ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:374/1040)

Klasyczny Sernik z czekoladową polewą 241

czubata mąki ziemniaczanej - 3 łyżki czubate kaszy manny - szklanka rodzynek wyparzonych i namoczonych w rumie  - sok z jednej pomarańczy  - skórka z umytej i wyparzonej cytryny Na polewę czekoladową: - 100 g czekolady deserowej - 100 g czekolady mlecznej - 100 g masła - 2 łyżki mleka Masło i cukier ubij na puszystą masę. Żółtka oddziel od białek. Kolejno, ciągle ubijając dodaj pojedynczo(...)czasie wyłącz piekarnik, ale sernik w nim pozostaw do ostygnięcia, uchylając lekko drzwiczki. Gdy przestygnie oblej go gorącą polewą czekoladową, poczekaj do jutra i wsuwaj. POLEWA:   W kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę, dodaj mleko, wymieszaj. NIE GOTUJ ! polej ciasto, będziesz zachwycony/a. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Budyniowe półksiężyce-kruche,szybkie i pyszne 193

pysznie :)  Chcę Wam przedstawić świetny przepis na kruchutkie ciasteczka półksiężyce z dodatkiem budyniu czekoladowego (proszku),który nadaje im bardzo fajny smak. Ciasteczka można przechowywać w pudełku wiele dni. Są idealne do kawki czy herbatki. Ich  przygotowanie polega na zmiksowaniu składników,zagnieceniu ciasta ,formowaniu ciasteczek i upieczeniu ich :) Banalne-zapraszam SKŁADNIKI(...)mąki pszennej tortowej -100g miękkiego masła lub margaryny -5 płaskich łyżek cukru -1 budyń czekoladowy bez cukru 40g -2 żółtka -4 łyżki mleka DODATKOWO -cukier puder do posypania Wszystkie składniki dajemy do miski-miksujemy je,a potem zagniatamy gładkie ciasto. Można podsypać troszkę mąką. Z ciasta formujemy rożki,półksiężyce. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. pieczemy około

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Cytrynowy mazurek i kruche ciasteczka z cytrynowym kremem - idealne na wielkanocny stół 111

smaki, które cudownie pasują do tych wiosennych świąt. Składniki kruchego ciasta na mazurek*: 500 g mąki pszennej  100 g cukru drobnego  Diamant 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka sody 1 jajko 120 g miękkiego masła 150 ml kwaśnej śmietany dodatkowo: Cukier Gruba Rafinada Diamant słodkie jajeczka (czekoladowe lub cukrowe) Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny. Dodać cukier(...)ciepłym kremem przekładać ciasteczka i składać je razem. Mazurek posmarować dowolnie grubą warstwą kremu. Obsypać cukrem Gruba Rafinada Diamant i udekorować dowolnymi dodatkami. Ja użyłam czekoladowych jajeczek. Krem dość szybko gęstnieje podczas stygnięcia. Kruche ciasto po kilku godzinach zaczyna nabierać miękkości, gdyż chłonie wilgoć z kremu. Na drugi dzień po przygotowaniu jest delikatnie miękkie. Jeśli zależy nam na takiej delikatności

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto piernikowe 166

świąteczna, obowiązkowa jak dla mnie na stole do kawy! Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto piernikowe pachnące świętami.. Na jedną keksówkę, bez miksera, szybkie w przygotowaniu, łatwe. Wystarczy włożyć wszystkie składniki do miski, wymieszać i już. Pyszne, puszyste, delikatne z dodatkiem orzechów HELIO , ulubioną polewą czekoladową, no polecam na święta jak nic! SKŁADNIKI: 320 g mąki 200 g cukru(...)ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i studzimy. Polewamy całe polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy orzechami. Do przepisu wykorzystałam prażone orzechy laskowe firmy HELIO Udanych wypieków! Źródło kliknij tutaj

