Przepyszne, a wręcz turbopyszne bułeczki drożdżowe, które znikają zaraz po wyjęciu ich z piekarnika. Doskonały smak na najwyższym poziomie. Dodatek konfitury kokosowej sprawia, że nadzienie serowe jest niesamowicie kremowe i nie można im się oprzeć. Potrzebujemy: Ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 2 jaja 250 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli 80 g masła
MamaOskarkagrupie Blogerzy od kuchni . Składniki na 1 chałkę - łasuch spragniony zdublowanej ilości chałkowego specjału, niech po prostu podwoi składniki : ROZCZYN DROŻDŻOWY: 2 0g świeżych drożdży 40 g masła 1 00ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 25 0g mąki pszennej 5 0g cukru 1 jajko - małe szczypta soli NADZIENIE: 1/2 słoiczka domowego dżemu z czarnej(...)dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków . W końcowej
Grunt to przepis!Drożdżowa buła z wiśniami Sezon na wiśnie powoli się kończy, więc dziś pospieszyłem na targ, aby zdążyć kupić świeże owoce i upiec z nich pyszną drożdżową bułę. Składniki 0,5 kg mąki 0,5 kg śliwek 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 kostki masła dodatkowo cukier puder do posypania buły Sposób przygotowania(...)zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy wiśnie, każdy owoc nacinamy nożem i wyjmujemy z niego pestkę. Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem
Miód i pieprzŚwięto pizzy zobowiązuje do przygotowania każdego jej wariantu, albo po prostu ulubionego. Domowa pizza jest genialna w smaku. Ja stosuję swój sprawdzony przepis na ciasto, który
MamaOskarkaMałe co nieco do kawki 🙂 Składniki 50 dkg maki + 3 łyżki 5 dkg drożdży 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła 1/3 szklanki cukru + 3 łyżki 1
czarrna od kuchniSezon dyniowy już prawie za nami. Nie mogę się jednak z wami nie podzielić przepisem na dyniową drożdżówkę z kruszonką. Uwaga! Należy pamiętać, że
ChilliJemyDrożdżowa strucla z dodatkiem dyni w nietypowym kształcie. Smakuje i wygląda wspaniale. Jest nie tylko efektowną ozdobą ale również pysznym, świątecznym ciastem. Składniki Ciasto 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 1 jajko 1 zółtko 50 g masła … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatybajgle-Simit …). Wszystkie wypieki są godne polecenia, ale czasem nachodzi ochota spróbowania czegoś nowego. Puszyste bułeczki Pauliny były tym czego właśnie szukałam. Z niewielkimi zmianami – Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia. Składniki na 12 sztuk: - 570g mąki pszennej luksusowej (typ 550) - 24g świeżych drożdży (lub 12g instant) - 175ml mleka (u mnie 3,2% – pół na pół rozrobione(...)się rozpuści wbijamy jajka, wlewamy 1 łyżkę oleju – mieszamy rózgą. Do mąki dodajemy sól, mleko z masłem, olejem i jajkami oraz drożdże. Robotem z hakami wyrabiamy gadkie i sprężyste ciasto ( ok. 10 minut ) – nie dosypujemy mąki. Ponieważ ja robiłam z podwójnej porcji składników (wyżej podane są na pojedynczą porcję) ciasto po wyrobieniu przełożyłam do większej miski i oprószyłam lekko mąką
mojewypiekiinietylkoUwielbiam wszelkie drożdżowe wypieki, kojarzą mi się z domem babci, mlekiem prosto od krowy i kwitnącymi jabłoniami, zawsze wtedy siadałam na progu z takim pysznym ciastem i marzyłam , że kiedyś też będę umieć upiec takie. Przyszedł czas, że marzenia stały się rzeczywistością :) Teraz przedstawiam Wam bardziej „nowoczesną” wersję tego ciasta. Składniki: Ciasto: 40 dag mąki pszennej Szczypta soli
Wanilia i KardamonWiśnie o dziwo obrodziły w tym roku, więc konfitura zrobiona i nawet na jakieś ciasto zostało. Jako, że drożdżowe uwielbiam to zrobiłam strucle wiśniową. Nieskromnie powiem, ze pyszna :) Składniki: - 300 g mąki pszennej - 20 g drożdży - 1/2 szklanki mleka - 50 g cukru kryształu - 1 jajko - 1 żółtko - 2 łyżki masła nadzienie - 500 g wiśni - 100 g cukru Przygotowanie: Mleko podgrzewamy(...)łączymy z drożdżami, łyżeczką cukru oraz mąki. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn, jajko oraz żółtko utarte z cukrem. Ciasto wyrabiamy wlewając stopione i przestudzone masło, wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut, by wyrosło. Wiśnie drylujemy, przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i gotujemy, aż powstanie gęsta
Zainspirowana w kuchniMoje jagodzianki zawsze mają dużo jagod. Porcja bułeczek z przepisu poniżej jest zjedzona w ciagu dnia. Nic dziwnego, że piekę je przez cały sezon jagodowy! To jeden z najsmaczniejszych drożdżowych wypieków lata! Jagodzianki Składniki: na 18 jagodzianek 500-550 g pszennej mąki 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 150 ml mleka 100 ml jogurtu 80 g cukru(...)ziemniaczanej mąki 4 łyżki cukru Kruszonka 80 g pszennej mąki 30 g masła 50 g cukru Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj kolejno jogurt, cukier, mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj miękkie masło pokrojone na kawałki. Ciasto powinno byc puszyste i lekko odchodzić od ścianek naczynia. Przykryj folia i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Jagody wymieszaj
codojedzeniadziś są moje urodziny i postanowiłam, że mój tort będzie inny niż zwykle, czyli słony :) To był bardzo dobry wybór, drożdżowa gwiazda to coś więcej niż pizza w "odmiennym" stanie. Ma zupełnie inny smak. W trakcie pieczenia doznania zapachowe są fantastyczne, a po wyjęciu z piekarnika można oszaleć, trudno się oprzeć, aby nie oderwać jednego promyka! :) Szynka zrazowa z serii(...)Sama szynka prezentuje się niezwykle dumnie i tak samo będzie wyglądała na stole biesiadnym, dlatego zachęcam do zakupienia jej zarówno przy specjalnych okolicznościach jak i w dniu codziennym. Potrzebujemy: Ciasto: 180 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży szczypta cukru 400 g mąki pszennej 1 jajko 15 g oleju rzepakowego pół łyżeczki soli jajko do posmarowania ciasta garść łuskanych ziaren
MamaOskarkabudyniową i gotujemy ciągle mieszając.Połowę pokrojonego rabarbaru dodajemy do budyniu i delikatnie mieszamy.KRUSZONKA:Wszystkie składniki rozgniatamy dłońmi aż powstanie kruszonka.CAŁOŚĆ:Na każdy drożdżowy placuszek układamy porcję budyniu , posypujemy dodatkowym rabarbarem i kruszonką.Ciasto delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.Wkładamy do gorącego ( 180C ) piekarnika na ok. 20 minut.Smacznego
Ostra na Słodkostaropolski przepis na wielkanocną babkę drożdżową. Wzbogaciłam ciasto sokiem z pomarańczy i ziarnami siemienia lnianego. Babka jest niezwykle aromatyczna i wilgotna. Składniki Ciasto 4 i 1/2 szk Mąki Puszystej Tortowej z Lubelli 125 g masła 1 szkl cukru pudru … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepsza babka drożdżowa! Miękka, bardzo puszysta i delikatna. Polana lukrem cytrynowym. W środku z rodzynkami i skórką pomarańczową
Marta Gotuje