Gdy byłam dzieckiem, nie lubiłam makowca. Właściwie, to mógłby nie istnieć. Zawsze, gdy tylko miałam wybór, wybierałam orzechowiec i keks. Ale z wiekiem coraz bardziej zaczynałam
Posadzone i zjedzoneDzisiejszy przepis pochodzi (jak większość moich przepisów świątecznych) z archiwów rodzinnych i jak to bywa przy innych ciastach, jestem przedstawicielką czwartego (co najmniej!, bo nie udało
Posadzone i zjedzoneLato to czas gdy dookoła natura obsypuje nas pyszną porcją witamin ukrytych w owocach. Dookoła możemy dostrzec sezonowość, która cieszy nas swoją obecnością. Osobiście uwielbiam sezon
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJeszcze rabarbar króluje w mojej kuchni między truskawkami, wiśniami i jagodami. Tym razem proponuję rogaliki z rabarbarem, puszyste, pachnące i kwaskowate, rewelacyjne do kawki albo czystka
Moje Małe CzarowanieW tym roku w sezonie Wielkanocnym postanowiłam skupić się na babkach. Mam zamiar przetestować wiele przepisów i tymi trafionymi chcę się z Wami podzielić. Podejrzwam, że
WiszniówkaPrzedstawiam Wam babkę zwaną przeze mnie roboczo wypiekiem perfumowanym 🙂 Tym razem znowu sięgnęłam do włoskiego przepisu. Ciambella classica z dodatkiem szafranu może być na polskim stole
WiszniówkaSą takie dni, kiedy chce się coś słodkiego, ale za bardzo nie ma kasy bo jest się przed „Matki Boskiej Pieniężnej”. Na szczęści
greenscarf"Mamo zrób zwykłe ciasto z truskawkami " No prośbie dziecka nie można odmówić A czyż może być prostsze ciasto niż drożdżowiec ??? A jeśli jeszcze wystarczy tylko wrzucić
Malinowa Kawiarenkaciepłe miejsce na 20 minut. W tym czasie do miksera przesiać przez sito mąkę, dodać sól i wbić jajka. Po upływie 20 minut dodać również rozczyn drożdżowy. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na kolejne 15-20 minut. Kiedy ciasto spokojnie wyrasta – przygotować farsz. Na patelnie wrzucam pokrojoną cebulę, pieczarki, kolejno wyciskamy ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte
Kocham CzekoladęBardzo lubię wszelkie naleśniki, a do tego jeszcze bezowa pianka. Pycha! Naleśniki możecie przygotować z serem, jabłkami, itp. Jeśli macie ochotę spróbować innych naleśników np maslanych, drożdżowych to zapraszam tutaj Ciasto na naleśniki 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką
O kuchni z uczuciemPączki to królowe tłustego czwartku, te są proste do zrobienia, przełożone lekko kwaśnym kremem z musem malinowym na bazie mascarpone-słodka kaloryczna rozpusta. Składniki: Ciasto na
Wanilia i KardamonZarówno wypieki z jabłkami jak i drożdżówki są u nas ostatnio bardzo mile widziane, dlatego postanowiłam to połączyć. Upiekłam pyszne muffiny z jabłkami i masą cynamonową
Z miłości do słodkościPrzygotowanie Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki letniej wody, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy i zakwas. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy roztopione masło. Czas wyrabiania to co najmniej 10 minut, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny
Gotowanie moimi oczamiNie lubię pączków, dlatego właśnie postanowiłam je zrobić, będąc pewną że nie będę jeść Jak to się skończyło chyba każdy się domyśla, no przecież musiałam chociaż
greenscarf