Zasmakuj Kuchni
Wielkanocne przepisy. Ponad 30 propozycji na ciasta i sałatki. 195

łaty (babka dwukolorowa) Pomarańczowy sernik na chałwowym spodzie Makowiec w cytrynowym cieście Cytrynowa babka z pomarańczową skórką Keks z kandyzowaną papają i rodzynkami Orzechowe ciasto Sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie Murzynek z serem Babka kokosowa Sernik z ananasem na słonawym spodzie Migdałowa babka Mleczna babka kukurydziana Śmietankowy sernik z gruszką Ciasto marcepanowe Łaciaty sernik na ciasteczkowym

Słodkie okruszki
Muffinki czekoladowe 320

lepsze smakowo są z ciemnym kremem ;-) Przepis: Składniki na ciasto: 3 łyżki masła 60-80 g. gorzkiej czekolady 200 g. mąki 100 g. cukru opakowanie cukru waniliowego 2 czubate łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody szczypta soli 2 jajka 150 ml mleka Składniki na krem czekoladowy: 2 łyżki kakao 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1/2 szklanki cukru(...)ciastem do 3/4 wysokości i piec na środkowej półce piekarnika około 20-25 minut. Wyjąc z piekarnika i odstawić na chwilę, a następnie wyciągnąć z foremek i ostudzić. Krem: Rozpuścić 1 tabliczkę czekolady, dodać kakao i 2 łyżki wody. Ostudzić. Masło utrzeć (mikserem) z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać ostudzoną czekoladę i nadal miksować, aż całość utworzy czekoladowy krem

Passions hobbies life
Wariacje sernikowe. CZEKOLADOWY SERNIK BEZ SERA. 226

nietypową, musową i delikatną konsystencję. Rozpływa się w ustach. Niesamowicie pachnie czekoladą. Udał mi się ten eksperyment, oj, udał ;]   CZEKOLADOWY SERNIK BEZ SERA. (pomysł i wykonanie - Karmel-itka.) na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 1,5 szklanki mąki 2 łyżki(...)kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18%  2 budynie czekoladowe (proszek) 1 płaska łyżka kakao 1 i 1/3 szklanki cukru 4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką,  aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostał składniki i dokładnie wyrobiłam

W kuchni Karmel-itki
Ciasto grysikowe z czekoladą i truskawkami 214

siebie, że praktycznie zawsze się udają, a ich smak nigdy nie zawodzi. Cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w sezonie letnim. I takie właśnie jest to ciasto - przepyszne. Z kremem grysikowo-czekoladowym, orzeźwiającym musem truskawkowym oraz jogurtem. Smakowało wszystkim domownikom!, ale trzeba bardzo uważać, bo zadziwiająco szybko znika...  ;) Składniki : Masa grysikowa : 1,2 l  mleka(...)naturalnego gęstego 2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka cukru 1 łyżka ciepłej wody Jogurt zmiksować z cukrem, mlekiem w proszku i ciepłą wodą. Tak przygotowaną polewą udekorować wierzch ciasta.  Dodatkowo : ok. 300 g pełnoziarnistych herbatników maślanych truskawki do dekoracji kilka kostek startej gorzkiej czekolady  Na koniec można poukładać na nim np. plasterki truskawek i posypać gorzką czekoladą

Kuchnia Ellie
Dwudniowe szkolenie z mistrzem cukiernictwa – Bożeną Sikoń w szkole Ashanti 152

liściem z czekolady. A tak nasze torty wyglądały w przekroju. Hitem kursu były kruche ciastka migdałowo – rumowe z bitą śmietaną, po prostu palce lizać! :). Delikatne, kruche ciasto, pyszny krem migdałowy, rum i polewa czekoladowa. Na koniec odbyło się wręczanie dyplomów i pamiątkowe zdjęcia. Kurs był świetny i polecam go każdemu, kto kocha przygotowywać słodkości. Szkoła robi wrażenie i ma wspaniale

Mała Cukierenka
Mazurek z makiem i bakaliami 153

Mazurek z makiem i bakaliami jest dość łatwym do wykonania ciastem, którego smak każdy może dopasować do swoich upodobań. U mnie kruchy spód wypełniony jest masą makową z rodzynkami, żurawiną, orzechami i polany czekoladową polewą.  Może sam mak nie jest dość oczywistym wypełnieniem tego smakołyku, gdyż mak nie jest kojarzony z Wielkanocą, kiedy to najczęściej pieczemy mazurki(...)Składniki rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą, mieszać do czasu, aż polewa będzie jednolita i lśniąca. Polewę wylać na wierzch ciasta i udekorować orzechami i płatkami migdałowymi. Zobacz również: mazurek czekoladowy z bakaliami

Kuchcik gotuje
Łaciata tarta z malinami 150

prosta tarta która powinna przypaść do gustu wszystkim łasuchom. Myślę, że najbardziej spodoba się najmłodszym ze względu na jej wygląd :) Ciemna masa to budyń czekoladowy, natomiast jasna to kokosowa kasza manna. Podane na kruchym cieście, przybrane malinami, polecam :) 50 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki 35 g cukru pudru 70 g masła łyżka kakao żółtko budyń czekoladowy z cukrem

Mienta blog
Tort szwarcwaldzki czyli trudne wyzwania 217

śmietany 30% 50 ml wiśniówki litr wiśni z alkoholu np. z nalewki  (można też kupić w sklepie specjalne do dekoracji i do ciast) 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Do dekoracji: wiórki czekoladowe  wiśnie do dekoracji   Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Przygotowujemy tortownicę, wykładamy ją papierem(...)ponczujemy wiśniówką i nakładamy wiśnie. Przykrywamy je warstwą bitej śmietany i przykrywamy kolejnym krążkiem i powtarzam jeszcze raz czynność z kolejnym krążkiem ciasta. Pozostałą część bitej śmietany smarujemy brzegi i wierzch naszego tortu. Boki tortu obsypujemy wiórkami czekoladowymi. Można na wierzchu z śmietany zrobić świderki za pomocą szprycy i udekorować je wiśniami. Przechowywać w lodówce. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Włoskie ciasto karnawałowe - Schiacciata alla fiorentina 179

dnia karnawału. Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, aromatyczne i puszyste. Oryginalny przepis nakazuje, aby upieczone ciasto miało maks. 3 cm, było udekorowane cukrem pudrem, kakao i kwiatem lilii, która jest herbem Florencji.  M ó j przepis urozmaiciłam dodatkiem kremu  czekoladowo-pomarańczowego.  Smacznego!   **** La schiacciata alla fiorentina è un tipico dolce di Firenze. La torta(...)aggiungete il burro. Frullate la crema fino a ottenere una consistenza cremosa. Per ultimo aggiungete la scorza d'arancia grattugiata, poi mescolate il tutto.  Ciasto kroimy w kwadraty i podajemy z kremem czekoladowym. **** Tagliate la torta a quadrati, servitela con crema di cioccolato. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
ciasto kopciuszek 227

Ciasto zainspirowane przepisem siostry Anastazji. Połączenie biszkoptu jasnego z biszkoptem z dodatkiem maku. Przełożone lekką, delikatnie różową masą śmietankową oraz budyniową. Wierzch ciasta pokrywa warstwa nasączonych w alkoholu herbatników, oblanych polewą czekoladową. składniki na biszkopt jasny: 40 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno(...)tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia. dodatkowo: herbatniki ok. 15 ml alkoholu (np. rumu, wódki) wykonanie ciasta: Na biszkopt jasny wykładamy równomiernie masę śmietankową. Przykrywamy biszkoptem z makiem. Na biszkopt z makiem wykładamy masę budyniową, którą przykrywamy nasączonymi herbatnikami. Całość polewamy polewą czekoladową

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania