Pyszny sernik czekoladowo-kokosowy powinien zachwycić podniebienie nawet najbardziej wybrednego łakomczucha :) Bardzo pasuje do sezonowych owoców, dlatego polecam podawać go w ich towarzystwie. 1 kg mielonego twarogu łyżka miodu 100 g gorzkiej czekolady 70% 2 łyżki mąki kokosowej 3 jajka puszka schłodzonego mleczka kokosowego łyżka cukru pudru trzcinowego owoce (u mnie zmiksowane truskawki oraz jagody i maliny) Czekoladę roztapiamy(...)mleczko kokosowe chwilę miksujemy aby nie było grudek. Dodajemy cukier puder i miksujemy 5 minut na największych obrotach. Kremem polewamy ciasto i całość wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem dekorujemy owocami. Smacznego :) Artykuł Sernik czekoladowo-kokosowy (bez glutenu) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogroku obiecałam przepisy na klasyczne, niemieckie ciasta i desery. Znane, lubiane i bardzo smaczne. Jak Wielkanoc to oczywiście tort ajerkoniakowy. Ciemny, orzechowy biszkopt z czekoladową nutą, bitą śmietaną i dużo ajerkoniaku. To jest zdecydowanie ciasto tylko dla dorosłych. I chociaż uparłam się na ciasteczka-zajączki, tego ciasta nie mogą jeść dzieci. Jest mocno procentowe
dolcevitainmykitchenusatysfakcjonowana efektem. Niebywałe, że porządki mogą cieszyć! Tym postem zapraszam Was na serię świątecznych, słodkich przepisów! Dziś czekoladowiec z nutą pomarańczy i piernika. Ciasto bardzo esencjonalne, ale delikatne w smaku, wilgotne, bardzo, bardzo czekoladowe. Tylko próbować! Składniki (na tortownicę 23cm): 2 tabliczki dobrej czekolady 70% kakao 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej(...)cynamon, gałkę, zmielone goździki (zmieliłam w młynku do kawy), kakao. Osobno ubijamy jajka. Do miski delikatnie partiami dodajemy przestudzoną masę czekoladową i jajka. Na sam koniec dodajemy skórkę z pomarańczy i sok oraz śmietankę. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180C ok. 50minut. Wierzch przestudzonego ciasta smarujemy rozpuszczoną czekoladą (1 tabliczka). Posypujemy
Raj dla Podniebieniawymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao oraz mleko. Kiedy ciasto jest już gładkie ubijamy białka i i mieszamy delikatnie. Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy w temp 180 st ok godzinę. Masa czekoladowa i amaretto 3 budynie waniliowe 2 kostki masła 1,5 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao 2-3 łyżki syropu amaretto(...)amaretto ucieramy ponownie. Do mniejszej dodajemy tylko syrop amaretto i również ucieramy. Ciasto przekrawamy na 4 placki .. (zdarza się ze ten rodzaj ciasta wyrośnie nam na kopiec więc to odcinamy ;) można zjeść do kawki osobno) Kilka łyżek czekoladowej masy wkładamy do rękawa cukierniczego z tylką ozdobną. Równe placki układamy na paterze i rozkładamy masę na przemian (bez nasączania ponczem) wyrównujemy
Gotowanie jest łatwemimo prośby o sernik nie miałam okazji, by go upiec najbliższym. Jednak dzisiaj pod wieczór postanowiłam wziąć mikser i upiec pyszny cytrynowy sernik z malinowo-czekoladowym zwieńczeniem. Córeczka była zachwycona nie tylko smakiem ciasta, ale też i jego dekoracją (, w której troszkę pomagała). Mój pyszny sernik dedykuję Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie i jej włoskim gospodarzą – Marco Ghia oraz(...)czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka skórki cytrynowej krojonej 1/2 łyżeczki cukru aromatyzowanego smak cytrynowy 4 jajka (najlepiej wiejskie) mała szczypta soli 1 szklanka cukru maliny różowe wiórki czekoladowe odrobina cukru pudru Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z pokrojonym masłem/margaryną. Następnie dodajemy cukier, skórkę cytrynową, cukier aromatyzowany cytrynowy i mąkę ziemniaczaną, całość
Słodkie okruszkimałym ogniu do zarumienienia (około 2-3 minuty). Przewrócić bardzo delikatnie i smażyć jeszcze przez chwilę. Placuszki można podawać z masłem orzechowym, dżemem, konfiturą lub czekoladowym kremem z awokado i udekorować owocami. Smacznego! *Ciasto wychodzi gęste, więc w razie potrzeby polecam dolać troszkę mleka
Healthy food explorerpudru 5 jajek 100 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej cukier waniliowy ziarenka z małej laski wanilii lub łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie) Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (według uznania) ok. 40 g masła Klasyczny Sernik Wiedeński z Czekoladą - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny być w temperatur ze pokojow(...)piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec pozostawiając sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto* a po jego ostudzeniu moż emy przygotować polewę czekoladową. Polewa Czekoladowa: Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej jedynie do rozpuszczenia - nie pozwalając się je j zagotować . Rozpuszczon ą czekoladę zdejmujemy z ognia
Słodka Stronaktóre świetnie nadają się na polewę. Sam pomysł jest banalnie prosty: na specjalne patyczki lub całkiem zwyczajne patyczki do szaszłyków nabijamy kulki zrobione z ciasta - skrawków biszkoptu, babki lub babeczek. Całość maczamy w czekoladzie, kuwerturze czekoladowej lub lukrze, ozdabiamy koralikami, lentilkami, kokosem, bakaliami. Realizacja pomysłu okazała się jednak nieco trudniejsza. Poniżej kilka lizakowych zdjęć (także tych mniej udanych ;) ) Składniki: babeczki(...)czekoladowe ( przepis tu ) patyczki do szaszłyków biała kuwertura czekoladowa lub cukierki do rozpuszczenia miśki żelki Babeczki przygotowujemy według przepisu . 12 sztuk wystarczy na około 24 lizaki. Po wyciągnięciu z pieca babeczki wyciągamy z papilotek i rozkruszamy do miski. Z masy formujemy kulki mocno ugniatając ciasto, do każdej kulki wkładamy miśka żelka. Kulki wkładamy na 15 min do zamrażarki. Podczas pierwszej
Ciastkozercyowoce i to co nam wyszło. Ponieważ ciasto wyszło o dziwo takie nie brazylijskie bo nie diabelnie słodkie polaliśmy je polewą czekoladową. Jeszcze słodka kawa i.... można zapomnieć o deszczu na zewnątrz. Składniki ciasta: szklanka soku z wyciśniętej pomarańczy i miąższu z manga 3 jajka 1,5 szklanki cukru (można i 2 jeśli chcemy słodsze
Smaki BrazyliiNagrody . 1 Miejsce to : Książki to : 2 , 3 i 4 miejsce Reszta nagród : Bardzo Wszystkim dziękuję za wspaniałe propozycje tortów i ciast . Nie spodziewałam się tylu zgłoszeń , z chęcią bym Was wszystkich nagrodziła ale wiecie że to nie możliwe :) Wszystkie zgłoszenia są przepyszne i przepiękne ale muszę wybrać te które najbardziej przypadły(...)paczki Ziarenek ufundowanych przez firmę ZIARENKOWO oraz miarki. 2 Miejsce zajęła Pani Małgorzata Wróblewska i jej Sernik kawowo-dyniowy z polewą czekoladowo-kawową i figami .Nagroda to książka Ciasta i desery krok po kroku oraz foremki do ciasteczek . 3 Miejsce zajęła Pani Małgorzata Luty i jej Tort śmietanowy z brzoskwiniami i borówkami . Nagroda to książka
Sama słodycz i szczypta chiliktóre w smaku będzie przypominało znane i lubiane batoniki „snickers”. Kombinowałam, kombinowałam… I udało się! Ciasto jest przepyszne. Kakaowy biszkopt przełożyłam masą budyniową z dodatkiem masła orzechowego, na to położyłam warstwę herbatników, masę krówkową, solone orzeszki ziemne i czekoladowe ganache. Pycha! Polecam Składniki: około 220 g herbatników 500g masy krówkowej (najlepsza jest firmy Gostyń(...)składników. Ostudzić. Na biszkopcie rozsmarować krem, na nim ułożyć warstwę herbatników, potem masę krówkową. Następnie warstwę lekko posiekanych orzeszków ziemnych (lekko docisnąć), a na wierzch czekoladowe ganache. Schłodzić. Smacznego To też może Cię zainteresować: Ciasto krówkowe Ciasteczka z masłem orzechowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Oryginalny smakDekoracja: ulubiona gorzka czekolada lub polewa czekoladowa według tego przepisu Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Mąkę przesiewamy przez sito, podobnie jak proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. W większej misce mieszamy mleko, ocet i olej i dodajemy do mąki. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Połowę ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem(...)wcześniej ciasto równomiernie rozprowadzając. Zostawiamy do przestudzenia, a później wkładamy do lodówki, żeby masa lepiej stężała. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą lub polewamy czekoladowym ganache według tego przepisu . Podajemy z ulubioną herbatką Smacznego! P.S. Na zdjęciach ciasto z jabłkami, ale można użyć również śliwek, wiśni, czereśni. Artykuł Ciasto Fale Dunaju pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plciasta dla osoby, która nie może jeść jajek i nabiału. Na początku pomyślałam o kruchym cieście - tak można go z łatwością zrobić bez dodatku jaj - klik , ale potem moje myśli przeniosły się na bardziej Wielkanocne smaki. Od razu zabrałam się za przygotowanie świątecznej baby czekoladowej bez dodatku jaj i sztucznych dodatków. Jeżeli chodzi o składnik padło na proszek do pieczenia(...)mąką formy na babkę. Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 45 minut - do suchego patyczka Studzimy w formie. Ciasto dekorujemy cukrem pudrem albo rozpuszczoną mleczną/gorzką czekoladą. Można przygotować również sos czekoladowy. Podajemy ze świeżymi owocami Smacznego! sos czekoladowy: Masło, cukier puder i mleko rozpuszczamy w rondelku, gdy składniki się połączą dodajemy kakao i mieszamy
Słodkie Przyjemnościbył doskonały. Dla mnie po prostu bardzo smaczny, bez wielkiej rewelacji. No ale ja nie jestem wielką fanką makowców. Tort makowy z kremem śmietankowo-czekoladowym i pomarańczowo-kardamonową nutą Przepis zakłada upieczenie ciasta dzień przed przygotowaniem. Ja nie miałam tyle czasu, ale śmiało mogę stwierdzić, że tego samego dnia też da się nieźle pokroić. Zamiast kremu z białą czekoladą można(...)ubić w wysokim schłodzonym naczyniu. Połączyć z mascarpone i masą czekoladową. Można jeszcze schłodzić. do nasączenia 1/3 szklanki (85 ml) lekko osłodzonej herbaty pomarańczowej lub likieru pomarańczowego; może też być lekko rozcieńczony syrop po kandyzowaniu pomarańczy dodatkowo 200-250 g konfitury pomarańczowej Składanie Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, trochę nasączyć, posmarować konfiturą pomarańczową (½). Konfiturę przykryć kremem (ok. ¼). Ułożyć drugi
Pełny talerz