ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:328/576)

Dwukolorowa chałka 101

jednej misce mieszamy 2 szklanki mąki, ok 40 g roztopionego masła, szczyptę soli, jajko oraz 2/3 zaczynu drożdżowego. W drugiej pół szklanki mąki, szczyptę soli, kakao, 2 łyżki cukru, pozostałe masło, 2 łyżki mleka oraz część zaczynu drożdżowego. Zagniatamy na miękkie, elastyczne ciasto - w razie potrzeby podsypać mąką. Formujemy kulki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na godzinę

Lena Gotuje
Chleb z kaszy gryczanej 141

dnia (niedziela) aby później już go nie ruszać i nim nie stukać.     Ciasto przez ten czas powinno ruszyć i powinien powstać lekki brzuszek. Niestety, to ciasto nie wyrasta tak jak drożdżowe ale zapewniam da radę.  W niedzielę wieczorem nastawić piekarnik u nas 190-stopni góra/dół i w momencie nagrzania piekarnika odliczyć dopiero czas pieczenia

W garach u Gosi
Domowe bułki do hamburgerów 120

szklanki Etap I - Rozczyn drożdżowy Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem oraz cukrem. Etap II - łączenie składników rozpuść masło w rondlu. Do misy dodaj mąkę, rozpuszczone masło, rozczyn drożdżowy, wodę, sól, Etap III - ciasto Zagnieć ciasto albo zleć tą pracę swojemu robotowi kuchennemu. Uformuj kulkę i odstaw na 45 minut. Etap IV -  czekanie Wysmaruj blachę tłuszczem. Uformuj 5 okrągłych bułeczek

Wylizany Rondel
Chleb mleczny na zakwasie 123

słodkiej Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy 1/4 szklanki ciepłej wody, dodajemy cukier oraz 2-3 łyżki mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, letnie mleko oraz zakwas. Ciasto dokładnie wyrabiamy, dodajemy roztopione masło, wyrabiamy do momentu aż ciasto wchłonie masło. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ponownie zagniatamy, formujemy

Bajeczna Kuchnia
Piróg biłgorajski. Krupniak. Regionalne Smaki - Listopad 164

Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Jest  to wytrawny wypiek   z kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu i skwarków. Piróg wypieka się bez skórki ( piróg ,,łysy") lub w drożdżowej skórce. Piekłam piróg w cieście, podałam pokrojony na grube plastry, podsmażony na patelni.  Piróg najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem śmietany, jogurtu, sosu grzybowego lub pieczarkowego. Polecam upieczenie Piroga Biłgorajskiego

Codziennik Kuchenny
Śniadaniowe rogale 159

umieszczamy letnią wodę, olej, wsypujemy mąkę oraz sól. Świeże drożdże rozpuszczamy z cukrem w 3-4 łyżkach wody. Wlewamy do mąki. Całość wyrabiamy mikserem – hakiem do mas drożdżowych (około 5-6 minut). Ciasto delikatnie musi kleić się do rąk. Przekładamy je do wysmarowanej olejem miski. Odstawiamy na godzinę aby wyrosło. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat delikatnie oprószony mąką

VioletoweKucharzenie
Drożdżówka ze śliwkami 219

cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się od rąk i miski

Kocham Czekoladę
Ciasto drożdżowe z truskawkami i serem – łatwe, szybkie i bez wyrabiania 168

Ciacho drożdżowe na szybko Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do drożdży szczypta soli 3 całe jaja 1 szklanka mleka 50g świeżych drożdży 50g masła 1 cukier wanilinowy Masa serowa: 500g sera twarogowego z wiaderka Dodatkowo: 500g świeżych truskawek Kruszonka: 50g masła 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru   Do małej miseczki kruszymy

Kocham Czekoladę
Nasi wciągnęli ajrisz, a my danisz :) - Ciastka danisze z rabarbarem 139

domu do wybranych gór mamy godzinę, dwie jazdy. Jadąc na wycieczki przygotowuję zawsze prowiant. Wybory są różne, deserowo mogą to być danisze, pyszne listkujące ciastka drożdżowe, można je dowolnie nadziewać. Ciasto można przygotować nawet kilka dni wcześniej, tu jest przepis na ciasto duńskie   , na które potrzeba 350 g mąki pszennej  15 g drożdży świeżych (lub 7 suchych

I tu będę miała takie te
Ruchanki kociewskie 102

mleka podgrzać, dodać masło. Gdy masło rozpuści się dodać ekstrakt z wanilii, sól i dokładnie wymieszać.Do dużej miski wsypać mąkę, wlać przestudzone mleko z masłem, zaczyn drożdżowy i rozbite jajka, rodzynki. Ciasto dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto nakładać małymi porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem.Racuszki smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni.Racuchy podać

Moje domowe kucharzenie
Drożdż Informatyków 139

cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się od rąk i miski

Kocham Czekoladę
Babka migdałowa 195

Niewątpliwie tradycyjnym ciastem Wielkanocnym jest baba. Baba drożdżowa, piaskowa, parzona czy gotowana. Tak jest i nikt tego nie zmieni. W końcu to tradycja, prawda? Ale czy to znaczy, ze nie możemy zaserwować ich jakoś inaczej? W trochę innej formie? No właśnie. Dziś przygotowałam dla Was przepis na babkę migdałową, ale w zupełnie innej formie. Mimo wszystko jest smaczna (nawet bardzo

Słodkie Przyjemności
Baba drożdżowa z ziemniakami. 181

odstawić na kilka minut ,aż drożdże zaczną pracować. Żółtka utrzeć z resztą cukru na kogel mogel. Do miski wsypać mąki, cukier waniliowy , dodać do niej zaczyn drożdżowy i żółtka i wyrabiać ciasto ok 2-3 min  ( użyłam haków miksera ) Dolać chłodne masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, i zacznie odchodzić od ścianek miski. Bakalie odcisnąć z wody , osuszyć

Malinowa Kawiarenka
Drozdzowa baba z rumowym lukrem czyli Slodki Czwartek odc.99 168

suche. Ta okazała się wyśmienita! bardzo puszysta i delikatna ale jednocześnie wilgotna i dłuuugo świeża! i ten pachnący rumem lukiem... dla mnie zdecydowanie do upieczenia na Wielkanoc :) Drożdżowa baba z rumowym lukrem ciasto: 70 g rodzynek 100 ml rumu 50 g drożdzy 100 g cukru 400 g maki pszennej 200 ml ciepłego mleka 4 żółtka 60 g mię miękkiego masła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki czosnkowe 245

Czosnek i pietruszka - połączenie doskonałe, do tego drożdżowa bułeczka, trio idealne! Składniki: *Ciasto: 400 g mąki pszennej 10 g drobnego cukru szczypta soli 10 g drożdży świeżych 260 g mleka 30 g roztopionego masła lub margaryny *Farsz: ok.8 dużych ząbków czosnku natka pietruszki (dużo) 4-6 łyżek oliwy lub oleju *Dodatkowo: mleko do posmarowania bułeczek Wykonanie: Robimy rozczyn

Piekę, bo lubię