bardzo miałam czas, aby ciasto dobrze wyrosło. Wyszły pyszne, rodzinka się zajadała i wychwalała. Świetnie smakują odgrzewane w piekarniku. Z ciasta można również zrobić dwie pizze, na dość cienkim cieście, wielkości blaszki od piekarnika. Składniki na 18 pizzerinek: 500 gr mąki pszennej tortowej 310 gr mleka tj. 1 i 1/4 szklanki (u mnie owsiane) 50 gr oleju (u mnie lniany(...)misce umieścić olej, mleko, sól, cukier, drożdże, jajko, dokładnie wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Dosypywać mąkę cały czas mieszając, najlepiej w robocie z hakiem do drożdżowego. Jak już cała mąka zostanie dosypana wyrabiać ciasto tak długo, aż przestanie kleić się do rąk, ma być miękkie, lśniące i elastyczne, przy rozciąganiu nie powinno się rwać. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce
moj przepis naWiosna zbliża się wielkimi krokami, a z nią dłuższe spacery i spotkania ze znajomymi. Zabierzcie ze sobą takie paluchy :) Składniki: 600 g boczku surowego lub
Niezły Młynekziołami :) U nas, sprawdził się idealnie, jako przystawka na sylwestrową imprezę. Jeśli próbowaliście ten chlebek ( przepis kli k ) to ten również Wam zasmakuje. 'odrywany chlebek ziołowo-serowy' Składniki: * ciasto: - 3 szklanki mąki - 15g świeżych drożdży (lub 1 op-7g suchych) - 100g masła - 250ml mleka - 2 jajka - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka (płaska) soli * dodatkowo: - 100g roztopionego masła - czosnek granulowany - suszone(...)mleka, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Odstawić, żeby ruszyły. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozpuszczone masło, mleko, jajka i zaczyn drożdżowy. Wyrabiać hakiem przez 10 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, do podwojenia wielkości. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować rozpuszczonym masłem. Obsypać czosnkiem, oregano i bazylią
CookYourselfrazem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut (nie licząc oczywiście czasu pieczenia, który
mojewypiekiinietylkorazem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut (nie licząc oczywiście czasu pieczenia, który
mojewypiekiinietylkowymieszać. Zalać letnim ale nie gorącym mlekiem i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do naczynia przesiać mąkę dodać cukry, jajka, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrobić mikserem z końcówką haka gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 10 części. Lekko rozpłaszczyć i na środek kłaść po łyżce zimnego rabarbaru. Dokładnie
Ala piecze i gotujePaseczki drożdżowe z owocami to wypiek szybki i smaczny. Wystarczy przygotować ciasto, dodać owoce, pokroić i odstawić do wyrośnięcia. Kilka min. pieczenia i gotowe. Ciasto jest delikatne, lekko słodkie, a owoce mieszają się smakami, od słodkich papai do kwaśnej żurawiny, od miękkich rodzynek do fajnie chrupiących fig. To takie mini drożdżówki, które smakować będą zarówno dorosły do kawy(...)kilku miejscach, całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.Rozgrzewamy piekarnik do 240°C i pieczemy ok. 5 – 7 min. Rada: jeśli na blasze nie zmieszczą się wszystkie paseczki drożdżowe, wystarczy je rozdzielić na dwie części i piec oddzielnie, nie wkładamy do piekarnika dwóch porcji
Moniki Smakołykibąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać pozostałe składniki sypkie: mąkę razową, otręby i sól. Dolać składniki mokre: ciepłą wodę, oliwę oraz rozczyn drożdżowy i wymieszać. Na końcu dołożyć startą dynię oraz ziarna słonecznika. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Omącząna miskę - ewentualnie
Grunt to przepis!stolnicę, gdzie je wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy wierzch delikatnie olejem. W niewielkim naczyniu mieszamy ze sobą cztery łyżeczki cukru i jedną łyżeczkę cynamonu. Tą mieszanką posypujemy ciasto. Następnie zwijamy je w rulon i odcinamy kilkucentymetrowe kawałki tak, jakbyśmy przygotowywali kopytka (kluski leniwe), tyle że nie trzeba ciąć na ukos, może być prosto. Brytfannę smarujemy nieznacznie tłuszczem (olejem) i wykładamy(...)mało), polać lukrem, lodami... Smakowego! Widzicie po prawej stronie na zdjęciu wyżej tego kota lub twarz, nieco przerażającą, która prawdopodobnie przybyła z jakiegoś słodko-drożdżowego piekła i objawiła się w postaci tego ciasta, które właśnie zjadłam ze smakiem? Ha, teraz, kiedy już wam o tym powiedziałam, to na pewno widzicie. Kolejny przykład na to, że nasze umysły potrafią znaleźć
Weganizm infantylnypodsmażamy do odparowania wody. Przygotowujemy ciasto.Do mleka dodajemy jajka i mąkę i miksujemy.Dodajemy rozczyn drożdżowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy pora, następnie pieczarki i mieszamy.Doprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą warzywną. Naczynie żaroodporne natłuszczamy, wlewamy połowę ciasta, układamy krupnioki obrane z osłonek, zalewamy pozostałym ciastem i odstawiamy na 10 minut. Wstawiamy
Maminek kulinarnyCzym byłby weekend bez dobrego, domowego ciasta? Lepiej sobie nawet tego nie wyobrażać! Nie ważne czy drożdżowe, piaskowe czy z kremem, ważne że przygotowane z miłością :) I zawsze wychodzę z założenia, że domowe wypieki są najlepsze. Właśnie dziś przygotowałam dla Was przepis na domowe ciasto straciatella, które ostatnio u mnie w domu zrobiło wielką furorę. Ktoś z Was ma ochotę
Słodkie Przyjemnościkołku. A kto sobie odmówi drożdżowych, cynamonowo-omigdałowych bułeczek z truskawkami i kruszonką. Przygotowałam te pyszne bułeczki, gdyż kupiłam dzisiaj piękne, pachnące truskawki. Gorące, pachnące bułeczki z migdałową kruszonką na przywitanie wakacji. Bułeczki z truskawkami to idealna słodkość do kawy, na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Do tradycyjnie przygotowanego ciasta dodałam mielony cynamon i mielone migdały(...)mamy siekacza do bakalii, czy też młynka. Również do składników na kruszonkę dodałam mielone migdały, oraz cukier trzcinowy. Podczas pieczenia po całym domu roznosił się smakowity zapach. Odrywane Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) Składniki 50 dag mąki 5 dag drożdży 220 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 3 łyżki masła 1 torebka cukru z prawdziwą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki na ciasto: 300 -350 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 ml mleka, letniego 2 żółtka 1 jajko 100 ml masła, miękkiego 40 g cukru 10
Domowy Smak Jedzeniałyżeczka suszonego oregano Dodatkowo: 1 kulka mozzarelli Wykonanie: ciasto najlepiej jest przygotować dzień wcześniej i odłożyć do lodówki na całą noc.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i hakiem do drożdżowego wyrobić na gładkie,błyszczące ciasto.Ułożyć uformowane w kulę w miseczce przykrytej folia spozywczą na noc w lodówce lub w ciepłym miejscu do podwojenia objętości drobno(...)całej mocy piekarnika,u mnie 280`C przygotować dodatki do pizzy.Kilka plasterków z obranego ananasa pokroić na małe kawałki,szynkę w kwadraciki i mozzarellę w cienkie plasterki ciasto podzielić na 2 równe części i cienko rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi i palcami do żądanego rozmiaru.Pizzę posmarować sosem pozostawiając dookoła wolny 1-cm rant.Wyłożyć na pizzę przygotowane dodatki.Piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!