naszym blogu pojawi się specjalny, świąteczny 50 wpis, a więc możecie spodziewać się czegoś specjalnego - na pewno się postaramy! (; A tymczasem ćwierkająco i wesoło zapraszamy Was na drożdżowe buchty .. Z bardzo wyczuwalną nutą cynamonu, wanilii i imbiru oraz kwaskowatych jabłek i świeżego tymianku, którego ziołowy aromat świetnie wpasowuje się do różnych deserów. Dodatkowym plusem dzisiejszych pulchnych wypieków jest(...)należy wlewać wszystkiego naraz, ponieważ ciut mniejsza ilość mleka może okazać się wystarczająca). Najpierw mieszamy wszystko łyżką do jak najdokładniejszego połączenia, a kolejno zagniatamy dłońmi do konsystencji elastycznego, miękkiego ciasta. Jeśli nie wykonywaliśmy zaczynu: do suchych składników dodajemy po prostu drożdże w proszku i stopniowo dodajemy ciepłe mleko - kolejno, analogicznie postępujemy tak samo. Zagniecione, elastyczne ciasto wkładamy do miski, której
Symfonia SmakówRogaliki drożdżowe tak jak pierniki kojarzę z miesiącem grudniem, przygotowaniami świątecznymi lub późną jesienią i gorącym grzańcem w kubeczku, pachnącym pomarańczą i goździkami. Te rogaliki mimo drożdży nie są miękkie jak puch, ponieważ schłodzenie ciasta dodaje im delikatnej kruchości, która idealnie komponuje się z marmoladą jak i nutellą (robię je w dwóch wersjach). Spróbujcie :) Składniki: 30dag świeżych drożdży 25dag mąki(...)razem z łyżką mąki łączę z drożdżami. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. Masło, mąkę, cukier puder, cukier waniliowy oraz jajko wkładamy do miski. Rozczyn drożdżowy wlewamy do pozostałych składników i wyrabiamy dłońmi przez 10-15 minut, aż ciasto odstaje bez problemu od dłoni. Ciasto wkłady na godzin ę do lodówki, uprzednio dzieląc je na 3 równe części. Po wyjęciu z lodówki
ChilliJemysię przepisem z Magazynu Kuchnia , modyfikując dodatki pod swój smak. Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH): 400g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych 250ml mleka 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli - czubata 50g masła - rozpuścić po 1 łyżce świeżych ziół - drobno posiekanych, u mnie bazylia(...)pilnować, gdyż drożdże kipią ;) Do dużej miski przesiać mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, roztopione masło oraz rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Omącząna miske z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
Grunt to przepis!Święta coraz bliżej więc jesteśmy zabiegani, początkami i nadchodzącą wiosną. Propozycja na szybkie Wielkanocne ciasto jest bardzo prosta i mam nadzieję efektowna. Składniki: 750
Niezły MłynekOdrywany chlebek to moja kolejna propozycja śniadaniowa na słodko. Chlebek smakuje fantastycznie na ciepło. Jest miękki i puszysty, a dodatek prozdrowotnego dżemu z rokitnika dodatkowo wspomaga
Pieguskowa Kuchnialekkie. Mi osobiście bardziej smakują te niż Pączki z czekoladą . Ale to kwestia gustu. W przypadku tego ciasta, wyrabianie jest troszkę cięższe ponieważ ciasto bardzo się klei, najlepiej wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego. Przepis pochodzi ze strony Smaki życia wg. przepisu pani Magdy Gessler. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='około 610 gr mąki tortowej(...)podgrzać do temp 30-35 st. wymieszać do rozpuszczenia się cukru rózgą kuchenną. Jajka przełożyć do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże dodać około 400 gr mąki. Wyrabiać długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i błyszczące podsypując mąką w razie konieczności. Ja podczas wyrabiania dodałam 2/3 szklanki mąki. Pod koniec wyrabiania dodać przestudzone masło, wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia
moj przepis naSkładniki: ciasto: 300 g mąki 1 jajko 30 g masła 30 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 słoik farszu grzybowego
czarrna od kuchnirównież tych mrożonych. Farsz jest mega pyszny bo proporcje to aż50% grzybów, na 50% kapusty! Paszteciki posypałam czarnuszką, którą wszyscy uwielbiamy. Z porcji wychodzi aż 40 pasztecików, a ciasto choć drożdżowe nie jest na prawdę wymagające. Polecam serdecznie! Na ciasto: 600 g mąki pszennej + do podsypywania 250 ml mleka 100 g masła 30 g świeżych drożdży 2 jajka
Krylowa KuchniaSkładniki ciasto: 300g mąki 1/2 szklanki ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 1-2 łyżek oliwy z oliwek łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli po 1/2 łyżeczki
czarrna od kuchniSzybka przekąska do kawy albo dobre drugie śniadanie??? Rogaliki drożdżowe. Malutkie, mięciutkie pachnące wanilią i kuszące różnorodnym nadzieniem. Ciasto nie jest skomplikowane, choć nie wyrasta w ciepłym miejscu a odpoczywa w lodówce. U mnie przepis na 24 fikuśne rogaliki na tzw. dwa kęsy. Znikły w takim tempie że sama nie załapałam się na wszystkie warianty nadzienia. Bardzo polecam przepis
vaniliowoczekoladowaLato w pełni, korzystajmy więc z uroków lata i przygotowujmy pyszne ciasta z owocami sezonowymi. Dziś mam dla Was przepis na łatwe ciasto krucho- drożdżowe z morelami i nektarynką. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: Ciasto: 550g mąki, 250g margaryny, 4 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 jajko, 3 żółtka, 30g drożdży, 3 łyżki śmietany 30%, 2 łyżeczki proszku
Tradycyjna kuchnia KasiNa koniec sezonu truskawkowego polecam ciasto, boskie ciasto z blogu "Z cukrem pudrem" Składniki; 100 gramów świeżych drożdży 1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej 4
Anioły w kuchniLekkie, puszyste i bardzo cytrynowe ciasto. Niezbyt pracochłonne, wystarczy zagnieść ciasto i prawie gotowe ;) Pięknie pachnie, długo zachowuje świeżość, ale najlepsze jeszcze lekko ciepłe. Ciężko poprzestać
Domowa cukiernia Ewychyba najczęściej wypowiadane przeze mnie stwierdzenie :P Przyszła więc chęć na brokuła, tylko co dalej? Z dalszych rozmyślań o owym brokule wyszedł warkocz drożdżowy z pysznym, brokułowym nadzieniem :) Przede wszystkim, chciałam pochwalić ciasto, bo jest świetne. Puszyste w środku, z wierzchu chrupiące. Nadaje się do różnych nadziewanych wypieków. Z czystym sercem POLECAM! :) Z podanej porcji powstały dwa takie warkocze. Składniki
Czerwona PorzeczkaMiały być racuchy, takie fajne drożdżowe, pachnące wanilią i skórką cytrynową - taki był zamiar :) Ciasto na racuchy improwizowałam, chociaż rzadko kiedy piekę coś "na oko". Ale racuchy są tak niewymagające, że można pozwolić sobie na chwilę fantazji w kuchni. Z reguły robię je bez nadzienia albo z jabłkami. Tym razem postanowiłam urozmaicić smak odrobiną marmolady włożonej do środka
Walijskie Pichcenielekko solimy. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jedno jajko, wlewamy rozpuszczone masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania elastycznego gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto już wyrośnie dzielmy
Kulinarne przygody Gatity