tylko nadaje ciekawego smaku, ale też sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kajmaku (płaskie stołowe) – użyłam Helio 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 3 jajka klasy M Do podania: cukier puder lub czekoladowa polewa Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie(...)rozgrzanym piekarniku, na środkowym poziomie do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 40-45 minut. Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą. Babkę przechowujemy pod przykryciem. Smacznego
Słodkie okruszkiProfiterole czyli mini, ptysie to nic innego jak małe słodkie kuleczki z parzonego ciasta nadziane słodkim kremem. Ostatnio robiłam czekoladowe (przepis klik) a dziś skusiłam się na wersję ciut mniej słodką i bardziej wyrazistą w smaku. A to przez to, że w moje ręce trafiło malinowe nadzienie cukiernicze Lauretta . Na co dzień nie używałam nigdy takich produktów ale skusiłam się(...)nadziać i padło na pyśki. Połączyłam w nich rześkość malin i delikatność budyniowego kremu. Wyszło jak dla mnie wspaniale. Nic dodać, nic ująć. Składniki na około 25 sztuk: na ciasto: 4 jajka 100 g masła 1 szklanka mąki 1 szklanka wody na krem budyniowy: 500 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej żółtko
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDodaję mokre, mieszam do połączenia. Dodaję skórkę pomarańczową. Tortownicę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się przykleja). Ciasto wlewam do tortownicy, wyrównuję. Piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 45-50 min., do suchego patyczka. Wystudzone dekoruję polewą czekoladową. SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: 2 czubate łyżki masła 2 łyżki kakao 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru Rozpuszczam
Zasmakuj Kuchnidokładnie wymieszać. Przelać do garnuszka i wstawić na gaz. Gotować na małym ogniu, aż krem zacznie gęstnieć. Ciepły krem wylać na zimny odwinięty biszkopt. Pozostawić do ostygnięcia. Mus czekoladowo nugatowy: W rondelku zagrzać mleko, doprowadzając prawie do wrzenia.Wyłączyć gaz. Dodać zmiksowaną blenderem czekoladę i wafelki. Mieszać, aż wszystko rozpuści się. Odstawić. W kubeczku wymieszać żelatynę z zimną wodą(...)roladę. Roladę przełożyć na tace i wstawić do lodówki. Dekoracja: Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Polać roladę robiąc zygzaki. Wafelki Lusette pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na cieście. Pomarańcze lub brzoskwinie pokroić w paski i ułożyć między wafelkami. Ciasto powinno stać w lodówce
Kuchnia Pauletteswaniliowego 4 łyżki cukru 1 kostka masła Dodatkowo: polewa czekoladowa kolorowe perełki PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny : Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaję ocet i mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm). Piekę 30 minut w temperaturze(...)Kładę ciasto serowe. Na cieście serowym rozsmarowuję drugą część masy budyniowej. Na to wykładam gęstą masę brzoskwiniową, wyrównuję. Wierzch przykrywam biszkoptem jasnym. 7. Polewę czekoladową przygotowuję według przepisu na opakowaniu. Gęstą polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Całość posypuję kolorowymi perełkami
Tradycyjna kuchnia KasiTakie niby zwyczajne ciasto drożdżowe, a jednocześnie inne, bo w czekoladowej wersji- z dużą ilością czekolady, ale od razu dodam, że również i z ogromną ilością owoców- dla równowagi- bez dodatku kruszonki (jak w oryginale), a tylko delikatnie oprószone cukrem pudrem. Ciasto jest mięciutkie, puchate, pięknie wyrasta i... gdyby tylko gorzka czekolada byłaby mniej wyczuwalna, to dla mnie byłoby idealne
Kraina Miodem PłynącaWszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że uwielbiam słodycze, a do tortów mam słabość szczególną. Dlatego, gdy dowiedziałam się, że nie mogę jeść "prawdziwych" słodyczy z kremem
Humanistka w kuchnisłodkości. Całość warto posypać gorzkim kakao, aby nadać naleśnikom lekko inny smak. Składniki na porcje dla 2-3 osób*: ciasto na naleśniki 1 szklanka mleka 4/5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki zwykłego cukru 1 jajko szczypta soli mus czekoladowy 200 g śmietany 30% (małe opakowanie) 100 g mlecznej czekolady (1 tabliczka) dodatkowo banany gorzkie kakao Składniki na ciasto naleśnikowe(...)łyżce przestudzonej czekolady. Przygotowany mus wstawić do lodówki, aby lekko stężał. Na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć porcje ciasto. Naleśniki ostudzić. Przed podaniem złożyć na pół, udekorować plasterkami banana i ponownie złożyć formułując trójkąt (ostatnią warstwę należy posmarować musem czekoladowym). Przygotowane naleśniki ułożyć na talerzu i posypać gorzkim kakao. Od razu podawać. *z podanych składników usmażyłam 5 dużych naleśników
UgotowaćDo bloku czekoladowego mam ogromny sentyment. I choć na sklepowych półkach można obecnie dostać wszystkie możliwe smaki czekolady, dla mnie ten smak z dzieciństwa chyba już
Smaki Na Talerzuwyłożyć frużelinę (może być lekko ciepła) i odstawić do całkowitego wystudzenia. Na zastygniętą frużelinę wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch ciasta cieniutko posmarować kremem budyniowym i polać polewą czekoladową. Krem budyniowy można podzielić na dwie równe części, z których jedną część wykładamy na frużelinie, a drugą na wierzchu ciasta
In my kitchenokoło 1 godz. Co jaiś czas sprawdzamy aby się nam nie przypalił spód. Jeśli wierzch zarumieni się za szybko wtedy zmniejszamy temperaturę piekarnika. Ciasto studzimy najlepiej całą noc, następnie polewamy polewą czekoladową i dekorujemy cukrowymi cukierkami. Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Czekamy aż lekko przestygnie i polewamy ciasto. Ja pokroiłam ciasto kiedy polewa była
Radość kipiąca uśmiechem.przygotowanie tej oto babeczki. Przepis na ciasto znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Do ciasta możemy dodać ulubione bakalie, jeżeli chcemy urozmaicić jej smak. Polecam, babka długo utrzymuje świeżość Post Babka makowa z polewą czekoladową pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeNajpyszniejsza babka czekoladowa jaką dotychczas robiłam. Idealnie wilgotna i taka delikatna.. PYCHA! Nie spotkałam czekoladowej gotowanej babki jeszcze nigdzie, więc postanowiłam to zmienić i naprawdę warto było. :-) Bazę do przepisu wzięłam z tej strony. Składniki na babkę: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 8 g cukru waniliowego 2/3 szklanki cukru 6 jajek(...)połączyć z proszkiem do pieczenia, kakao a następnie dodać do utartego masła, dodać również rum i wszystko dokładnie zmiksować. Formę na babkę dobrze wysmarować masłem lub margarynę i napełnić ciastem. Zamknąć formę przykrywką. Przygotować garnek z wrzącą wodą. Foremkę z babką wstawić do garnka z wrzątkiem. Woda musi sięgać do 2/3 wysokości garnka. Babkę gotować na małym ogniu
Na słodko lub wytrawniedyniowego z pomarańczowym ciastem autorki :) Jako, że moje starsze dziecię nie znosi dyni w jakiejkolwiek postaci, stwierdziłam, że aromatyczna cała pomarańcz i polewa czekoladowa powinny przytłumić smak dyni na tle, że ciasto okaże się zjadliwe dla "dynioniejada". Efekt wyszedł rewelacyjny! Choć Młody stwierdził, że ciasto pachnie pomarańczami ale kolor jest dyniowy i na wszelki wypadek nie będzie
Magiczna kuchnia DariiIdealne ciasto dla amatorów słodkich, kawowych i czekoladowych smaków :) Pyszne! Jest bardzo eleganckie, bardzo dobrze prezentuje się na stole. To prawda, wymaga trochę czasu i uwagi, ale efekt końcowy jest naprawdę świetny, widzicie sami ;) Polecam! Inspiracja Składniki na biszkopt: 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki żelatyny woda Galaretka kawowa: 800 ml mocnej, słodkiej kawy kieliszek likieru kawowego lub innego alkoholu 5 łyżeczek żelatyny + 200 ml kremówki 2 łyżki cappuccino 1 łyżka cukru pudru Ciasto - żółtka oddzielić od białek, dodać szczyptę soli, ubić je na sztywno. Do ubitych białek dodać cukier i cukier waniliowy, całość miksować około minuty, następnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem
Domowa cukiernia EwyBardzo prosty i szybki serniczek czekoladowy bez pieczenia . Musimy tylko poczekać aż stężeje w lodówce. Spód z kruchych ciasteczek, masa z trzech składników i już. Delikatny i czekoladowy! Mniam, mniam! Składniki: Spód: 200 g kruchych ciasteczek 4 łyżki masła i/lub 1 łyżka masła orzechowego Masa: 1 kg twarogu sernikowego 1 szklanka cukru pudru 400 g czekolady deserowej Polewa(...)stopniowo po łyżce twarogu. Powinien być w pokojowej temperaturze. Dokładnie połączyłam wszystkie składniki. Masę wyłożyłam na spód z ciasteczek. Wstawiłam ciasto na 3 godziny do lodówki. Gdy stężał w lodówce, wyjęłam go z formy. Sernik można polać polewą czekoladową. Roztopić czekoladę, dodać masło i olej. Ja stwierdziłam, że w deserze za dużo będzie czekoladowego smaku i ubiłam bitą śmietanę
potrawyregionalne