proszku do pieczenia 0,5 szkl. maku 3/4 szkl. wiórek kokosowych 1-2 łyżki kakao polewa czekoladowa z przepisu wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat, rum i olej. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać mak, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej kakao(...)Ciasto partiami wykładać do formy na przemian tworząc nieregularne wzorki (masa jest dość gęsta). Piec w temperaturze 180 o C , ok. 50-60 min. Ciasto po wystudzeniu m ożna polać polew ą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego all photos made by me&brzooch
coolinarnastrefa.blogspot.comjest wcale trudne. Tutaj podawałam przepis na podstawowy jasny biszkopt. Dziś mam dla Was przepis na ciemny biszkopt, który może być bazą do wielu ciast i tortów. Jak ubiec biszkopt czekoladowy? Składniki 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szkanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu 4 jajka 1/4 szklanki kakao Sposób przygotowania Białka oddzielamy od żółtek. Białka(...)proszek do pieczenia - ubijamy. Powstałą masę z żółtek dodajemy do białek i ubijamy mikserem przez 2 minuty. Do powstałej masy dodajemy mąkę wraz z kakao i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto pieczemy na blaszce wyłożonej wcześniej pergaminem w 180 stopniach przez 20 - 25 minut do tak zwanego suchego patyczka
Pani domowaJest to chyba jedno z najpopularniejszych ciast jakie znam. Delikatne, wilgotne i bardzo czekoladowe. Składniki: 1 szklanka cukru pół szklanki wody 6 łyżek kakao 200 g masła 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek kajmak w puszce na polewę: 200 g gorzkiej czekolady 75 g masła 3 łyżki kajmaku Wykonanie: Cukier, wodę, kakao, masło podgrzewać(...)sztywno. Na wolnych obrotach miksera dodawać do białek żółtka i małym strumieniem, stopniowo ostudzoną masę czekoladową. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na małą kwadratową blaszkę lub do tortownicy wysmarowanej masłem. Piec ok.40 minut w 180°C. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć kajmakiem. Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i wysmarować grubo wierzch
Pysznie & Pięknieostatnim czasie, to podziele sie przepisem na pyszne czekoladowe tarty. To moj imieninowy wypiek, szybki, prosty i pyszny. Taka mala namiasta lata. Zapraszam :-) Mini tarty czekoladowe z malinami skladniki na 4 tarty ciasto: 1 jajko 150g maki 90g masla szczypta soli 1 lyzka cukru wykonanie: Wszystkie skladniki ciasta zagniatamy, formujemy kule i owinieta w folie spozywcza odkladamy do lodowki(...)kawalki czekolade. Mieszamy do czasu gdy czekolada sie rozpusci. Dodajemy nutelle i zoltko. Dokladnie mieszamy. Gdy ciasto jest juz prawie upieczone wycigamy je z piekarnika, sciagamy z foremek papier z grochem i na srodku nakladamy maliny wymieszane z cukrem pudrem. Calosc pokrywamy masa czekoladowa. Zmniejszamy temperature w piekarniku do 175°C i wkladamy do niego gotowe tarty. Pieczemy je okolo
Przysmaki Karolkimleka 1 op. budyniu waniliowego kilka kropel aromatu waniliowego bakalie do ozdobienia 250 g herbatników Polewa 3 łyżki mleka 3 łyżki masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru Wykonanie Ciasto Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. W miseczce roztrzepać jajka, dodawać po trochu do masy maślanej caly czas miksująć. Porcjami dodajemy ser biały, aromat i miksujemy krótko. Masę przekładamy(...)zgęstnieje. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spód układamy herbatniki. Wykładamy ciepłą masę na herbatniki. Na wierzchu kłądziemy kolejną warstwę herbatników. Całość smarujemy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi bakaliami. Wystudzone ciasto wkładamy do lodówki do zgęstnienia. Polewa Składniki polewy rozpuszczamy w rondelku, cały czas mieszając. Artykuł Sernik gotowany na herbatnikach, bez pieczenia pochodzi z serwisu Przepisy na dania
Mieszam w Garnkusię właśnie z jesienią. Smaku nadała mu odżywka białkowa, mąka bananowa oraz miks prażonych ziaren i owoców. Całość z dodatkiem cynamonu smakowała jak typowe, jesienne ciasto z jabłkami. Pyszności! PRZEPIS NA CZEKOLADOWO - ORZECHOWY OMLET Z JABŁKIEM /1 porcja/ /przepis własny/ 150 g ricotty 40 g mąki gryczanej 25 g odżywki białkowej o smaku czekoladowego masła orzechowego (JWHEY Lean Protein(...)Wszystkie składniki oprócz oleju i jabłka zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Jabłko pokroić w drobną kostkę (pozostawiając kilka plastrów do dekoracji) i dodać do ciasta. Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony. Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej. Smacznego! *** RECIPE
Poranek na słodkonadesłany przez Alinę Porazińską. Zrobiłam tę babkę już dwa razy w dwóch wersjach: z dodatkiem kakao w polewie czekoladowej i z dodatkiem aromatu cytrynowego w cytrynowym lukrze. Każda z nich bardzo smakuje dużym i małym domownikom. To ciasto rzeczywiście robi się w przerwie na reklamę :) nawet jedno płaczące w łóżeczku dziecko i drugie chcące(...)pieczeniu zrobią się fantazyjne wzory z ciemnego ciasta. 4. Zamiast 1/3 szkl majonezu można dać tylko 1 łyżkę + 2 łyżki oleju. 5. Można do całości ciasta, zamiast części mąki, dać kakao i będzie baba czekoladowa. Autorce dziękuję za przepis jest rewelacyjny:) Babka na zdjęciu jest zrobiona zgodnie z podstawowym przepisem z dodatkiem kilku kropli aromatu cytrynowego i polana lukrem wykonanym
cucinarenadesłany przez Alinę Porazińską. Zrobiłam tę babkę już dwa razy w dwóch wersjach: z dodatkiem kakao w polewie czekoladowej i z dodatkiem aromatu cytrynowego w cytrynowym lukrze. Każda z nich bardzo smakuje dużym i małym domownikom. To ciasto rzeczywiście robi się w przerwie na reklamę :) nawet jedno płaczące w łóżeczku dziecko i drugie chcące(...)pieczeniu zrobią się fantazyjne wzory z ciemnego ciasta. 4. Zamiast 1/3 szkl majonezu można dać tylko 1 łyżkę + 2 łyżki oleju. 5. Można do całości ciasta, zamiast części mąki, dać kakao i będzie baba czekoladowa. Autorce dziękuję za przepis jest rewelacyjny:) Babka na zdjęciu jest zrobiona zgodnie z podstawowym przepisem z dodatkiem kilku kropli aromatu cytrynowego i polana lukrem wykonanym
cucinaresłodycz. Tak! Mazurki MUSZĄ być słodkie. Niektóre są nawet bardzo słodkie. Ja przez długi czas nie lubiłam mazurków. Do dzisiaj mam swoje ściśle ograniczone preferencje co do smaku tych ciast. A jednak je piekę. Są zazwyczaj niewielkie, bo już maleńka porcja zaspokoi apetyt każdego łasucha. Szukam także smaków, które będą mi odpowiadały. To jedno z takich połączeń. Polecam. Składniki(...)czekoladowa: 150 g czekolady ciemnej np. deserowej lub mlecznej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej + 2 łyżki mleka • 4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej • opcjonalnie wiórki czekoladowe Sposób przygotowania: 1. Przygotować spód ciasta: Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon, cukier i pokrojone na kawałeczki masło. 2. Rozetrzeć masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodać jajko
W mojej kuchniminut w zamrażalniku. Rozgrzej piekarnik do 180-190 C i podpiecz schłodzone ciasto przez 20-25 minut. Ciasto powinno być lekko złote. Po upieczeniu chwilkę je przestudź. Czas gdy ciasto chłodzie się w lodówce, a potem piecze jest wystarczający do przygotowanie kremu. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej razem z mlekiem kokosowym. Zblenduj banany połącz z roztopiona czekoladą, po czym(...)schowaj tartę przechowuj w lodówce. Ja kroiłam jeszcze ciepłą, po rozniósł się taki zapach po domu, że wszyscy domownicy się zbiegli i praktycznie zjedli całość za jednym podejściem. Artykuł Czekoladowa tarta z malinami na kruchym spodzie pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfkażde uroczystości rodzinne. Pokazywałam Wam już na moim blogu KOKOSOWĄ SZACHOWNICĘ , a dziś mam dla Was mandarynkową. Nazwę Szachownica wzięło to ciasto od sposobu ułożenia herbatników na wierzchu – są jasne i ciemne czekoladowe. Wnętrze wypełniają 2 orzeźwiające masy – pomarańczowa i śmietankowa , podtrzymywane przez puszysty biszkopt. Ciasto delikatne … lekkie … orzeźwiające … i śmiało może konkurować z naszym(...)BISZKOPT : Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia , a następnie przesiewamy do zmiksowanych jajek. Dokładnie mieszamy. Blachę natłuszczamy , obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto , lekko wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 – 35 minut. Zostawiamy do ostudzenia. KREM POMARAŃCZOWY: Masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy cukier i śmietanę , mieszamy. Wsypujemy galaretki
Ostra na SłodkoPrzepyszna, wilgotna babka czekoladowa na świąteczny stół ☺ Powstała ze składników, z których zrobiłam muffiny (przepis wkrótce) i z pewnością na stałe zagości w naszym repertuarze ciast ☺ Dzisiaj proponujemy proporcje na 3 małe foremki do babki o średnicy 14 cm. Urocze ciasteczka można rozdać gościom do domów ☺ 1 godzina 3 foremki o średnicy 14 cm składniki: 2 jajka 150 g cukru
Ania i Marcin gotują