ciast bez pieczenia - 4000 przepisów (strona:145/267)

Marchewkowy przekładaniec 132

proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładko, dodać cynamon sól, olej i masło i rozmiksować wszystko na gładkie ciasto. Konsystencją przypominać będzie nam ciasto babkowe, lejące się, gęste, kleiste ciasto. Ciasto ląduje w tortownicy (moja ma 24 cm średnicy) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką. Piekarniku nagrzewamy do 75 stopni, po wstawieniu ciasta podwyższamy temperaturę(...)zostawiamy na 40-55 min. Polecam funkcję grzania góra-dół lub termoobiegu z grzaniem od dołu. Do ciasta ze słonecznikiem dodajemy tylko: 1 łyżka miodu 3/4 szklanki łuskanego słonecznika Reszta pozostaje bez zmian, ja słonecznik dodaję na samym początku razem z marchewką, cukrem i miodem. Sos karmelowy: 1 i 1/2 szklanki cukru 1 śmietanka 30% (mała) tubka zagęszczonego mleczka

Kuba Gotuje
makośliwka ciasto ------ Cake makośliwka 595

Składniki: ciasto 100 g mielonych migdałów bez skórki  100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka masa 4 żółtka 2,5 szklanki mleka 3 budynie waniliowy 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Powidła śliwkowe z czekoladą tutaj TUTAJ(...)Ciasto

w mojej kuchni
Jaglane pierniki bezglutenowe 241

ciasto:20 dag maki jaglanej 15 dag mąki kukurydzianej5 dag mąki ryżowej5 dag margaryny Palmy spółki Bielmar w złotym opakowaniu5 łyżek miodu1/2 łyżeczki mielonej wanilii, lub środek jednej laski waniliowej4 łyżeczki przyprawy do piernika1 jajo1 łyżeczka sody2 łyżeczki naturalnego kakao1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy podsypując mąką ryżową. Wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia

Apetyczna babeczka
W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami 166

spędzonej w lodówce, kiedy masa się zetnie i smakuje niemal jak creme brulee. Do tego słodkie, soczyste śliwki i kruchutki, orzechowy spód. Bardzo łatwe ciasto, zniknęło u nas błyskawicznie - jest stosunkowo lekkie i bez większego problemu można pochłonąć większy kawałek. Polecam - jeśli nie teraz, to za rok.Orzechowa tarta ze śliwkamiSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 28 cm)spód(...)orzechy, wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie szybko, ale dokładnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 30 cm, wyłożyć nim formę, formując brzeg.Schłodzić w lodówce przez 15-20 minut.Śliwki rozkroić, wypestkować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nogi z gęsi pieczone w cydrze 159

przeszedłem do przygotowania klusek śląskich. Ugotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części, z których uformowałem rękoma podłużne wałki o średnicy około 3 cm. Wałki te pokroiłem na około dwucentymetrowe części. Z każdej takiej części uformowałem kulkę(...)wodą, dokładnie otrzepując je z nadmiaru wody. Na talerze wyłożyłem kluski śląskie, niewielką ilość buraków, po dwa kawałki nóg gęsi, które przykryłem cebulą, która piekła się wraz z gęsią. Całość delikatnie polałem powstałym podczas pieczenia sosem

Wyprawy kulinarne
Brzydale, czyli rzecz o rozpuszczaniu 122

proszę bardzo - on pragnie moich bułeczek! Jakkolwiek by to nie brzmiało...W związku z tym, zaraz po jego wyjściu, radośnie zaczęłam przeglądać książki i gazety na temat. W gazetce Pieczenie jest proste, nr 2/2009 znalazłam bardzo ciekawy przepis na bułeczki z dodatkiem płatków owsianych. Spodobał mi się o tyle, że zdaję sobie sprawę z uwielbienia C. dla rzeczonych(...)owsianychPłatki do ciasta dokładnie zmielić. Wymieszać z przesianą mąką. Zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać 50 ml wody. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Do zaczynu wlać resztę wody, zagnieść ciasto. Dodać pestki, wlać masło, wyrobić gładkie, nielepiące ciasto.Z ciasta uformować kulę, umieścić w dużej misce, odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort bananowy z masą Milky Way 367

będzie się miało 18 lat :) Na początku miałam zrobić inny tort, jednak poszperałam na wielu blogach, każdy dał mi jakiś pomysł i ostatecznie w głowie ułożyłam plan tego urodzinowego ciasta, ale następnym razem zamienię jeden środkowy, jasny biszkopt na ciemny, żeby było w nim trochę koloru. Nie będę skromna, wyszedł pyszny ! :)zapraszam do polubienia fanpage : https://www.facebook.com/charlotte.gotuje Składniki(...)pieczenia. Dokładnie wszystko łączymy, okrągłą formę natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą lub mąką i wylewamy masę. Pieczemy ok. 50 min w 180st. C. Studzimy, a następnie przecinamy na 3 części.Krem bananowy: 1,5 szklanki soku wlewamy do garnuszka i zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałym soku rozpuszczamy budyń i wlewamy na gotujący się nektar. Mieszamy bez przerwy

charlotte gotuje
CIASTO DYNIOWE – NAJLEPSZE I NAJŁATWIEJSZE! 174

A skoro sezon dyniowy w pełni to nie może zabraknąć dyniowego ciasta.Dziś mam dla Was przepis na najłatwiejsze i zarazem najsmaczniejsze dyniowe ciasto jakie jadłam

Ostra na Słodko
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 160

które są jak najmniej kłopotliwe i pozwolą prawdziwie cieszyć się rodzinnymi świętami bez nadmiernego umęczenia. Boże Narodzenie kulinarnie kojarzy mi się z bakaliami, różnymi orzechami i przenikającymi się wzajemnie zapachami pomarańczy, piernika, wszystkich tych słodkich woni, które dają ciepło i spokój.  Chciałabym dlatego zaproponować ciasto, na które przepis moja siostra przywiozła wiele lat temu z Włoch, a które(...)szybkie, świąteczne dzięki sporej zawartości bakalii, a równocześnie bogate w błonnik i zdrowsze dzięki temu, że do jego przygotowania nie używa się tłuszczu. Jest tak banalnie proste, że jego pieczenie można zlecić nawet dzieciom. Na sporą blachę, moja ma ok. 35 cm na 28 cm, potrzeba: - 6 dużych jabłek - 1 lub 1,5 szklankę pokrojonych  bakalii (mieszamy

I tu będę miała takie te
Moja pierwsza dyszka! 121

zdąży rozkwitnąć.  Ale tak naprawdę nie ma świętowania bez ciasta. Czekoladowego ciasta. Tak się składa, że mamy jedno na stanie:) Jakiś czas temu szukałam sposobu na poradzenie sobie z naszymi burakami. Trafiłam wtedy na tą stronę i to był strzał w dziesiątkę. Pyszne, nie za słodkie czekoladowe ciasto, nie tak wilgotne jak to , ale za to z przepyszną(...)skorupką na wierzchu. W sam raz na okrągłą okazję! CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI 300g buraków 85g ciemnej czekolady 3 jajka 300g brązowego cukru 200ml oleju 1 łyżka syropu waniliowego 30g kakao 200g mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli Buraki myjemy, wkładamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy 30 minut (nasze były drobne, więc

les mirabelles
Ekologiczne amarantuski z białym makiem Symbio 137

jakoś rozplanować swoje obowiązki, żeby wygospodarować więcej czasu na fotografowanie i pisanie. Póki co mam dla Was przepis na ekspresowe zdrowe ciasteczka. Bez mąki, bez laktozy, bez dodatku cukru i do tego wegańskie :) Składniki na ok 20 ciasteczek: 2-3 bardzo dojrzałe banany 3 szklanki ekologicznego poppingu z amarantusa  Symbio 3/4 szklanki prażonego sezamu 3/4 szklanki(...)czasie banany rozgniatamy widelcem. W dużej misce mieszamy masę bananową z amarantusem, sezamem, makiem i syropem z agawy. Z ciasta (które wychodzi mocno mokre, ale plastyczne) formujemy nieduże kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy, aby przybrały kształt ciasteczek. Pieczemy 15-20 minut (na ostatnie 5 minut pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 150 stopni

Zawsze głodna!
Chlebek dyniowy 134

poszukiwaniu przepisu na małą ilość dyni i wybór mój padł na chlebek dyniowy znaleziony u Kasi na Bakeandtaste. Dla mnie ten chlebek dyniowy bardziej smakował jak ciasto i zajadaliśmy go bez żadnych dodatków. W smaku najbardziej przypominał mi piernik i był tak smaczny, że jeszcze nie raz go upiekę :)!Chlebek dyniowy – składniki:1 szklanka puree z dyni2 jajka1/4(...)cynamon i sodę.2. Puree wymieszać z jajkami i olejem a następnie przelać masę do suchych składników. Wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut- do suchego patyczka. Smacznego Post Chlebek dyniowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Owsiane drożdżówki z budyniem i rodzynkami 130

dodajemy jajko, masło, resztę cukru, sól i  mąkę owsianą. Wyrabiamy ciasto mikserem. Pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Gotujemy budyń, dodajemy łyżkę masła i rodzynki. Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, wykładamy na arkusz papieru do pieczenia i wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30-40 cm.Rozwałkowane

Smakowity Blog Kulinarny
sernik z agrestem na herbatnikach... 160

łyżeczki, agrest 30 dag twaróg półtłusy bez mielenia włożyć do misy robota razem z cukrem, cukrem wanilinowym i mieszać z 5 minut - my lubimy taki sernik z wyczuwalnymi grudkami twarogu, ale można użyć zmielonego następnie dodawać po całym jajku "XL" cały czas mieszając następnie wsypać tartą bułkę, proszek do pieczenia w trakcie mieszania i z 2 minuty mieszać(...)mieszać z 1 minutę tortownica 20 cm - wysmarować tylko masłem i wsypać herbatniki połowę sernika dać na herbatniki do reszty wsypać obrany agrest i łyżką wymieszać i dać na ciasto piec w 200C około 45 minut, sernik z blaszki wyjąć jak wystygnie sernik jest smaczny, wilgotny a agrest delikatnie łamie słodycz sernika.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki mleczne 118

cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Wlać do miski bez wyrastania i wyrobić luźne ciasto. Zagniatać na stolnicy przez 10 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejsce na 1 godzinę, by podwoiło objętość. 2. Po wyrośnięciu ciasto spłaszczyć dłonią, podzielić na 12 kawałków. Uformować z nich kulki(...)wierzch każdej bułeczki na krzyż. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, by wyrosły i podwoiły objętość.3. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Posmarować bułeczki mlekiem i piec 20-25 minut, aż się przyrumienią. Przełożyć na metalową kratkę i ostudzić. źródło ,,chleb

Apetyczna babeczka
Szarlotka na kruchym spodzie z bezą 226

łyżki wody na bezę: 4 białka              110 g cukru pudru              1 łyżka budyniu waniliowego Do misy miksera wsypać mąkę, cukier, sól, żółtko i masło pokrojone w kostkę. Ucierać ciasto mikserem, dodając w czasie mieszania wodę. Ciasto jest gotowe, gdy zaczyna odklejać się od boków misy(...)stopni C. W międzyczasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym.  Okrągła formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i rozłożyć je w formie na dnie i bokach. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i łyżkę budyniu.  Na cieście rozłożyć odciśnięte

wyzwania kuchenne
Nadział babę na pisiorka 209

się fantazji i nie spróbować czegoś takiego: meksykańskie szpadki z mięsa mielonego z babką ziemniaczaną... Niby wciąż to samo, a jednak inaczej. Zatem do dzieła! Babka ziemniaczana Przyznaję się bez bicia, że przepis na babkę ziemniaczaną zaczerpnęłam z http://oliveandthyme.blogspot.no/2013/08/baba-ziemniaczana.html. Jednak u mnie babka stanowi dodatek do dania głównego, więc boczek i kiełbasę zastąpiłam ziołami. Swoją drogą bardzo(...)łyżki mąki pszennej jajko cebula bazylia, natka pietruszki sól do smaku  Wykonanie:  ciasto wykonujemy tak jak na placki ziemniaczane, a więc ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub wysmarowanego tłuszczem i opruszonego bułką tartą, przenosimy naszą masę ziemniaczaną. Piec w 180st. przez

bastalena