zrobiona swoja jest najlepsza!. PODWIECZOREK ma 146 KCAL. cienki kawałek rolady biszkoptowej z dżemem niskosłodzonym 40 g. szklanka kawy z mlekiem ( 1000 ml.kawy prawdziwej i 100 ml.mleka 0.5% ) bez cukru Przepis na Roladę Biszkoptową zaporzyczyłam z blogu Cynamonowy Pył ROLADA Z DŻEMEM: *************************** 4 jajka 100g.cukru odrobina ziarenek wanilii 100 g.mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)szczyptą soli i dodajemy stopniowo żółtka i cukier z wanilią.Dodawać po łyżce przesianej mąki pszennej z ziemniaczaną ,ucierając mikserem chwilę na jedynce.Wylać ciasto na płaską,dużą blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia ciasta,łyżką ciasto dokładnie rozprowadzić piec w 160 stopniach przez 20 minut.na złoty kolor.Ciepły ,wykładamy na ściereczkę posypując cukrem , odkrywamy delikatnie papier i zawijamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwpływa na pracę układu trawiennego, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, dzięki zawartemu w nim potasowi, przeciwdziała udarowi mózgu... Można wymieniać korzyści z jego systematycznego spożywania bez końca. Co do ciasta, nie sądziłam, że zielony groszek może tak świetnie spisywać się w słodkich wypiekach. Zaskoczył mnie swoim smakiem- połączony z bananem- nie dość, że pięknie pachnie, to jeszcze(...)łyżka nasion chia 3 łyżki wody WYKONANIE: groszek blendujemy z bananem dodajemy otręby, wodę i nasiona szałwii hiszpańskiej- dokładnie mieszamy- odkładamy na chwilkę całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy- pieczemy ok 30 min w 180 stopniach
healthy dreamsMakowiec japoński bez pszenicy, bez glutenu i laktozy. Wydanie specjalne tego popularnego ciasta zagościło na moim świątecznym stole w ostatnie Boże Narodzenie. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM: 20 dag suchego mielonego maku 300 ml mleka kokosowego – u mnie domowej roboty 15 dag cukru trzcinowego nierafinowanego 12 dag miękkiego masła 4 łyżki płynnego miodu – u mnie nawłociowy(...)suchej kaszki kukurydzianej 1 łyżka mielonego złocistego siemienia lnianego 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 4 duże jajka szczypta soli 5 dag suszonej żurawiny 5 dag rodzynek 10 dag łuskanych orzechów laskowych 40 dag jabłek startych na dużych oczkach sok z cytryny mąka kukurydziana i masło do tortownicy WYKONANIE: Tortownicę wysmarować masłem
Kuchenne zapiski Edytyktóry trzemy na tarce na dużych oczkach. Zakładając iż mamy gotowe już ciasto ( jeżeli nie to przepis na podstawowe ciasto do naleśnika znajdziesz na górze przepisu) wylewamy je na patelnie i rumienimy naleśnik na jednej stronie. Następnie obracamy naleśnik. Podczas gdy druga strona będzie się piekła na już usmażonej wykładamy (tak jak na zdjęciach) ser, a następnie szpinak - następnie
W Moim Magicznym DomuPrzepyszny wilgotny sernik przepisu mojej mamy. Tradycyjny i bez "udziwniania" z całą masą twarogu i jaj ;) Nie może go zabraknąć na Boże Narodzenie czy Wielkanoc
Pyry na Gazodstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W połowie ciasteczek wycinamy mniejsze serduszka w środku. Pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. Na przestudzone
Ciastkozercymożliwości ?. Na słodki ,na slono,na ostro , na kwaśno.Możliwości multum. Ważne również że znikają z talerza bez komentarzy . Dzisiaj zrobiłam z ogórkiem i pomidorem. Składniki 1 szklanka mąki 2 jajka 200g kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól do smaku 1/2 ogórka szklarniowego 1 pomidor oliwa do smażenia Wykonanie Krok 1 Ogórek i pomidor myję(...)mąkę przesiewam do wysokiej miseczki i dodaję jajka,kefir,proszek do pieczenia, dokładnie mieszam. Krok 2 Dodaje pokrojone warzywa i 1/2 płaskiej łyżeczki soli ,powtórnie mieszam. (gęstość ciasta powinna być jak jagurt grecki .) Krok 3 Na rozgrzaną patelnie nakładam
Eli Gotowanieuformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę, odetnij brzegi i nakłuj widelcem. Włóż formę do zamrażalki na 30 minut po czym podpiecz spód w nagrzanym na 225ºC piekarniku na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej w zależności od piekarnika).Wyjmij i lekko ostudź. Na podpieczony spód(...)wyłóż szparagi i z grubsza pokruszony kozi ser. Roztrzep jajka z mlekiem, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem i wylej na nadzienie. Na końcu całość posyp utartym żółtym serem. Piecz w nagrzanym piekarniku na 160ºC na termoobiegu przez 30 minut. Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut. Po tym czasie tarta jest już dobrze ścięta i łatwo się
codojedzeniaDawno go nie piekłam, a o przepisie przypomniałam sobie robiąc porządki w szafce z bakaliami i znajdując w niej wielką pakę wiórków kokosowych. Właściwie nie potrafię powiedzieć czy to ciasto, czy chleb. Jest słodki, ale sam i na sucho smakuje tak sobie. Po wystudzeniu kroję go na kromki, zamrażam po kilka sztuk, a potem, w miarę potrzeby rozmrażam i mocno(...)opiekam w tosterze. Podaję z niskosłodzonym dżemem – dzisiaj był to dżem z owoców czarnego bzu (nowość wypatrzona w markecie). Doskonale smakuje również ze szklanką mleka, ale ja popiłam kawą Inką o smaku czekoladowym (kupiona po raz pierwszy, dla mnie rewelacja). Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyłyżeczki soli 1 jajko 1 żółtko + odrobina mleka do posmarowania bułek 6 śliwek trochę cukru do śliwek Wszystkie składniki na ciasto (czyli bez trzech ostatnich) łączymy ze sobą i wyrabiamy przez 15 minut. Ciasto będzie elastyczne, ale dość miękkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy na 12 części(...)nich kulki. Każdą kulkę spłaszczamy dłonią, na środek kładziemy połówkę śliwki i posypujemy połową łyżeczki cukru. I zaklejamy, żeby zrobić okrągłą bułeczkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i znowu zostawiamy na 1 godzinę. Po godzinie każdą bułkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Pieczemy 15 minut w 210 stopniach i studzimy na kratce. Jemy
Marder&Marder ManufactureT ruskawkowy szał czas zacząć! A dla wszystkich świętujących dziś dzieciaków mam nie lada gratkę - tort bezowy cud-miód-palce-lizać! Cztery chrupiące bezowe blaty tradycyjnie
Food Squareszkl. przypalić na karmel) 1 szkl. miodu 60 g kakao 0,5 dużego opakowania proszku do pieczenia 3 łyżki amoniaku (rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłego mleka) Sposób Margarynę i masło topimy, wszystkie składniki mieszamy, tak aby powstało luźne ciasto. Całość zostawiamy na noc. Następnego dnia wałkujemy, wycinamy foremkami wzory, pieczemy na natłuszczonej blasze 10 minut w temperaturze
Kuchenne aromatyWczoraj były burgery z pieczonymi kotletami wegetariańskimi, szpinakiem, pomidorem i czerwoną cebulą – podawane na ciepło (zapieczone w piekarniku). I do wyboru: ketchup lub sos czosnkowy. A tutaj inne pomysły na wegeburgery . Wrażenia po wizycie w Vegusie bardzo pozytywne. Miła obsługa, przejrzyste menu(...)tablicy i telewizorze), nie jest drogo a jedzenie bardzo smaczne. Przykładowe ceny: kawa z mlekiem sojowym - 5 zł, kawa czarna - 4 zł, ciasto - od 5 zł za duży kawałek. Wystrój nowoczesny, ale bez przesady. Jadłam 2 rodzaje ciasta: brownie z masłem orzechowym (na pewno był też w nim banan) i ciasto na zimno z chia i musem
Qlinarnie i Qlinarnieostatnim etapie dodajemy sypki budyń i dalej ubijamy. Tak przygotowaną bezę wylewamy i rozprowadzamy po jabłkach. Porcję herbatników do kruszonki łączymy z masłem i z skórą cytrynową, posypujemy delikatnie bezę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Wykładamy na talerz i posypujemy orzechami
BaRepasśmietaną. ciasto: 200 g marchewki startej na drobnych oczkach 250 g masła lub margaryny ( u mnie bez mlecznej) 2 szklanki mąki 2-3 łyżki cukru ziarenka z połowy laski wanilii lub kropelek kilka ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki a następnie dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła podsypując mąką(...)mąki może wymagać skorygowania w zależności od soczystości marchewki. Rozwałkowany placek kroimy na 8 trójkątów. Nakładamy nadzienie i zwijamy zaczynając od szerszego brzegu. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy 25 minut w 180°C, aż będą lekko rumiane
Dzieje kuchennej Wiewióry