ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:320/576)

Drożdżówki z białym serem i wiśniami 195

Nie ukrywam, że te drożdżówki wyszły mi pyszne. Ciasto niezwykle puszyste, a nadzienie obłędne. Połączenie sera białego z wiśniami jest super. Takie drożdżówki są idealne na

Izabelawkuchni
Jagodzianki z kruszoną 186

Co teraz smakuje najlepiej pod słońcem? Oczywiście, że jagodzianki, więc jeśli macie akurat świeże jagody albo borówki (jak u mnie) to możecie przygotować proste i pyszne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jagodzianki - puszyste i delikatne 154

Sezon na jagody trwa w najlepsze. Jak co roku - tak i tym razem nie mogło u nas zabraknąć pysznych, mięciutkich i puszystych jagodzianek.

Prosty przepis na
Sernik miodowy z migdałami 206

Sernik to bez wątpienia moje ulubione ciasto (no może na równi z drożdżowym), biorąc pod uwagę smak, ale także wartości odżywcze. Ten rodzaj deseru to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, które nasyci i świetnie sprawdzi się w wielu dietach. Poniższy sernik przygotowałam na pieczonym spodzie w wersji kakaowej, a samą masę serową wzbogaciłam naturalnym i przepysznym miodem z Pasieki Sadowskich

Zdrowie na języku :P
Pączki z powidłami 237

drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka zmiksować z pozostałym cukrem na kogel mogel. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać żółtka, zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko, sól, whisky. Wyrobić ciasto na gładką masę. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło i ponownie wyrobić ciasto na gładką masę. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut

Trufelkowo
OBŁĘDNE, DROŻDŻOWE CIASTO CYNAMONOWE 236

Składniki 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej (50 g + 450g)  250 ml mleka 3 żółtka 70 g roztopionego masła 70 g cukru

OliveandThyme
PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA 194

PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA! Jestem zodiakalny Lwem, jak każdy urodzony w lecie, kocham tą porę roku! Wręcz uwielbiam! Za kolory tętniące życiem i dodające

SMYKWKUCHNI
CHLEBEK DO KOSZYCZKA 163

drożdży PRZYGOTOWANIE : Z drożdży,100 ml wody i cukru robimy zaczyn, następnie pozostawiamy na 15 min. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dolewamy stopniowo resztę wody, zaczyn drożdżowy, oliwę i sól. Zagnia tamy ciasto. Będzie ono bardzo delikatne i lekko klejące. Formujemy kulę i umieszczamy w naoliwionej misce. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (proponuję miskę

Marcepanowa kuchnia
Langosz 282

Opis: Langos (langosz) specjalność charakterystyczna dla kuchni węgierskiej. Langosz to drożdżowy placek, który piekło się z ciasta chlebowego blisko ogniska. Zresztą sama nazwa znaczy tyle co płomień . Teraz smaży się placki na głębokim tłuszczu. Składniki: 500 g mąki pszennej 300 ml mleka 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek 200 g sera

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kreple (Pączki) 198

Tych nadziywanych krepli to żech jeszcze niy robiōł 1 (abo jak żech robiōł za bajtla, to już niy pamiyntōm), a że joł lubia eksperymynty, to żech

Chop w kuchni
nietłuste pączki z piekarnika 170

ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki robimy zaczyn, który wyrośnie w 15 min. Do mąki dodajemy jajka, cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy, zaczyn drożdżowy,jak również roztopione masło... wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-60 minut... jak ciasto wyrośnie, to zabieramy się do lepienia :) Odrywamy po małym kawałku ciasta, "kulkujemy", rozpłaszczamy...nakładamy dżem

chleba naszego
Rogaliki z jagodami i kruszonką 158

było, bo jednak Anglia daje popalić, jednak wracam z nowymi przepisami :) Na dziś rogaliki z jagodami, które w moim domu są zdecydowanie hitem, jeśli chodzi o drożdżowe wypieki! Zapraszam do wypróbowania :)) Składniki: >Ciasto *50 dag mąki *5 dag drożdży *10 dag masła *150 ml mleka *pól szk cukru *3 żółtka *1 całe jajko *cukier wanilinowy >Farsz

FITBUuK
bułki ziemniaczane 186

fajne bułki :) Jak już zobaczyłem, to postanowiłem spróbować i wyszły bardzo dobre bułeczki :) Potrzebujemy mąkę, ziemniaki, drożdże, cukier, sól, wodę... Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy... Robimy zaczyn drożdżowy... Wszystko łączymy ze sobą... Wyrabiamy ciasto... Odstawiamy... Potem wyrabiamy bułki... Wstawiamy na 30 min do pieca w 200 st.C Upieką się świetne bułki... Można ucztować w pachnącym chlebem domu :) Jak ogródek jest

chleba naszego
Bliny pszenno-gryczane z tuńczykiem i "Berlin, późne lato" 204

bliny to placki ziemniaczane, bo tak się na nie mówiło w mojej okolicy. Dopiero z książek o Rosji, Ukrainy lub Białorusi dowiedziałam się, że to placki drożdżowe z ziemniaczanymi mające niewiele wspólnego. Ciasto na bliny przygotowują się z różnych składników - może być to mąka pszenna z ziemniakami, mąka pszenna lub żytnia z mąką gryczaną. Na Wschodzie podaje się

Weekendy w domu i ogrodzie
MAŁPI CHLEBEK - drozdżowe, mocno cynamonowe ciasto 198

Gdybym wcześniej wiedziała, że istnieje… Bardzo szybkie, bardzo proste i mocno uzależniające ciasto. Dla fanów cynamonu. Z chrupiącą skorupką na zewnątrz i skarmelizowanym cynamonem wewnątrz. Nasze

OliveandThyme