ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:378/1040)

Kruchy torcik z ganache czekoladowym i truskawkami 175

okres dni świątecznych w naszej rodzinie. To czas, kiedy wypiekam dla bliskich sporo ciast, bo chwilę przed Dniem Mamy, mój mąż i ja mamy swoje prywatne święto - rocznicę pierwszego spotkania. Z tej okazji staram się zawsze upiec tort. Tort z typu tych - "na specjalną okazję". Nie jest łatwo dogodzić facetowi, który za słodkim nie przepada, bo jak już kiedyś pisałam(...)ganache czekoladowym i truskawkami, który jednocześnie wziął udział w Światowym Dniu Pieczenia, bo maj to przecież także Światowy Dzień Pieczenia z Kasią. Kruchy torcik z ganache czekoladowym i truskawkami. Tortownica 24 cm Ciasto: 500 g mąki tortowej 200 g - kostka do pieczenia Kasia + łyżka do posmarowania blaszki 4 łyżki śmietany 1 szklanka cukru Wszystkie składniki umieścić w jednym naczyniu, posiekać

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tort fistaszkowo-czekoladowy 135

miksować na najniższych obrotach. Wylać na średnią tortownicę i dokładnie rozprowadzić ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu i piec 20 minut.  Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej, żeby odpowiednio wystygły i stężały. Poncz.  Wymieszać podane składniki do rozpuszczenia cukru. Mus czekoladowy. W rondelku zagotować jedną szklankę śmietanki. Wyłączyć ogień. Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę(...)wierzch musu położyć ostatni biszkopt i nasączyć go. Następnie przystąpić do przykrycia boków tortu masą fistaszkową. Tak przykrywać, aby górna krawędź masy lekko wystawała ponad ciasto. Następnie na wierzch tortu wylać odpowiednią ilość musu czekoladowego i delikatnie rozprowadzić, uważając na połączenie z mają fistaszkową. Bardzo ważna jest taka kolejność wykańczania tortu. Mus jest dużo rzadszy od masy fistaszkowej dlatego najpierw

Ze smakiem bez glutenu
Puszysty sernik 212

jednocześnie była to ostatnia... Ale nie o tym tu dziś ;)  Od jakiegoś czasu miałam wielką chęć na pyszny sernik! Puszysty i wilgotny jednocześnie. Z polewą czekoladową, i niczym więcej. Na kruchym cieście lub tak jak zrobiłam ja- na herbatnikach. Nie było więc wyjścia jak sobie po prostu upiec. Przepis ze strony Moje wypieki poleciła mi Szwagierka i pamiętając smak

Kuchnia w czekoladzie
Kolorowa babka 89

Lekka, puszysta, czekoladowo-waniliowa babka z wyrazistymi kolorami, posypana cukrem pudrem to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 5 jajek 300g cukru 430g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 250ml oleju 250ml wody 3 łyżki kakao + 3 łyżki wody szczypta barwnika czerwonego i żółtego(...)soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy, olej i wodę. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao i 3 łyżki wody, dokładnie wymieszać, a do drugiej i trzeciej barwniki. 2. Gotowe ciasto w trzech kolorach przelać do wysmarowanej

Szalona Kuchnia Eweliny
Tarta jogurtowo- truskawkowa 141

Uwielbiam je, więc nie mogę odmówić sobie kolejnych słodkości z tymi owocami. Dziś częstuję Was pyszną jogurtową tartą z delikatnym kremem czekoladowym w środku. UWAGA! Można ją jeść bez opamiętania... ;) Składniki: Na tartę o średnicy 28cm Ciasto: 350g mąki tortowej 220g margaryny 125g cukru pudru 3 żółtka Krem I: 100ml śmietanki 36% 1 czekolada nadziewana Goplana Mister Ron   Krem(...)przygotowaną zalewamy czekoladę i odstawiamy nie mieszając na ok 2 minuty. Po tym czasie mieszamy na gładki krem czekoladowy, który wylewamy bezpośrednio na tartę wyciągniętą z piekarnika. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.  3. Krem II: W momencie chłodzenia ciasta na tartę przygotowujemy sobie truskawki: Blendujemy i zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku, mieszamy i studzimy. Śmietankę ubijamy (choć w tej ilości

Kuchnia w czekoladzie
Biszkopt z kremem mascarpone 194

Delikatny, puszysty biszkopt kakaowy z kremem sernikowym. Prosty i szybki w przygotowaniu. Na wierzch ciasta zamiast kakao można przygotować polewę czekoladową. Składniki na blaszkę o średnicy 26 cm: biszkopt: 5 jajek L 5 łyżek ksylitolu lub cukru 4 łyżki mąki tortowej 1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej 2 łyżki kakao krem: 250 ml kremówki 250 g mascarpone 250 g twarogu sernikowego(...)ksylitol lub cukier, na końcu stopniowo dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej stopniowo dodać przesiane suche składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, np. szpatułką. Spód tortownicy wyłożyć papierem. Wlać ciasto. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku ok 30-35 minut. Masa: Kremówkę zmiksować, dodać ziarenka wanilii i ksylitol lub cukier.  Do ubitej śmietany dodać mascarpone i ser twarogowy

Ze smakiem i z pasją
Piernik marchewkowy - pyszny 157

tradycyjnego piernika mu daleko zdobył nasze podniebienia szturmem. To kolejny przetestowany przepis z książki p. Łebkowskich i kolejny ulubiony. W wersji świątecznej polecam przełożenie ciasta powidłami śliwkowymi i oblanie polewą czekoladową. Oprócz orzechów i migdałów można go wzbogacić rodzynkami, daktylami lub suszonymi morelami. Bardzo polecam, szczególnie jeśli brakuje Ci czasu na wyszukane i pracochłonne wypieki! Składniki: 800 g marchwi(...)cały czas mieszając. Do jajek z olejem wmiksować mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawą piernikową. Na końcu połączyć z utartą marchewką i posiekanymi orzechami wylać ciasto do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy wysmarować wcześniej masłem i wysypać mąką lub tartą bułką piec 1 godzinę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybka babka z kajmakiem (mieszana łyżką) 159

tylko nadaje ciekawego smaku, ale też sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kajmaku (płaskie stołowe) – użyłam Helio 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 3 jajka klasy M Do podania: cukier puder lub czekoladowa polewa Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie(...)rozgrzanym piekarniku, na środkowym poziomie do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 40-45 minut. Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą. Babkę przechowujemy pod przykryciem. Smacznego

Słodkie okruszki
mini ptysie z malinowym nadzieniem 158

Profiterole czyli mini, ptysie to nic innego jak małe słodkie kuleczki z parzonego ciasta nadziane słodkim kremem. Ostatnio robiłam czekoladowe (przepis klik) a dziś skusiłam się na wersję ciut mniej słodką i bardziej wyrazistą w smaku. A to przez to, że w moje ręce trafiło malinowe nadzienie cukiernicze Lauretta . Na co dzień nie używałam nigdy takich produktów ale skusiłam się(...)nadziać i padło na pyśki. Połączyłam w nich rześkość malin i delikatność budyniowego kremu. Wyszło jak dla mnie wspaniale. Nic dodać, nic ująć. Składniki na około 25 sztuk: na ciasto: 4 jajka 100 g masła 1 szklanka mąki 1 szklanka wody  na krem budyniowy: 500 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej  20 g mąki pszennej  żółtko

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto kakaowe z kandyzowaną skórką pomarańczową 87

Dodaję mokre, mieszam do połączenia. Dodaję skórkę pomarańczową. Tortownicę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się przykleja). Ciasto wlewam do tortownicy, wyrównuję. Piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 45-50 min., do suchego patyczka. Wystudzone dekoruję polewą czekoladową. SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: 2 czubate łyżki masła 2 łyżki kakao 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru Rozpuszczam

Zasmakuj Kuchni
ROLADA Z MUSEM CZEKOLADOWO NUGATOWYM I KREMEM BRZOSKWINIOWYM 151

dokładnie wymieszać. Przelać do garnuszka i wstawić na gaz. Gotować na małym ogniu, aż krem zacznie gęstnieć. Ciepły krem wylać na zimny odwinięty biszkopt. Pozostawić do ostygnięcia.  Mus czekoladowo nugatowy: W rondelku zagrzać mleko, doprowadzając prawie do wrzenia.Wyłączyć gaz. Dodać zmiksowaną blenderem czekoladę i wafelki. Mieszać, aż wszystko rozpuści się. Odstawić. W kubeczku wymieszać żelatynę z zimną wodą(...)roladę. Roladę przełożyć na tace i wstawić do lodówki.  Dekoracja: Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Polać roladę robiąc zygzaki. Wafelki Lusette  pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na cieście. Pomarańcze lub brzoskwinie pokroić w paski i ułożyć między wafelkami. Ciasto powinno stać w lodówce

Kuchnia Paulettes
Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym 323

waniliowego 4 łyżki cukru 1 kostka masła Dodatkowo: polewa czekoladowa kolorowe perełki PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny : Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaję ocet i mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm). Piekę 30 minut w temperaturze(...)Kładę ciasto serowe. Na cieście serowym rozsmarowuję drugą część masy budyniowej. Na to wykładam gęstą masę brzoskwiniową, wyrównuję. Wierzch przykrywam biszkoptem jasnym. 7. Polewę czekoladową przygotowuję według przepisu na opakowaniu. Gęstą polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Całość posypuję kolorowymi perełkami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Czekoladowe ciasto drożdżowe z owocami 182

Takie niby zwyczajne ciasto drożdżowe, a jednocześnie inne, bo w czekoladowej wersji- z dużą ilością czekolady, ale od razu dodam, że również i z ogromną ilością owoców- dla równowagi- bez dodatku kruszonki (jak w oryginale), a tylko delikatnie oprószone cukrem pudrem. Ciasto jest mięciutkie, puchate, pięknie wyrasta i... gdyby tylko gorzka czekolada byłaby mniej wyczuwalna, to dla mnie byłoby idealne

Kraina Miodem Płynąca
Tort bezglutenowy czekoladowy z wiśniami 163

Wszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że uwielbiam słodycze, a do tortów mam słabość szczególną. Dlatego, gdy dowiedziałam się, że nie mogę jeść "prawdziwych" słodyczy z kremem

Humanistka w kuchni
Naleśniki z musem czekoladowym i bananami 194

słodkości. Całość warto posypać gorzkim kakao, aby nadać naleśnikom lekko inny smak.  Składniki na porcje dla 2-3 osób*: ciasto na naleśniki 1 szklanka mleka 4/5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki zwykłego cukru 1 jajko szczypta soli mus czekoladowy 200 g śmietany 30% (małe opakowanie) 100 g mlecznej czekolady (1 tabliczka) dodatkowo banany gorzkie kakao Składniki na ciasto naleśnikowe(...)łyżce przestudzonej czekolady. Przygotowany mus wstawić do lodówki, aby lekko stężał. Na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć porcje ciasto. Naleśniki ostudzić. Przed podaniem złożyć na pół, udekorować plasterkami banana i ponownie złożyć formułując trójkąt (ostatnią warstwę należy posmarować musem czekoladowym). Przygotowane naleśniki ułożyć na talerzu i posypać gorzkim kakao. Od razu podawać. *z podanych składników usmażyłam 5 dużych naleśników

Ugotować