przygotować tartę. Niezaprzeczalną zaletą tego dania jest szybkość i łatwość przygotowania oraz fakt, że nie może się nie udać. Ciasto kruche jak zwykle od Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich. Jest idealne - rozwałkowuje się bez najmniejszych problemów, po upieczeniu pozostaje idealnie kruche, nadaje się do wypieków wytrawnych, jak i słodkich. Nadzienie było w pełni improwizowane - poszłam(...)ciasta uformować kulę, zawinąć szczelnie w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Pory pokroić w krążki, podsmażyć na dwóch łyżkach masła. Zdjąć z patelni. Rozpuścić resztę masła, podsmażyć pokrojonego w kosteczkę i doprawionego solą i pieprzem kurczaka. Ostudzić.Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć do formy. Gęsto nakłuć widelcem.Ciasto podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Na ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzebez ciasta… Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem mleka w proszku, połączony z musem jabłkowym i galaretki to prawdziwa kwintesencja jesieni. Zachwyca swoją delikatnością a warstwa jabłkowa tylko dodaje mu smaku. Polecam również na świąteczne okazje dla tych, którzy nie lubią ciast z kremami. Do dekoracji użyłam wspaniałych produktów Dr.Oetker które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy. Składniki: Ciasto(...)jabłkowy: 70 dag jabłek po obraniu 1 galaretka cytrynowa 2-3 łyżki wody 3 łyżki cukru z cynamonem Dekoracja: bita śmietana posypka cytrynowa beza Oetker serduszka z białej czekolady Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm. Masa serowa; Mielony twaróg umieszczamy w misie
Wanilia i Kardamonciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, mieszając z solą. Zrobić wgłębienie i wlewać wyrośnięte drożdże, oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej wody. Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować pozostałe składniki pizzy. Pokroić szynkę, warzywa... zredukować pomidory z puszki, przyprawić czosnkiem(...)pizze) podsypując dodatkową mąkę. Pizze smarujemy sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy, ułożyć resztę składników... Pizzę ułożyć na papierze do pieczenia i przenieść do nagrzanych płytkach szamotowych (30 min piekarnik na maxa bez termoobiegu). Piec w wysokiej temperaturze przez 8-10 minut. Przyozdobić rukolą, podawać tylko z oliwą z oliwek- własną smakową( my mammy pikantną czosnkową
MarciochaKucharzyprzekładamy na kamień do pieczenia (podsypujemy niewielka ilością mąki). Sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, następnie posypujemy serem, układamy kiełbasę pokrojoną w plastry na ok. 1 cm Dodajemy pomidorki pokrojone w ćwiartki i kapary. Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp(...)kiełbasie jest bardzo cienka, ale można ją bardzo łatwo ściągnąć. Smacznego :) Polecam kiełbasę wędzoną firmy Nove, ponieważ przygotowana jest w 100% z wieprzowiny i jest: - bez dodatku polifosforanów - bez dodatku glutaminianu sodu - bez sztucznych barwników
Moniki Smakołykimoja najmłodsza siostra, która znalazła ten przepis w sieci. Placuszki tuńczykowe sprawdziły się świetnie! Dla małej smażyłam je bez tłuszczu. Składniki: 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej 150g mąki gryczanej 100g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 2 jajka czubata łyżka drobno startego żółtego sera (może być parmezan, ale nie musi) 1 duża cebula(...)mlekiem. dodać odsączonego z zalewy tuńczyka - nie rozdrabniać za bardzo, fajnie, jak w plackach są kawałeczki ryby. Posiekać drobno cebulę i natkę pietruszki - wymieszać z dodać do ciasta. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia - połączyć z masą jajeczno-tuńczykową. na koniec dodać żółty ser, trochę soli i pieprzu - wszystko dobrze wymieszać. Smażyć
Kulinarne InspiracjeWymieszać dokładnie. Dosypać mąki i wyrobić dość rzadkie ciasto. Formę keksówkę (24 cm) posmarować odrobiną oleju i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Posypać po wierzchu posypką. Posypkę wklepać delikatnie w ciasto. Przykryć i odstawić na kilka godzin do wyrastania. Wyrośnięty chleb spryskać z wierzchu dość obficie wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)Wyjąc chleb z formy i postukać od spodu. Powinien wydawać głuchy dźwięk. Jeżeli jeszcze chleb nie jest dobrze upieczony, wstawić ponownie do piekarnia (tym razem już bez formy) i dopiekać 5 - 7 minut. Gotowy chleb studzić na kratce
Sto kolorów kuchnimnie dnia bez warzyw, tak nie może być weekendu bez ciasta! Ponieważ w perspektywie, i to całkiem bliskiej, pojawią się mazurki, sernik, makowiec, babka drożdżowa, ten weekend musiał należeć do ..... szarlotki! Choć to zupełnie nie w porę, smakowała cudownie.Oblicze szarlotki nastroiłam wiosennie wyciętymi z resztek ciasta zajączkami. Korzystałam z wypróbowanego już latem przepisu Liski na szarlotkę z pierwszych(...)papierówek , które zastąpiłam jabłkami jonagold. Przepis cytuję za Liską . SKŁADNIKI NA CIASTO 200 g masła, pokrojonego w kostkę 380 g mąki 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru cukier z prawdziwą wanilią szczypta soli SKŁADNIKI NA NADZIENIE 700 g jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu
KUCHARNIAbez termoobiegu.Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Do naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, przestudzoną cebulkę z porami, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy brokuł podzielony(...)mniejsze różyczki, brukselkę i całość zalewamy masą śmietanową z cebulką i porami.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna.Smacznego
Moniki Smakołykiustach!Któż z nas tego nie lubi? ;)Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( kakaowe ) właśnie z tymi soczystymi brzoskwiniami.Niesamowicie puszyste , delikatne …. wypełnione po brzegi owocami – świetne do popołudniowej kawy!A dzięki temu, że zrobiłam je na mleku bez laktozy i ja mogę z przyjemnością sięgnąć po kawałek!Polecam! SKŁADNIKI:( blacha(...)cukier – 1,5 szkl* letnia woda – 0,5 szkl* mleko – 1 szkl* olej rzepakowy – 0,5 szkl* mąka pszenna – 2,5 szkl* proszek do pieczenia – 2 pełne łyżeczki* kakao – 6 łyżekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy pozostałe składniki : mąkę, proszek , letnią wodę , olej , mleko i kakao , a następnie
Ostra na Słodkogolaski!Takie puste , bez dodatków …. które są świetnym pomysłem na śniadanie czy też przekąskę w pracy.Z szynką , serem żółtym , pieczonym kurczakiem czy też soczystym pomidorkiem – zawsze smakują fenomenalnie!UWAGA!Przepis bez laktozy!Polecam!SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 225 g* mąka kukurydziana – 110 g* suszone drożdże – 4 g* sól – 1 łyżeczka* ciepła woda – 200 ml* oliwa z oliwek(...)pszenną z mąką kukurydzianą i suszonymi drożdżami.W drugim naczyniu rozpuszczamy w ciepłej wodzie sól i dolewamy oliwę.Całość przelewamy do mąk i dokładnie mieszamy.Na posypanym mąką blacie wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut.Dzielimy na ok. 8 części i wyrabiamy bułeczki.Układamy na natłuszczonej blasze, posypujemy przez sitko odrobiną mąki kukurydzianej i odstawiamy na ok. 45 minut w ciepłe miejsce.Bu
Ostra na Słodkosiostrą staramy się nie jeść za dużo słodkiego, więc postanowiłam upiec coś dietetycznego, bez cukru i mąki. Za to otręby są jak najbardziej dietetyczne. Trochę się obawiałam, że wyjdzie twarde, ale moje obawy się rozwiały, bo ciasto wyszło może nie za duże (ale przecież to ciasto na dietę więc po kawałku wystarczy :)), ale naprawdę mięciutkie, i takie puszyste. Wszystkim(...)żółtka, jogurt. Z białek ubić pianę i delikatnie dodać, wymieszać ze składnikami (najlepiej łyżką). Ciasto przelać do formy. U mnie forma do babki. (Można dać do foremki kwadratowej lub okrągłej, lub zrobić babeczki, to zależy już od was).Piekarnik nagrzać do 190 stopni piec ok. 30 -35 minut.*Ciasto wyszło mało słodkie mimo łyżki słodzika, mi to nie przeszkadza
Moje pyszne gotowanieZwykle u mnie w domu robi się tradycyjne szarlotki, więc w końcu postanowiłam trochę przełamać wieczną rutynę :) Robiłam ją 'z głowy' , bez żadnego przepisu, ale później przeglądając różne strony z przepisami natknęłam się na takie szarlotki lub bardzo podobne :) Bardzo łatwa a zarazem smaczna i rozpływająca się w ustach ! A więc do dzieła ! :) Składniki(...)zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy (u mnie były to 3 łyżki)Składniki na bitą śmietanę:2 śnieżki2 śmietan-fixy1 łyżka żelatynyPrzygotowanie:1. 3 jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą masę. Gdy jajka będą już dokładnie utarte, dodajemy resztę składników : mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Blachę
charlotte gotujesmażenia- cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:1. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ze śmietaną, robimy zagłębienie, wbijamy jajko i żółtka, dodajemy sól i spirytus. Zagniatamy ciasto aż uzyskamy jednolitą masę.2. Jak to cudownie ujęli autorzy książki "ciasto ma mieć konsystencję ciasta kluskowego" ;D3. Najpierw całe ciasto wałkujemy w prostokąt, który składamy w kopertę (lub w cokolwiek) i porządnie(...)ubijamy wałkiem. Robimy tak przynajmniej dwa, trzy razy. Następnie wałkujemy ciasto partiami, staramy się uformować prostokąt, podsypujemy przy tym jak najmniejszą ilością mąki. Powinno być raczej cienkie, ale bez przesady (niestety to już kwestia wyczucia).4. Ostrym nożem lub innym narzędziem spełniającym podobne funkcje wykrawamy prostokąty - krótszy bok ok. 2-3 cm, a dłuższy 10-15 cm. Następnie każdy
Kraina Tysiąca Smakówbita smietana w malym caiteczku smakowaly wspaniale.Francuskie ciasteczko z truskawkami i bita smietanaskladniki na 6 ciasteczek6 kwadratow ciasta francuskiego (8cmx8cm)1 opakowanie kremowki1 usztywniacz do smietanycukier puderokolo 200g truskawekmieta do dekoracjiwykonanie:Ciasto francuskie ukladamy na blache wylozona papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem pudrem i wkladamy na piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy do chwili az ciasto ladnie urosnie
Przysmaki Karolkiżytnie. Tajemnica pieczenia chleba polega na wyhodowaniu dobrego zakwasu, dobraniu odpowiednich rodzajów oraz proporcji mąki w stosunku do dodawanej wody i duże pokłady cierpliwości. Zachęcam do pieczenia chleba, warto piec dla smaku jak i dla cudownego zapachu. Składniki: Etap I 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 1 szklanka otrąb żytnich(...)bez przeciągów na około 12 godzin (ja mieszam w piątek późnym wieczorem, a w sobotę rano robię II etap). Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać składniki z II etapu, wymieszać (wodę dodawać stopniowo, ciasto ma być dość gęste, mieszane łyżką nie rozpływa się w misce). Formę metalową natłuścić i dokładnie wysypać otrębami, silikonowej nie trzeba. Łyżką nakładać ciasto chlebowe
Kuchcik gotuje