ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:322/576)

7 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ ŚLIWKI 112

Czy wiesz, że … … że właśnie teraz są najbardziej smaczne i najbardziej wartościowe. Warto je jeść nie tylko ze względu na pyszny smak i mnogość

Ostra na Słodko
Ciasto kiszone 227

Nietypowe ciasto, którego zrobienie choć proste, wymaga troszkę czasu.  Na święta przygotowała je moja Mamcia, dlatego nie uraczę Was zdjęciami z etapów przygotowania. Myślę że

Kuchnia w czekoladzie
Domowe mini burgery z grilla 173

bułek. Przygotowanie:   Bułki: Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 100 g maki. Odstawiamy pod przykryciem na 15 min. Mąkę mieszamy solą i lubczykiem. Dodajemy zaczyn drożdżowy, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Ciasto dzielimy na równe części ok. 10 szt. w zależności, jakiej wielkości chcemy

Moniki Smakołyki
Pączki polskie tradycyjne 186

                  Trzecie podejście do pączków zakończone sukcesem! :) Muszę dodać, że pierwsze

Kuchnia Prezydentowej
Pączki z wisienką 180

Pyszne, puszyste z zieloną wisienką w środku o delikatnym kokosowym posmaku, w okresie karnawału niezastąpione. Pierwszy raz użyłam do nich mąki kokosowej którą otrzymałam dzięki uprzejmości

Wanilia i Kardamon
Drożdżowy omlet 103

owsiane, ksylitol, drożdże oraz letnie mleko mieszamy powstałą mieszankę odstawiamy na kilka minut, żeby drożdże zaczęły "działać" ;) białka ubijamy na sztywną pianę delikatnie mieszając dodajemy do białek drożdżową masę oraz żółtka ciasto wylewamy na rozgrzaną teflonową patelnię delikatnie przetartą olejem smażymy omlet dość długo na małym ogniu (na chwilę możemy przykryć patelnię pokrywką, wtedy góra się zetnie i będzie łatwiej

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bułki z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką 168

Odstawiamy na bok żeby drożdże zaczęły fermentować na ok. 15- 20 minut.  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy ze sobą, dodajemy rozczyn drożdżowy i resztę wody. Ciasto wyrabiamy ręcznie, ma być miękkie, elastyczne. Gotowe zostawiamy w misce, szczelnie przykrywamy folią do żywności i zostawiamy w ciepłym miejsce na 30-40 minut aby podwoiło swoją objętość

Apetyczna babeczka
Babeczki z kremem jaglanym, wegańskie, bezglutenowe 117

uważać, żeby mleko nie było za gorące oraz nie dodawać do zaczynu soli, bo to zabije drożdże), następnie w misce wymieszać mąki,kakao, resztę cukru, dodać zaczyn drożdżowy oraz olej wyrobić ciasto, odstawić na dwie godziny, żeby wyrosło, następnie ciasto wyłożyć do foremek i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.  Krem jaglany : Zagotować mleko dodać mąkę jaglaną, zmniejszyć

zdrowa vege kuchnia
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i migdałową kruszonką 116

Co roku przeciągam pieczenie ciasta ze śliwkami. Takie ciasto nieodzownie kojarzy mi się z końcem lata. Spieramy się o to z M. On tłumaczy mi zawsze

Pełny talerz
Serowe ślimaki z rodzynkami 203

Puszyste ślimaki z serem, rodzynkami i lukrem. Idealna pychotka na zimne wieczory przy świeczkach i mleku.  Składniki: ciasto 550 g mąki  25 g 

Niezły Młynek
Na wieczory do zimnego mleka - Babka Kazia 259

Wieczorami najlepiej spędza się czas w kuchni :) Wczoraj upichciłam babeczkę, która zawsze wychodzi i nigdy nie ma zakalca :) takie wypieki uwielbiam mniam... Szybka w wykonaniu, pracy

Niezły Młynek
Drożdżówka z rabarbarem 168

Rabarbar - teraz to się zaczyna :) idąc po straganach na pobliskim bazarku nie mogę się oprzeć kupowania wszystkiego i u wszystkich :) owoce, warzywa to teraz tak wygląda

Niezły Młynek
Drożdżówka ślimaczki z truskawkami 182

Ta drożdżówka zawsze się udaje, niezależnie do owoców. Coś niesamowitego w smaku. Delikatna, słodka, lekka, owocowa. Ostatnio zrobiłam ją z jeżynami , teraz z truskawkami, smakowała idealnie

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania