ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:333/576)

KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU ZE ŚLIWKAMI – dietetyczne – BE FIT! 268

straganach ciągle możemy spotkać soczyste śliwki , które kuszą nas swoim wyglądem i smakiem. Robiłam już oczywiście ciasta z ich dodatkiem – ucierane i drożdżowe , robiłam krem zwany czekośliwką , muffinki i różne inne przetwory. Dziś zapraszam Was na pyszne knedle ze śliwkami. Ale nie takie zwykłe knedle, bo będą one dietetyczne oraz zdrowe i wskakują do działu BE FIT. Przygotowane(...)miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, całkowicie studzimy, a następnie miksujemy z łyżką wody na „krem”. Do kaszy wsypujemy mąki oraz ser biały, zagniatamy. Uwaga! Gdyby ciasto było bardzo klejące zwiększamy odrobinę ilość mąki – uważajmy, by nie przesadzić, bo ciasto zrobi się twarde. Ważne jest wystudzenie kaszy – ciepła znacznie bardziej się klei. Urywamy po kawałku

Ostra na Słodko
Drożdżowa gwiazda z makiem 171

ciepłe miejsce na ok. 10 min. minut. W oddzielnym naczyniu ubić z cukrem jaja na puszystą masę. Do miski przesiać mąkę. Dodać ubite jaja oraz rozczyn drożdżowy. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, miskę oprószyć mąką i zostawić w niej ciasto na godzinę w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto zbić pięścią i podzielić na 4 równe części. Każdą

W kuchni bez szafek
Bajaderki w wersji mini czyli przegląd tygodnia 104

miniaturowej i z wyglądu bardziej przypominają trufle, zwłaszcza po obtoczeniu ich w kruszonych orzechach. Nazwa " przegląd tygodnia " nie jest przypadkowa. Do tego ciasta możemy wykorzystać resztki pokruszonych herbatników, stare ciasto nie zawierające owoców i kremów (np. drożdżowe, piaskowiec, makowiec itd.), resztki słodkiego pieczywa czyli wszystko co normalnie trafiłoby do kosza lub karmnika dla ptaków. Poniższy przepis dostałam od Kryni58

Cztery Fajery
BABKA DROŻDŻOWA 172

Klasyczna,niezwykle delikatna babeczka drożdżowa, idealna do szklanki mleka lub na świąteczny stół dla miłosników drożdżówekSkładniki:25 dag mąki3/4 szklanki mleka1/4 kostki drożdży5 żółtek z jaj Farmio10 dag cukru pudru1/3 kostki margarynyszczypta soligarść rodzynek Bakalland50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej BakallandWykonanie:Drożdże rozkuszamy, dodajemy łyżkę cukru i mąki oraz odrobine ciepłego mleka, dobrze mieszamy odstawiamy w ciepłe miejsce aby zaczyn podrósł(...)czasie rozpuszczamy i studzimy margarynę. Zółtka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę, zaczyn, ostudzona margarynę i stopniowo dolewamy mleko, cały czas miksując. Ciasto będzie konsystencji gęstej smietany. Dodajemy rodzynki i skórke pomarańczową .Mieszamy. Odstawiamy przykryte na godzinę żeby ciasto podrosło, po tym czasie przekładamy do formy wysmarowanej masłem, obsypanej bułka tartą, odstawiamy jeszcze na 15 minut, po czym pieczemy

Z Majeczką w kuchni
Żyrafa- maślana chałka. 6991

     Dziś zapraszam na zachwycającą chałkę. Jest cudownie miękka, delikatna, maślana, słodziutka, pachnąca... i jeszcze ten uroczy wzorek- czy można chcieć czegoś więcej? Bardzo

Rozpustne gotowanie
Sernik z bezą 65

Sernik z bezą na kruchym i pod kruchym ciastem Chcąc sprostać oczekiwaniom ( przez grzeczność nie nazwę ich wymaganiami ) jednego z domowników, upiekłam sernik z bezą. Beza, kruchy spód - zgodnie z życzeniem. Nawet rodzynkom nie powiedziałam nie. Serniczek na wielkanocny stół musi być smaczny długo po upieczeniu, bo wraz z innymi słodkościami wyjadany jest etapowo, na zakładkę. W tym roku konkurentem(...)podpieczony spód. Teraz wykładamy pianę ubitą z 5 białek i 5 łyżek cukru. Nie jest to konieczne, ja wykorzystałam białka pozostałe po żółtkach wykorzystanych do baby drożdżowej. Na pianę ścieramy drugą połowę ciasta kruchego. Możemy zetrzeć je bezpośrednio na ser, bez wykładania bezy. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 20 min, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni

Kronika Piekarnika
Ekonomiczne drożdżówki ze śliwkami 124

Ekonomiczne drożdżówki, czyli bez mleka, jaj i masła- a mimo to puchate, mięciutkie i smaczne :)Jako, że sezon śliwkowy trwa, to wykorzystałam te owoce, a dodatek

Kraina Miodem Płynąca
Focaccia tradycyjna (wegańskie) 83

imprezy , jako dodatek do potraw bądź jako pieczywo na kanapki. Dodatek oliwy nadaje jej nie tylko cudowny aromat, ale również ma na celu zachowanie wilgoci ciasta. Co ważne jak każde pieczywo drożdżowe foccacia najlepiej smakuje w dniu przygotowania. Ale, można ją również zamrozić , do czego was gorąco zachęcam! Świetnie smakuje również podgrzana na grillu elektrycznym/opiekaczu. Chociaż każdy rejon Włoch może(...)minut do spienienia się. Następnie dodajemy pozostałą wodę , oliwę , sól oraz dwie szklanki mąki , dobrze mieszamy do połączenia składników. Nie przerywając mieszania dodajemy stopniowo pozostałą mąkę . Gdy ciasto będzie zbyt sztywne by je mieszać wyrabiamy je rękoma ( lub w robocie kuchennym ) około 10 minut , dopóki nie zrobi się gładkie oraz elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni. Dużą miskę

WegePrzepis
Warkocz drożdżowy marcepanowo - cynamonowy 125

Dzisiaj polecam przepis ze strony Lidla. Warkocz drożdżowy z nadzieniem marcepanowo - cynamonowym, obsypany chrupiącymi płatkami migdałowymi i pokryty glazurą z miodu. Ciasto w środku jest puszyste i mięciutkie, skórka z zewnątrz jest pysznie chrupiąca. Ciasto idealne na drugie śniadanie lub do wieczornego kubka kakao.       Warkocz  drożdżowy marcepanowo - cynamonowy   Składniki:   300g mąki 25g drożdży 150ml(...)wgłębienie i wlewamy drożdże z mlekiem. Mieszamy lekko, by zebrać trochę mąki, miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie do miski dodajemy żółtka, masło i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 0,5cm.   Nadzienie: marcepan ucieramy mikserem

Smak mojej kuchni
Wegańska "pizza" na cieście francuskim 206

Składniki: ciasto francuskie (375 g) kiełbaski sojowe wędzone (2 szt.) cebula (1 szt.) pieczarki (3 szt. duże) pomidorki koktajlowe (3 szt.) papryka (mały kawałek) płatki drożdżowe (1 łyżeczka) olek kokosowy (1 łyżeczka) sól pieprz papryka ostra oregano Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Cebulę kroimy w prążki. Pieczarki kroimy w plastry. Na patelni(...)rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy cebulę i pieczarki. Przyprawiamy pieprzem, solą i papryką. Kroimy paprykę, pomidory i kiełbaski sojowe. Na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie. Na nim wykładamy pozostałe składniki. Posypujemy płatkami drożdżowymi i oregano. Pieczemy ok. 15 min. w temperaturze 220 stopni

Weganka gotuje
KAPUŚNIACZKI / PASZTECIKI (CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE TRADYCYJNE I BEZGLUTENOWE OWSIANE) 281

W chłodne, szare dni i wieczory potrzebne jest coś małego, ciepłego i otulającego zmysły. Wystawiamy dziś receptę, na lek na całe zło! Podziękuje nam za to

Wypisz Wymaluj
Drożdżówki dyniowe z budyniem w sosie cynamonowym 158

Drożdżowe bułeczki z dyni- pachnące, miękkie, o pięknym żółtym kolorze, z dodatkiem budyniu i polane wspaniałym sosem cynamonowym...Fantastyczne do kawy czy- jak w moim przypadku- herbaty, idealne jako drugie śniadanie w pracy czy szkole.Częściowo mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową- żeby było zdrowiej :), ale oczywiście można zrobić bułki z samej mąki pszennej, najlepiej tortowej. Z podanych proporcji wyszło(...)soli oraz pure z dyni i dobrze wyrobić ciasto.Ciasto powinno być miękkie i puszyste i nie powinno się kleić do rąk (w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki, a jeżeli ciasto jest za suche, to dolać mleka ).Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5- 2 godz.Ciasto wyjąć z miski, mocno uderzyć pięścią i wyrabiać

Kraina Miodem Płynąca
Sypane ciasto ze śliwkami i budyniem. 156

takie proste. Biorąc pod uwagę wszystkie  wymogi, łatwy plan z lekka się zakręcił. Pan Arek najbardziej boi się zakalców, ma złe doświadczenia  w pieczeniu ciast z owocami. Napisał, że odpadają ucierane, drożdżowe itp oraz , że najlepiej aby był to przepis na tortownicę 20 cm. Takową właśnie Pan Arkadiusz psiada, a więc sami widzicie, że powstała niezła lista

Dieta moja pasja
Maślane rogale śniadaniowe 160

Nie ma nic lepszego od domowego i cudownie pachnącego pieczywa na śniadanie (czy kolację), posmarowanego masłem i ulubionym dżemem- niby taki banał, ale smakuje tak fantastycznie

Kraina Miodem Płynąca
Słodkie bułeczki mleczno-maślane 133

Dzisiaj zapraszam Was na ZNAKOMITE bułeczki mleczno-maślane z chrupiącą kruszonką z migdałów, czyli w delikatnie słodkim wydaniu. Spora ilość masła sprawia, że bułeczki mają cudowny

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania