ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:326/576)

Bułeczki drożdżowe! 170

nieziemsko aromatyczne, takie jak lubię nie za słodkie i nie za kwaśne, dodatek cytrynowego lukru to już taka "wisienka na torcie". Pachniało w całym mieszkaniu! Pysznie! SKŁADNIKI: NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE (16 SZTUK): - 500 g mąki - 0,5 -0,7 szklanki mleka letniego -1/2 kostki drożdży - 1/2 szklanki cukru - 2 żółtka - 1 białko - 1/2 kostki masła NADZIENIE:  -porzeczka czerwona(...)łyżki cukru Całą mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej rozczyn i pomieszaj z częścią mąki, odstaw na 25 minut. Nie skracaj tego czasu! Po tym czasie zaczynamy zagniatać ciasto, dodajemy jajka, i roztopione ciepłe ale nie gorące mleko! Ciasto wyrabiamy, energicznie ręką.  Proces ten ma być długi, ręka boli tak wiem, ale trenujemy mięśnie na ręce. ;-) Zawsze też

SMYKWKUCHNI
Grahamki 187

graham), dodać sól, wyrabiać długo aż do powstania gładkiego, błyszczącego, nieklejącego ciasta, może to potrwać nawet 20 min, (ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego na 2 prędkości przez 20 min). Ciasto przełożyć do miski obsypanej mąką, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objętości) (u mnie około 30 min w 30 st. w piekarniku

moj przepis na
Na wielkanocnym stole 213

Ciasta i inne słodkościMazurek królewskiBabka drożdżowa  Kokietka Kora orzechowaKruszynka Rafaello na krakersach BountyShrek  Królewiec Królewicz z jabłkami  Ciasto 3 BITCiasto chałwowe Ciasto cappuccinoCiasto czekoladoweCiasto tortowe Ciasto baloweTiramisuJabłecznik Orzechowiec z pianką  Fale DunajuFale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serkową  Sernik szachownicaSernik z pomarańczową pianką Sernik z mlekiem i kokosemSernik z brzoskwiniamiSernik orzechowy

Kuchnia domowa Ani
tarta z agrestem - ciasto z agrestem 80

jajko, 100 g cukru, 125 g masła, 1 łyżka ekstraktu waniliowego,   farsz: 2 kromki suchego placka drożdżowego, 50 g mielonych migdałów, 600 g agrestu, cukier puder, cukier,   1 żółtko, 2 łyżki śmietany,   masło do wysmarowania formy, Ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić(...)kostkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić co najmniej na 30 minut do lodówki. Farsz: Agrest umyć, osuszyć, odciąć końcówki.  Suchy placek drożdżowy zmiksować, wymieszać z migdałami.  Formę do tarty wysmarować masłem. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno i boki formy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wysypać na nie migdały. Na nich ułożyć agrest, posypać cukrem pudrem.  Z reszty

królestwo garów
Pleśniak z dżemem i truskawkami 146

zapachu w niedzielne popołudnie ale… nie byłabym spełnioną mamą gdybym nie potrafiła dziecku zrobić czegoś słodkiego. Dlatego spróbowałam i mnie wciągnęło. Dziś podniosłam poprzeczkę do wysokości ciasta kruchego. To jeszcze mi drożdżowe zostało . Składniki: 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 70 g cukru pudru 200 g zimnego masła 5 żółtek 1-2 łyżki lodowatej(...)śliwkowych) 30 deko truskawek Przygotowanie: 1.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą.Na stolnicy lub w malakserze siekamy mąkę z masłem i żółtkami. Zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie ładnie się łączyło dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy kakao i zagniatamy. Z ciasta formujemy

Mama z miasta
Pączki z miodem 165

Lekko żółciutkie, słodkie i puszyste. Takie pączki w tym roku polecam na Tłusty Czwartek. Trzeba się przy nich troszkę napracować, aby dobrze zagnieść ciasto i je napowietrzyć, ale warto to zrobić, wtedy pączki będą puszyste i miękkie.   PĄCZKI z MIODEM Składniki: 150 g mąki pszennej 150 g mąki tortowej 50 g masła 3 łyżki miodu 25 g drożdży(...)lekko podgrzaną śmietaną i odrobiną mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z masłem i miodem. Do utartych żółtek dodajemy mąkę oraz pracujący zaczyn drożdżowy i wódkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsca do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą  rozwałkowujemy na grubość około 2 cm i wycinamy szklanką z placków krążki. Krążki

Bon appetit mon amie
Pączki z nutą pomarańczy 136

Dodatek rumu do ciasta oraz kremu pomarańczowego wewnątrz jak i zewnątrz pączka idealnie ze sobą współgrają tworząc niepowtarzalny smak. Karnawał czas zacząć!  Składniki: Na ok 30 pączków: 1/2 kg mąki tortowej 5 dkg roztopionego masła 1 op. cukru waniliowego 1 jajko 4 żółtka 1 szklanka mleka 50 ml rumu 5 dkg cukru kryształu 5 dkg drożdży świeżych szczypta soli(...)oraz cukrem waniliowym. Masło topimy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy rozczyn drożdżowy, resztę mleka, rum oraz masę żółtkową. Mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ok 15 minut i odstawiamy na ok 1.5 godziny do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto odrywamy po kawałku i formujemy kule- u mnie miały średnicę ok 4 cm. Układamy na tacce

Kuchnia w czekoladzie
Racuchy – mięciutkie i puszyste 159

robię na co dzień to z kawałkami jabłek posypanymi cynamonem. Przepis poniżej : Na około 25 racuchów potrzeba : Na rozczyn drożdżowy: 10 g. świeżych drożdży 2 łyżeczki mąki pszennej łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłego mleka ( ok. 60 ml.) Na ciasto: 200 g. cukru pudru 200 g. mąki pszennej 150 ml. ciepłego mleka 2 nieduże jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego, wódki lub spirytusu(...)łyżkami ciepłego mleka, 2 łyżeczkami mąki i łyżeczką cukru. Przykryć ściereczką lub folią aluminiową i odstawić w ciepłym miejscu na około 15 minut. Ciasto: Do miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać rozczyn drożdżowy, ciepłe mleko oraz jajka oraz ekstrakt waniliowy. Całość wymieszać trzepaczką lub mikserem do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być luźne. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ponownie

Niebieski kubek z kawa
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z OWOCAMI 110

Tym razem okrągłe i kwadratowe z tego przepisu który umieszczam poniżej BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM

harrisa
Domowa masa makowa 174

Lidlu). Masa kupna jest mokra, klejąca, często nafaszerowana konserwantami i słabej jakości bakaliami, nie mówiąc już o braku w nich miodu, niekoniecznie sprawdzi się w drożdżowym makowcu, ponieważ może rozmoczyć ciasto. Domowa masa makowa ma konsystencję mokrego piasku. Jak tylko macie chwilkę już teraz możecie ją przygotować i zamrozić. Zdecydowanie polecam. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . Składniki

moj przepis na
Pizza z mąki żytniej - bardzo chrupiące ciasto ! wersja LIGHT 182

Pizza nie była zjadliwa... stanowczo odradzam. Jeśli znajdziecie w sklepach niższy typ mąki żytniej to na pewno wyjdzie jeszcze smaczniejsza :) Polecam ciekawy artykuł: co oznacza typ mąki? Składanki: Ciasto: 0,5 kg mąki żytniej (typ 720) 250 ml letniej wody 30 gram świeżych drożdży (lub 8-10 gram suszonych) Łyżeczka cukru Łyżeczka soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek Kasza manna(...)odrobinę wody, dodać drożdże,  cukier i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Do miski wsypać pozostałą część mąki, dodać sól, oliwę, rozczyn drożdżowy i resztę wody. Zagnieść ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na min. 1,5 godziny w ciepłe miejsce. W między czasie przygotować składniki- ja pieczarki z papryką lekko podsmażam z odrobiną soli

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechową kruszonką - pyszne 144

orzechow laskowych, dzieki temu jest niezwykle aromatyczna.Ciasta jest tak w sam raz,nie za duzo ,za to duzo,duzo sliwek.To najprostsze do zrobienia i najzdrowsze ze wszystkich ciast i chyba najsmaczniejsze.Jak na drozdzowe jest wilgotne, bardzo mieciutkie i delikatne. Skladniki na blache  28 cm x 40 cm : 300-320 g maki orkiszowej 630 (lub innej) 150 g maslanki(...)masla 50 g cukru Wykonanie: maslanke (uzylam 120 g maslanki i 30g wody) lub mleko delikatnie podgrzac w garnuszku.Dorzucic maslo pokrojone w wiorki wszystkie skladniki na ciasto umiescic w misie miksera i przy pomocy haka dokladnie zagniesc.Ciasto bedzie dosc luzne.Mise przykryc folia i postawic w cieplym miejscu do podwojenie objetosci z maki,mielonych orzechow i cukru zagniesc kruszonke,zawinac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki krucho-drożdżowe 169

ponadto chłodzenie + wałkowanie co 30 minut - przynajmniej trzy razy! Przepis legendarny, może kiedyś się za niego wezmę, ale nie w tym roku :) Zamiast rogali upiekłam rogaliki z ciasta półkruchego lub krucho-drożdżowego, jak kto woli. Nie mogłam zdecydować się na jedno nadzienie, dlatego część wypełniona jest twarożkiem waniliowym, część powidłem, a pozostałe Nutellą... tak wiem - zabójstwo, ale jakieś takie uzależniające(...)śliwkowe Nutella Zrobić rozczyn z 1/4 szklanki śmietany i drożdży, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło posiekać z resztą składników, mają powstać okruszki. Dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto. Można dodać więcej śmietany, jeśli ciasto jest za suche. Zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na całą noc.  Następnego dnia ciasto wyjąć i przekroić na trzy części

Chocolate Muffin Blog
Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym 324

połączenie. To ciasto z truskawkami musi być pyszne! Polecam również przepisy na: Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) Ciasto z truskawkami jest słodkie, pyszne i nie wiadomo kiedy znika Przygotowywałam ciasto podobnie jak ciasto na Tartaletki z musem czekoladowym, tylko zamiast masła wykorzystałam olej rzepakowy. Czemu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogale drożdżowe z jabłkami. 136

Mięciutkie, puszyste, delikatne ciasto z soczystymi jabłkami, rodzynkami i cynamonem. Pycha!!! W sam raz na podwieczorek w zimne, deszczowe, jesienne popołudnia, lub na śniadanie z kubkiem kakao.... Mmmm.... Polecam!!! Składniki na rogale drożdżowe z jabłkami na 32 sztuki 700 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 75 g cukru 0,5 łyżeczki soli(...)ciepłego mleka wbijamy jajka i mieszamy do połączenia. Gdy drożdże już podrosną dolewamy mleko z jajkami, dodajemy cukier, sól, otartą skórkę z pomarańczy lub cytryny i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (nie krócej niż 5 minut) jeśli jest zbyt twarde dodajemy trochę ciepłego mleka. Następnie dodajemy rozpuszczone, letnie masło i nadal wyrabiamy, aż tłuszcz całkowicie się wchłonie, czyli około

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania