciutko, jeszcze szybciej zjada, Zbyś kroił jeszcze gorące! Pachnie
Takie tam pichcenieZawijana drożdżówka z musem jabłkowym i cukrem pudrem to moje kolejne jesienne ciasto. Zakręcone ciasto z owocami jest tak samo smaczne, jak drożdżówka ze śliwkami . Ciasto posmarowane musem jabłkowym, obsypane owocami jest zrolowane w formie odrywanych drożdżówek. To kolejny przepis bazujący na Crazy Dough , z którego namiętnie tworzę słodkie i wytrawne wypieki. Przepis na Crazy Rolls z musem jabłkowym, borówkami(...)drożdżówka pięknie się prezentuje na stole, tworząc jakby rozwijający się kwiat z bułeczek drożdżowych. A smakuje niesamowicie! Odkąd opublikowałam pierwszy przepis na wypieki z tej szalonej receptury, stale dostaję od Was pytania jak zrobić rogale z makiem, bułki pszenne, czy pizza rolls wykorzystując to uniwersalne ciasto. Teraz przyszła pora na pyszne Crazy Rolls . Jeśli masz zamiar zrobić zawijaną drożdżówkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięIrish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last minute Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy(...)zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Tarta jabłkowa- Rose. Ciasto z różami Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchenbyć naczynie żaroodporne o wielkości mniej więcej 21 x 14 cm). Mąkę zmiksować z cukrem, maślanką i proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie gęste i klejące, podobne do drożdżowego. Wyrobione ciasto przełożyć do naczynia z masłem – masło oczywiście wypłynie nieco na wierzch. Wystarczy nieco je wyrównać. Teraz nacinamy je ostrym nożem do dołu – na 3 części wzdłuż
Pociąg Do Kuchni