ciast - 9500 przepisów (strona:394/634)

Pierniczki a'la Katarzynki 147

zimnego miodu dodać przyprawę do piernika, cukier, kakao, jajko. Dokładnie wymieszać. Do miski odmierzyć mąkę, dodać proszek i wymieszać. Do mąki dodać masę miodową oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Przygotować stolnicę, podsypać mąką, wyłożyć przygotowane ciasto i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać ciastka. Przed wstawieniem ciastek do piekarnika pędzlujemy je z wierzchu wodą. Pierniczki pieczemy przez

kulinarnyswiatdomi
Naleśniki misie 284

pomarańczy. Do suchych składników dodajemy jajko, mleko i połowę soku z pomarańczy. Dokładnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Patelnie rozgrzewamy (można dać na nią trochę masła) i nakładamy ciasto - 3 duże łyżki ciasta na głowę misia i po 1 małej łyżeczce na uszka. Pieczemy na rumiany kolor. Banana kroimy na kawałki i wrzucamy do reszty soku z pomarańczy - dzięki

Ciastkozercy
Piernik Benedyktynów 252

C.Do drugiej miski wbij jajka, rozbełtaj je i wymieszaj z sodą. Połącz masę z jajkami rozmieszanymi z sodą, wsyp proszek do pieczenia i dolej oliwę. Dokładnie wymieszaj ciasto kopyścią na gładką masę, dodaj bakalie.Przełóż ciasto do foremek, wypełniając je do wysokości około 1 cm poniżej górnego rantu, i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piernik powinien być pieczony 60 minut

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik bernardyński 212

pomarańczy i cytryny oraz orzechy. Jeśli trudno ci będzie mieszać kopyścią, możesz użyć miksera na najmniejszych obrotach.Zacznij nagrzewać piekarnik do temperatury 180 °C. W tym czasie posyp równomiernie powierzchnię ciasta sodą. Szybko i zdecydowanie, ale dokładnie wymieszaj ciasto, i przełóż je do natłuszczonych foremek, wypełniając je do wysokości około 1 cm poniżej górnego rantuWstaw foremki do nagrzanego piekarnika. Piernik powinien

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik litewski 180

mąkę, to maślankę (lub kefir). Możesz już włączyć piekarnik, aby się powoli nagrzewał.Dodaj bakalie, przemieszaj kopyścią, aby bakalie równomiernie rozłożyły sie w masie. Przełóż do natłuszczonej blachy.Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do o temperatury 180 °C, piecz około 80 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest już mokre. Jeśli będziesz piec w keksówkach, czas pieczenia będzie krótszy, około

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb mieszany z ostropestem 200

całą podmłodę, zmielony słód, oraz mleko z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj (można mikserem) do połączenia się składników. Dodaj roztopiony smalec. Mieszaj dalej około 15 minut. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 - 30 minut.Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Podziel na dwie równe części. Z każdej uformuj podłóżny bochenek. Uformowane chleby włóż do foremek. Przy

Grahamka, weka i kajzerka
"PYSZNIE BEZ GLUTENU" - recenzja 219

Otwieram z niecierpliwością kopertę, zastanawiając się, co może skrywać. Jak to co? Nowiutka, świeżutka, jeszcze cieplutka książka wydawnictwa MUZA "Pysznie bez glutenu".Co do glutenu mam

W kuchni Karmel-itki
105. Chrupiące serduszka czyli: gofry z korzenną, piernikową nutą. 229

znowu pokombinować. Po krótkiej przerwie zapraszamy Was na chrupiące gofry. Te cudowne wypieki są idealną propozycją zarówno na szybkie śniadanie jak i deser (także w nadchodzące święta).  Tradycyjne ciasto na gofry połączyłyśmy z domową przyprawą piernikową. Jest wspaniałym zamiennikiem tej dostępnej na sklepowych półkach, a dodatkowo jest bardziej aromatyczna. My naszą przyprawę wzbogaciłyśmy o anyż - nie każdy(...)kolejno delikatnie i stopniowo łączymy z puszystą masą jajowo-cukrową (mieszając np. za pomocą drewnianej łopatki).Gofrownicę rozgrzewamy do najwyższego stopnia. Płyty smarujemy niewielką ilością oleju - np. silikonowym pędzelkiem. Ciasto wylewamy tak, aby nie przekroczyły granicy rantów (w naszym przypadku - formy serduszkowej).Gofry pieczemy ok. 2 minuty na najwyższym stopniu rozgrzania, kolejno ok. 1 minuty na stopniu niższym - należy jednak

