ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:263/576)

drożdżowe rumowe ciasto z rodzynkami... 161

Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 50 dag, żółtka 5 sztuk, olej rzepakowy 2 łyżki, masło 10 dag, sól - szczypta, mleko ciepłe

W Mojej Kuchni Lubię
Pizza neapolitańska według przepisu Marco Ghia na Międzynarodowy Dzień Pizzy 214

Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy mam dla Was prawdziwą perełkę: przepis na pizzę od samego mistrza włoskiej kuchni, Marco Ghia. Marco miałam okazję poznać podczas włoskich

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wytrawne bułeczki dyniowe z ziarnami 140

1,5 kg mąki 80 g drożdży 85 g masła 2 jajka ok 400 ml mleka 500 g musu z pieczonej dyni 3 łyżeczki cukru 1

Gotowanie jest łatwe
z jabłkami, wiśniami ciasto drożdżowe na oleju... 149

Składniki: mleko ciepłe 220 ml, drożdże 25 gram, cukier 1/2 szklanki, sól - szczypta, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 łyżka, jajka 3 sztuki, mąka tortowa

W Mojej Kuchni Lubię
drożdżówka bez wyrabiania z całymi jabłkami... 168

Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mleko 1 szklanka, mąka pszenna 50 dag, sól - szczypta, olejek rumowy

W Mojej Kuchni Lubię
PUSZYSTE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ 211

się upiec (i zjeść oczywiście) puszyste, miękkie drożdżowe bułeczki z tym pysznym jagodowym nadzieniem.  Na blogu jest już wersja  twarogowych jagodzianek , a dziś zapraszam na tradycyjne drożdżowe z duuużą ilością maślanej kruszonki :)) Składniki (na  13  sztuk) : 500  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki  mleka 2 jaja+2 żółtka(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić. Następnie podzielić na mniej więcej równe części

Walijskie Pichcenie
Czy chleb z prosa to chleb prosiany? 205

ludność jako przyprawa zastępująca zbyt drogie dla ludzi przyprawy wschodnie). Chlebek był pieczony w foremkach, aczkolwiek jesli ktoś lubi wyzwania, może spróbować uformować bochenek; będzie on jednak niezbyt wysoki - ciasto jest dość luźne ze względu na bezglutenowe proso. Po prostu ma ochotę zamienić się w placek, może trochę grubszy. Dlatego też zdecydowanie lepiej się go piecze w foremkach.Składniki(...)minut.W dużej misce wymieszaj pozostałą część mąki pszennej, mąkę z prosa razową, zmielony słód i sól.Do miski ze składnikami suchymi dodaj oliwę, pozostałą część wody oraz zaczyn drożdżowy. Mieszaj ciasto mikserem przez 10 minut. Przełóż ciasto na blat i rozciągnij nadając mu formę prostokąta. Wysyp na ciasto czarnuszkę, następnie złóż je i delikatnie wyrabiaj, aż do równomiernego rozmieszczenia się

Grahamka, weka i kajzerka
Warkocze drożdżowe z cynamonem 184

A może zamiast pączków czy faworków warto upiec takie drożdżówki ? Składniki: 1/2 szklanki mleka 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 2 niepełne szklanki mąki 2

Proste Potrawy
Mini pizze z pieczarkami brunatnymi i mozarellą 248

Pizza duża, czy też mała do zjedzenia doskonała. Na spotkanie towarzyskie, piknik, kolację, czy po prostu dla dzieci… i nie tylko. Mini pizze z pieczarkami brunatnymi

mojewypiekiinietylko
PĄCZKI PIECZONE Z RÓŻĄ 283

lubiany przez wielu dzień. Nic dziwnego, sprzedaje się wtedy niebagatelnie wielkie ilości pączków, które my pochłaniamy z apetytem. Zresztą, nie tylko pączki królują, bo także faworki (zwane chrustem), racuchy drożdżowe, pampuchy czy popularne ostatnimi czasy, kule śniegowe. Osobiście nie przepadam za pączkami. Toleruję jedynie te, które wychodzą spod spracowanych dłoni mojej Babci. Są małe, spieczone, chrupiące i wypełnione po brzegi(...)łyżki roztopionego masła 1/3 łyżeczki soli 150g tartych płatków róży* Mąkę przesiewam do miski z dodatkiem soli. Wsypuję drożdże, dodaję ciepłe mleko, cukier, wbijam jajko i zaczynam wyrabiać ciasto,  dodając na samym końcu tłuszcz. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Jeśli tak nie jest, należy odpowiednio dodać mleka lub mąki.  Dobrze wyrobione ciasto, które

W kuchni Karmel-itki
ZAPACH DOMU CZYLI SŁODKIE BUŁKI Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 207

Drożdżowe bułeczki z kruszonką to właściwie rzecz nie wymagająca komentarza ... są pyszne, mięciutkie, z maślaną kruszonką a powidła śliwkowe podkreślają dodatkowo ich smak ... Składniki (na około 13 -14 sztuk): 500-600g  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, podzielić na mniej więcej równe części i formować

Walijskie Pichcenie
Kulebiak z kiszoną kapustą 194

Kulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc

Mama Gotuje
Chleb na zakwasie z ziarnami 139

300 ml zakwasu żytniego 2 szkl wody 4 szkl maki żytniej 1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru

Gotowanie jest łatwe
Podwójny warkocz cynamonowy wg Aleex (TM5) 177

Przeżyłam tegoroczne matury. Nareszcie za mną codzienne egzaminy i sprawdzanie arkuszy maturalnych, które w tym roku było naprawdę ciężkie. Gdy wczoraj wróciłam wieczorem do domu, po

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania