ciast - 9500 przepisów (strona:398/634)

Kluchy parowane...Eee? 243

solą, wbiłam jajka, wymieszałam. Drożdże rozpuściłam w szklance ciepłego mleka wraz z łyżką cukru. Resztę cukru wsypałam do mąki. Wlałam ciepły rozczyn, wymieszałam, dolałam gorącego mleka i wyrobiłam jędrne ciasto. Lepki, ale które w miarę ładnie odchodzi od dłoni. Odstawiłam je, posypane lekko mąką do wyrośnięcia na około godzinę.  Następnie stolnicę (lub blat przykryty gazetą) posypałam obficie mąką(...)dłonie. Odrywałam nieduże porcje ciasta i formowałam bułeczki. Układałam na mące, zostawiłam na kwadrans. W dużym garnku zagotowałam wodę. Położyłam na niego sitko (specjalne) do parowania kluch. Układałam po 4 obok siebie, przykryłam miedzianą (lub metalową) miską. Każdą partię trzymałam na parze ok. 5 minut, aż staną się w miarę białe. Następnie zdejmowałam je z sita. *** *** Można podawać od razu

W kuchni Karmel-itki
Pocieszajka. 224

  Szliśmy razem, z głową pochyloną, z dłońmi schowanymi w kieszeni, ze wzrokiem wbitym w chodnik.W ciszy, atmosfera napięta niczym gitarowa struna. Nie tak było do

W kuchni Karmel-itki
Prima Aprilis.. Grypa ma ochotę na psikusa. 175

Oglądam przez okno idących z palemkami ludzi. Uśmiechnięci, chociaż zmarznięci, całymi rodzinami spacerują w kierunku kościoła, aby poświęcić gałązki bukszpanu, bazie ozdobione kolorowymi wstążkami i kokardkami

W kuchni Karmel-itki
Miód z mniszka lekarskiego. Pszoła. 241

Widzicie? Widzicie?! Czujecie? Czujecie?! Czy to już maj? Promienie słońca przyjemnie kłują mnie w skórę na gołych ramionach.Lekka sukienka w barwne kwiaty powiewa, zaczepiana delikatnymi powiewami.Ludzie

W kuchni Karmel-itki
Majówka w Zoo. I nadziewane pieczarki. 252

Dzień Dobry!I jak mija Wam, Kochani, tegoroczna Majówka?Mam nadzieję, że wspaniale. Że wypełnia ją radość, uśmiech, zabawa i błogie lenistwo,jak na Majówkę przystało

W kuchni Karmel-itki
Burza. 196

Słońce świeciło od samego rana tak mocno, że mogło by śmiało dziurę wypalić, a na rozgrzanych kamieniach ze śmiałością byś usmażył jajecznicę. Panował jednak względny spokój

W kuchni Karmel-itki
Szefie, sałatkę? SAŁATKA "SZEFA". 2384

Brr... Zimno, nie? Czy tylko tu, w moim regionie maj - nie-maj nastąpiłw pogodzie? Zimno! Marzę o słońcu, o ciepłym powiewie wiatru. A nieo chłodzie i

W kuchni Karmel-itki
Pan Szczaw w roli konesera. 254

Znowu ciemno. Znaczy - chmury. Sine, siwe i ciężkie niebo. Spozieram na nie rozczarowana.Słońce, gdzie znowu jesteś?Czerwiec w tym roku zdecydowanie nas nie rozpieszcza. Kraciasta

W kuchni Karmel-itki
Tester #1: Sos sałatkowy grecki KOTANYI. 214

Postanowiłam, że i ja zostanę testerką. A co mi tam! Raz się żyje.Poza tym daje to duże możliwości w poznawaniu jakości różnych firm nawłasnej skórze

W kuchni Karmel-itki
Lekkość na duchu w te ciężkie upały. 223

Upały mnie rozkładają na czynniki pierwsze, na małe cząstki elementarne.Czuję na sobie ten ciężar powietrza, z jakim napiera na mnie, kiedy idę chodnikiem.Zerkając na

W kuchni Karmel-itki
Tam, gdzie rządzi czekolada. 250

Kraków posiada jeszcze wiele miejsc, gdzie nogi same prowadzą.Kiedy tylko zobaczyłam wystawę na jednej z ulic, dokładnie na Szewskiej,wiedziałam, że i tam wejdę. (źródło

W kuchni Karmel-itki
OFDS - ciąg dalszy / 10.08.12. Jedzenie i Grzegorz Łapanowski. 212

Co prawda festiwal już się skończył, jednak ja będę do niego wracać wielokrotnie w swoich postach. Działo się tyle, że nie nadążałam dodawać postów, tym bardziej

W kuchni Karmel-itki
Etykietki. Sezon Ogórkowy #3. OGÓRKI W MUSZTARDZIE. 248

Dziś w poście mam do realizacji dwa tematy.Etykietki na słoiki domowym sposobem oraz kolejny przepis mojego"Sezonu Ogórkowego". Zacznę od przepisu.Na tę recepturę natknęłam się w

W kuchni Karmel-itki
Chłodzimy się w Dzień Bloga! MALINOWY SORBET BEZ CUKRU. 223

Gorąco. Gdyby nie lekki wietrzyk, spacerowicze padliby jak kawkipod wpływem tak wysokiej temperatury. Aż dziw, że nie zachodzi jeszczeproces denaturacji białka! Długaśnie kolejki ciągną się wężykiem

W kuchni Karmel-itki
LIKIER TRUSKAWKOWY. DŻEM Z TRUSKAWEK Z WÓDKĄ. 651

Sezon truskawkowy jest za nami ile? Ho, ho, ho i jeszcze więcej. Pomimo tego, ja dziś o truskawkach. W okresie obfitowania truskawkowych krzaczków, wpadłam na pomysł

W kuchni Karmel-itki