składniki: 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 10 g drożdży, świeżych 150 ml letniego mleka ok. 100 ml zsiadłego mleka lub kefiru 1 jajko 2 łyżki
Domowy Smak JedzeniaBułeczki smakują jak te sklepowe, słodziutkie idealne do dżemu lub same do kawy. W mojej wersji zrobiłam je jako "odrywane" i posypałam kruszonką ( taką jak w
Czerwony GupikTakie pyszne bułeczki polecają się na śniadanie albo z dżemem na deser. Są pyszne w każdym wydaniu a do tego mają piękny, żółty, kurczaczkowy kolor i
Moje Małe CzarowanieDziś coś kompletnie nie dietetycznego , coś dla prawdziwych smakoszy mięsiwa , boczek na ostro z cebulką , ale od czasu do czasu można sobie
Mój SmakNie tak dawno w naszym kraju tematem numer jeden były drożdżówki i ich zgubny wpływ na zdrowie dzieci. Rozmawiałam na ten temat z dietetyczką Agnieszką Piskałą
WiszniówkaPita, czyli okrągłe, pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu. Jedzone są najczęściej z pikantnymi sosami. Mają tę właściwość, że
KuchniaWeDwoje.plDomowa wędlina z indyka jest pyszna, delikatna, wilgotna, aromatyczna, a najważniejsze wolna od środków konserwujących, w tym azotanów. Azotany to substacje konserwujące, które znajdzisz w prawie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Odrywane drożdżowe ślimaczki są moją kolejną propozycją na smaczną przekąskę. Wcześniej przygotowywałam Ziołowy chlebek odrywany oraz Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami. Dziś natomiast w roli głównej
Kuchnia BazyliiChyba nie będę w błędzie twierdząc, że większość z Was zapewne zna produkty Piekarni Galicyjskiej. Mam rację? 😄 Piekarnia Galicyjska wprowadziła na polski rynek mnóstwo świetnych produktów
Zdrowie na języku :PJak wiecie kocham poznawać nowe smaki i szukać inspiracji wśród kuchni świata. Zainspirowana Chińskim Nowym Rokiem i przesyłką od House of Asia postanowiłam troszkę poeksperymentować z
Ostra na SłodkoPrzygotowanie domowej chałki zajmuje trochę czasu, ale warto i gwarantuję, że w niczym nie przypomina tej na sklepowych półkach. Pyszna, lekko słodka, puszysta... to tylko kilka
Zrób to smacznieDomowa chałka z kruszonką to doskonały sposób na śniadanie lub kolację. Doskonale smakuje z miodem, dżemem czy po prostu masłem. Najlepsza zaraz po wyciągnięciu z piekarnika
Czerwony GupikSzczególnie przypadnie do smaku tym którzy preferują w diecie chude mięsa :) Ta konserwa zawiera w sobie 100% mięsa:) Od kiedy mam szynkowar to przyrządzam w nim
Proste PotrawyWiem, że łatwiej byłoby upiec zwykłą chałkę i potem posmarować ją dżemem. Ale ja lubię pokombinować :) Orkiszowa chałka nadziana jest nie tylko rodzynkami, jak to bywa
Mienta blogSchab w galarecie to smaczna i łatwa w przygotowaniu przystawka, jednocześnie doskonała alternatywa dla sklepowych wędlin i tradycyjnych, bardzo kalorycznych "zimnych nóżek". Dodatkowo bardzo dietetyczna "domowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!