upieczenia białego "makowca" zainspirował mnie owoc pitahaja i zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wierzch ciasta to beza. Lekka, chrupka ale i ciągnąca się. Słodka. Wypełniona niesłodkim kremem mascarpone z makiem i aromatem migdałowym. Dla przełamania słodyczy podałam owoc pitahaji. Smakuje wybornie. Blat bezowy 4 białka jaj zielononóżki w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny(...)mąki ziemniaczanej Białka ubijałam w dzieży ok 5 minut, następnie dodawałam drobniutki cukier, po łyżce. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i wlałam sok z cytryny. Piekłam przez 45 minut w 140 stopniach - pijąc kawę i czytając książkę prawie nie odchodziłam od piekarnika, żeby sprawdzać czy blat nie został za bardzo przesuszony. Następnie wyjęłam blat z piekarnika i odwróciłam na lnianą
AZgotuj!cieście wydzielając dwutlenek węgla, który ciasto spulchnia i unosi. Ale po co nam proszek do pieczenia do upieczenia kurczaka? Otaczamy pałki kurczaka w proszku do pieczenia wymieszanym z solą kuchenną (i przyprawami). Te dwa związki razem wyciągną ze skórki jak najwięcej wilgoci, zostawiając skórkę chrupką i zbrązowioną. Dodatek proszku do pieczenia zmienia poziom pH w skórce(...)sprawia, że aminokwasy, peptydy i białka rozpadają się szybciej, a skórka staje się jeszcze bardziej chrupka. Rozgrzewamy piekarnik do 210⁰C, grzanie góra dół, bez termoobiegu. Na środku piekarnika umieścimy ruszt, pod nim wkładamy blachę – wyłożoną papierem do pieczenia – na którą będzie ściekał wytopiony z mięsa tłuszcz. Wszystkie przyprawy mieszamy razem z proszkiem do pieczenia
Karo in the Kitchenpuder Sposób przygotowania: Ze składników na ciasto wyrobić zwarte ciasto – na początku składniki siekaj nożem, a dopiero na końcu zagnieść je ręką. Ciasto włóż do zamrażarki na około 10 minut. Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój na paski o szerokości około 2 cm. Nawiń je na posmarowane wcześniej olejem kokosowym foremki do rurek. Piecz około 20 minut w 180 stopniach
Via Gustokolor, który jest uzyskiwany naturalnie (dzięki szpinakowi), bez pomocy sztucznego barwnika. Pierwsze wzmianki o słodkim wypieku z dodatkiem szpinaku pochodzą z Turcji, gdzie tradycyjnie przyrządza się taki placek z dodatkiem cytryny - która dodatkowa wzmacnia kolor ciasta. Potoczna nazwa leśny mech, wzięła się z podobieństwa wypieku do zielonego runa leśnego. Ciasto szpinakowe Ciasto: 2 szklka mąki krupczatki(...)szklanki oleju 500 g szpinaku (ja użyłam świeżego z ogrodu ale możesz zastosować mrożony) 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone sok z połówki cytryny (do smaku) 2 łyżki ksylitolu Dodatkowo: 2 garści
Bon Appetit Małgorzatyciasto francuskie stworzyły te pyszne rollsy no i nie mogło obejść się bez sosu czosnkowego :) Składniki : arkusz ciasta francuskiego ok 400 gr piersi kurczaka sezam sól, pieprz papryka ostra wędzona Przygotowanie : Pierś kurczaka ścinamy z grubości i cienko rozbijamy Następnie rozkładamy ją na całej powierzchni ciasta francuskiego Przyprawiamy pieprzem, solą oraz papryką wędzoną ostrą lub słodką wedle uznania Całość(...)zwijamy w roladę i kroimy w ok 1,5 cm plastry Każdy z rollsów wkładamy jedną stroną do miseczki z sezamem i układamy na blasze Pieczemy w 170 oC przez ok 30-35 minut Podajemy z sosem czosnkowym
Mechanik w kuchniciasta, ma być nieco podobne do naleśnikowego, nie może być gęste ale i nie za bardzo lejące się, płynne szczypta soli dodatkowo: kilka plastrów oscypka + konfitura z żurawiny olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do głębszej miski, dodajemy wszystkie suche składniki (na razie oprócz suszonej żurawiny), dodajemy miód i mleczko oraz powoli wodę - mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, bez
Zasmakuj Kuchnichleb czy ciasto zapewne się upiecze. Zacznę o tego że chleby bezglutenowe najczęściej się zapadają, kruszą się a następnego dnia są zwyczajnie niesmaczne, ale jak upieczecie ten chleb to się mocno zdziwcie, że ten nie mam nic wspólnego z tym co napisałam wcześniej. Jest mięciutki ma super skórkę i co najważniejsze następnego dnia jest smaczny. Chleb bez glutenu(...)wymaga wyrabiania - krótko mieszamy -zawsze dajemy lekko ciepły płyn -polecam łącznie drożdży i proszku do pieczenia lub sody - warto dodać do niego jajko lu odwar z siemiona lnianego - musi zawsze mieć konsystencje gęstej śmietany -podczas wyrastania przykrywamy zawsze folią, chleb wtedy nie wysycha lepiej wyrasta A teraz zapraszam na przepis :) Składniki: 100 g maki ziemniaczanej 150 gram maki
Delicious TitbitsWeekend! Fajnie jest bez pośpiechu usiąść z filiżanką kawy lub kubkiem herbaty w fotelu, zjeść kawałeczek ciasta, porozmawiać o minionym tygodniu albo ułożyć wstępny plan na nadchodzący. Kolejna babka do kolekcji wielkanocnej. Jeśli lubicie karmel i orzeszki, to musicie ją upiec;) Jest mięciutka, wilgotna. Do jej upieczenia wykorzystałam masę orzechową, która zawiera drobne kawałki orzeszków ziemnych. Babka zyskała piękny(...)karmelowy kolor. Smak orzeszków nie dominuje, jedynie daje ciekawą nutę. Polecam! A Wy co dziś pieczecie??:) Składniki: 3 duże jajka 80g cukru 1 i 1/3 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 100g masła 100ml jogurtu naturalnego 250g masy orzechowej Helio olej do posmarowania formy do dekoracji: 3 łyżki kajmaku
Obiad gotowyrazem padło na szarlotkę z chrupiącą bezą z wierzchu. Nie lubię ciast, które są skomplikowane, warstwowe i pracochłonne, dlatego te z bezą od zawsze omijałam długim łukiem. Okazuję się jednak, że można upiec ciacho, które nie wymaga od nas zmiany temperatur co 10 minut a beza na nim jest chrupiąca, puszysta i delikatna. Dlaczego właśnie ten przepis? To proste szarlotka(...)jest idealna- lepszej nie jadłam i jestem pewna, że Ty też nie. Zachęcam do wypróbowania. Proporcję podaję na dużą, prostokątną blaszkę, bo pieczenie jej w małej zupełnie nie ma sensu. Jabłecznik z bezą Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytpudrem. Następnie wymieszać z białkiem. Odstawić na około 20 minut. Ciasto troszkę stężeje. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm. Podczas wałkowania, blat i ciasto posypywać cukrem pudrem. Po rozwałkowaniu, znowu zostawić na chwilę ciasto. Następnie wycinać ciasteczka. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na około
królestwo garówpieczenia, ponownie zalać 2-3 łyżkami brandy i dokładnie zawinąć w nowy pergamin. – Raz w tygodniu odwijać papier z wierzchu i „dokarmiać” ciasto brandy aż do świąt, przez to z każdym dniem staje się coraz lepsze. Ja upiekłam 3 tygodnie przed świętami. – Tak dokarmiane ciasto można(...)lodówce do trzech miesięcy. – Przed podaniem można polać lukrem lub posmarować podgrzanym dżemem morelowym. Ewentualnie posypać cukrem pudrem. Zapewniam jednak, że wyjątkowo smakuje także bez dekoracji
To co kochamNajwiększą zaletą tego ciasta jest to, że praktycznie samo się robi. Wszystkie składniki, po kolei miksujemy. Przepis przywieziony z urlopu, warto spróbować portugalskich smaków. Składniki 600 g bananów (bez skórki) 400 g cukru 4 jajka 250 g masła 300 g mąki 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonych drożdży 1/2 łyżeczki sody Przygotowanie Normal 0 21 false(...)cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy (w kolejności, cały czas mieszając-niskie obroty) ostudzone, roztopione masło, mąkę, sól, drożdże, sodę, a na końcu rozgniecione banany. Ciasto przelewamy do foremki (30x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 55 min w temperaturze 170°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
R'n'G Kitchenktóry trzemy na tarce na dużych oczkach. Zakładając iż mamy gotowe już ciasto ( jeżeli nie to przepis na podstawowe ciasto do naleśnika znajdziesz na górze przepisu) wylewamy je na patelnie i rumienimy naleśnik na jednej stronie. Następnie obracamy naleśnik. Podczas gdy druga strona będzie się piekła na już usmażonej wykładamy (tak jak na zdjęciach) ser, a następnie szpinak - następnie
W Moim Magicznym Domuwstawiamy do lodówki na 30 minut. Galaretkę zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto dzielimy na 8 części i wylepiamy nim foremki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut, aż się zarumienią. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wyciągamy z foremek. 3. W 1/2 szklanki mleka mieszamy proszek budyniowy. Resztę(...)dodajemy ziarenka z laski wanilii i laskę wanilii oraz cukier. Zagotowujemy i cały czas mieszając dodajemy mleko z proszkiem budyniowym. Gotujemy cały czas mieszając aż budyń będzie gęsty i bez grudek. Wyławiamy laskę wanilii a ciepły budyń wlewamy do tartelek. Układamy kawałki owoców i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 4. Tężejącą galaretką przy pomocy pędzelka smarujemy nasze tartelki (jeżeli galaretka
My Culinary ArtDocisnąć dobrze brzegi. Delikatnie nakłuć spód widelcem. Składniki na farsz do tarty: 200 g wędzonego dorsza (można zastąpić wędzoną makrelą), oczyszczonego – bez ości, skóry 100 g świeżego szpinaku 1 pieczony burak typ podłużny (ale oczywiście może być jak najbardziej okrągły duży) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula łyżka masła 200 ml śmietanki 30% 3 jajka(...)sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, zioła suszone posiekana natka pietruszki Zanim do wykonania przejdę, parę słów o „robieniu” buraczków. Ja je zawsze piekę. Są smaczniejsze, bardziej aromatyczne, mają ładniejszy kolor. Wystarczy je przed pieczeniem dokładnie umyć, nie obierać ze skórki, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika. Tak więc i teraz, zanim dodałam
gutfut