Składniki na ciasto:50 dag mąki pszennej 15 dag margaryny 1 jajko 5 żółtek 7 g drożdży suszonych instant 3 łyżki cukru 3/4 szklanki mleka 10
Świat CiastaNo! Są!Tak jak obiecałam!Przepyszne , mięciutki , delikatne i niesamowicie pachnące cinnamon rolls – czyli drożdżówki ślimaczki z cynamonem.Sprzedawane m.in w popularnych cukierniach Cinnabon.Po jednym
Ostra na SłodkoNa Święta nie mogło zabraknąć makowca, jednak chciałam by był niestandardowy, szukałam, szukałam i znalazłam prawie roladę, ale z makiem na wierzchu. Spodobała mi się i
Z butelką mleczka w tlemieszka lub bywa w Krakowie doskonale zna "pierogi szwedzkie" z ul. Długiej. Drożdżowe ciasto z grzybowym farszem i charakterystycznym posmakiem czarnuszki, a wszystko w formie charakterystycznego długiego pieroga/piroga. Całość daje tej potrawie niezwykle oryginalnego i wyjątkowego smaku, który osobiście UWIELBIAM. Polecam zrobić pierogi szwedzkie w domu. Mimo, że wymagają trochę pracy - na prawdę warto.Pierogi Szwedzkie -Składniki:Ciasto
Słodka Stronapojemniku.Pokrojone wędliny nie wysychają, ani nie stają się "śliskie" jeśli przechowywane są w próżni.Pieczywo również dłużej jest świeże niż to, które przechowujemy w tradycyjny sposób.Jeśli chcemy, aby ciasto drożdżowe szybciej nam wyrosło przed pieczeniem, wtedy umieszczamy je w pojemniku i odsysamy powietrze.Czym różnią się pojemniki Vacuum od pojemników, których wcześniej używałam?Zastosowanie pojemników jest identyczne
Codzienna kuchnia niecodziennaNa Wielkanoc dostałam zestaw książek z przepisami, chwaliłam się tym jakiś czas temu :) Sukcesywnie przeglądam je i wyłapuję co ciekawsze (według mnie) propozycje
Codzienna kuchnia niecodziennaczasem pomarańczą). Oprócz tego na stołach gości potrawka z ciecierzycy (potaje de garbanzos), ryż na mleku (arroz con leche) i Monas de Pascua, będące bardzo istotnym świątecznym wypiekiem z ciasta drożdżowego, przyozdabianego pisankami, czekoladą i kolorowymi dekoracjami z cukru. Monas przybierają najrozmaitsze kształty - od wieńców, po baranki, a każdy region posiada własne tradycje ich przygotowywania i ozdabiania.La confitería de Filella
Food SquareSolidnie mieszamy mikserem i gotowe. Rozczyn gotowy, czas zagnieść drożdżowe ciasto.Do większej miseczki wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy szczyptę soli, kilka kropli zapachu śmietankowego, 4 jajka i rozczyn. Wszystko mieszamy łyżką. Teraz wsypujemy 1 kg mąki, zakasowujemy rękawy i wyrabiamy ciasto (najbardziejwyczerpująca fizycznie czynność ). Dodam, że mąka może mieć różną wilgotność,więc
Maminek kulinarnyMieszamy i masa gotowa. Rozczyn gotowy, czas zagnieść drożdżowe ciasto.Do większej miseczki wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy szczyptę soli, kilka kropli zapachu śmietankowego, 4 jajka i rozczyn. Wszystko mieszamy łyżką. Teraz wsypujemy 1 kg mąki, zakasowujemy rękawy i wyrabiamy ciasto (najbardziejwyczerpująca fizycznie czynność ). Dodam, że mąka może mieć różną wilgotność,więc
Maminek kulinarnypozytywnym nastroju, choć nie mam pojęcia, co może być tego przyczyną. A skoro już jestem taka radosna, to z pewnością będę też cierpliwa - na tyle, żeby zrobić po południu ciasto drożdżowe, które za mną chodzi i tupta coraz głośniej. I naprawdę, coraz trudniej to tuptanie ignorować
Pożeraczka, czyli raz adobrzenadzieniem jabłkowym bazując na tym przepisie. Z wytrawnych przekształciłam bułeczki w słodkie i muszę powiedzieć, że idea była jak najbardziej słuszna. Mięciutkie jabłuszka wspaniale wkomponowały się w drożdżowe ciasto, przyprawy nadały niesamowitego aromatu, a cudnie skarmelizowany cukier lekko się ciągnie, kiedy bułeczki są jeszcze ciepłe. Szklanka mleka, i jesteśmy w raju. A przynajmniej ja byłam. Można użyć też
Pożeraczka, czyli raz adobrzeboki tortu, udekorować ziarenkami kawowymi.Przechowywać w lodówce.Smacznego!Ostatnio nie mam czasu - posty piszę dosłownie w kilka minut, piekę bardzo mało (ach, jak mi tęskno do spokojnego wyrabiania ciasta drożdżowego!), na znajome blogi praktycznie nie zaglądam, i bardzo mi tego brakuje. Za to spotykam się trochę więcej ze znajomymi, nadrabiam czytelnicze zaległości (znów, póki co, jestem o książkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzesuchej patelni i ostudzone orzechy.Przełożyć do pojemnika na lody, zamrozić.Smacznego!Za oknem ciemno, w domu zimno, ale jeszcze chwila, i włączę piekarnik. I w całym domu zapachnie ciastem drożdżowym. Jak ja to lubię
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproblem, czy wybrać drożdżówkę z budyniem czy z twarogiem. To zdecydowanie moje ulubione. Jeśli lubicie też takie z owocami, te są dla Was wymarzonym rozwiązaniem. Mięciutkie, puchate, pachnące drożdżowe ciasto, nadziane najlepszym owocowym budyniem i posypane chrupiącą, mleczną kruszonką, w której od czasu chałki zakochałam się bez pamięci. Całość stanowi idealne trio; te bułeczki znikają szybciej, niż się je robi
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrożdże instant wrzucić do miski.Cebulkę prażoną można zastąpić innymi, ulubionymi dodatkami np. kminkiem, czerwoną papryką w proszku, itp.W przypadku przygotowywania chleba miksrem, należy użyć haka do ciasta drożdżowego.Źródło: Galeria Potraw
Gospodyni Miejska