Symfonia Smaków
kopytka zielone klasyczne z bułką w maśle / patato dumplings with breadcrumbs 135

pietruszki do ziemniaków. Pietruszkę można też zmiksować osobno z jajkiem.Wstaw wodę na kopytka w dużym garnku.Masę ziemniaczaną wyłóż na stolnicę,dodaj przesianą mąkę, jajko i sól.Szybko wyrób ciasto, podziel na trzy części i z każdej kolejno formuj wałeczki grubości palca. Pokrój na kawałki. Wodę osól.Do wrzącej wody dodawaj porcjami kluski. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze 2-3 minuty(...)Ciasto lekko twardnieje.Wyjmuj łyżką cedzakową na talerze, dokładnie odsączając.W małym garnku rozpuść 2-3 łyżki masła, dodaj 2-3 łyżki bułki tartej, chwilę podsmaż, aby bułka się zrumieniła. Polej kopytka i zajadaj. SMACZNEGO.CMOK

Pasje Jolki
Granola 124

Granola to zapiekana mieszanka płatków owsianych, suszonych owoców i orzechów. Podaje się ją z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Jest pożywna, pyszna i bardzo aromatyczna…

Oryginalny smak
Pasta z twarogu, świeżej bazylii i suszonych pomidorów 180

Jakiś czas temu robiłam podobną pastę z suszonych pomidorów. Dzisiejsza jest z dodatkiem kaparów, czosnku i świeżej bazylii. Uważam, że równie pyszna… Składniki:250

Oryginalny smak
Deser z kremem patissiere, mascarpone i nektarynkami 241

Pyszny deser na bazie kremu pâtissière i serka mascarpone z dodatkiem soczystych nektarynek. Niebo w gębie… Składniki (na 4 porcje):Krem pâtissière:1 szklanka mleka1

Oryginalny smak
P... Pommes dauphine! 133

rzędu? :p Na pewno znacie tą elegancko brzmiącą nazwę Pomme dauphine. To wywodzący się z Francji pyszny dodatek do dań składający się w oryginale z purée ziemniaczanego oraz ciasta parzonego. Mieszanina ta zostaje uformowana w kulki, a następnie smażona na głębokim oleju. Nie trzeba jednak sztywno trzymać się przepisu i z mojego doświadczenia powiem Wam, że żadne "ciasto parzone

Kitchens Alphabet
Szarlotka 95

proszek do pieczenia mieszamy dokładnie ze sobą. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i mocno wyciskamy z soku. Prodiż natłuszczamy masłem i wysypujemy 1/3  'ciasta' - tak aby było zakryte dno. Wykładamy 1/2 jabłek, tak jak w przypadku 'ciasta' kładziemy warstwę i tak na zmianę do skończenia składników. Margarynę kroimy w kostkę i układamy

charlotte gotuje
Tort z masą kajmakową i bitą śmietaną 854

masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dno tortownicy o śr. 22-24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować i nie wykładać!).Do formy wlać ciasto. Piec w  170st C. ok. 50 min do suchego patyczka.  Biszkopt od razu po upieczeniu  wyjąć z piekarnika, opuścić na podłogę lub blat z wysokości(...)Odstawiamy ciasto w tortownicy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Przestudzony biszkopt wyjmujemy z formy, a następnie przecinamy go na 3 części.Poncz: Wodę zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i dodajemy alkohol, dokładnie mieszamy - odstawiamy.Masa kajmakowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Jogurt ubijamy ok. 5 min do czasu spienienia, dodajemy do łyżce

charlotte gotuje