Puszysta, wilgotna, ciasto jest tak pyszne że aż listkuje się. Do ciasta włożyłam najpyszniejszą na świecie żurawinę, uwielbiam żurawinę. Zachęcam do upieczenia teraz a potem może na Wielkanoc? Drożdżowa baba z żurawiną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecukru waniliowego szczypta soli na polewę czekoladową : 45 g cukru pudru 60 g masła 2 łyżki kakao ciemnego 2 łyżki mleka Link do filmu z przygotowania: Wielkanocna babka drożdżowa Przygotowanie : Ciasto można przygotować robotem lub ręcznie, kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama. Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację), około(...)wyrośnięcia. Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę z ciastem możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę. Pieczenie babki drożdżowej: Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Piekarnik mam ustawiony na grzanie dół, bez używania termoobiegu. Babkę piekłam około 45 minut . Jeżeli babka
Uwaga Babcia Gotujemnie. Pogadałyśmy, pojadłyśmy, umówiłyśmy się na wspólne zakupy! Odprężyła mnie ta wizyta, chyba musimy widywać się częściej!!! :) A od strony kulinarnej były: sałatka z krewetkami, pierożki drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi, i ciasto czekoladowe (bez mąki). Pierogi i ciasto pochodzą z książki: "Rewolucja na talerzu." Dziś przepis na pierożki: Pierogi drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi. Składniki: Na ciasto
MiksturownikDROŻDŻOWE BUŁECZKI zawijane z czekośliwką. Dzisiaj mam dla Was zawijańce drożdżowe, lubię właśnie wiosną lub latem rozpieszczać dzieciaki i mojego Lubego, przygotowując takie domowe bułeczki drożdżowe. Lubią je wszyscy, a jeszcze ciepłe smakują najlepiej pod słońcem. Idealne do kawki czy na śniadanie. Bułeczki można nadziewać np. powidłami śliwkowymi, nutellą czy tak, jak ja tzw. czekosliwką mamy roboty. Bułeczki są bardzo(...)mleko i zacznij zagniatać ciasto. Dodawaj stopniowo masło i wyrabiaj ciasto przez minimum 10 minut. Im lepiej je wyrobisz tym będzie bardziej puszyste więc się przyłóż ;-) Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Jeśli dzień jest zimny i deszczowy, postaw miskę na kocu lub zimą koło kaloryfera. Pozostaw tak na godzinę. Po tym czasie ciasto podziel
SMYKWKUCHNIsłodka przekąska. Bułeczki świetnie smakują same, ale również możemy je podawać z masłem, konfiturami, owocami, nutellą itp. - według upodobań. W każdej wersji smakują wyśmienicie.Proste Bułeczki Drożdżowe z Kruszonką - Składniki:Ciasto:750 g mąki pszennej350 ml mleka120 g masła (rozpuszczonego)40 g świeżych drożdży150 g cukru (lub mniej)cukier waniliowyszczypta soliKruszonka:4 łyżki mąki2 łyżki cukru3 łyżki masłacukier waniliowyodrobina(...)mlekaProste Bułeczki Drożdżowe z Kruszonką - Sposób przygotowania:Ok. 150 ml mleka lekko podgrzewamy, przelewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, ok. 3-4 łyżki mąki - dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odkładamy do podwojenia objętości (na ok. 1,5 h). Po tym czasie z ciasta
Słodka Stronamojprzepisna.pl | Drożdżowe z pieczonymi śliwkami, zawijane Coś dla miłośników tradycyjnych drożdżowych, ale nie do końca, bo to ciasto ma w sobie pazurek :). Aby wyszło takie pyszne, należy wcześniej upiec śliwki, ale tak aby się mocccno zarumieniły. Najlepsze do tego będą dojrzałe i słodkie Węgierki. Ciasto nie zawiera cukru, a posłodzone jest miodem. Składniki na formę(...)przesiać do dużej miski, dodać sól. W drugiej misce wymieszać mleko, drożdże, miód, jajko, olej, do mąki dodać mokre składniki, wyrabiać długo aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Ja wyrabiałam w mikserze planetarnym, hakiem do drożdżowego, około 3-5 min na wysokich obrotach, następnie 10 min na średnich obrotach. Wyrabiałam do momentu, aż ciasto całkowicie odkleiło się od ścianek
moj przepis nazdecydowanie,po za tym dzięki niemu można "wsunąć" kawałek ciasta z mniejszymi wyrzutami sumienia. Dzisiaj w ramach przygotowania się do wyjścia na plażę proponuję dietetyczne ślimaki z ciasta krucho-drożdżowego. Bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Ostatnio chyba już całkowicie przerzuciłam się na mąki pełnoziarniste, polecam:) Składniki na 20 ciastek 500 ml mleka 25 dag cukru brzozowego 1 łyżeczka soli(...)dodałam klarowanego, polecam też tłuszcz kokosowy) Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku i lekko go podgrzewamy wraz z masłem. Dodajemy następnie cukier i sól. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej kuli, która nie będzie się przyklejać do ścian naczynia. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Obie rozwałkowujemy na stolnicy. Na jedną wysypujemy przez sitko gorzkie kakao
ciastkarnia na kruchym spodzieDrożdżowa buła z wiśniami Sezon na wiśnie powoli się kończy, więc dziś pospieszyłem na targ, aby zdążyć kupić świeże owoce i upiec z nich pyszną drożdżową bułę. Składniki 0,5 kg mąki 0,5 kg śliwek 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 kostki masła dodatkowo cukier puder do posypania buły Sposób przygotowania(...)zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy wiśnie, każdy owoc nacinamy nożem i wyjmujemy z niego pestkę. Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem
Miód i pieprzsumie to wpadłam na profil Paleolife i tam zobaczyłam zdjęcie tego brownie z buraka i zaiskrzyło, wpadłam w tryb "musisz to zrobić". Przepis przemówił do mnie całkowicie, bo ciasto nie zawiera mąki pszennej, masła, ani cukru. Idealnie wpisuje się w moje ostatnie menu. Zgodnie z planem we wrześniu dokręciłam sobie śrubę i postanowiłam porzucić pszenicę i biały cukier. Czy jestem(...)burak. Jeśli chodzi o samo ciasto w smaku przypomina gorzką czekoladę, dorzucenie malin było świetnym pomysłem. Co do konsystencji surowego ciasta zdrowych odpowiedników ciast nie potrafię się przekonać, rzadko wyrastają tak jak klasyczne słodkie wypieki i są dość ciężkie i zbite. To dlatego, że jestem przyzwyczajona do klasycznych leciutkich biszkoptów, ciast ucieranych, drożdżowego czy parzonego ciasta. Wszystkie na mące pszennej
Blondynka Gotujemleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Chłodne masło mieszamy z jajkami i żółtkiem. Dodajemy przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zagniatamy gładkie ciasto, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy. Dzielimy na 6 części, z każdej przygotowujemy wałeczek
Czerwona PorzeczkaSkładniki: CIASTO: mąka tortowa 450 gram, mleko ciepłe 1 szklanka, jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, drożdże suche 8 gram/opakowanie
W Mojej Kuchni LubięPodstawowe ciasto na pizze 4-5 plastrów salami 1 kulka mozzarelli 6-7 kawałkow suszonego pomidora w oliwie pół pomidora świeżego kilka oliwek czarnych oregano
Gotowanie jest łatweSkładniki: CIASTO: drożdże świeże 30 gram, jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 100 gram, mleko ciepłe 150 ml, cukier 8 łyżek, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: Ciasto: 1 szklanka mleka, 5 g świeżych drożdży, 1 jajko, szczypta soli, 3 szklanki mąki, 200 – 250 g masła Krem: 1 jajko, szklanka
kulinarnajamka.blogspot.com