ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:247/576)

Bułki pszenno gryczane na mleku 81

zmielić na własną bułkę tartą. Zazwyczaj z tego przepisu z ciasta formuje okrągłe bułki. Tym razem ciasto zrolowałam, powstały wałek rozpłaszczyłam i nożem pod kątem odkrawałam bułki, które kształtem przypominają trapez. Składniki ZACZYN 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50 ml letniego mleka 50 g mąki pszennej CIASTO 250 g mąki gryczanej 250 g mąki pszennej chlebowej(...)Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. CIASTO Obie mąki łączymy ze sobą, dodajemy sól, mieszamy. Do mąki wlewamy mleko i zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte

Tajemnice Smaku
Domowa chałka 145

Muszę się Wam do czegoś przyznać. Jak wiecie na blogu jest sporo drożdżowych wypieków ale jeszcze nigdy nie piekłam chałki. Jest to mój debiut. Tak, tak znajdą się tacy co powiedzą, że to nie chałka a warkocz bo chałka składa się z 4 czy 5 wałków ciasta. Ale moja jest z 3 bo to moja pierwsza próba a warkocz

Ewa w kuchni
ŚWIĄTECZNY STOLLEN 173

Stollen to drożdżowa strucla bożonarodzeniowa z marcepanem popularna w Niemczech i Holandii. Charakteryzuje się zwartym ciastem z dużą ilością bakalii oraz wałkiem marcepana przechodzącym wzdłuż całej strucli. Uwielbiam jej smak, pewnie dlatego, że bardzo lubię marcepan, a on właśnie dominuje w tym cieście.Jakoś dotychczas jednak,  zawsze skłaniałam się ku tradycyjnemu polskiemu keksowi, który obowiązkowo piekę na Boże Narodzenie

Walijskie Pichcenie
Racuchy drożdżowe. Bardzo puszyste! 189

Tłusty Czwartek racuchy drożdżowe muszą być! Robione wg. tego przepisu racuchy zawsze się udają . Są bardzo puszyste , pulchne, mięciutkie, w miarę słodkie (co dla mnie jest ważne, bo nie lubię przesłodzonych placuszków, deserów, ciast itp.), a najlepsze w nich jest to, że znikają ze stołu momentalnie. Racuszki zawdzięczają swą puszystość dzięki dwóm rzeczom, po pierwsze drożdżom, a po drugie jajom(...)Tłusty Czwartek znajdziecie TU . Inne przepisy na placuszki są TUTAJ. Bardzo puszyste racuchy drożdżowe - przepis: Składniki na ok. 20 racuchów: Rozczyn: 150 g mąki pszennej tortowej 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 2 łyżki cukru 200 ml mleka w temperaturze 36-39 stopni Ciasto: Wcześniej przygotowany rozczyn 100 g mąki pszennej tortowej 2 jajka Szczypta soli 4 łyżki

Kuchnia Łukasza
Racuchy jak pączki, z jabłkami 227

gniazda i pokroić w kostkę). Pokrojone jabłka dodajemy do wyrośnietego ciasta, delikatnie mieszamy. W szerokim garnku (u mnie gęsiarka) rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Łyżką do lodów nabieramy porcje ciasta i kładziemy (jedna porcja na próbę, aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący) na rozgrzany olej. Jeżeli jest wystarczająco gorący kładziemy następne porcje (u mnie mieściło się po 6 sztuk(...)jabłka. Co do moreli, to mogę domniemywać, że również się nadadzą. Gorąco polecam i z jabłkami, i bez jabłek. Smacznego. Chętnych zpraszam do przejrzenia innych przepisów na racuchy: Racuchy drożdżowe jak pączki Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami Bezglutenowe racuszki z twarogu Racuszki ryżowo jabłkowe Racuszki z twarogu Racuszki bananowe Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
DROŻDŻOWE BABECZKI DO ŚWIĘCONKI 176

piekłam małe drożdżowe babeczki do święconki. Babeczek było zawsze tyle, że obdarowywałam nimi rodzinkę i znajomych :)  A, że ostatnio nabyłam fajne, nieduże foremki do takowych babeczek - postanowiłam zrobić "próbę" przed wielkanocną i sprawdzić, czy nie wyszłam z wprawy. Babeczki wyszły pyszne! Puszyste, pachnące cytryną i skórką pomarańczową, której do ciasta dodaję zawsze sporo.  Nie mogłam się oprzeć

Walijskie Pichcenie
CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA- Z KRUSZONKĄ 86

To niewiarygodne jak proste w przygotowaniu jest to ciasto. To taka drożdżówka dla leniwych ;) Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, po 3 godzinach zamieszać i upiec

Zrób to smacznie
Tarta drożdżowa z owocami 220

Polecam proste w wykonaniu i doskonałe w smaku ciasto, które jest zawsze dobre. Na 4 blaszki 30 cm potrzebujemy 1kg przesianej mąki typ 650, 50g drożdży

chleba naszego
Drożdżowe paluchy z sezamem i suszonymi pomidorami 121

Bardzo fajne, przyjemne w wykonaniu i ciekawe w smaku drożdżowe paluchy z dodatkiem suszonych pomidorów. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 3 dag drożdży - 300 gram mąki żytniej - ok. 1 szklanka wody - 1 łyżeczka cukru - pokrojone suszone pomidory - drobno pokrojone 2 ogórki konserwowe - zmielona czarnuszka - ziarna sezamu - łyżka oleju Przygotowuję rozczyn: łączę drożdże z łyżką cukru. Gdy po kilku minutach pojawią się malutkie pęcherzyki(...)powietrza, dodaję mąkę i wodę. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie drobno kroję suszone pomidory i ogórki konserwowe. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, rozwałkowuję je na 0,5 cm grubość. Tworzę z ciasta kwadrat - na jego połowę wykładam suszone pomidory i ogórki, przykrywam drugą połową. Kroję na paski o szerokości 2 cm, które

Wielopokoleniowo
SZYBKIE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE 249

Przepis na rogaliki znalazłam na blogu TUTAJ. Dokonałam niewielkiej modyfikacji (zmniejszyłam ilość tłuszczu, dodałam odrobinę cukru). Rogaliki robi się szybciutko, nie trzeba się do

Walijskie Pichcenie
Zakręcona babka budyniowa z migdałami 224

pewno lubicie drożdżowe bułeczki z budyniem, dzisiaj trochę w innej odsłonie lecz bardzo ciekawej. Babka znakomicie wygląda i do tego świetnie smakuje, cieplutka rozchodzi się błyskawicznie. Taka babka może być świetnym słodkim prezentem dla waszych mam. Wszystkiego najlepszego życzę wszystkim Mamom!  drobny upominek możecie znaleźć tutaj  Składniki: ciasto 50 g drożdży 30 g cukru trzcinowego 540 g mąki

Niezły Młynek
Domowy kurtosz, ciasto kominowe, tredelnik 214

puste puszki od napojów energetycznych. Owinęłam je dokładnie folią srebrną i w 100 procentach się sprawdziły.Przygotowałam różne posypki takie jak cukier cynamonowy, cukier różany, kolorową posypkę. Pozostało wykonać tylko ciasto i stworzyć z wszystkiego przepyszną całość. Co się udało <3     SKŁADNIKI : z tej porcji otrzymałam 14 szt 500 g mąki pszennej (typ 550)2 jajka(...)ręcznikówpuszki wąskie od napojów  folię srebrną  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :- robimy zaczyn drożdżowy rozkruszamy drożdże, posypujemy łyżką cukru oraz łyżką mąki dolewamy odrobinę mleka letniego i odstawiamy, aby zaczęło pracować.- pozostałe składniki oprócz tłuszczu mieszamy w misce dolewamy nasz zaczyn i wyrabiamy ciasto gdy już będzie dobrze połączone dolewamy tłuszcz i ponownie wyrabiamy. Ciasto jest bardzo wdzięczne mimo

Basia w kuchni
Babka drożdżowa z migdałami i miodem 179

numer jeden na liście drożdżowych przepisów;)Składniki; 80 g miodu, 2 jajka, 200 ml ciepłego mleka, 40 g drożdży, szczypta soli, 100 g masła, 50 g rodzynków, 50 g migdałów, 500 g mąki, Wykonanie;Rodzynki zalewamy wodą aby napęczniały. Migdały siekamy. Drożdże, mleko, sól, miód, jajka mieszamy razem. Dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto. Masło kroimy na kawałki i po trochu

Anioły w kuchni
Wytrawne rogaliki z nadzieniem. 280

Mąż narzekał, że dawno nie było domowego pieczywa... Więc dziś na śniadanie, albo raczej na drugie śniadanie zrobiłam rogaliki "pikantne półksiężyce" z książki "Szybko i smacznie

Miksturownik
Drożdżowe serduszka z cebulką 130

tuż, tuż, więc i u Nas na blogu nie mogło zabraknąć miłosnego akcentu. Dałyśmy się troszkę porwać magii tego dnia i już na dzień przed proponujemy wykonanie serduszek drożdżowych. Do ciasta dodałyśmy cebulkę, aby nadać im smaku i zapachu i aby same w sobie stanowiły ciekawą "przegryzkę". Drożdżowe serduszka z cebulką SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 40 ml oliwy(...)łyżkę oliwy i rumienimy na niej cebule, doprawiając solą ziołową. Po podsmażeniu studzimy. W misce wymieszać mąkę ze szczypta soli, zaczynem z drożdży, jajkiem, podsmażoną cebulką, oliwą i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na małe kawałki ( w zależności od tego jakie serduszka chcemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania