ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:258/576)

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 143

takie drożdżowe bułeczki z rabarbarem nie powstają u nas zbyt często, a w sumie szkoda. Pan mąż wcina je z mleczkiem, ale doskonale smakują również same. Mało słodkie, bo nie dodajemy praktycznie cukru poza kruszonką i minimalną ilością cukru, dodawanego do rabarbaru. Jeśli lubicie słodkie wypieki, to możecie górę polać lukrem lub też dodać więcej cukru do ciasta. Bułeczki

Mieszam w Garnku
Bułki drożdżowe z ziarnami 179

śniadaniowe drożdżowe Składniki: 200g mąki pszennej 130g słonecznika, pestek dyni itp 20g suchych drożdży 1 łyżka cukru 1,5 łyżki soli 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 jajko Przygotowanie: Mąkę wymieszać z 100g ziaren, drożdżami, cukrem, solą, olejem  i 150ml ciepłej wody. Wyrabiamy na gładko. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie na stolnicy obsypujemy ciasto maka

Tagebuch po polsku
Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowo- słonecznikowym 129

Drożdżowe rogaliki były inspiracją pewnego sobotniego popołudnia… Wszystko zaczęło się od tego, że miałam drożdże, ale nie było marmolady, no wiec jak zobaczyłam czekoladę i słonecznik to stwierdziłam, że robie inną wersję. No i wyszło pysznie :) Dodam może jeszcze, że rogaliki zrobiłam z podwójnej porcji, bo taka już jestem, że lubię zrobić dużo żeby potem rozdawać :) Ciasto: 2 ¼ szklanki mąki

Smakowy Raj
drożdżówka na śniadanie z czekośliwką... 128

Składniki: drożdże świeże 5 dag, mąka tortowa 65 dag, cukier 1 szklanka, sól - szczypta, aromat waniliowy 3 krople, jajka 4 sztuki "L", mleko 1 szklanka, masło

W Mojej Kuchni Lubię
Bożonarodzeniowa gwiazda drożdżowa. 126

pieczenia dnie tortownicy, smarujemy go kremem czekoladowym, pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu. Czynność powtarzamy z drugim i trzecim plackiem. 6.   Na wierzch układamy ostatni krążek drożdżowy. Brzegi ciasta lekko dociskamy. 7.   Ciasto kroimy jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając nienacięte kółko w środku (można odcisnąć szklankę będziemy wtedy wiedzieli dokąd możemy ciąć).  8.   Każdy wycięty

Moje-pitraszenie
Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i dwoma serami 168

Mój mąż zachwycił się widokiem tak przygotowanej tarty. Na szczęście dodał również, że nie tylko ładnie wygląda ale świetnie smakuje ☺ To chyba najlepsza rekomendacja dla dania

Ania i Marcin gotują
Pieróg z jabłkami 159

700 g mąki 1 szkl mleka 2 jajka 30 g drożdży 3 łyżki cukru 50 g oleju szczypta soli 5-6 jabłek cukier cynamon Mleko zagrzać

Gotowanie jest łatwe
Drożdżowe Ślimaki 132

Uwielbiam drożdżowe bułeczki niemal w każdej postaci. tym razem bułeczki - ślimaki. Można je zrobić praktycznie z każdym nadzieniem. Ja zrobiłam trzy nadzienia - rodzynki, cynamon i dżem malinowy. Wszystkie wyszły słodkie i pyszne. Idealny dodatek do kawy lub herbaty. Bułeczki te równie dobrze sprawują się jako niedzielne śniadanie w towarzystwie prawdziwego kakao - nie tego rozpuszczalnego albo kawy zbożowej. Składniki: Ciasto

Mama Gotuje
prosta drożdżówka śniadaniowa lub podwieczorkowa... 131

drożdżowy zaczyn - w miseczce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wlać letnie mleko, dodać 4 łyżki mąki, zostawić przykryte na 30 minut aby ruszył zaczyn w tym czasie rozpuścić margarynę, przesiać mąkę do miski i dodać jajka, cukier i podrosnięty zaczyn wyrabiać spiralami miksera z 5-7 minut, następnie wlać ciepły ale nie gorący tłuszcz, wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta dodać

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta cytrynowa – deser na niedzielę 162

Tarta cytrynowa to pyszny deser na niedzielę. Smakuje jeszcze lepiej z borówką i bitą śmietaną lub waniliowymi lodami. Słodko kwaśna tarta cytrynowa na stale zawitała w

codojedzenia
bez wyrastania ciasto drożdżowe owocowe z kruszonką... 172

Składniki: drożdże świeże 10 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki, mleko 2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól - szczypta, cukier waniliowy

W Mojej Kuchni Lubię
Pączki z czekoladą 179

mojprzepisna.pl | Pączki z czekoladą Zapraszam na pączki Jako, że karnawał w pełni ostatnio z mężem objadamy się trochę pączkami. Synek też nam pomaga, choć on lubi

moj przepis na
Rogaliki drożdżowe z nutellą 192

Małe co nieco do kawy ;) Proste i bardzo smaczne rogaliki, które przypadną do gustu i dużym i małym. Zapraszam! Rogaliki drożdżowe Składniki: 15g drożdży świeżych 250g mąki 0,5 szklanki letniego mleka 30g cukru 40g rozpuszczonego masła szczypta soli +kilka łyżek nutelli, jajko roztrzepane z łyżką mleka   Przygotowanie: Robimy zaczyn: drożdże rozkruszamy z łyżką cukru, łyżką mąki(...)szklanki letniego mleka. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę, sól, resztę cukru, jajko, masło oraz mleko. Wyrabiamy elastyczne, jednolite ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na płaski placek, wycinamy trójkąty. Każdą porcję smarujemy nutellą (ok. pół łyżeczki). Chwytając za dwa kąty zwijamy w kierunku szpica, na koniec lekko zawijając

Tagebuch po polsku
Kluski na parze w sosie czkoladowym 190

Choć wariantów tych drożdżowych klusek jest naprawdę wiele, to powiem wam że dla nie jednego z was będzie to podróż do czasów dzieciństwa. O czym mowa?... O parowańacach: (in.buchty, pampuchy, kluski na parze, parzak i). U mnie w wersji na słodko z sosem czekoladowym, bo moja córka od tygodnia się upominała o właśnie taki obiad. Kluski są na drożdżach(...)dodatku jajek więc ciasto będzie również miało swoich fanów wśród wegetarian, wystarczy tylko zamiast zwykłego mleka dodać roślinne lub kokosowe.  Ile razy robię to ciasto zawsze wychodzi i co najważniejsze nie pęka zbyt mocno podczas parowania. U mnie wersja na słodko, ale ciasto jest na tyle uniwersalne, że spokojnie możecie  zrobić wytrawną wersję dania z tymi kluseczkami. Zatem

vaniliowoczekoladowa
Kurczakburger - domowy fast food. 143

- Mamo, jestem głodny. - to zdanie słyszę z dużą częstotliwością w wersji mono lub, co gorsza, stereo ;) - Dobrze, a co byś zjadł? - A co jest? (brrr, moja

zadanie-gotowanie
Focaccia 145

Focaccia - włoskie pieczywo, pachnące, chrupiące i miękkie jednocześnie. Ktoś powiedział, że to taka dziurawa pizza bez dodatków. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że focaccia jest pyszna

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania