ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:331/576)

Kafelki drożdżowe z rodzynkami 104

Jedno z najprostszych a jednocześnie smacznych i efektownych.Produkty na ciasto:-ok. 3 i 1/2 szklanki mąki-1-2 łyżki cukru-1 szklanka mleka-1 jajko-3 dkg margaryny-szczypta soli-aromat śmietankowy-10 dkg rodzynek-4 dkg drożdżyDodatki:-brązowy cukier-wiórki kokosowe-2 łyżki stopionego masła-1 jajko do smarowania   Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i szklankę(...)wyrośnięcia.   Rodzynki zalewamy wrzątkiem.Po 10 minutach odcedzamy, osuszamy, kroimy na drobniejsze cząstki i posypujemy mąką.   Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego dodajemy jajko, szczyptę soli, aromat i pozostałą mąkę. Zagniatamy ciasto, dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy i dodajemy rodzynki.Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.   Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm.   Smarujemy roztopionym masłem lub olejem

Maminek kulinarny
Racuchy drożdżowe z jabłkami 220

przy niedzieli warto było usmażyć te pyszne, drożdżowe racuchy. Mięciutkie, pulchniutkie, idealne na deser. Warto zarobić ciasto, poczekać trochę aby podrosło a potem smażyć te pyszne racuchy. Polecam gorąco. Racuchy drożdżowe z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto na pizzę -puszyste, mięciutkie 61042

łyżeczka cukru zaczyn drożdżowy 3 łyżki oliwy 275 ml. ciepłej wody Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie. Po brzegach wsypać sól, a do wgłębienia zaczyn drożdżowy. Następnie dodać cukier, oliwę oraz stopniowo dolewać wodę. Ciasto najpierw wymieszać widelcem, a następnie przełożyć na blat oprószony mąką i zagniatać do czasu aż będzie gładkie i elastyczne – około 5-7 minut. Uformować

Niebieski kubek z kawa
Chleb z kaszą gryczaną 153

żadne odkrycie ani nic nowatorskiego, ale mam nadzieję, że zainspiruje to Was do wykorzystywania takich ” resztek „. Chlebek wychodzi bardzo mięciutki w środku, skórka chrupiąca. Składniki na ciasto : 300 – 310 g ugotowanej kaszy gryczanej 400-450 g mąki pszennej chlebowej ( u mnie typ 650 ) 20 g świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka drobnej soli 4 łyżki niezbyt gęstego zakwasu(...)ciepłej wody Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru aż staną się płynne. Mąkę przesiać do miski, wsypać kaszę gryczaną, dodać sól. Dodać zakwas i rozczyn drożdżowy. Wymieszać. Stopniowo dolewać wodę mieszając ciasto – można mikserem. Ciasto jest dość luźne, więc lepiej je wyrobić w misce, ale nie za długo. Miskę przykryć folią aluminiową i odstawić na 2 godziny. W połowie tego

Niebieski kubek z kawa
The Best of 2014 / Przepisy na sylwestra 196

5.Krem mleczny / 6.Ciasteczka z kawałkami czekolady / 7.Ciasto bananowe z kajmakiem / 8.Smoothie bananowe / 9.Makowiec krucho-drożdżowy / 10.Miodownik / 11.Domowy twaróg (metoda szybka) / 12.Kukurydziane kruche ciasto bez glutenu Moje ulubione przepisy (poza tymi, które pojawiły się już wcześniej ;) )1.Wykwintna beza z truskawkami / 2.Pączki z ciasta parzonego

Słodkie Przyjemności
Bagietki pszenno-żytnie 172

upuściły, więc można się wziąć za wyrabianie ciasta chlebowego. Dzisiejszy przepis to prosty sposób na pyszne chrupiące bagietki pszenno-żytnie na zaczynie drożdżowym. Z podanych proporcji wychodzą 4 mniejsze bagietki, ale możecie ciasto podzielić na  dwie części, wtedy upieką się Wam dwie większych rozmiarów sztuki. Inspiracja   Cafe Babilon . Jeśli

Kulinarne przygody Gatity
MAŚLANE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z DŻEMEM DOMOWEJ ROBOTY 123

roku udało się nam na czas przypomnieć dzikim, zmarzniętym gościom, że u nas działa sezonowa stołówka. Mamy zimę! A taka zima oznacza duuuużo czasu na świeżym powietrzu. Drożdżowe bułeczki są konieczne w poskromieniu towarzyszącego szaleństwom wilczego apetytu.Delikatne, maślane, pachnące. Koniecznie z domowym dżemem. Składniki 150 g masła 100 ml mleka 25 g drożdży świeżych (lub opakowanie 7 g suszonych(...)odstawcie na około kwadrans. Roztopcie masło i odstawcie do lekkiego schłodzenia. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z solą. Zróbcie wgłębienie, dodajcie tam masło, rozpuszczone drożdże, jaja i żółtka. Zagniećcie miękkie ciasto, wyrabiajcie do momentu, aż zacznie "odchodzić" od ręki (około kilku minut).  Przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, potrwa to około

OliveandThyme
Ślimaczki z jabłkami i orzechami. 111

Drożdżowe babeczki z jabłkami... do kawy czy herbaty w sam raz. To co robimy?! Zapraszam!   Składniki; 30 dag mąki pszennej  ok 5 dag masła  10 g świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki cukru odrobina soli ok. 150 ml ciepłego mleka   Nadzienie; 2 jabłka garść drobno pokrojonych orzechów włoskich 3 łyżki skórki pomarańczowej cukier ( do smaku(...)jajko do posmarowania bułeczek masło do wysmarowania foremek   Z podanych składników wyrobić ciasto. Mąkę przesiać do miski, masło stopić i przestudzić. W misce zrobić wgłębienie, do dołeczka wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać ciepłym mlekiem. Delikatnie wierzch oprószyć mąką. Odstawić na kilka minut aż trochę podrośnie. Po tym czasie wymieszać łyżką, dodać jajko i wyrobić ciasto. Na samym końcu

Radość kipiąca uśmiechem.
Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami 203

Proste przepisy zawsze się cieszą dużą popularnością. Właśnie takiego przepisu szukałam, aby wykorzystać farsz z kapusty i grzybów. Pomysł zaczerpnęłam od Magdy i skorzystałam z komentarzy

mojewypiekiinietylko
Baba drożdżowa z rodzynkami i mlekiem w proszku 240

całkiem o nim zapomniałam..a wspólne pieczenie babki to świetna okazja do wypróbowania tego przepisu.Moja babka nie wygląda tak pięknie jak u Tatiany, ale zapewniam Was, że taka drożdżowa baba jest pyszna...u mnie co prawda bez cukru pudru..zabrakło niestety w domu..ale mimo tego była zjedzona ze smakiem..dziś rano piekłam , a już nie ma ani okruszka....Kawałek(...)minut. W tym czasie masło utrzeć z cukrem, po czym dodać jajka, ekstrakt waniliowy, mleko w proszku a następnie mąkę i sól. Na końcu wlać mleko z drożdżami. Ciasto dokładnie wyrabiać przez kilka minut, dodając resztę mleka, będzie bardzo kleiste i wilgotne. Na koniec dodać rodzynki.Wyrobione - przykryć i odstawić  na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ ja wyręczyłam się automatem

Moje domowe kucharzenie
Krantz czekoladowy 132

podjąć zmagania z drożdżowymi wypiekami, ten przepis będzie dla Was. Krantz czekoladowy wytypowałam jako pierwszy do przetestowania z książki „Jarusalem”. Jest to drożdżowy zawijas z nadzieniem czekoladowym, obsypany orzechami. Popularne ciasto prosto z Jerozolimy może być sporym wyzwaniem. Z takim typem wypieków przeważnie daję sobie radę (szczególnie z świeżymi […] Artykuł Krantz czekoladowy pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
BAGIETKI Z KAPARAMI NA ZAKWASIE DROŻDŻOWYM 135

ciepłe miejsce. na ciasto główne: - 700 g mąki pszennej np. typu poznańska, wrocławska - 400ml wody - 15 g soli - 1/2 opakowania drożdży świeżych - zaczyn drożdżowy (cały) - 2 łyżki oleju rzepakowego - mąką do podsypywania Całe ciasto wyrabiamy energicznie minimum 15 minut. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie formujemy bagietki, układamy w formach. Odstawiamy ponownie na 20 minut. Pieczemy 50 minut w piekarniku

SMYKWKUCHNI
Kanelbullar czyli szwedzkie ślimaczki cynamonowe 92

Przepis pochodzi z magazynu  „Kuchnia”  nr 11-2008r. Je st rewelacyjny, ja tylko dodaję dużo więcej cynamonu. Ciasto: 300 ml mleka, 4-5 g drożdży, 10 dag cukru, 75 dag mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka zmielonego kardamonu, 12 dag masła Nadzienie: 10 dag stopionego masła, 4-5 dag cukru, 1-2 łyżki cynamonu (proponuję(...)zimnej wody Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, rozpuszczamy, dodajemy trochę cukru, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. W misce mieszamy resztę składników, wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy i stopione ciepłe masło. Zagniatamy ciasto, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia , aż objętość się podwoi (45-60 minut). Ciasto rozwałkowujemy na kwadrat o boku 30 cm i grubości 3 mm. Smarujemy stopionym masłem

noteskulinarnyfiga
Pszenny chleb codzienny na drożdżach 196

drożdże i 100 ml ciepłej wody, wymieszać, odstawić na 30-60 min. Po tym czasie wlać resztę wody, sól. Wyrabiając, najlepiej w robocie z hakiem do drożdżowego, stopniowo dodawać mąkę. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie około 7 min, w robocie około 20 min na niskich obrotach). Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do podwojenia

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania