ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1472/2544)

Włoska Pizza Eksperymentalna 117

ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Mąkę przesiać do miski, mieszając z solą.  Zrobić wgłębienie i wlewać wyrośnięte drożdże, oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej wody.  Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h  do wyrośnięcia.  W tym czasie można przygotować pozostałe składniki pizzy. Pokroić szynkę, warzywa... zredukować pomidory z puszki, przyprawić czosnkiem(...)pizze) podsypując dodatkową mąkę. Pizze smarujemy sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy, ułożyć resztę składników...   Pizzę ułożyć na papierze do pieczenia i przenieść do nagrzanych płytkach szamotowych (30 min piekarnik na maxa bez termoobiegu).   Piec w wysokiej temperaturze przez 8-10 minut. Przyozdobić rukolą, podawać tylko z oliwą z oliwek- własną smakową( my mammy pikantną czosnkową

MarciochaKucharzy
Pizza z kiełbasą wędzoną na grillu 177

przekładamy  na kamień do pieczenia (podsypujemy niewielka ilością mąki). Sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.   Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, następnie posypujemy serem, układamy kiełbasę pokrojoną w plastry na ok. 1 cm Dodajemy pomidorki pokrojone w ćwiartki i kapary. Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp(...)kiełbasie jest bardzo cienka, ale można ją bardzo łatwo ściągnąć. Smacznego :)   Polecam kiełbasę wędzoną firmy Nove, ponieważ  przygotowana  jest  w 100% z wieprzowiny i jest: - bez dodatku polifosforanów - bez dodatku glutaminianu sodu - bez sztucznych barwników

Moniki Smakołyki
Placuszki z tuńczykiem - zdrowa przekąska dla małych i dużych;) 208

moja najmłodsza siostra, która znalazła ten przepis w sieci. Placuszki tuńczykowe sprawdziły się świetnie! Dla małej smażyłam je bez tłuszczu. Składniki: 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej 150g mąki gryczanej 100g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 2 jajka czubata łyżka drobno startego żółtego sera (może być parmezan, ale nie musi) 1 duża cebula(...)mlekiem. dodać odsączonego z zalewy tuńczyka - nie rozdrabniać za bardzo, fajnie, jak w plackach są kawałeczki ryby. Posiekać drobno cebulę i natkę pietruszki - wymieszać z dodać do ciasta. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia - połączyć z masą jajeczno-tuńczykową. na koniec dodać żółty ser, trochę soli i pieprzu -  wszystko dobrze wymieszać. Smażyć

Kulinarne Inspiracje
Ciasto śliwkowe z kaszą manną, promo województwa 180

smażonego dżemu własnej roboty bez dodatku żelfixu. Przepis (zmieniony) stąd . Składniki: 1 szklanka kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki brązowego cukru (lub białego) ½ szklanki gęstego i tłustego mleka kokosowego ½ szklanki gęstszego dżemu domowej roboty  (np. jabłkowego, brzoskwiniowego , morelowego) 5-7 śliwek Wymieszaj w misce kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj dżem jabłkowy(...)mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Odstaw na około kwadrans, aż masa zgęstnieje. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przekrój śliwki na pół, usuń pestki. Wlej ciasto do małej keksówki, natłuszczonej olejem i wyrównaj łyżką. Na wierzchu ułóż śliwki (jak na zdjęciu). Nie dociskaj ich w ciasto. Piecz ok. 40-50 minut. Wyjmij z piekarnika i dobrze wystudź przed podaniem. Przepis

Qlinarnie i Qlinarnie
JABŁKA Z ZAJĄCEM 173

mnie dnia bez warzyw, tak nie może być weekendu bez ciasta! Ponieważ w perspektywie, i to całkiem bliskiej, pojawią się mazurki, sernik, makowiec, babka drożdżowa, ten weekend musiał należeć do ..... szarlotki! Choć to zupełnie nie w porę, smakowała cudownie.Oblicze szarlotki nastroiłam wiosennie wyciętymi z resztek ciasta zajączkami. Korzystałam z wypróbowanego już latem przepisu Liski na szarlotkę z pierwszych(...)papierówek , które zastąpiłam jabłkami jonagold. Przepis cytuję za Liską .  SKŁADNIKI NA CIASTO 200 g masła, pokrojonego w kostkę 380 g mąki 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru cukier z prawdziwą wanilią szczypta soli SKŁADNIKI NA NADZIENIE 700 g jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu

KUCHARNIA
ROGALIKI BUDYNIOWE 185

pozostałe składniki i miksować do momentu połączenia się składników. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą lub aluminiową i włożyć do lodówki na 1h. Po wyjęciu z lodówki odrywać małe kawałki, nadając im kształt podkowy. Każdy rogalik posmarować białkiem i posypać cukrem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180st ok 15 minut

Walijskie Pichcenie
Tarta z brukselką i brokułami 198

bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Do  naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, przestudzoną cebulkę z porami, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy(...)brokuł podzielony na mniejsze różyczki, brukselkę i całość zalewamy masą śmietanową z cebulką i porami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min.  Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna. Smacznego

Moniki Smakołyki
Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami 415

ustach! Któż z nas tego nie lubi? ;) Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( kakaowe ) właśnie z tymi soczystymi brzoskwiniami. Niesamowicie puszyste , delikatne …. wypełnione po brzegi owocami – świetne do popołudniowej kawy! A dzięki temu, że zrobiłam je na mleku bez laktozy i ja mogę z przyjemnością sięgnąć po kawałek! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha(...)cukier – 1,5 szkl * letnia woda – 0,5 szkl * mleko – 1 szkl * olej rzepakowy – 0,5 szkl * mąka pszenna – 2,5 szkl * proszek do pieczenia – 2 pełne łyżeczki * kakao – 6 łyżek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki : mąkę, proszek , letnią wodę , olej , mleko i kakao

Ostra na Słodko
BUŁECZKI – BEZ LAKTOZY 146

golaski! Takie puste , bez dodatków …. które są świetnym pomysłem na śniadanie czy też przekąskę w pracy. Z szynką , serem żółtym , pieczonym kurczakiem czy też soczystym pomidorkiem – zawsze smakują fenomenalnie! UWAGA! Przepis bez laktozy! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 225 g * mąka kukurydziana – 110 g * suszone drożdże – 4 g * sól – 1 łyżeczka * ciepła woda – 200 ml * oliwa(...)mąką kukurydzianą i suszonymi drożdżami. W drugim naczyniu rozpuszczamy w ciepłej wodzie sól i dolewamy oliwę. Całość przelewamy do mąk i dokładnie mieszamy. Na posypanym mąką blacie wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut. Dzielimy na ok. 8 części i wyrabiamy bułeczki. Układamy na natłuszczonej blasze, posypujemy przez sitko odrobiną mąki kukurydzianej i odstawiamy na ok. 45 minut w ciepłe miejsce

Ostra na Słodko
Otrębowa babka 155

siostrą staramy się nie jeść za dużo słodkiego, więc postanowiłam upiec coś dietetycznego, bez cukru i mąki. Za to otręby są jak najbardziej dietetyczne. Trochę się obawiałam, że wyjdzie twarde, ale moje obawy się rozwiały, bo ciasto wyszło może nie za duże (ale przecież to ciasto na dietę więc po kawałku wystarczy :)), ale naprawdę mięciutkie, i takie puszyste. Wszystkim(...)diecie, ale i nie tylko polecam jak najbardziej. Składniki: 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) 4 łyżki otrąb owsianych 3 łyżki otrąb pszennych łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia łyżka słodzika pół szklanki gęstego jogurtu greckiego Wykonanie: Sypkie składniki wymieszać dokładnie w misce, dodać same żółtka, jogurt.  Z białek ubić pianę i delikatnie dodać, wymieszać ze składnikami (najlepiej

Moje pyszne gotowanie
Szarlotka ze śmietaną 173

jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę jabłkową: 1,5- 2 kg jabłek 2 galeretki cytrynowe łyżeczka cynamonu opcjonalnie cukier  - w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy (u mnie były to 3 łyżki) Składniki na bitą śmietanę: 2 śnieżki 2 śmietan-fixy

charlotte gotuje
Dlaczego ciasto rośnie? 95

podczas pieczenia, aby odpowiedzieć na pytania, które nas interesują. Dlaczego ciasto rośnie? Pewnie wielu z was się zdziwi, ale za ten proces odpowiedzialne jest…… powietrze! Tak powietrze, to bardzo ważny składnik ciast. Wokół niego kręci się cały ten proces. Ciasto, jak malutkie dziecko, nie powie czego potrzebuje. Dlatego sami musimy się domyśleć czego nasz maluch (ciasto) chce(...)ponieważ ciasto stanie się klejące, Nie więcej niż 49*C ponieważ uśmiercimy drożdże Nie mniej niż 40*C ponieważ ciasto stanie się klejące, Nie więcej niż 49*C ponieważ uśmiercimy drożdże Autor: A Niedźwiedzka Drożdże, chodź wspaniale spulchniają ciasto, posiadają kilka wad. Pierwszą i największą jest czas wyrobu ciasta. Zdecydowanie, nie jest to metoda dla zapracowanych, ponieważ ciasto musi wyrosnąć

SmartBake.pl
Brownie z gruszkami i migdałami 184

Składniki: 800 g gruszek (obranych, bez gniazdek) 2 łyżki soku z cytryny 200 g całych migdałów ze skórką 250 g masła (+ masło do natłuszczenia formy) 250 g cukru pudru 180g mąki pszennej 2 łyżki kakao 50 ml mleka 4 jajka 260 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cynamonu 4 łyżki dżemu morelowego 20 g migdałów w płatkach szczypta soli Sposób(...)Mieszamy delikatnie podgrzewając do momentu otrzymania jednolitej masy. Przestudzoną masę czekoladową przekładamy do miski, dodajemy jajka, miksujemy. Dodajemy wcześniej zmiksowane migdały, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Na wierzch układamy kawałki gruszek. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Podgrzewamy w rondelku dżem morelowy, a następnie polewamy

Qchnia po prostu
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie 160

żytnie. Tajemnica pieczenia chleba polega na wyhodowaniu dobrego zakwasu, dobraniu odpowiednich rodzajów oraz proporcji mąki w stosunku do dodawanej wody i duże pokłady cierpliwości. Zachęcam do pieczenia chleba, warto piec dla smaku jak i dla cudownego zapachu. Składniki: Etap I 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 1 szklanka otrąb żytnich(...)bez przeciągów na około 12 godzin (ja mieszam w piątek późnym wieczorem, a w sobotę rano robię II etap). Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać składniki z II etapu, wymieszać (wodę dodawać stopniowo, ciasto ma być dość gęste, mieszane łyżką nie rozpływa się w misce). Formę metalową natłuścić i dokładnie wysypać otrębami, silikonowej nie trzeba. Łyżką nakładać ciasto chlebowe

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania