Bułeczki cynamonowe Bułeczki cynamonowe to pierwszy z wypróbowanych przepisów z książki "Pieczywo siostry Marii", którą sprezentował mi Mikołaj :) Szybkie w przygotowaniu - wystarczy zarobić ciasto, zostawić do
Moje QulinariaCiasto drożdżowe-francuskie, delikatne, wspaniałe i na nim owoce pokryte skameralizowanym cynamonowym cukrem. Pycha :) 500 g mąki krupczatki, 80 g cukru, 15 g drożdży, 170 ml mleka, 2 jajka, 60 g masła, 160 g masła, 1 jajko do smarowania ciasta, 700 g śliwek (u mnie węgierki), 300 g cukru, cynamon, Mąka powinna być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozetrzeć z dwiema
królestwo garówMiękkie, drożdżowe rogaliki z czekoladową niespodzianką w środku. Idealne do kubka gorącego kakao. Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 25 dag świeżych drożdży (1/4 kostki) 3/4 szklanki mleka 65 g miękkiego masła 4 łyżki cukru 2 jajka (1 do ciasta i 1 do posmarowania rogalików) cukier z prawdziwą wanilią (do smaku) szczypta soli krem czekoladowy, np. nutella Mleko
UgotowaćKocham drożdżówki, a z makiem najbardziej, dlatego poszukałam i zrealizowałam na nie przepis. Czego wyniki są widoczne na zdjęciu :) od siebie dodałam kurkumy do ciasta ponieważ
W Moim Magicznym DomuJakoś tak od wczoraj rana miałam wielką ochotę na pizerinki, ale nie kupne tylko domowe. Długo nie myśląc poszłam do kuchni i zaczęłam szykować ciasto. Dodatki
Krakowskie smaki Aniłyżka roztopionego masła * powidła węgierkowe Wykonanie: Zrobić zaczyn drożdżowy: drożdże wymieszać z cukrem, dodać letnie mleko, wymieszać. Zasypać łyżką mąki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął pracować (u mnie było to około 15 minut). Następnie do zaczynu dodać pozostałe składniki (prócz powideł), dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ponownie ścierką i odstawić na około
Zrób to smacznieszarlotka, ale w końcu wybór padł na bułeczki drożdżowe z musem jabłkowym. Odbiegłam więc od tradycyjnych powideł, którymi zazwyczaj nadziewam bułeczki. Przepis znalazłam kiedyś w jakiejś kulinarnej gazetce, dziś wypróbowałam po raz pierwszy i nie żałuję. Bułeczki wyszły pyszne, mięciutkie, maślane. Polecam gorąco! Składniki: Na ok 10 bułeczek Ciasto: 2.5 szklanki mąki pszennej 10 g świeżych drożdży
Walijskie Pichceniehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się pomysłem Ewy Wachowicz. Zmieniłam proporcje, użyłam jabłek, cukru cynamonowego i przygotowałam kruszonkę (uwielbiam). Drożdżówka jest
Di gotujeDzisiaj mam dla Was przepis na roladę makową która w tym roku gościła na moim świątecznym stole. Może u Was pojawi się na Sylwestra? Ciasto
Krakowskie smaki AniSKŁADNIKI: ILOŚĆ: ok. 2 blaszki rogalików 0,5 kg mąki pszennej 2 jajka, temp. pokojowa + 1 do posmarowania rogalików 3 łyżki oleju + 2 łyżki do posmarowania
w mojej kuchniZawijaniec z makiem zwany struclą jest obowiązkowy na Święta Bożego Narodzenia, tak więc i u mnie nie mogło go zabraknąć. Jeszcze ciepły.... Składniki na ciasto na
Apetyczna babeczkaOto co robię gdy, że tak powiem, nie mam co sobą zrobić ;P Zapraszam na pyszne, pełnoziarniste bułki, które są o niebo lepsze od tych sklepowych
Czerwona Porzeczkaudowodnił, ze komórki drożdżowe są w stanie żyć w środowisku tlenowym bądź beztlenowym. Odkrycie to zrewolucjonizowało wiele dziedzin: piekarnictwo, farmację, gorzelnictwo jak i przemysł browarniczy i winiarski. Puszyste racuchy drożdżowe. Składniki: - 70 g świeżych drożdży - 440 g mąki luksusowej (typ 550) - 3 jajka - 1,5 szklanki ciepłego mleka * - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków - 2 łyżki cukru z wanilią - szczypta(...)wanilią dodając na koniec esencję rumową. Do przesianej mąki wlewamy ubite jajka, ciepłe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa, bez widocznych grudek mąki. Ciasto ma być dość wolne i lejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. W szerokim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Łyżką do lodów (maczaną
mojewypiekiinietylkoChałka specjalnie na życzenie mojego męża. Uwielbia z rana na śniadanie zajadać się ciepłą chałką z dżemem :) Ja zresztą też. Chciałam opracować taki przepis, który
moj przepis naProste, delikatne i niewielkie pszenno- gryczane drożdżówki z dodatkiem karmelizowanego rabarbaru i orzechów laskowych. Kolejna moja kombinacja. Nie ukrywam, że dodatek mąki gryczanej powoduje, iż ciasto
Mango Papaja