Posiekać nożem, następnie zagnieść gładkie, kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno blaszki o wym. 25x36cm. Gęsto nakłuć widelcem, piec ok. 15-20min w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 300g kremu czekoladowego Nutella, 1/2 l śmietanki 30%, 2 op. śmietan-fix, 2 słoiki(...)gruszek z kompotu (po500ml każdy), szkl. gęstego jogurtu naturalnego, 2/3 szkl. cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki żelatyny. Zimne ciasto posmarować Nutellą. Gruszki odsączyć, pokroić w plastry, ułożyć na kremie czekoladowym. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno
Z miłości do słodkościmoje urodziny (27.01) przypada Dzień Czekoladowego Tortu (Chocolate Cake Day). Stąd przepis na tort czekoladowy z dodatkiem wiśni. Na stronie National Food Day możecie sprawdzić w jaki dzień potrawy przypadają Wasze urodzinki :) Składniki: Biszkopt (tortownica 23-26cm) 6 jajek 12 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki kakao(...)wykonania: 1.Robimy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem kolejno żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia, a na koniec olej. Na wytłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę wykładamy ciasto, pieczemy w 180 st. C przez 35-40 minut do suchego patyczka. Dobrze studzimy, kroimy na 3 blaty. 2. Robimy krem: mascarpone ucieramy z nutellą, na koniec dodajemy ubitą śmietanę
Kuchnia domowa Animąki pszennej 1,5 szkl śmietany 18% Masa kawowa: 2 jajka 1/2 szkl cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kostka miękkiego masła słoik powideł polewa czekoladowa wiórki kokosowe i płatki śniegu z opłatka Ciasto: W garnku rozpuścić margarynę, cukier i miód- ostudzić. Dodać przyprawę do piernika, kakao, sodę, wymieszać. Dodać żółtka, dokładnie utrzeć. Następnie wymieszać z mąką i śmietaną. Białka(...)soli, delikatnie wymieszać z ciastem. Rozlać do 3 blaszek (21x31cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Placki piec ok 20 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Masa: Jajka ubić na parze z cukrem na puch, dodać kawę i ucierać aż się rozpuści. Ostudzić a następnie utrzeć z masłem. Piernik przełożyć raz powidłem a raz masą. Polać polewą czekoladową
Smakołyki Asipszennej - 100g masła - 0,5 szklanki cukru pudru - 3 łyżki kakao - 1 żółtko - szczypta soli dodatkowo: - 2 opakowanie czekoladowych jajeczek - krem czekoladowy, masło orzechowe lub inny czekoladowy krem Ze składników ugnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na 30 minut. Ciasto podzielić na 18 części i każdą część przeciskać przez praskę do czosnku, tworząc gniazdo
CookYourselfprzełożenia: ********************************* 1 szkl.cukru 6 białek 1 op.krmu typu karpatka 1 słoik powideł sliwkowych(250g) 20 dag.łuskanych orzechów włoskich 100 g.wódki polewa czekoladowa na wierzch i orzechy ziemne ********************************************************** Zagniatamy ciasto na stolnicy,dzielimy je na pół i wykładamy nim dwie blaszki tej samej wielkości 26x38cm.Ciasto smarujemy po połowie powidłami sliwkowymi i posypujemy po 10 dag.na każdy placwk orzechami
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCiasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Składniki: 33 g stewi (puder)/180 g cukru trzcinowego 6 jajek(...)laskowych i włoskich Dżem malinowy Starta mleczna/gorzka czekolada/groszki czekoladowe Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mikserem ubijamy cukier i masło, dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, cynamonem, czekoladą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Mieszankę sypką należy dokładnie wymieszać z maślaną masą. Przełożyć białka do ciasta i delikatnie mieszać szpatułką. Gotowe ciasto przelać
Czarnawisienkadrugie i to z bardzo prostej przyczyny. Były bogatsze i, moim zdaniem, ładniejsze. Ale smak, przecież był ten sam. I właśnie ten smak postanowiłam przypomnieć. S kładniki na ciasto biszkoptowe: - 7 dużych jaj - 1,5 szklanki drobnego cukru - 1 szklanka mąki tortowej - ½ szklanki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki ciemnego kakao - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki octu - esencja(...)nasączenia biszkoptu: - 1 szklanka wrzątku - 1 łyżka kakao - 2 łyżki alkoholu (wódki) - 1 łyżka syropu waniliowego Składniki na polewę czekoladową: - 125g dobrej czekolady - 3 łyżki słodkiej śmietanki - ok. 35g miękkiego masła Dodatkowo: - dżem lub powidła do posmarowania spodu ciasta (dałam morelowy) Przesiewamy obie mąki i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, partiami dodajemy cukier
mojewypiekiinietylkojego przygotowaniu. Wyszedł pyszny. A krem jest po prostu rewelacyjny - nie słodki z nutą pomarańczy. Do tego chrupiące orzeszki! Ciasto: 350 g mąki pszennej tortowej 50 g cukru pudru 200 g margaryny 1 jajko 1 żółtko Krem czekoladowy: 1 szklanka śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 150 g gorzkiej czekolady Kilka kropel aromatu pomarańczowego 1 łyżka żelatyny Dekoracje: Cukrowe białe(...)ciasta wykonałam kilka ozdób oraz rant mazurka. Ozdoby (zajączek, jajka, motylki oraz rant) przyklejamy smarując je od spodu białkiem. Z reszty ciasta wycięłam ciasteczka. Mazurka pieczemy w 200*C przez 20 minut. Musi mieć rumiany kolor. Krem czekoladowy: W garnku podgrzewamy (nie gotujemy!) śmietankę z cukrem pudrem oraz połamaną gorzką czekoladą. Dodajemy kilka kropel aromatu pomarańczowego. Zdejmujemy z ognia
VioletoweKucharzenieZnalazłam kilka różnych przepisów (m.in. Słodka Strona , Słodka magia od kuchni , 30 minut w kuchni ), ale w sumie i tak zrobiłam po swojemu. ;) Churros robi się z ciasta parzonego i jest to hiszpański przysmak, jednak przepisów na churros jest mnóstwo. Sprawdź różne i znajdź swój idealny. :) Ja mam póki co jeden, ale na pewno będę jeszcze testować inne(...)polewę czekoladową wykorzystaną tutaj lub ganasz czekoladowy ) Przygotowanie: Wodę, mleko, masło i cukier wanilinowy zagotuj na średnim ogniu, często mieszając. Następnie wsyp przesiane mąki z solą wraz z drobinkami z sitka, wyłącz płomień i ucieraj drewnianą łyżką, aż powstanie zwarta gęsta masa bez grudek. Odstaw na kilkanaście minut do przestudzenia. Do letniego ciasta wbijaj po 1 jajku, miksując mikserem
Anioszek w kuchnipionowych pasków? Pieczemy dwie blachy ciasta – jedno zwykłe, drugie z dodatkiem kakao. Po upieczeniu, ciasto kroimy i smarujemy kremem, na przemian w blaszce układając ciasto kakaowe i białe. Górę wykańczamy polewą czekoladową. Ja pozwoliłam sobie na dodatek płatków migdałowych. Przy okazji, kilka słów o kremie. Nie specjalnie przepadałam kiedykolwiek za tego typu kremem – ciężkim, mdławym. Po prawdzie też
Mieszam w GarnkuMieszamy łyżką, a następnie miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Wykładamy na stwardniały spód czekoladowy. Umieszczamy w lodówce na 2 godziny. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę serkową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin Blogbyć mokre, wilgotne, ale nie ciągnące się. Brownie nie są suche w środku jak nasze biszkopty, są one wilgotne w środku i bardzo przyjemnie czekoladowe. Jeśli jednak po 20 minutach zobaczycie iż ciasto jest jeszcze lejące- szczególnie przy owocach, które puszczają swój naturalny sok podczas pieczenia- bez obaw zostawcie brownie jeszcze na jakiś czas w piekarniku nie zmniejszając temperatury
KreatywnePinykilku miodowych blatów, przełożonych kremem na bazie masy krówkowej. To jedno z tych ciast, które wymaga cierpliwości i wyrzeczeń, bo jeśli tylko uda nam się nie zjeść całego ciasta w ciągu pierwszych dwóch dni, poznamy jego wyjątkowy smak ;) A to wszystko dlatego, że miodowe blaty na początku są twarde, jednak dzięki masie krówkowej po kilku dniach robią się cudownie miękkie(...)blacie rozprowadzamy 1/5 masy i przykrywamy kolejnym blatem i tak aż do końca. Ostatni blat również smarujemy masą i posypujemy posiekanymi orzechami oraz groszkami czekoladowymi. Wstawić do lodówki na conajmniej 24h aby blaty zmiękły. Ciasto najlepiej smakuje na 2, 3 dzień. Smacznego
DefinicjaSmakużeby mieć dla bloga więcej czasu. Bo przecież ja to po prostu lubię robić, prawda...? Dzisiaj jednak nie o drożdżówce będzie mowa, a o cieście zupełnie innym, choć też z rabarbarem ( no ba! ). Połączyłam intensywnie czekoladowe brownie z delikatnym, waniliowym sernikiem i kwaskowym, dodającym całości charakteru, rabarbarem. Wyszło obłędnie! Ciacho zabrałam do koleżanki, i znikało w tempie błyskawicznym. C. wybłagał(...)jasną masę. Powoli wlewać czekoladę, cały czas miksując. Na końcu partiami dodać przesianą z kakao i proszkiem mąkę. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Serek, mleko skondensowane, jajko, mąkę i ekstrakt zmiksować tylko do połączenia składników. Wyłożyć na masę czekoladową, lekko przemieszać. Na wierzchu ułożyć rabarbar. Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut. Wystudzić w piekarniku
Pożeraczka, czyli raz adobrze